ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το Champions League των λίγων έχει 43 πιθανά ζευγαρώματα

Ο 'χάρτης' του Champions League μετά το πέρας των ομίλων και οι συνδυασμοί που προκύπτουν πριν από την κλήρωση. Το Λονδίνο καλεί την Μπαρτσελόνα, τη στιγμή που η Ρεάλ παίρνει Λίβερουλ ή Σίτι.

Το Champions League των λίγων έχει 43 πιθανά ζευγαρώματα
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι της Μπάγερν Μονάχου σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Γκλάντμπαχ για τη Bundesliga 2019-2020 στο 'Μπορούσια Παρκ', Μενχεγκλάντμπαχ, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 AP Photo/Martin Meissner

Οι οκτώ όμιλοι του Champions League σε πλήρη ολοκλήρωση. Τα 96 παιχνίδια των 6 αγωνιστικών διήμερων κατά το πρώτο τρίμηνο της σεζόν ενίσχυσαν την άποψη (των επικριτών πως πρόκειται) για μια ελιτίστικη διοργάνωση που παρέχει το δικαίωμα της διάκρισης αποκλειστικά σε ακόμη λιγότερους όπως διεξάγεται πλέον. Συμπτωματικό δεν είναι σε καμία περίπτωση πως οι 16 ομάδες που συνεχίζουν στα νοκ άουτ εκπροσωπούν τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τις πρώτες πέντε χώρες στην κατάταξη της UEFA.

Η τελική κατάταξη των ομίλων του Champions League uefa.com

Έχουμε και λέμε:

  • Η πρώτη Ισπανία, των 97.426 βαθμών, έχει την αρχόντισσα Ρεάλ Μαδρίτης, την σκληρή Ατλέτικο Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα του Μέσι και τη Βαλένθια
  • Η Αγγλία, με 11.500 πόντους λιγότερους, κυνηγάει να κλείσει την απόσταση με την special one Τότεναμ, την γκουαρδιολική Μάντσεστερ Σίτι, την κάτοχο Λίβερπουλ και τη φρέσκια Τσέλσι
  • Η Γερμανία, που με 68.212 συμπληρώνει το βάθρο, διεκδικεί ό,τι καλύτερο με την φοβιστική Μπάγερν, την επικίνδυνη Μπορούσια Ντόρτμουντ και την ανερχόμενα πλούσια Λειψία
  • Η Ιταλία, που έχει μαζέψει 66.367 πόντους, είδε να προκρίνεται ακόμη και η Αταλάντα που θα έφερνε την επανάσταση ούτως ή άλλως, εκτός των Γιουβέντους και Νάπολι υπό καθεστώς διάλυσης, παρόλο που έχασε την Ίντερ
  • Η Γαλλία, τέλος, δεν θα μπορούσε να μην έχει την κοσμοπολίτισσα Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά ταυτόχρονα βρήκε τη Λιόν στην πορεία.

Ούτε καν ο περυσινός ημιφιναλίστ Άγιαξ, ο οποίος ήταν καταδικασμένος σε αποκλεισμό, η ρωσική Ζενίτ, που ήταν σε αβανταδόρικη θέση πριν από την έναρξη της τελευταίας αγωνιστικής αλλά έζησε τα τρία λεπτά της φρίκης, η Μπενφίκα ή η Σαχτάρ Ντόνετσκ κατόρθωσαν να σφηνώσουν στη χαραμάδα και να προλάβουν μία από τις τελευταίες θέσεις. Δεν γίνεται κουβέντα για την Μπριζ και την Γκενκ από το Βέλγιο, τη Γαλατάσαραϊ από την Τουρκία, την τσέχικη Σλάβια Πράγας και φυσικά τον Ολυμπιακό, που άφησε το σημάδι του, με ημιτελές αποτέλεσμα ωστόσο. Κάποιες εξ αυτών θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στο Europa League, μεταξύ των οποίων οι ‘ερυθρόλευκοι’ του Πειραιά, τίποτα ωστόσο δεν συγκρίνεται με την αύρα που εκπέμπει το σεντόνι με τ’ αστέρια τη στιγμή του τινάγματος.

Το τέταρτο της απόλαυσης και οι τελικές του Ολυμπιακού

Η κατάσταση έτσι ακριβώς έχει παρόλα αυτά και δεν αλλάζει. Τουλάχιστον το ποδοσφαιρικό θέαμα αποζημιώνει σε μεγάλο βαθμό. Με 308 γκολ στο σύνολο και 3.21 ανά ματς, παράπονο δεν γεννάται. Πληροφοριακά το 20% των τερμάτων, 62 στον αριθμό, σημειώθηκαν στο τελευταίο τέταρτο των αναμετρήσεων. Μόνο αυτό που έπαθε η Ζενίτ με δύο τέτοια από το 79′ ως το 82′ φτάνει. Γενικά το δεύτερο ημίχρονο υπήρξε πιο παραγωγικό, υπερτερώντας με 58% έναντι 42% του πρώτου.

Η υπεροχή των ισχυρών αποτυπώνεται στους επιμέρους αριθμούς. Η Μπάγερν, που έκανε μια αψεγάδιαστη πορεία (6/6) παρά την αλλαγή προπονητή (Φλικ αντί Κόβατς), ήταν η ομάδα με τα περισσότερα γκολ (24), τις περισσότερες τελικές (151 και 25.1 ανά 90λεπτο) και τα περισσότερα δοκάρια (5), χάρη στον non-human Λεβαντόφσκι, όταν στο σύνολο των τελειωμένων επιθετικών προσπαθειών η δεύτερη Ρεάλ είχε 28 λιγότερες! Βέβαια οι ‘μερένγκες’ ήταν η πιο εύστοχη ομάδα από αέρος, με 4 γκολ να επιτυγχάνονται με κεφαλιές.

Παρεπιμπτόντως ο Ολυμπιακός τέλειωσε τα 6 παιχνίδια του με 78 τελικές, πάνω από τους Άγιαξ, Παρί Σεν Ζερμέν, Ίντερ, Ντόρτμουντ και Βαλένθια, με τη χειρότερη επίδοση όλων ν’ ανήκει στη Γαλατάσαραϊ των μόλις 47 (ούτε καν 8 στο 90λεπτο).

Το σκέλος των μεταβιβάσεων είναι μια άλλη εντελώς κατηγορία και εξαρτάται από τον τρόπο παιχνιδιού κάθε ομάδας. Φερ’ ειπείν η Λεβερκούζεν τερμάτισε ψηλότερα από την Μπαρτσελόνα! Πρώτευσε πάντως η Λίβερπουλ εδώ, με 4.385 πάσες και ποσοστό επιτυχίας 86%.

Ποια θα πέσει με ποια

Θεωρητικά οι 16 ομάδες που συνεχίζουν ήταν οι δύο καλύτερες κάθε ομίλου. Ως εκ τούτου ό,τι κι αν προκύψει από την κληρωτίδα της Δευτέρας καλώς να ορίσει. Όλοι με όλους δεν δύναται να πέσουν ακόμα. Ούτε ομάδες που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο ούτε ομάδες με ίδια ποδοσφαιρική καταγωγή. Αναπόφευκτα δεν έχει κάθε πιθανό ζευγάρι ισχυρού-ανίσχυρου όμοιες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Για την Μπαρτσελόνα, επί παραδείγματι, ένα ταξίδι στην Αγγλία συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 45%, διότι με την Τσέλσι θα πέσει κατά 23.4%, ενώ με την Τότεναμ του Ζοζέ Μουρίνιο κατά 22.3%.

Ένα πολύ πιθανό σταύρωμα επίσης είναι το Μάντσεστερ Σίτι-Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς οι αναλυτές (μεταξύ ων οποίων ο Mister Chip) το έχουν υπολογίσει στο 22.6%. Όση ακριβώς η τιμή που δίδεται για το Λίβερπουλ-Ατλέτικο. Μια συνθήκη που δεν θ’ αρέσει απαραίτητα σε Γκουαρδιόλα ή Κλοπ. Αντιθέτως τη Βαλένθια ως ισχυρή θα την ήθελαν όλοι οι ανίσχυροι. Το πιο σοβαρό ενδεχόμενο είναι να την πάρει μαζί της η Τότεναμ (22.7%), χωρίς ν’ αποκλείεται το ζευγάρωμα με την Ντόρτμουντ (22.6%). Νάπολι, Αταλάντα και Λιόν μάλλον θα καταλήξουν αλλού. Την ίδια στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζει από τις πλέον άτυχες. Γιατί δύσκολα θ’ αποφύγει ένα συναπάντημα με τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Σίτι ή τη Γιουβέντους (του Κριστιάνο Ρονάλντο) – περισσότερες από 20% για καθένα εξ αυτών των συνδυασμών. Αν βρει τη Λειψία με 17.2%, αλλάζει το πράγμα.

Η διασταύρωση που εκ των προτέρων συγκεντρώνει τα μικρότερα ποσοστά επιβεβαίωσης είναι αυτή που φέρνει αντιμέτωπες τις Μπάγερν και Λιόν (14.3%). Πριν από τη Λειψία-Αταλάντα του 14.8%, το οποίο σε δύο ματς δεν αποκλείεται να δώσει 15 γκολ στο σύνολο.

Συνολικά ισχύει αυτό:

Πόσο δίκαιη ήταν η απονομή της Χρυσής Μπάλας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK