ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός διαβάζει καλά τα μαθήματά του στην Ευρωλίγκα

Ο Ολυμπιακός είναι επιμελής και στο Βερολίνο πήρε τον καλύτερο βαθμό, έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις στη χημεία και την... αριθμητική. Ο Γιάννης Φιλέρης σημειώνει τη βελτίωση μέσα από τις προπονήσεις.

Ο Ολυμπιακός διαβάζει καλά τα μαθήματά του στην Ευρωλίγκα
Ο Βασίλης Σπανούλης καθοδηγητής του Ολυμπιακού στο Βερολίνο Eurokinissi Sports

Πριν από το ματς στη ‘Mercedes Benz Arena’ του Βερολίνου, η στατιστική του Ολυμπιακού σκόρπιζε σχεδόν την απογοήτευση. Τελευταία ομάδα σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (30%) και 17ος στις ασίστ (μέσος όρος 13 ανά αγώνα). Σαράντα (αγωνιστικά) λεπτά αργότερα, οι αριθμοί γοήτευαν. Ο Ολυμπιακός είχε πετύχει 99 πόντους με 52% στα τρίποντα (14/27), 23 ασίστ και μόλις 7 λάθη. Πώς να μη νικήσει, λοιπόν, με διαφορά 19 πόντων, πετυχαίνοντας πολύ άνετα την 4η νίκη του σε 10 αγώνες της φετινής Ευρωλίγκας; Και δεν είναι οι αριθμοί, που ως γνωστόν στο μπάσκετ λένε, αρκετές φορές, επιστημονικά ψέματα. Είναι η εικόνα του Ολυμπιακού, που αλλάζει (προς το καλύτερο), αργά αλλά σταθερά. Αν δεν είχε χάσει ένα δικό του ματς στο Μόναχο, πριν από δυο 24ωρα, τότε θα μετρούσε 3 σερί νίκες. Και το 2-1 πάντως δεν είναι άσχημο, τηρουμένων των αναλογιών, των συνθηκών και του πως ξεκίνησε αυτή η χρονιά.

Ο Ολυμπιακός ήταν ξανά διαβασμένος. Ήξερε ότι πάνω απ’ όλα έπρεπε να ανακόψει το παιχνίδι της Άλμπα στο ανοιχτό γήπεδο. Απαγόρευσε σχεδόν το τρανζίσιον, ήταν πολύ προσεχτικός στις άμυνές του, με αιχμή του δόρατος τον πολύ κεφάτο Κώστα Παπανικολάου και ξεκίνησε με μέθοδο το χτίσιμο της διαφοράς. Απέναντι στις διάφορες άμυνες του Αΐτο Ρενέσες, που προτίμησε αρκετή ώρα τις ζώνες, ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετική δημιουργία από Βασίλη Σπανούλη – Τέιλορ Ρότσεστι (πολύ καλός ο έμπειρος Αμερικανός, ακόμη κι όταν δεν είχε σκοράρει στο 1ο μέρος, είναι εξαιρετικός πασέρ) και χτύπησε από την… ξεχασμένη στο σύγχρονο μπάσκετ μέση απόσταση. Το περίφημο mid-range shot έχει σχεδόν εκμηδενιστεί στη φιλοσοφία του αθλήματος που πάει είτε στο μακρινό σουτ είτε στο λόου ποστ. Ο Ολυμπιακός, όμως, διαθέτει παίκτες που μπορούν να σκοράρουν εύκολα από τα 5-6 μέτρα. Πρώτος και καλύτερος ο Ογκουστίν Ρούμπιτ, ένας κλασικός πάουερ φόργουορντ (που μπορεί να παίξει και στο ‘5’, όχι όμως τόσο πολύ, όσο ενδεχομένως να νόμιζε ο Ντέιβιντ Μπλατ), που σουτάρει καλά από αυτήν την απόσταση. Ύστερα, ο Αντώνης Κόνιαρης και ο Γουέιντ Μπάλντγουιν είναι γκαρντ που παίρνουν τέτοια σουτ. Σε κάποια στιγμή, αν προσθέσουμε τα καλάθια από το ποστ (με τους εντυπωσιακούς Γιώργο Πρίντεζη και Νίκολα Μιλουτίνοφ), ο Ολυμπιακός σούταρε με 71% δίποντα!

