ΣΠΟΡ

Το 2019 ήταν μια συγκλονιστική αθλητική χρονιά για την Ελλάδα

Γιάννης Αντετοκούνμπο, Στέφανος Τσιτσιπάς, Λευτέρης Πετρούνιας, Κατερίνα Στεφανίδη, Κριστιάν Γκολομέεβ, Άννα Κορακάκη. Αυτά που πέτυχαν το 2019 οι Έλληνες αθλητές δεν έχουν προηγούμενο.

Το 2019 ήταν μια συγκλονιστική αθλητική χρονιά για την Ελλάδα
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει με το τρόπαιο του ATP World Finals 2019 ύστερα από τη νίκη του επί του Ντόμινικ Τιμ στην 'OZ Arena', Λονδίνο, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ας πούμε ότι τέτοιες γιορτινές μέρες, το 2015, ένας τύπος ατημέλητος, με μακρύ μούσι, προφητεύει σε μία σύναξη τα εξής: “Σε 4 χρόνια η Ελλάδα θα έχει τον MVP του ΝΒΑ, ένας τενίστας της θα παίξει σε ημιτελικό Major και ένας κολυμβητής της θα πάρει μετάλλιο σε κούρσα 50μ. ελεύθερο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Να πω ότι θα έχει παγκόσμια πρωταθλήτρια στην πυγμαχία ή θα σκανδαλιστείτε;” Το μόνο που θα χώριζε αυτήν την πρόβλεψη από τα γραπτά του Ιούλιου Βερν θα ήταν η καλτίλα του προφήτη. Το 2019, όμως, ήταν μία συγκλονιστική αθλητική χρονιά για την Ελλάδα. Κι επειδή πιθανότατα δεν έγινε τέτοια πρόβλεψη, οι κορυφαίες στιγμές του έτους ήταν οι εξής:

  • Ο Λευτέρης Πετρούνιας παίρνει την 4η θέση στο Παγκόσμιο της Στουτγάρδης στους κρίκους. Λοιπόν, αυτός ο αγώνας, επιφανειακά, μόνο άσχημες σκέψεις φέρνει. Έπειτα από 3 διαδοχικά χρυσά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο γυμναστής του Δημήτρη Ράπτη έμεινε εκτός βάθρου και δεν πήρε το ‘εισιτήριο’ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ωστόσο, με 11 μήνες χωρίς αγώνες και με μηδέν προπονήσεις στη Στουτγάρδη, ο Πετρούνιας έκανε ένα φανταστικό πρόγραμμα και η αντίδρασή του περιμένοντας τη βαθμολογία στην καρέκλα του, το “έλα Παναγία μου”, που είπε κάνοντας τον σταυρό του και με ένα γλυκό χαμόγελο καρφωμένο στο στόμα, είναι από τα ωραιότερα στιγμιότυπα. Στο Κότμπους, για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν δεύτερος, αλλά ανεξαρτήτως αν θα του δώσουν τη wild card για το Τόκιο, στους 3 εναπομείναντες αγώνες της διοργάνωσης είναι έως και βέβαιον ότι θα διεκδικήσει λυσσαλέα την πρόκριση.
  • Ο Απόστολος Παπαστάμου παίρνει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στη Βουδαπέστη στα 400μ. μεικτή ατομική με 4.11.93 και κάνει πανελλήνιο ρεκόρ, αφού συντρίβει το 4.14.11 του Γιάννη Δρυμωνάκου από το 2012 και το Ευρωπαϊκό του Ντέμπρετσεν. Η επίδοση είναι, επίσης, το παγκόσμιο ρεκόρ Εφήβων στο αγώνισμα.
  • Οι Γυναίκες του Ολυμπιακού σε βόλεϊ και πόλο επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Οι βολεϊμπολίστριες κατακτούν το 7ο διαδοχικό πρωτάθλημά τους από το 2013, όταν εκείνο το θαύμα με τις τρεις στη σειρά νίκες επί της ΑΕΚ τις έβαλε οριστικά στην κορυφή. Η ομάδα του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς νίκησε φέτος τον Πανναξιακό με 3-0, ενώ έχουν να γνωρίσουν την ήττα σε τελικό από το 2ο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό το 2015. Στο πόλο, τα κορίτσια του Χάρη Παυλίδη παίρνουν, στον 5ο τελικό με τον ΝΟ Βουλιαγμένης, το 6ο διαδοχικό πρωτάθλημά τους και 10ο συνολικά. Ήταν τα πέναλτι του 5ου τελικού του 2014 που τις έβγαλαν στον αφρό, στην πρώτη από τις κατακτήσεις αυτού του σερί.
Η Εβίνα Μάλτση ήταν ταυτισμένη με την Εθνική ομάδα, σε όποιο σύλλογο κι αν αγωνιζόταν Eurokinissi Sports

  • Η Εβίνα Μάλτση σταματάει το μπάσκετ. Η δεύτερη Ελληνίδα (η Αναστασία Κωστάκη διέρρηξε το άβατο) που έπαιξε στο WNBA με τις Κονέκτικατ Σαν, συμπαίκτρια της υπέροχης γκαρντ Λίντσεϊ Γουέιλεν, ανακοίνωσε την αποχώρησή της στα παρκέ στην ηλικία των 40. Η Μάλτση υπηρέτησε την Εθνική ομάδα για 20 χρόνια και ψηφίστηκε 6η κορυφαία Ευρωπαία το 2011. Οδήγησε τη ‘γαλανόλευκη’ στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2017 και βέβαια ήταν εκείνη που με 29 πόντους απέναντι στην Ιαπωνία, την έστειλε στην οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Καριέρα αξιοζήλευτη, με πολλά ταξίδια και τίτλους σε διασυλλογικό επίπεδο.

  • Η Άννα Κορακάκη κατακτά (εκτός των άλλων) 2 μετάλλια στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ. Κάπου μέσα της υπάρχει η χιώτικη πλευρά, αφού όπως οι συγκεκριμένοι νησιώτες, τα μετάλλιά της πάνε… δυο δυο. Η σπουδαία Δραμινή σκοπεύτρια κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 10μ. και το χρυσό στα 25μ. στη Λευκορωσία, ωστόσο φέρνει μπόλικα πολύτιμα μέταλλα στο σπιτικό της: ένα χρυσό και ένα χάλκινο (10μ., 25μ.) στους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο σε Μόναχο και Πεκίνο αντιστοίχως και το ασημένιο στα 10μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Όσιγεκ. Η Κορακάκη θέλει να γίνει η πρώτη Ελληνίδα -αφού το χάλκινο της Πηγής Δεβετζή στο Πεκίνο λογίζεται ως μη γενόμενο- που θα πάρει μετάλλιο σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού πάει Τόκιο το καλοκαίρι. Αν είναι χρυσάφι, ακόμα καλύτερα.
  • Ο Ολυμπιακός νικάει την Κράσνανταρ με 4-0 στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’ και με το 2-1 εκτός έδρας παίρνει την πρόκριση για τους ομίλους του Champions League. Πέρυσι δεν υπήρχε ελληνική ομάδα στους ομίλους κι αν υπολογιστεί η κακή βαθμολογία της Ελλάδας στην UEFA, ο Ολυμπιακός έκανε και με το παραπάνω το καθήκον του, καθώς από τον Σεπτέμβρη κι έπειτα ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος στις δύο ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.
  • Οι Μελίνα Παππά και Μαρία Τσαμοπούλου κατακτούν δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η ελληνική ιστιοπλοΐα βρίσκει τον ορισμό στη λέξη παραγωγή. Για το δίδυμο των 420 δεν είναι νέο η άνοδος στο βάθρο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 420 της Βιλαμούρα στην Πορτογαλία και στο Ευρωπαϊκό Κ19 της Βιλαγκαρθία ντε Αρούθα. Αυτές οι διοργανώσεις κάνουν το σύνολο των σερί τουρνουά που τα κορίτσια ανεβαίνουν στο βάθρο 6.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης σε στιγμιότυπο του αγώνα στα 10χλμ. ανοιχτής θάλασσας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο, Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI-FOTOARENA

  • Ο Σπύρος Γιαννιώτης μπαίνει στο Hall of Fame της μαραθώνιας κολύμβησης. Παρήλθαν 3 χρόνια από τον άθλο του στο Ρίο, όταν στα 36 του κατέκτησε το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας και μπήκε στο Hall of Fame της μαραθώνιας κολύμβησης, στις 26 Οκτωβρίου. Ίσως ο σπουδαιότερος Έλληνας κολυμβητής, τιμήθηκε για τη μνημειώδη καριέρα του, που διανθίστηκε σε θάλασσες και λίμνες με τα μετάλλια που κατέκτησε σε 5 διαδοχικά Παγκόσμια Πρωταθλήματα και, ασφαλώς, τα back-to-back χρυσά στο δεκάρι στη Σαγκάη το 2011 και τη Βαρκελώνη το 2013.
  • Η εθνική βόλεϊ Ανδρών προκρίνεται στη φάση των 16 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Την τιμητική του είχε το βίντεο με τους διεθνείς να χορεύουν στο ξενοδοχείο τους στο Μονπελιέ, μετά την ήττα της Πορτογαλίας από τη Ρουμανία, που έφερε τους Ίβηρες ισόβαθμους με την Ελλάδα, με τα ίδια σετ, με το ίδιο ενεργητικό πόντων, αλλά με ένα περισσότερο παθητικό, 433 έναντι 432. Σαν βίντεο του Ροναλντίνιο, που σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι επίτηδες, παραγγελία να το είχες κάνει, δεν θα γινόταν. Η Εθνική δεν είχε παίξει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα -τελευταία φορά το 2009- και το παιχνίδι για τη φάση των 16 με τους Ρώσους στη Λιουμπλιάνα (ήττα 0-3) ήταν το πρώτο νοκ άουτ από τον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων με τις ΗΠΑ στην Αθήνα, το 2004.
Ο Τσούμπα Άκπομ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου μετά από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας 2018-2019 από τον ΠΑΟΚ στον τελικό με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο, Μαρούσι, Κυριακή 12 Μαΐου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / Eurokinissi Sports

  • O ΠΑΟΚ κατακτά το ελληνικό πρωτάθλημα αήττητος και κάνει το νταμπλ. Ξεκινώντας τη χρονιά με-2, ο ΠΑΟΚ έκανε μία ιστορικά σπουδαία σεζόν. Οι 26 νίκες και 4 ισοπαλίες ήταν, μάλιστα, καλύτερη επίδοση από εκείνη που έκανε ο Παναθηναϊκός την περίοδο 1963-1964, όταν έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε αήττητη ένα πρωτάθλημα επίσης 30 αγωνιστικών, αφού είχε 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε για 12 μήνες του 2019 στη διοργάνωση και με τη νίκη του 1-0 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στις 11 Μαΐου, πανηγύρισε το 3ο διαδοχικό κύπελλό του, που σηματοδότησε και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Συν τοις άλλοις, η επόμενη περίοδος ουδόλως έφερε κρίση, καθώς παρά την αλλαγή προπονητή, με τον Αμπέλ Φερέιρα στη θέση του Ραζβάν Λουτσέσκου, που πήρε το ασιατικό Champions League με την Αλ Αχλί από τη Σαουδική Αραβία, ο ΠΑΟΚ παραμένει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και στα play offs θα διεκδικήσει το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημά του.
  • Πρώτος ελληνικός εμφύλιος στο Final 4 της Ευρωλίγκας πόλο Γυναικών. Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη είχαν συναντηθεί σε ομίλους Ευρωλίγκας, τη σεζόν 2013-2014, ωστόσο δεν είχαν παίξει ποτέ σε Final 4. Αυτό έγινε στον ημιτελικό της διοργάνωσης στο Σαμπαντέλ, στις 19 Απριλίου, μέρα Παρασκευή, με την ομάδα του Χάρη Παυλίδη να νικάει 7-6. Σχεδόν 24 ώρες αργότερα, ο Ολυμπιακός έκανε το δικό του χαρακίρι, αφού προηγήθηκε των Ισπανίδων 11-8 και δέχθηκε ένα επιμέρους 5-0, για να χάσει το πιο σημαντικό τρόπαιο σε διασυλλογικό επίπεδο, το οποίο, πάντως, έχει κατακτήσει το 2015.
Ο Ανδρέας Βαζαίος σε προσπάθειά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο, Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

  • Ο Ανδρέας Βαζαίος παίρνει δύο χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο στο Ευρωπαϊκό 25άρας πισίνα στη Γλασκώβη. Ο Βαζαίος κάνει ευρωπαϊκό ρεκόρ στον τελικό των 200μ. μεικτή, σπάζοντας με χρόνο 1.50.85 το 1.51.36 του Λάζλο Τσεχ από την ίδια διοργάνωση στη Νετάνια του Ισραήλ, στις 4 Δεκεμβρίου 2012. Ο 25χρονος κολυμβητής δεν αρκείται σε αυτό και δύο μέρες μετά, στις 8 Δεκεμβρίου, ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και για τα 200μ. πεταλούδα. Το 1.50.23 είναι πανελλήνιο ρεκόρ. Την ίδια μέρα πήρε και το χάλκινο στα 100μ. μεικτή ατομική, τερματίζοντας σε 51.62, επίσης πανελλήνιο ρεκόρ. Απαράμιλλη, όμως, ήταν η παρουσία της Άννας Ντουντουνάκη. Στα 100μ. πεταλούδα πήρε το χάλκινο μετάλλιο, ωστόσο δεν ήταν μόνο το 56.44 πανελλήνιο ρεκόρ. Η Χανιώτισσα έκανε 6 κούρσες και σε ισάριθμες περιπτώσεις πέτυχε τον κορυφαίο ελληνικό χρόνο.
  • Η Χριστίνα Λιναρδάτου κερδίζει τη ζώνη της WBO. Το 2019 ήταν η κορυφαία χρονιά της καριέρας της. Διεκδικήτρια της ζώνης της WBO στα 63 κιλά, έγινε η πρώτη Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια στις 24 Μαρτίου στο ΔΑΪΣ, όταν έριξε την Καναδή Κάντι Γουάιατ για τρίτη φορά στο ρινγκ, στον 6ο γύρο. Δυόμιση μήνες αργότερα, στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, κράτησε τη ζώνη ρίχνοντας ξύλο και των… γονέων στην Αυστραλή Ντιάνα Χομπς. Η Λιναρδάτου, αθλήτρια των Μανώλη Λαβδάκη και Μπράιαν Όρτερ, έκανε σπουδαία συμφωνία με τον Αμερικανό προμότερ Λού Ντιμπέλα, και μπορεί στις 2 Νοεμβρίου να έχασε στο Μάντσεστερ τη ζώνη από την Κέιτι Τέιλορ, με μια αμφίβολη απόφαση, αλλά βρίσκεται, πια, στην ελίτ και πολύ σύντομα θα γίνει ξανά διεκδικήτρια.
  • Ο Ολυμπιακός παίζει σε δεύτερο διαδοχικό τελικό Champions League πόλο Ανδρών. Η χρονιά, που έμοιαζε δύσκολη εξαρχής, λίγο έλειψε να τελειώσει με το δεύτερο διαδοχικό τρόπαιο Κυπέλλου Πρωταθλητριών στα χέρια του Γιάννη Φουντούλη και της παρέας του. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Ανόβερο προκρινόμενος 2ος από τον όμιλό του, πίσω από τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ και έχοντας χάσει στον 2ο τελικό πρωταθλήματος από τη Βουλιαγμένη, τον πρώτο μετά την πρεμιέρα της σειράς το 2013. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ νίκησαν την Μπρέσια σε ψυχοβγάλτη και σκάρωσαν νέα… κασκαρίκα στην πανίσχυρη οικονομικά και αθλητικά Προ Ρέκο, στέλνοντας και το θρυλικό προπονητή της, Ράτκο Ρούντιτς, μετά τον Βλάντα Βουγιασίνοβιτς, στο καναβάτσο. Το γκολ του Κωνσταντίνου Γεννηδουνιά για το τελικό 12-11 σηματοδοτεί ένα έπος. Παρ’ ό,τι έμεινε από καύσιμα, ο Ολυμπιακός γύρισε στον τελικό της 8ης Ιουνίου από το 7-10 για να ισοφαρίσει τη Φερεντσβάρος και, τελικά, να χάσει το τρόπαιο στα πέναλτι. Πάντως, οι ‘ερυθρόλευκοι’ κατέκτησαν ακόμα ένα νταμπλ και είναι σχεδόν σίγουροι για το Final 8 της επόμενης χρονιάς (από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου), που θα γίνει στη Γένοβα, όπου κατέκτησαν το Champions League του 2018.
  • Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο. Στα βήματα της Γελένα Ισινμπάγεβα, η Ελληνίδα επικοντίστρια, αθλητική και ερωτική μετανάστης στις ΗΠΑ, προσπάθησε να γίνει η 3η άλτρια στην ιστορία που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε διαδοχικά Παγκόσμια Πρωταθλήματα και να επιμηκύνει το νικηφόρο σερί της από το 2016, με χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο Ευρωπαϊκά και δύο Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Τουναντίον, έπρεπε, μιλώντας για τη δική της ποιότητα, να αρκεστεί στο χάλκινο, που ήταν το μοναδικό μετάλλιο της Ελλάδας στο Παγκόσμιο της Ντόχα. Η Στεφανίδη έκανε στον αγώνα της 28ης Σεπτεμβρίου την κορυφαία επίδοσή της για το 2019, στα 4,85μ., αλλά δεν μπόρεσε να βάλει επιπρόσθετα προβλήματα στην Αμερικανίδα Σάντι Μόρις και την Ανζέλικα Σιντόραβα, τη Ρωσίδα που χωρίς να έχει το σύμβολο της χώρας στη φόρμα της, εξαιτίας της τιμωρίας για ντόπινγκ που θα ισχύσει σίγουρα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πήρε την πρώτη θέση με άλμα στα 4,95μ. Είχε, επίσης, επικρατήσει σχεδόν ένα μήνα πριν στο Diamond League των Βρυξελλών για τέταρτη διαδοχική φορά, με άλμα στα 4,83μ., ενώ είχε νικήσει στον αγώνα στο πλαίσιο του Γκραν Πρι στις 18 Μαΐου στη Σαγκάη, με επίδοση στα 4,72μ., αλλά και στο Μπέρμιγχαμ, στις 18 Αυγούστου, με άλμα στα 4,75μ.
  • Η Εθνική Νέων Ανδρών νικάει τη Σερβία 6-4 στις 20 Δεκεμβρίου, στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος πόλο Κ19 στο Κουβέιτ, για να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Αν και πρόκειται για επιτυχία υψηλού διαμετρήματος, θα ήταν πιο χαμηλά στη λίστα, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που Έφηβοι και Νέοι Άνδρες έχουν παγιδευτεί και δεν έχουν σταθεί επάξια στις απαιτήσεις σε ανδρικό επίπεδο. Εδώ, όμως, πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό και συναπτό, καθώς η ομάδα του Τεό Λοράντου κατέκτησε για δεύτερη διαδοχική φορά το τρόπαιο, με τη διοργάνωση του Βελιγραδίου το 2017 να αποτελεί τα πρωτόλεια, ενώ ενδιαμέσως, πέρυσι το καλοκαίρι, πήρε το χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωπαϊκό Εφήβων στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και ο Κώστας Γκιουβέτσης ολοκληρώνουν ένα εντυπωσιακό τριπλέτε υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού τεχνικού και του δεύτερου προπονητή, Νίκου Καραμανή, ο οποίος καθοδηγεί, με τις ευλογίες του τιμωρημένου Λοράντου, την ομάδα από τον πάγκο για το μισό ημιτελικό με τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον τελικό με τη Σερβία.
Ο αργυρός πρωταθλητής κόσμου 2019 στα 50μ. ελεύθερο, Κριστιάν Γκολομέεβ, σε φωτογράφηση στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου για τη συνέντευξή του στο Contra.gr, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 Contra.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

  • Ο Κριστιάν Γκολομέεβ παίρνει το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι πολύ δύσκολο να αποδοθεί το ποιόν του κατορθώματος του 26χρονου σπρίντερ, που έγινε ο δεύτερος κολυμβητής που κατακτά μετάλλιο στην πισίνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά το χρυσό του Άρη Γρηγοριάδη στα 50μ. ύπτιο στο Μόντρεαλ, το 2005. Ο Γκολομέεβ έκανε 21.45 στην κούρσα της 27ης Ιουλίου, τον ίδιο χρόνο με τον Βραζιλιάνο Μπρούνο Φράτους, ενώ ο κάτοχος του χρυσού μεταλλίου (και άλλων 5 στην Γκουανγκτζού), Κέιλεμπ Ντρέσελ, έκανε 21.04. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ένα σπρίντερ τόσο ανταγωνιστικό στο υψηλότερο επίπεδο στην κολύμβηση. Ο Γκολομέεβ το έκανε, μάλιστα, έναν χρόνο πριν από τους Αγώνες του Τόκιο, δημιουργώντας αναγκαστικά προσδοκίες, ωστόσο είναι 50μ. και όπως ο ίδιος έχει εξηγήσει στη Μαρία Καούκη, τα βγάζει με μια ανάσα. Αν ήταν χρυσό το μετάλλιο, θα ήταν πρώτος στη σχετική λίστα. Τέτοια είναι η υφή του ανδραγαθήματος.
  • Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φτάνει στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν και κατακτά τους ΑΤΡ Finals 2019. Η απίστευτη χρονιά του νούμερου 6 στην παγκόσμια κατάταξη (είναι αστείο αλλά) επιδέχεται βελτίωσης. Ο Τσιτσιπάς έγινε ο 6ος νεότερος τενίστας που κατακτά τους ΑΤΡ Finals, δηλαδή το πιο σημαντικό Μάστερ εξαιρουμένων των Major, και έκλεισε τη χρονιά όπως την άνοιξε. Στην Αυστραλία, τον Γενάρη, απέκλεισε τον Ρότζερ Φέντερερ στους ’16’ και τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα-Αγκούτ στους ‘8’, για να φτάσει στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν, όπου και σταμάτησε, αφού ο Ράφα Ναδάλ ήταν σε εξαιρετική φόρμα. Πλην του τελευταίου τουρνουά, στο οποίο νίκησε 2-1 σετ τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, ο Τσιτσιπάς κατέκτησε τα ΑΤΡ250 των Εστορίλ και Μασσαλίας, ενώ έπαιξε σε δύο τελικούς ΑΤΡ 500, στο Ντουμπάι και το Πεκίνο, και έναν ΑΤΡ1000, στη Μαδρίτη. Συν τοις άλλοις, ήταν συμμέτοχος σε ένα από τα ματς της χρονιάς, το πεντάωρο έπος με τον Στάνισλας Βαβρίνκα στον 4ο γύρο του Ρολάν Γκαρός. Πρόκειται για κατορθώματα που ακόμα και πέρυσι ουδείς φανταζόταν ότι επρόκειτο να γίνουν, πόσω μάλλον τόσο γρήγορα και για έναν Έλληνα τενίστα στα 21 χρόνια του.

  • Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατακτά το MVP του ΝΒΑ. Ούτε που φανταζόταν ο Σπύρος Βελινιάτης, όταν πήρε υπό την αιγίδα του τον Γιάννη και τον έκανε εξ απαλών ονύχων να καταλάβει τι είναι το μπάσκετ, ότι κάποτε θα κατακτούσε το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτη της κανονικής περιόδου. Από τα ανοιχτά της θρυλικής Κυπριάδου, τα οποία θυμήθηκε στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο Contra.gr, στον συγκινητικό λόγο του για το πιο σημαντικό τρόπαιο που παίρνει αθλητής στο ΝΒΑ, ο Αντετοκούνμπο έκανε μια πορεία την οποία παραμύθι δεν θα μπορούσε να περιγράψει. Οι Μιλγουόκι Μπακς έφτασαν στους τελικούς της Ανατολής, αλλά έχασαν στα 6 παιχνίδια από τους Τορόντο Ράπτορς, ωστόσο ο Γιάννης συνέχισε με την ίδια όρεξη την επόμενη σεζόν, όταν και έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία που έκανε ματς με 50 πόντους, πάνω από 5 ασίστ και 0 λάθη, μόνο μετά τον Μάικλ Τζόρνταν, και ο 3ος που είχε τουλάχιστον 15 διαδοχικά παιχνίδια με νταμπλ νταμπλ σε πόντους και ριμπάουντ, μετά τους Σακίλ Ο’ Νιλ και Καρλ Μαλόουν. Σταμάτησε στα 19 συνεχόμενα. Οι δε Μπακς έκαναν 18 διαδοχικές νίκες, το 7ο καλύτερο σερί στην ιστορία του ΝΒΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK