ΣΠΟΡ

Ο Μίκαελ Σουμάχερ δεν έχει ανάγκη τις ιστορίες της κλειδαρότρυπας

Ο κόσμος 'ψοφάει' για μια οποιαδήποτε πληροφορία. Άγνωστος αποσπά φωτογραφίες. Γιατρός μεταφέρει εικόνες αψηφώντας το απόρρητο. 6 χρόνια μετά η οικογένεια του Μίκαελ Σουμάχερ παλεύει ακόμη για την ιδιωτικότητά της.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ δεν έχει ανάγκη τις ιστορίες της κλειδαρότρυπας
Ο Μίκαελ Σουμάχερ ενόσω οδηγούσε ακόμη, σε λήψη από τα ελεύθερα δοκιμαστικά του βραζιλιάνικού grand prix του 2012 AP Photo/Victor Caivano, File

Ολούθε σκοτάδι. Μαύρο και πηχτό, μυστηριώδες και απόκοσμο. Σχεδόν ανατριχιαστικό. Φως πουθενά για 6 χρόνια πια. Κάπου κάποια αχτίδα που να κόβει το έρεβος; Ούτε μια. Η κατάσταση, σωματική και πνευματική, του Μίκαελ Σουμάχερ από την ηλιόλουστη Κυριακή της 29ης Δεκεμβρίου του 2013 έως τις μέρες μας είναι ένα κενό που διογκώνεται. Μια μαύρη τρύπα με πληροφορίες, που κυκλοφορούν διάσπαρτες. Πώς είναι; Αντιδρά; Επικοινωνεί; Κινείται; Αυτοεξυπηρετείται; Ποιες οι συνέπειες του χτυπήματος στο κεφάλι;

Το τρομακτικό ατύχημα που συνέβη στη φρεσκοχιονισμένη πλαγιά των γαλλικών Άλπεων πριν από 6 χρόνια, ενόσω έκανε σκι με τον τότε 14χρονο γιο του και χάνοντας τον έλεγχο βγήκε εκτός πίστας, ‘γέννησε’ μια πλειάδα ερωτημάτων που εξακολουθούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Αδιάκριτων ερωτημάτων τουλάχιστον. Από έντονο ενδιαφέρον, ανθρώπινη περιέργεια ή κακόβουλη ίντριγκα; Το αίτιο δεν μεταβάλλει το αποτέλεσμα. Το παράπτωμα είναι το ίδιο. Απερίσκεπτες και άστοχες ως τουλάχιστον απρεπείς ερωτήσεις σκαλίζουν και διατηρούν ζωντανή μια ιστορία που ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην οικογένειά του. Ουδείς άλλος δικαιούται να ‘ζει’ τη ζωή του Γερμανού που στις 3 Ιανουαρίου έκλεισε τα 51 του. Ούτε τα Μέσα ενημέρωσης ούτε κανένας. Απαγορεύονται να σκύβουν και να κρυφοκοιτάζουν από την κλειδαρότρυπα της εξώπορτας, επιδιώκοντας ένα καρέ λίγων δευτερολέπτων.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι ομολογουμένως ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία της Formula 1, με 7 τίτλους παγκόσμιου πρωταθλητή να συνοδεύουν τη σχεδόν 20ετή πορεία του στην πίστα. Το αποτύπωμά του στο σπορ έχει ως μέτρο σύγκρισης μονάχα τον Μάικλ Τζόρνταν ή τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι όλοι τους γεννήθηκαν την ίδια 10ετία και μεγαλούργησαν -ο καθείς στον τομέα του- λίγο πριν ή λίγο μετά.

Τούτο δεν αναιρεί ωστόσο πως ο γεννημένος την τρίτη ημέρα του 1969 στο Χιρτ της επαρχίας Ράιν-Ερφτ-Κράις στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι ένας απ’ όλους μας. Εσένα, τον άλλον, τον δίπλα. Μια οντότητα που, ούτως ή άλλως, δεν έψαχνε ποτέ τη δημοσιότητα εκτός τιμονιού και κρατούσε το άλλο μισό του για τον εαυτό του. Πόσο μάλλον τώρα. Η σύζυγός του Κορίνα και όλοι εκείνοι που τον περιβάλλουν μίνιμα φροντίζοντας τον με όποιον τρόπο έχουν διαλέξει τη σιωπή. Ή στην καλύτερη την επιλεγμένη ενημέρωση για τη διαφορετική καθημερινότητα που βιώνει ο Σουμάχερ.

Έχουν υψώσει ένα τείχος και αντικρούουν κάθε απόπειρα παρεμβολής. “Τα μεγάλα πράγματα αρχίζουν από μικρά βήματα“, ήταν η επισήμανση της Κορίνα Σουμάχερ στα τέλη του 2019, αφήνοντας να εννοηθεί πως αναφέρεται στο σύζυγό της και την αποθεραπεία, το πρόγραμμα της συνεχίζεται με συνέπεια ν’ ακολουθεί από την ημέρα που ‘ξύπνησε’ από το ελεγχόμενο κώμα, ανέκτησε τις αισθήσεις του και άρχισε να δουλεύει με το κορμί του με στόχο ν’ αποκαταστήσει κάθε φθορά, παίρνοντας εξιτήριο στον 9ο μήνα νοσηλείας. Όχι γιατί έχαιρε υγείας, αλλά επειδή ό,τι ήταν να γίνει στο νοσοκομείο είχε γίνει. Συν του ότι η οικογένεια του είχε φροντίσει να δημιουργήσει στο σπίτι τους, στη Γενεύη, ένα περιβάλλον ανάλογο του νοσοκομείου και εκείνος ήταν σε θέση πια να κάνει το ταξίδι.

Κι όμως παρά το “η υγεία του Μάικλ δεν είναι ένα δημόσιο θέμα” της εκπροσώπου του Σουμάχερ Σαμπίνεκ Κεμ, ένας Ιταλός νευροχειρουργός από την Μπολόνια, ο Νικόλα Ακιάρι, εμφανίστηκε να μιλάει σε ιταλικό μέσο για την εξέλιξη της υγείας και της κατάστασης του Γερμανού. “Πρέπει να φανταστούμε ένα άτομο πολύ διαφορετικό από αυτό που θυμόμαστε στην πίστα, πολύ αλλαγμένο και επηρεασμένο οργανικά και μυϊκά και σκελετικά. Όλα αυτά εξαιτίας του εγκεφαλικού τραύματος που υπέστη“, φέρεται να μετέφερε στην εφημερίδα ‘Contro Copertina’ ο γιατρός, παραβιάζοντας αφενός το πρωτόκολλο της εχεμύθειας και του απόρρητου αφετέρου την ηρεμία μιας οικογένειας, για την οποία τίποτα δεν είναι το ίδιο απ’ όταν ο Μίκαελ Σουμάχερ εξήλθε της χαραγμένης διαδρομής και κατέληξε με δύναμη στον βράχο. Ευτυχώς το κράνος (που παρεμπιπτόντως έσπασε) τον προστάτευσε.

Ο Ακιάρι παρέκαμψε την εκπεφρασμένη επιθυμία των οικείων του και χωρίς ίχνος ντροπής άφησε τη φαντασία εκατομμύρια αναγνωστών, μια και η άποψή του αναπαράχθηκε, να πλάθουν ‘πλαστές’ εικόνες. Της όψης, των κιλών, της συμπεριφοράς του Σουμάχερ γενικότερα. Είχε προ λίγων μηνών διαρρεύσει πως άγνωστων στοιχείων άνδρας είχε καταφέρει ν’ αποσπάσει φωτογραφίες με τον πολυπρωταθλητή ξαπλωμένο στο κρεβάτι και κατόπιν ζήτησε 1 εκατομμύριο λίρες για να μην κυκλοφορήσουν. Η Κορίνα κατήγγειλε το συμβάν, ζητώντας την παρέμβαση των διωκτικών αρχών και τον εντοπισμό του δράση, διότι είχαν παραβιαστεί τα όρια της ιδιωτικής ζωής του Γερμανού. Είχε δίκιο.

Ο Μίκαελ είναι στα καλύτερα χέρια και τον φροντίζουν υπέροχα στο σπίτι. Η οικογένειά του παλεύει τόσο πολύ“, έλεγε ο Γάλλος Ζαν Τοντ, επί χρόνια φίλος του Σουμάχερ από την περίοδο της συνύπαρξής του στη Ferrari. Οτιδήποτε άλλο, που διαταράσσει την κανονικότητά του, είναι περιττό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