Η μεταγραφή του Μέσι στη Μάντσεστερ Σίτι παραλίγο να γίνει από λάθος του Παϊρότζ
Η Μάντσεστερ Σίτι είχε καταθέσει πρόταση αγοράς του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα. Η Μπαρτσελόνα θα δεχόταν μερικές ημέρες νωρίτερα. Κι όλα αυτά έγιναν κατά λάθος, εξαιτίας του Παϊρότζ Πιεμπονγκσαντ. Μια τρελή, αλλά πραγματική ιστορία.
Το όνομα Παϊρότζ Πιεμπονγκσαντ απασχόλησε αρκετά την ελληνική επικαιρότητα το 2018, αφού ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας βρισκόταν για καιρό σε διαπραγματεύσεις για το μετοχικό πακέτο του Παναθηναϊκού. Μέχρι τότε, ο Πιεμπονγκσάντ ήταν γνωστός μεταξύ άλλων ως ο άνθρωπος που μεσολάβησε για τη μεταβίβαση των μετοχών της Μάντσεστερ Σίτι τον Σεπτέμβριο του 2008 στους νυν ιδιοκτήτες, οι οποίοι άλλαξαν τη μοίρα του συλλόγου και του αγγλικού ποδοσφαίρου. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ο άνθρωπος που πήγε τον Λιονέλ Μέσι στους ‘πολίτες’. Από λάθος…
Ο Γκάρι Κουκ υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής της Σίτι από τον Μάιο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν και υπέβαλε την παραίτησή του λόγω ενός σκανδάλου που ξέσπασε με τη διαρροή εταιρικών email με προσβλητικό περιεχόμενο. Ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος υπό τη διοικητική καθοδήγηση του οποίου, η Σίτι άρχισε τη μεταμόρφωσή της σε κλαμπ παγκοσμίου βεληνεκούς. Ο Κουκ παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα The Athletic, στην οποία αποκάλυψε μεταξύ άλλων πώς ο Αργεντινός θα μπορούσε να αγωνίζεται στην Premier League, λόγω λάθους στη μετάφραση.
Η περίοδος είναι καλοκαίρι του 2008 και οι μετοχές της Σίτι ανήκουν ακόμα στον Ταϊλανδό μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάτρα, ο οποίος τις είχε αγοράσει τον Ιούνιο του 2007. Πρωταγωνιστές του περιστατικού ο Κουκ, ο Πιεμπονγκσάντ, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Γουέστ Χαμ, Πολ Όλντριτζ, ο οποίος συνεργαζόταν πλέον με τον Πιεμπονγκσάντ και ο πρόεδρος της Premier League από τον Απρίλιο του 1999 μέχρι σήμερα, Ντέιβ Ρίτσαρντς.
“Ήμασταν στο Λονδίνο και κάναμε μια τηλεφωνική σύσκεψη. Ο Παϊρότζ είχε ζεσταθεί. Το τηλέφωνο ήταν στο τραπέζι και μιλούσε με τον Πολ, ο οποίος πια ανήκε στους ανθρώπους του Παϊρότζ και προηγουμένως ήταν στη Γουέστ Χαμ, έχοντας βρει μπελάδες με την υπόθεση του Κάρλος Τέβες και του Χαβιέρ Μαστσεράνο. Φανταστείτε τη σκηνή. Ο Πολ, με τη λονδρέζικη προφορά του, λέει: ‘Παϊρότζ, πρέπει να μου πεις τι κάνουμε, το πράγμα αρχίζει να ξεφεύγει’. Ο Παϊρότζ ο οποίος καθόταν σε μια πολυθρόνα και του έκαναν μασάζ, φωνάζει: ‘Ναι, ναι ναι! Very messy, messy, it’s getting messy'”.
Ο Πιεμπονγκσάντ απλά συμφωνούσε με τον συνεργάτη του ότι η κατάσταση στα μεταγραφικά ξέφευγε και ότι περνούσε κρίσιμος χρόνος χωρίς να γίνονται τα ‘μπαμ’ που είχαν υποσχεθεί στον κόσμο της ομάδας. Μόνο που η φράση “getting messy”, με την προφορά του Ταϊλανδού και με τη χαλαρότητα στην οποία βρισκόταν ελέω μασάζ, ακούστηκε διαφορετικά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. “Κάτι χάθηκε στη μετάφραση και ορκίζομαι στην κόρη μου, ακούστηκε σαν ‘πρέπει να πάρουμε τον Μέσι'” (σ.σ. we’ve got to get Messi), εξήγησε ο Κουκ.
“Αυτή ήταν η διαρκής κωμωδία της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πολ ήρθε σε μένα μετά και μου είπε: ‘Γκάρι, αρχίζω να μπερδεύομαι. Δεν ξέρω τι κάνουμε εδώ’. Του είπα: ‘Κάνε την προσφορά, ας δούμε τι θα σκεφτούμε’. Κατόπιν, ο Ντέιβ Ρίτσαρντς μου τηλεφώνησε την επόμενη μέρα από την Premier League. ‘Γκάρι, κάνατε προσφορά για τον Λιονέλ Μέσι; Εβδομήντα εκατομμύρια λίρες; Είστε τρελοί;’ Μου είπε ότι του τηλεφώνησαν από την Μπαρτσελόνα και ήθελαν να μάθουν αν ήταν αληθινή η πρόταση. Έλεγαν στον Ντέιβ ότι, εάν ήταν αληθινή, ίσως να υπήρχε συμφωνία μερικές εβδομάδες νωρίτερα”.
Ο Αργεντινός ήταν 21 ετών και προερχόταν από μία σεζόν με μόλις 10 γκολ στο πρωτάθλημα, σε 28 αγώνες. Η Μπαρτσελόνα είχε τερματίσει στην 3η θέση στην Primera Division, πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ και τη Βιγιαρεάλ, με συνέπεια να απομακρυνθεί ο Φρανκ Ράικαρντ και να αναζητηθεί η επόμενη μέρα. Αυτή ήταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα, με τη συνέχεια της ιστορίας, γνωστή. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που όταν ήρθε η… κατά λάθος πρόταση της Σίτι, ο Μέσι δεν ήταν προς πώληση. Πριν προσλάβουν τον Γκουαρδιόλα, οι Καταλανοί ήταν έτοιμοι να διαπράξουν το μεγαλύτερο έγκλημα της ιστορίας τους. Και η ιστορία του ποδοσφαίρου θα γραφόταν τελείως διαφορετικά.
Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το Pod-όσφαιρο απαντά: