ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λιονέλ Μέσι: Ο ‘μουγκός’ μίλησε και αυτό είναι τρομακτικό για την Μπαρτσελόνα

Ο Λιονέλ Μέσι μιλούσε πάντα με τη σιωπή του. Όχι πια. Επιτέθηκε δημοσίως στον Ερίκ Αμπιντάλ, για δηλώσεις που χρειάζονταν διευκρίνιση, λίγους μήνες πριν αποκτήσει το δικαίωμα να φύγει -ως ελεύθερος- από την Μπαρτσελόνα, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Λιονέλ Μέσι: Ο ‘μουγκός’ μίλησε και αυτό είναι τρομακτικό για την Μπαρτσελόνα
Ύστερα από 19 χρόνια στην Μπαρτσελόνα, ο Λιονέλ Μέσι έκρινε πως ήλθε η ώρα να εκφράσει άποψη για κακώς κείμενα. Δημόσια. Και αυτό είναι θέμα AP Photo/Joan Monfort

H Mπαρτσελόνα κατάφερε να εξελιχθεί σε ‘φαινόμενο’ που ουδεμία σχέση έχει με την καλή έννοια του όρου, μέσα σε μια σεζόν. Προφανώς οι αιτίες υπέβοσκαν για χρόνια. Χρειαζόταν μια αφορμή. Ήλθε με την πορεία που δεν ‘πείθει’ και ενδεχομένως δεν θα δώσει τίτλο. Βάλε στην εξίσωση και τις εκλογές του 2021 και έχεις ένα εκρηκτικό μείγμα. Που γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό, από το τελευταίο συμβάν.

Θα έχει υποπέσει στην αντίληψη σου πως εντός όλων των ομάδων, όλων των σπορ στον παγκόσμιο αθλητισμό, γίνονται διάφορα που αφορούν τις σχέσεις των μελών. Εννοώ, όταν βλέπεις τους ίδιους ανθρώπους κάθε μέρα, επί χρόνια, δεν είναι δύσκολο να προκύψουν διαπληκτισμοί. Η διαφορά μεταξύ των οργανισμών που είναι σοβαροί (ως προς το σεβασμό που δείχνουν στην ιστορία, τους στόχους και τη γενικότερη λειτουργία τους) και εκείνων που ‘χουν ‘χαθεί’ (που αντιμετωπίζουν κατ’ αρχάς θεσμικό πρόβλημα -που ‘περνά’ και στο αγωνιστικό) είναι πως στην πρώτη περίπτωση ουδείς μαθαίνει κάτι -τουλάχιστον on time- και στη δεύτερη προκύπτουν έως και δημόσιες διαφωνίες.

O αθλητικός διευθυντής της ‘Μπάρσα’ (δουλειές αθλητικού διευθυντή κάνει, με τον τίτλο του να είναι technical secretary), Ερίκ Αμπιντάλ έδωσε συνέντευξη στην Sport, από αυτές που διακρίνονται από τη διάθεση του συνεντευξιαζόμενου να αποκαλύψει πράγματα. Μεταξύ άλλων είπε πως

➔ “Το τμήμα μας είχε κάνει την προετοιμασία του, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Από το πρώτο μου καλοκαίρι (2018) συλλέγαμε πληροφορίες για προπονητές. Τότε ο πρόεδρος αποφάσισε να επεκτείνει ο Βαλβέρδε. Εμείς συνεχίσαμε τη δουλειά μας, διότι βλέπαμε πως υπήρχε πρόβλημα που δεν είχε να κάνει με αποτελέσματα, αλλά με την εσωτερική λειτουργία”.

➔ “Ο οργανισμός αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με τον Βαλβέρδε, μετά το clásico, στις 18/12. Εστιάζαμε στον τρόπο παιχνιδιού και τις τακτικές. Όχι στα αποτελέσματα. Θα έφευγε ακόμα και αν κατακτούσε το Supercopa (παρεμπιπτόντως, το έχασε και απολύθηκε την επομένη)”.

➔ “Πολλοί παίκτες δεν ήταν ικανοποιημένοι ή δεν δούλευαν πολύ, καθώς υπήρχε πρόβλημα με την εσωτερική επικοινωνία”.

➔ “Οι σχέσεις μεταξύ προπονητή και αποδυτηρίων ήταν πάντα καλή. Υπήρχαν όμως, πράγματα που ως πρώην παίκτης μπορούσα να ‘μυρίσω’. Είπα στο σύλλογο την άποψη μου και καταλήξαμε σε μια απόφαση”.

➔ “Η επιλογή του Κίκε Σετιέν αφορούσε και το γεγονός ότι έχει το DNA μας. Του αρέσει η δουλειά, βοηθά τους παίκτες που δεν νιώθουν πάντα μέλη του γκρουπ. Η επικοινωνία θα γίνει καλύτερη και η ομάδα θα γίνει καλύτερη”.

➔ “Δεν κάναμε ποτέ πρόταση στον Τσάβι. Αν την έχει, ας τη δείξει. Εγώ δεν έχω δει κάποια. Είχαμε ένα ραντεβού, στο οποίο μας άκουσε και στο δεύτερο του ζητήσαμε να μας αναλύσει το πλάνο του. Δεν προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις. Κάναμε ένα ταξίδι στο Κατάρ, αλλά για να δούμε τον Ουσμάν Ντεμπελέ -έκανε εκεί την αποθεραπεία του. Έστειλα ένα γραπτό μήνυμα στον Τσάβι, να τον ενημερώσω”. Παρεμπιπτόντως, ο Ντεμπελέ υπέστη νέο τραυματισμό και για την ακρίβεια, ρήξη τένοντα στο δικέφαλο του δεξιού μηρού -κάτι που αντιμετώπισε και το 2017, όταν έμεινε εκτός για 4 μήνες.

Θα ήθελα να κρατήσεις τη δεύτερη και την τρίτη σημείωση. Τουλάχιστον σε αυτές εστίασε ο Λιονέλ Μέσι, o oποίος τοποθετήθηκε με Instagram story, που προφανώς ‘φωτογράφισαν’ δημοσιογράφοι και το χρησιμοποίησαν, ώστε να αποδείξουν πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην ομάδα

Instagram

Αυτό που έγραψε ο super star ήταν πως ‘για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ωστόσο, πως κάθε άνθρωπος πρέπει να παίρνει τις ευθύνες των πράξεων και των αποφάσεων του. Αυτό περιλαμβάνει και τους παίκτες, για όσα συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδων. Αν και είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε παίξει καλά, όταν συμβαίνει αυτό. Οι επικεφαλής της τεχνικής γραμματείας επίσης, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρωτίστως, αυτές των αποφάσεων που λαμβάνουν. Τέλος, πιστεύω πως όταν κάποιος αναφέρει παίκτες, πρέπει να δίνει ονόματα, διαφορετικά βάζουν τους πάντες στο ίδιο καζάνι και τροφοδοτούν κουτσομπολιά -εκ των οποίων πολλά δεν έχουν σχέση με την αλήθεια’.

Eν αντιθέσει με όσα μπορεί να διάβασες γενικά, επί του θέματος, θα ήθελα να καταδείξουμε εδώ το γεγονός ότι ο Μέσι δεν αναφέρθηκε, καν στον Αμπιντάλ, σε πρώτο πρόσωπο. Γεγονός που αφήνει να φανεί την άποψη που ‘χει για εκείνον, πολλώ δε αν σκεφτείς ότι έπαιξαν μαζί για επτά χρόνια. Θέλω να πω, έχουν μια κάποια οικειότητα -και σχέση. Παρεμπιπτόντως, ο Mέσι έχει στο Instagram 142.200.000 followers. Και ναι, δουλειά του αρχηγού μιας ομάδας είναι να τακτοποιεί ό,τι θίγει τον ίδιο και τους συναδέλφους του, ιδανικά όμως, εκ των έσω.

Από παιδί μιλούσε με τη σιωπή του -όχι πια

Ο Μέσι ήταν γνωστός, για χρόνια, ως ‘ο αμίλητος superstar’ (δεν μιλά καν, σε κάποια από τα διαφημιστικά που κάνει). Τα παιδιά με τα οποία έπαιζε στους δρόμους, στο Ροζάριο της Αργεντινής έλεγαν πως ‘μιλά με τη σιωπή του’. Αυτό που έκανε και συνέχισε να κάνει για χρόνια, ήταν να μιλά με το παιχνίδι του. Το 2012 είχε αποκαλύψει πως τον πρώτο του καιρό στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα “όλοι πίστευαν ότι είμαι μουγκός, όπως μου είχε πει ο Τσεσκ Φάμπρεγκας”. Eίχε πάει στη Masia το 2001. Έχουμε 2020. Κάνε τα μαθηματικά και θα καταλάβεις την αλλαγή στην προσέγγιση -και ενδεχομένως την ευκολότερη εκτόξευση της αρτηριακής πίεσης από το 100 στο 1000.

Το ESPN ερεύνησε το θέμα. Πρώτα κατάφερε να τον πείσει να συναντηθεί με συνεργάτες και τον έκανε εξώφυλλο στο τεύχος του Μάη, το 2018. Την ίδια χρονιά ο Μέσι είχε δώσει τηλεοπτική συνέντευξη σε σταθμό της Αργεντινής, όπου μίλησε για τα παιδιά του, για τη διατροφή που είχε σοκολάτες και ανθρακούχα ποτά -και εκείνον να κάνει εμετούς στο γήπεδο. Για τα δεδομένα του, είχε υπερβάλει εαυτόν. Στο ΕSPN είχε ξεκαθαρίσει ότι ‘κάνω πράγματα που δεν είχα φανταστεί ποτέ πως θα κάνω’ γενικά. Ειδικότερα, επί του να εκφράζει άποψη, είχε εξηγήσει πως ‘όλοι πλέον θέλουν να βλέπουν τα πράγματα, όπως τους βολεύει. Προτιμώ να μην παίξω αυτό το παιχνίδι‘. Για να ‘χει μπει στη διαδικασία να το παίξει (το παιχνίδι) σημαίνει πως η υπομονή του (για την οποία φημίζεται) έχει εξαντληθεί. Ή είναι προ της εξάντλησης.

Θα ήθελα να κρατήσεις ότι στο συμβόλαιο του υπάρχει ρήτρα που του επιτρέπει να φύγει -ως ελεύθερος-, αν το θέλει, το προσεχές καλοκαίρι. Χωρίς να ρωτήσει κανέναν ή να χρειάζεται την έγκριση κάποιου. Το περασμένο καλοκαίρι ζήτησε από τους διοικούντες να πάρουν πίσω τον Νεϊμάρ. Δεν τα κατάφεραν. “Δεν ξέρω αν έκαναν ό,τι μπορούσαν” ήταν το σχόλιο του Αργεντινού.

Στο επίκεντρο φαίνεται να είναι ο Μπαρτομέου

Ο 56χρονος πρόεδρος του οργανισμού που λέγεται FC Barcelona, Τζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, φέρεται να είναι στο κέντρο της φωτογραφίας με όσους φταίνε για όσα συμβαίνουν στους ‘μπλαουγκράνα’. Ο αστικός μύθος ήθελε την καθυστέρηση της υπογραφής του συμβολαίου του Μέσι, το 2017 να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άρνηση του Αργεντινού να φωτογραφηθεί δίπλα στον Μπαρτομέου. Όπως και ότι ο Τσάβι δεν δέχθηκε να καθίσει στον πάγκο, μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, εξαιτίας του προέδρου. Ο Αμπιντάλ θεωρείται ‘μαριονέτα’ του επικεφαλής. Για την ιστορία, θα έπαιρνε τη θέση που έχει και αν έβγαινε ο Ζοάν Λαπόρτα, στις εκλογές του 2015. Επίσης, δεδομένα ο εν λόγω κρίνεται για τη δουλειά του, ως technical secretary και όχι για όλη του τη ζωή. Που αφορά την επιβίωση του από καρκίνο.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν, τη δουλειά του, στο τελευταίο μεταγραφικό παράθυρο πούλησε δυο επιθετικούς (Κάρλες Πέρεθ και Αμπέλ Ρουίθ) για να μαζέψει λεφτά, να δώσει σε έναν που θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες. Αλλά αυτός δεν ήλθε ποτέ. Όταν έγινε γνωστό πως ο Ντεμπελέ θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν -σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Λουίς Σουάρες δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο 100% πριν τις τελευταίες εβδομάδες της αγωνιστικής περιόδου-, αντιλαμβάνεσαι πού έφτασε το άγχος, το στρες και η αγωνία. “Όταν βλέπεις τον Μέσι, ο οποίος κρατούσε ενωμένη την Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια, να το χάνει, το θέαμα γίνεται τρομακτικό για το club”, καταλήγει η Guardian.

Ποιος είναι ο Κόμπε Μπράιαντ του ποδοσφαίρου; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK