Ο Φετφατζίδης αναζητά το χαμένο χρόνο
Τα σόλο του Γιάννη Φετφατζίδη κόντρα στον Παναθηναϊκό θυμίζουν τι σκοτεινό συνέβη προ 10 ετών, ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
Στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Άρη στο ΟΑΚΑ, για τη 16η αγωνιστική της Super League 1, σε ένα στείρο και συνάμα αποθαρρυντικό για αμφότερους τους αντίπαλους αποτέλεσμα, ο Γιάννης Φετφατζίδης, παίζοντας στη γνώριμη θέση του δεξιού ακραίου, δηλαδή με ανάποδο πόδι, μπόρεσε να κάνει δύο θεσπέσια σόλο που παραλίγο να διαχωρίσουν τους Θεσσαλονικείς από τους ‘πράσινους’ στο τέλος της βραδιάς. Σε μία παραλλαγή, πριν από 1,5 χρόνο, θα μετρούσε το γκολ που έβαλε στο ΟΑΚΑ ο ακραίος των ‘κιτρίνων’, ο οποίος έκλεισε τα 29 το Σάββατο. Το VAR στέρησε από τον Φετφατζίδη αυτήν τη χαρά, όπως κι ένα καθαρό νικητήριο γκολ, σε ένα ματς που μετράει.
Στο τέλος της χρονιάς, πιθανώς, ο Φετφατζίδης θα είναι σχετικά ικανοποιημένος από την παρουσία του στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα. Η καριέρα του αυτήν τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Όπως φάνηκε στο ΟΑΚΑ, ο αριστεροπόδαρος του Άρη αναζητά τον χαμένο χρόνο. Οι κινήσεις του είναι πιο αποφασιστικές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η ευχέρειά του να συγκλίνει προς τη μεγάλη περιοχή διαγωνίως, πάντα στο μοτίβο της σύγκρισης, είναι εμφανής και πλέον, όπως φάνηκε και στο τακουνάκι του 12’ προς τον Ντάνιελ Λάρσον, που έφερε την πρώτη τελική του Άρη στο ματς, μπορεί να παίξει με σιγουριά με τη μία, να αλλάξει ρυθμό με την ταχύτητα στη μεταβίβαση, να γεμίσει τον χώρο έξω από την περιοχή.
Ο Φετφατζίδης, αυτήν τη στιγμή, σπεύδει… ταχέως για την πιο ολοκληρωμένη χρονιά στην καριέρα του στη Super League 1. Η πιο βαρβάτη χρονιά του ήταν η σεζόν 2010-2011, όταν και τα φίλα κείμενα στον Ολυμπιακό ΜΜΕ τον παρομοίαζαν περίπου με τον… Θεό, παίζοντας 19 ματς. Τώρα έχει ήδη 16, δηλαδή έχει παίξει σε όλα του πρωταθλήματος, με το 87% του διαθέσιμου χρόνου στο χορτάρι κι είναι ένας παίκτης στη λειτουργία της ομάδας, δηλαδή καλός συμπαίκτης. Τα δύο γκολ του, που ουσιαστικά για μια επαφή δεν είναι 3, αφού αν άγγιζε την μπάλα ακόμα μία φορά ο Φραν Βέλεθ στη φάση του 62′, ο ίδιος δεν θα ήταν εκτεθειμένος, δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, όσο οι 6 ασίστ και η συνεισφορά στην επιθετική λειτουργία του παιχνιδιού της ομάδας του Μίχαελ Ένινγκ, ο οποίος, όπως και ο προκάτοχός του, εμπιστεύεται τον Έλληνα διεθνή. Οι 23 τελικές προσπάθειες, που έχουν διανεμηθεί σε 14 ματς, είναι προφανώς ένα σημαντικό στοιχείο, για έναν διεθνή παίκτη που θέλει να είναι απειλητικός.
Αυτός ο προσδιορισμός, δηλαδή διεθνής, είναι επίσης πολύ σημαντικός για τον πάλαι ποτέ ‘Φέτφα’. Μετά το πειθαρχικό που τον άφησε εκτός αποστολής στο παιχνίδι της Ρώμης με την Ιταλία (2-0), ο Τζον φαν’τ Σχιπ αποφάσισε να δείξει ότι είναι φίλος της Θέμιδος και τον χρησιμοποίησε με τη Βοσνία, σε ένα ματς που η Εθνική Ελλάδας ανέτρεψε το σκορ και ο ίδιος είχε τον κύριο ρόλο στο γκολ της νίκης.
Όσο κι αν για τον Άρη αποτελεί σημαντικό στέλεχος η σπουδαιότητα της ανοδικής πορείας, που έχει μερικές εκπληκτικές στιγμές, όπως το δεύτερο σόλο του στη ‘λευκή’ ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό, όταν περιέπαιξε δύο αμυντικούς, , κάνοντάς το να φαίνεται υπερβολικά εύκολο, κρατώντας με την πατούσα την μπάλα στην εξωτερική γραμμή, η σπουδαιότητα της ανοδικής πορείας του αφορά στον ίδιο. Κυρίως σε ό,τι αφορά τα μαθήματα που έχει πάρει, τόσο στον Ολυμπιακό, που εντός, εκτός κι επί τα αυτά, ενδεχομένως κανακεύτηκε περισσότερο από το χρηστό, αλλά και σε ό,τι αφορά τη δική του καριέρα, καθώς βρίσκεται στην περίοδο που αποκαλείται τα καλύτερα χρόνια ενός ποδοσφαιριστή.
Πριν από 10 χρόνια, παρουσιάστηκε στον κόσμο ως κάτι πραγματικά σπουδαίο. Οι συγκρίσεις, όμως, λόγω του στυλ του, του χαμηλού κέντρου βάρους, του αριστερού ποδιού και της ικανότητας στην ντρίμπλα δεν απέδωσαν καρπούς, επειδή, πιθανότατα, στο περιβάλλον του δεν υπήρξε η απαραίτητη προστασία, προφανώς λόγω απειρίας. Τώρα, μπορεί να σώσει την καριέρα του, όχι με επιπλέον κίνητρο, αλλά για τον εαυτό του. Ο ένας χρόνος στον Άρη είναι πολύ αποδοτικός και αυτό που απομένει είναι, επί της ουσίας, να μετρήσει το γκολ που δικαίως ακυρώθηκε με τον Παναθηναϊκό. Μοιάζει ζήτημα χρόνου.
Πόσες εκ των Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν, Γιουβέντους θα αποκλειστούν στους 16 του Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: