Η Ίντερ κλείνει το μάτι στον τίτλο με μια ανίερη συμμαχία
Κάνοντας σύμμαχο έναν 'εχθρό' και δημιουργώντας ένα δίδυμο... αϋπνίας, η Ίντερ μοιάζει αποφασισμένη να θυμίσει στην Γιουβέντους πώς είναι η 2η θέση της Serie A.
Μετά και την σπουδαία νίκη της με σκορ 3-1 στο ‘San Paolo’ επί της Νάπολι, η Ίντερ δεν άφησε πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας: την τρέχουσα σεζόν είναι η ομάδα που έχει την δυνατότητα να βάλει τέλος στο σερί των 8 τίτλων της Γιουβέντους. Μετά από 18 αγωνιστικές στην Serie A μοιράζεται την κορυφή με τους ‘μπιανκονέρι’, έχοντας ρεκόρ 14Ν-3Ι-1Η και τέρματα 39 υπέρ – 15 κατά (καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος). Μια Ίντερ που πέρσι τερμάτισε στην 4η θέση, στο -10 από την 2η Νάπολι και το -21 από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Η φετινή της μετάλλαξη μοιάζει να κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες: ο ένας είναι ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκου, σε μια συμμαχία ανίερη. Η Ίντερ κοιμάται με τον ‘εχθρό’ σε μια σχέση που και οι δύο απολαμβάνουν. Και ο δεύτερος, το δίδυμο που ‘έπνιξε’ κάθε αντίλαλο που δημιουργούσε η αποχώρηση του περσινού σταρ αλλά και μεγάλου προβλήματος στα αποδυτήρια της ομάδας.
Η αρχή του ενός
Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Appiano Gentile, το προπονητικό κέντρο της Ίντερ, ο Αντόνιο Κόντε κατέστησε σαφές πως θα στηριχθεί σε διάταξη με τρεις στόπερ, επιλογή -με τις ανάλογες προσαρμογές- που τον οδήγησε στις επιτυχίες του ως προπονητής σε Γιουβέντους και Τσέλσι. Κοίταξε τους παίκτες που έχει στην διάθεση του, διαμόρφωσε το πλάνο του και γρήγορα έδωσε στον Τζουζέπε Μαρότα (αθλητικός διευθυντής) μια λίστα με τις επιθυμίες του. Ο Ιταλός τεχνικός δεν κάνει εκπτώσεις σε αυτά που ζητάει από τους παίκτες του. Δουλεύοντας μαζί του είναι σαν να δίνεις έναν όρκο τιμής, σχετικά με την προθυμία να δώσεις το μάξιμουμ της προσπάθειας στο γήπεδο. Και την ίδια στιγμή η προσπάθεια αυτή να περιβάλλεται με την απόλυτη εμπιστοσύνη στις ιδέες και τις απαιτήσεις του. Κάτω από αυτό το πρίσμα, δύσκολα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους Ικάρντι, Ναϊνγκολάν και Πέρισιτς, έτσι δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα βλέποντας τους να αποχωρούν το καλοκαίρι. Όσοι ακολούθησαν τον αντίθετο δρόμο, ανεξαρτήτως ποιότητας ή ονόματος είχαν τα στοιχεία που ψάχνει ο Κόντε: φιλοδοξία, πείνα, αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό για να επιστρέψει η Ίντερ στην κορυφή.
Με τον προκάτοχο του, Λουτσιάνο Σπαλέτι, οι ‘νερατζούρι’ αγωνίζονταν σε διάταξη 4-2-3-1, έχτιζαν αργά τις επιθέσεις τους από χαμηλά με σκοπό να βγάλουν την μπάλα στο πλάι και είτε ο εξτρέμ, είτε ο full back να την φέρει στην περιοχή. Πολλές φορές ανεξαρτήτως συνθηκών. Γι’ αυτό και την σεζόν 2017-2018, η Ίντερ ήταν η ομάδα με τις περισσότερες σέντρες ανά ματς στην Ευρώπη. Το χειρότερο σημάδι ωστόσο ήταν πως η ομάδα του Μιλάνου δεν παρουσίαζε κανένα σημάδι βελτίωσης και ‘βυθιζόταν’ όλο και πιο πολύ στον αστερισμό του Ικάρντι: αν σκόραρε ο Αργεντίνος με κάποιο τρόπο, καλώς. Διαφορετικά δεν υπήρχε ένα πειστικό εναλλακτικό πλάνο. Όταν άρχισαν και τα σερί άσχημα αποτελέσματα, ο Σπαλέτι μοιραία αποτέλεσε παρελθόν.
Άμυνα, το ήμισυ του παντός
Με τον Κόντε, όλα ξεκινούν από την άμυνα. Ο Ιταλός έχει μια μοναδική ικανότητα: πολύ γρήγορα μπορεί να μεταδώσει την μεθοδολογία του στους παίκτες του και να την μετουσιώσει από κάτι θεωρητικό σε κάτι πρακτικό. Η επιρροή του Κόντε στο παιχνίδι της Ίντερ ήταν ξεκάθαρη από τα πρώτα κιόλας επίσημα ματς. Σίγουρα όχι τελειοποιημένη – αυτό απαιτεί σημαντικό χρόνο. Ωστόσο τα όσα ζητούσαν οι ‘νερατζούρι’ στο χορτάρι και πολύ περισσότερο ο τρόπος που ήθελαν να τα πάρουν, έμοιαζαν με στοιχεία δεδομένα που είχαν ήδη περάσει στο μυαλό των ποδοσφαιριστών. Μπροστά από τον πολύπειρο Χαντάνοβιτς, ο Κόντε στηρίζει πολλά στους Ντε Φράι και Σκρίνιαρ. Την τριάδα των στόπερ πλαισιώνει -ανάλογα με τις ανάγκες της αναμέτρησης- πότε ο σκληροτράχηλος Γοδίν και πότε ο 20χρονος Μπαστόνι. Τον υψηλόσωμο (190 εκ.) στόπερ προσπαθεί να καθιερώσει ο Κόντε, καθώς μιλάμε για παίκτη τον οποίο η Ίντερ απέκτησε στα 17 του αντί 32 εκατ. ευρώ από την Αταλάντα, ενώ είναι και ο μοναδικός αριστεροπόδαρος – ένα σοβαρό ζητούμενο σε τριάδα στόπερ. Ο Ρανόκια παραμένει ως λύση ανάγκης. Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο του Σπαλέτι, στην Ίντερ του Κόντε κάθε ένας από τους τρεις στόπερ έχει την ευθύνη προώθησης της μπάλας κάθετα. Μέχρι πέρσι αυτή η ευθύνη βάραινε κυρίως τον Σκρίνιαρ, που μοίραζε την μπάλα στους πλάγιους μπακ ή έψαχνε ‘laser passes’ ανάμεσα στις γραμμές.
Οι δύο ‘πατέντες’ στον άξονα
Στον μηχανισμό του Κόντε αναζητείται ο ‘τρίτος παίκτης’ στο build up του παιχνιδιού. Μοιραία, η μεσαία γραμμή της Ίντερ υπέστη τις περισσότερες καινοτομίες. Η άφιξη των Σένσι και Μπαρέλα εξασφάλισαν στους Μιλανέζους δύο νέους ποδοσφαιριστές ταιριαστούς στο στυλ του Κόντε, είτε η αναφορά γίνεται στο παιχνίδι με τη μπάλα είτε χωρίς αυτήν. Ο Σένσι έχει έναν οργανωτικό ρόλο στον άξονα, ο Μπρόζοβιτς την ευθύνη της προώθησης του παιχνιδιού από χαμηλά μέτρα και ο Βεσίνο με τον Μπαρέλα ‘κοντράρονται’ για τον ρόλο του 8αριού – o Γκαλιαρντίνι μοιάζει με τον πασπαρτού.
Βεσίνο και Μπρόζοβιτς επιχειρούν συχνά να πατάνε περιοχή, μεταφράζοντας το παιχνίδι της απειλής από την πίσω ζώνη. Και οι δύο χαφ μπροστά από το ‘6’ (Μπρόζοβιτς) έχουν μια σύνθετη αποστολή: όταν ένας από τους wing-back ή στόπερ στο 3-5-2 έχει την κατοχή, τότε ο πλησιέστερος χαφ στην μπάλα λειτουργεί ως ‘τρίτος παίκτης’. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο συγκεκριμένος παίκτης επιχειρεί να κινηθεί στον χώρο, στην πλάτη των αντίπαλων χαφ, προκειμένου να δημιουργήσει γωνία πάσας στον κοντινότερο επιθετικό και στη συνέχεια να δεχτεί την τρίτη πάσα την στιγμή που κινείται κάθετα στην περιοχή.
Ένα δεύτερο τρικ θέλει τον κεντρικό χαφ της πλευράς που παίζεται η μπάλα να κινείται κοντά στην γραμμή του πλαγίου, με σκοπό να τραβήξει εκτός θέσης τον αντίπαλο χαφ και να δημιουργήσει χώρο τον οποίο θα εκμεταλλευθεί ο wing-back ξεκινώντας μια επίθεση με πολλά άδεια μέτρα μπροστά του. Εκεί οι επιλογές είναι δύο: είτε η προώθηση της μπάλας στο δίδυμο των επιθετικών για μια πιθανή συνεργασία, είτε η κίνηση ενός εκ των δύο από μέσα προς τα έξω με την προοπτική της πλαγιοκόπησης. Ο τρόπος λειτουργίας των wing-back είναι επίσης κομβικός. Λαζάρο, Ασαμόα, Καντρέβα και Μπιράγκι είναι η τετράδα για τα άκρα, με τον ρόλο τους να αφορά άμεσα τόσο το αμυντικό όσο και το επιθετικό πλάνο της Ίντερ. Σε φάση κατοχής, οι συγκεκριμένοι παίκτες δίνουν πλάτος και λειτουργούν υποστηρικτά για την ασφαλή προώθηση της μπάλας μπροστά. Στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση συχνά καλούνται να φανούν αποτελεσματικοί σε καταστάσεις ‘1vs1’. Η αποστολή τους αμυντικά αποτυπώνεται σε δύο φάσεις: ανάλογα με τον αντίπαλο είτε θα συμμετέχουν στο counterpress (χάνοντας την κατοχή, μια ομάδα πηγαίνει άμεσα προς τη μπάλα ως μονάδα για να ξανακερδίσει την μπάλα ή τουλάχιστον για να αποτρέψει την εκδήλωση αντεπίθεσης), είτε θα επιστρέψουν άμεσα σε θέση άμυνας, συνθέτοντας μια πεντάδα στα μετόπισθεν.
Το δίδυμο της… αϋπνίας
Για την Ίντερ το σήριαλ Ικάρντι ήταν ψυχοφθόρο, τόσο αγωνιστικά όσο και για τις τάξεις των οπαδών. Έληξε με την παραχώρηση του Αργεντίνου στην Παρί Σεν Ζερμέν και ξεχάστηκε με τα κατορθώματα του δίδυμου Μαρτίνες – Λουκακού. Οι δύο τους πραγματοποιούν εκπληκτική σεζόν, έχουν βάλει για ύπνο οποιαδήποτε κουβέντα αφορούσε τον μέχρι πρότινος αρχισκόρερ στην Ίντερ και κρατούν… άυπνους αντίπαλους προπονητές, στόπερ και τερματοφύλακες πριν από κάθε ματς.
Η αντιμετώπιση τους αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα για κάθε άμυνα. Ο Λαουτάρο μετράει 14 γκολ και 3 ασίστ σε 23 συμμετοχές μέχρι στιγμής, ενώ ο Λουκακού έχει απολογισμό 16 τερμάτων και 3 ασίστ στον ίδιο αριθμό εμφανίσεων! Ο ένας μοιάζει ιδανικό συμπλήρωμα του άλλου, γεγονός που τους αναδεικνύει σε ένα από τα πλέον ‘καυτά’ επιθετικά δίδυμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Στην δυνατότητα που έχουν να συνδυάζονται αποτελεσματικά (ακόμη κι αν κάποιες φορές αυτό συμβαίνει δίχως απαραίτητα να αλλάξουν τη μπάλα μεταξύ τους) έρχεται να ‘κουμπώσει’ η ικανότητα τους να απειλήσουν με ατομική ενέργεια.
Ο Κόντε συχνά επιλέγει να απομονώνει τον Λουκακού, που εξαιτίας των φυσικών του προσόντων και της τεχνικής του είναι τρομακτικά δύσκολο να περιοριστεί σε ‘1vs1’, ενώ προτιμά να φτιάχνει καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου και πάνω στην κίνηση για τον Μαρτίνες. Η έκρηξη του Αργεντίνου και η ευχέρεια του να απειλεί σε πρώτο χρόνο, τον καθιστούν ως έναν απρόβλεπτο εκτελεστή.
Αμφότεροι ταιριάζουν ιδανικά στο σύστημα και την φιλοσοφία του Κόντε, δίχως να προκαλούν ανισορροπία στην διάταξη. Για παράδειγμα, ο Σάρι στην Γιουβέντους ακόμη προσπαθεί να βρει τον τρόπο ώστε να χωρέσουν μαζί οι Ντιμπάλα, Ιγκουαΐν και Ρονάλντο, δίχως οι ‘μπιανκονέρι’ να χάνουν στην αμυντική ισορροπία. Ο Κόντε δεν έχει τέτοιο θέμα για την ώρα, αφού παίρνει και ανασταλτική βοήθεια από ένα επιθετικό δίδυμο που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά τόσο σε σετ επιθέσεις, όσο και σε τρανζίσιον.
Διεκδικήτρια με πολλά περιθώρια βελτίωσης
“Οφείλεις να είσαι καλός στα πάντα. Οφείλεις να προσπαθείς να αριστεύσεις παντού. Για να το πετύχεις οφείλεις να μελετάς και από την στιγμή που έγινα προπονητής, για εμένα είναι μιας συνεχής εκμάθηση”, έχει πει χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Κόντε που τη στιγμή κατά την οποία παρουσιάζει μια ομάδα διεκδικήτρια τίτλου, γνωρίζει πως αυτή έχει ακόμη κενά να καλύψει προκειμένου να βελτιωθεί.
Οι ‘νερατζούρι’ παρουσιάζουν ξεκάθαρες ιδέες στο γήπεδο, έχουν αποκτήσει τακτική ταυτότητα, ωστόσο μοιάζουν να πάσχουν από βάθος στο ρόστερ. Μια 14άδα παικτών στηρίζει σε υψηλό επίπεδο την φιλοσοφία του Κόντε και στη συνέχεια αρχίζουν τα ζόρια. Η μεταγραφική ενίσχυση δείχνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί η Ίντερ σε τροχιά τίτλου ως το τέλος, πολύ περισσότερο αν θέλει (τώρα ή του χρόνου) να κυνηγήσει και την ευρωπαϊκή διάκριση. Σε θέσεις κλειδιά δεν υπάρχουν ικανοποιητικές εναλλακτικές λύσεις, με τους τραυματισμούς, τις κάρτες και την κούραση να αποτελούν έναν υπαρκτό ‘εχθρό’ στο πλάνο του Αντόνιο Κόντε.
Ο Ιταλός τεχνικός έχει καταφέρει να εμφυσήσει ενθουσιασμό στην δύσκολη εξέδρα της Ίντερ και συνάμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διοίκησης. Συνδυασμός που μπορεί να του φέρει κάποιο δώρο στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Αν είναι και στην μορφή της υπέρβασης, ακόμη καλύτερα για τον Κόντε. Άλλωστε θα πρόκειται για μια συνθήκη που έχει ήδη κερδίσει με την δουλειά του στους πρώτους του μόλις μήνες στον πάγκο της Ίντερ.
Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; To νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!