Θα σταθούμε λίγο στον Ρούμπιτ, γιατί το ματς στο Βερολίνο ήταν ένα από τα ελάχιστα που έχουμε δει με τον Πρίντεζη να αγγίζει το άριστα, αλλά να παίζει λιγότερο από το άλλο ‘τεσσάρι’ της ομάδας! Εντάξει, ο Ρούμπιτ, λόγω του τραυματισμού του Γουίλι Ριντ, έπαιξε και σαν ‘πεντάρι’ για κάποια λεπτά, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο στόχος του Κεστούτις Κεμζούρα επιτεύχθηκε. Και πήρε βοήθεια από τον Ρούμπιτ και ο Πρίντεζης ήταν έξοχος όσο και… φρέσκος, κάτι απαραίτητο για να υπάρχει ενέργεια μέχρι το τέλος. Η εμφάνιση του Ρούμπιτ είναι μια σημαντική υποθήκη για το μέλλον, ώστε ο Ολυμπιακός να αποκτήσει και δεύτερο σημείο αναφοράς από το ‘4’, κάτι που αναζητά εδώ και χρόνια. Όσο δηλαδή είναι ο Πρίντεζης ένας εκ των κορυφαίων πάουερ-φόργουορντ της Ευρώπης, αλλά όλοι έτρεμαν μην τραυματιστεί και κυρίως μην κουραστεί από τα 30 και 35 λεπτά των συνεχόμενων αγώνων του.

Η σωστή αντίδραση

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε συνολικά σωστά και με πολύ μπασκετικό τρόπο. Όταν η Άλμπα έπαιξε 1-4, με man-to-man δηλαδή πάνω στον Σπανούλη, ο Κόνιαρης δεν είχε πρόβλημα να έχει σωστές επιλογές και συνεργασίες (κυρίως με τον Ρούμπιτ) ή να εκτελέσει ο ίδιος. Ο νεαρός Έλληνας έκανε το καλύτερο παιχνίδι του, παίζοντας μεν άμυνα, αλλά απειλώντας και το καλάθι, κάτι που μπορεί να κάνει όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν. Ο Κεμζούρα, το είπαμε και μετά τη Μπάγερν, βρίσκει χημεία και ρόλους. Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο Ολυμπιακός έχει ηρεμήσει, δουλεύει αρκετά στις προπονήσεις (που είναι και… αρκετές, αφού η ομάδα δεν έχει υποχρεώσεις στις εγχώριες διοργανώσεις) και φυσιολογικά βελτιώνεται.

Προφανώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για ολική μεταμόρφωση. Ούτε ο Ολυμπιακός θα γίνει ξαφνικά υπερομάδα-φαβορί για τοFinal Four. Οι αδυναμίες υπάρχουν, θα συνεχίσουν να τον ταλαιπωρούν, όμως δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει τη βελτίωση, καθώς και τις σταθερές που κερδίζει, αγώνα με τον αγώνα. Η Άλμπα σίγουρα δεν είναι ομάδα μεγάλων αξιώσεων, ειδικά όταν έχει απουσίες. Παρόλα αυτά, βρισκόταν σε καλό φεγγάρι με τη νίκη της στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού και την εύκολη επικράτηση επί του Ερυθρού Αστέρα. Ο Ολυμπιακός έπαιξε όπως έπρεπε, όπως χρειαζόταν, ώστε να πετύχει μια νίκη που τον στέλνει στο αμέσως επόμενο ματς με το Μιλάνο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το κυριότερο, πάντως, είναι ότι το μπάσκετ επιστρέφει στον Πειραιά. Και τα μάτια αρχίζουν, πλέον, να μην πονάνε, περιμένοντας ωστόσο και τη συνέχεια, ώστε να αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη για δυσκολία να φτάσει στις 10 νίκες. Οι εμφανίσεις των τελευταίων αγώνων δείχνουν… κάτι άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK