ΣΤΗΛΕΣ

Το φερμουάρ, ο Μεντβέντεφ και το ‘I’m so excited’ του Στέφανου Τσιτσιπά

Η Ήρα Νικολετοπούλου εργάστηκε για το Nitto ATP Finals. Υπήρξε για 10 μέρες μεταξύ των καλύτερων τενιστών του κόσμου και διηγείται πώς έζησε την τεράστια επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά.

Το φερμουάρ, ο Μεντβέντεφ και το ‘I’m so excited’ του Στέφανου Τσιτσιπά
O Στέφανος Τσιτσιπάς, με το βαρύτιμο τρόπαιο και τα ball kids του Nitto ATP Finals AP Photo/Kirsty Wigglesworth

O Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας τενίστας. Τελεία. Δεν έγινε, με την κατάκτηση του Nitto ATP Finals. Από την ημέρα που πήγε στο Νο107 της παγκόσμιας κατάταξης, περνώντας κατά μία θέση τον Νικόλα Καλογερόπουλο (Νο108, στις 26/9 του 1973). Αυτά σε ό,τι αφορά τους άνδρες. Η Λένα Δανιηλίδου έμεινε η καλύτερη του είδους (βλ. τένις), ανεξαρτήτως φύλου σε ό,τι αφορά τη χώρα μας έως την ημέρα που έγινε Νο13 ο Τσιτσιπάς. Δηλαδή, βρέθηκε σε μια καλύτερη θέση από την 36χρονη -σήμερα- αθλήτρια. Ο 20χρονος ξεκίνησε το 2019 από το Νο15 και το ‘έβγαλε’ ως το Νο6 και τo Nitto ATP Finals -που αφορά μόνο τους οκτώ καλύτερους του πλανήτη- στα χέρια του. Πήρε και 2.400.000 ευρώ. Στο Ο2 του Λονδίνου βρέθηκε η Ήρα Νικολετοπούλου, δημοσιογράφος που εργάζεται τον τελευταίο χρόνο στο Λονδίνο, σε εταιρία παραγωγής τηλεοπτικών μεταδόσεων και ήταν η production manager του event. Της ζητήσαμε να μας αφηγηθεί το δεκαήμερο που ολοκληρώθηκε με το ‘όνειρο ζωής’ όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ο αθλητής, το βαρύτιμο τρόπαιο.

H Ήρα Νικολετοπούλου με τον Στέφανο Τσιτσιπά, μετά την στέψη του. Facebook

 

“Η εταιρία Clean cut media video production είναι υπεύθυνη για την παρακάμερα (δεύτερη κάμερα -έτσι την αποκαλούν, γιατί κάνει τα γύρω γύρω, όχι τους αγώνες) των διοργανώσεων που ανήκουν στην ΑΤΡ (Association of Tennis Professionals), από το 2012. Δηλαδή, αναλαμβάνει τα videos που προορίζονται για τα social media και το matrix του γηπέδου. Η production manager ζει στις Βερμούδες και έτσι, όταν χρειάστηκαν κάποιον να καλύψει το κενό της στο Nitto ATP Finals, έβαλαν αγγελία, έκανα αίτηση και με πήραν.

Η δουλειά μου ήταν το πού θα πάνε οι κάμερες και να εξασφαλίζω τις, καθώς στο Λονδίνο αν θες πλάνα από δημόσιους χώρους ή/και μνημεία πληρώνεις -όταν το υλικό δεν προορίζεται για ειδήσεις, αλλά για διαφημιστικούς λόγους. Επίσης, ήμουν υπεύθυνοι για το πού θα μείνουν οι εικονολήπτες και οι μοντέρ, τι θα φάνε κλπ. Η ΑΤΡ είχε ‘κλείσει’ για όλους μας δωμάτια σε ξενοδοχείο που ήταν δίπλα στο γήπεδο, ώστε να μην πηγαινοερχόμαστε στα σπίτια μας και έχουμε επιπλέον επιβάρυνση την ημέρα του τουρνουά. Επίσης, φρόντισε για την πλήρη σίτιση -όπως κάνει και με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα events της, οι οποίοι τρώνε και πίνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να πληρώσουν κάτι. Ο πλούτος της διοργάνωσης ήταν ένα από τα ζητήματα που μου έκανε εντύπωση από την αρχή.

Έχω δουλέψει και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτή ήταν ένα κλικ πιο εντυπωσιακή, ως διοργάνωση -ίσως γιατί ήταν πιο μικρή ή γιατί τα χρήματα ήταν περισσότερα. Δεν τσιγκουνεύονται τα λεφτά, προκειμένου να κερδίσουν τον κόσμο και να πάει καλά το τουρνουά. Προσέχουν πολύ τον κόσμο που δουλεύει για αυτούς. Για παράδειγμα, η COSMOTE TV που είχε τα δικαιώματα, είχε διαρκώς δίπλα της έναν εκπρόσωπο της ATP να διευκολύνει τη δουλειά. Το αυτό συνέβη και με κάθε άλλο μέσο που είχε τα δικαιώματα, αλλά και για κάθε παίκτη.

Για 10 ημέρες πηγαίναμε από τις 9 το πρωί στο Ο2 και φεύγαμε μετά τον τελευταίο αγώνα (μετά τις 21.30), με τους μοντέρ να κάθονται έως τα μεσάνυχτα. Να σημειωθεί εδώ, πως η δουλειά μου αφορούσε κυρίως τα όσα έπρεπε να γίνουν πριν την έναρξη και εκ των υστέρων, το πού θα πάνε οι κάμερες για να καλύψουν τις απαιτήσεις του μάρκετινγκ -και τα καθημερινά events χορηγών, στα οποία πήγαιναν οι παίκτες, άρα έπρεπε να ακολουθούμε κι εμείς. Στο πρόγραμμα ήταν οι συνεντεύξεις παικτών, μετά τους αγώνες του διπλού και οι κάμερες που ακολουθούσαν όλους τους τενίστες στα αποδυτήρια, μετά τις υποχρεώσεις τους και στο ειδικό δωμάτιο που υπήρχε διαμορφωμένο, για τους πανηγυρισμούς και τις δηλώσεις -απέναντι από τα αποδυτήρια των αθλητών.

Η δική μας ομάδα ήταν στο ίδιο γραφείο με την ATP Digital Team, την ομάδα οκτώ ανθρώπων που εργάζονται στην ΑΤΡ και χειρίζεται το site και τα social media. Αυτό το γραφείο ήταν στο διάδρομο όπου βρίσκονταν τα αποδυτήρια των καλύτερων τενιστών. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, είδα πώς λειτουργεί μια επαγγελματική ομοσπονδία και το πόσο μεγάλη βάση δίνει στο ψηφιακό περιεχόμενο. Σκέψου πως πέραν της Digital Team, η ΑΤΡ έχει και Media Team, με δικές της κάμερες και προσωπικό, υπεύθυνο για την κάλυψη των αγώνων. Και δίνει την παρακάμερα σε συνεργάτη.

Στις υποχρεώσεις της εταιρίας μου ήταν και τα χιουμοριστικά videos των αθλητών. Την πρώτη μέρα έβαλαν στον Στέφανο 7 tasks. Από το να τραγουδήσει (είπε το ‘I’m so excited’) έως το να αναπαραστήσει την αγαπημένη του σκηνή από τον Τιτανικό.

Κάθε φορά που έβγαινα στο διάδρομο, έπεφτα πάνω σε έναν εκ των κορυφαίων τενιστών. Μου έκανε εντύπωση πως ήταν όλοι πολύ φιλικοί μεταξύ τους. Μετά έμαθα (γελάει) πως δεν ήταν αυτή και η αλήθεια. Δηλαδή, υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν φανταστική σχέση μεταξύ τους. Ούτε καν σχέση. Για τον Τσιτσιπά μου είπαν πως δεν είναι πολύ φίλος με τον Μεντβεέντεφ. Δεν είναι παράλογο να είσαι σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και να μην τα έχεις καλά με όλους. Πάντως, προς τα έξω όλοι φρόντιζαν να είναι η καλύτερη έκδοση του εαυτού τους και στο μεταξύ τους. Στο media launch event που έγινε στον Τάμεση και ήταν όλοι εκεί, δεν υπήρχε ένας που να μην ικανοποιήσει τον κόσμο, σε selfies και αυτόγραφα ή ψιλοκουβεντούλες. Επίσης, μιλούσαν και χαμογελούσαν όλοι μεταξύ τους.

Σκέψου πως οι 4 από τους 8 που βρέθηκαν στη διοργάνωση είναι μικροί σε ηλικία (έως 23). Ήταν ιδιαίτερο να τους βλέπεις να κυκλοφορούν παντού με τους γονείς τους και τα κατοικίδια τους, σαν να είναι μικρά παιδιά. Ήταν ένα πολύ γλυκό θέαμα, γιατί για τους γονείς τους δεν είναι οι καλύτεροι του κόσμου, αλλά γιοι τους.

Ο Στέφανος κυκλοφορεί ως ιδιαίτερος χαρακτήρας. Είναι φιλικός και χαμογελαστός με όλους, αλλά οι άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί για καιρό μαζί του -και έχει τύχει να τον δουν σε όλες του τις φάσεις- εξηγούν πως εκεί που είναι σε ένα πάνελ και μετέχει σε όλα, ξαφνικά ‘χάνεται’. Σαν να απομονώνεται σε έναν δικό του κόσμο. Ο πατέρας του μου είπε και για μια συνήθεια που έχει, να κλείνει με συγκεκριμένο τρόπο την τσάντα του, πριν τους αγώνες. Πηγαίνει τα φερμουάρ από μια συγκεκριμένη πλευρά στην άλλη. Αν του τα κλείσει άλλος -και δη με τον ανάποδο τρόπο-, τρελαίνεται.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά μπορούσες να δεις στο βλέμμα του και στη γλώσσα του σώματος ότι είχε αποφασίσει να πετύχει. Από τις προπονήσεις, από τις συνεντεύξεις έως τους αγώνες φαινόταν πως το ήθελε πάρα πολύ. Το έλεγε και ο πατέρας του. Βοήθησε και ότι είχε κοντά του πολλούς Έλληνες. Έρχονταν καθημερινά στο γήπεδο αρκετοί, ενώ πολλοί περισσότεροι έδιναν ραντεβού σε εστιατόρια και παμπ για να δουν τους αγώνες τους. Στο Facebook υπάρχουν ουκ ολίγα γκρουπ Ελλήνων που ζουν στο Λονδίνο. Εκεί λοιπόν, διάβαζα καθημερινά για μαζικές εξόδους. Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Μετά τον τελικό τον περίμενε κόσμος να υπογράψει μπαλάκια και μπλούζες. Του φώναζαν πως οι υπεύθυνοι τους είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν τις εξέδρες, αλλά εκείνος είχε μια σειρά από υποχρεώσεις (να μιλήσει με όλα τα media, να βγάλει φωτογραφίες με όλους τους χορηγούς). Κάποια στιγμή εμφανίστηκε τρέχοντας, για να ικανοποιήσει και τους Έλληνες. 

Για πρώτη φορά φέτος, θα διεξαχθεί ATP Cup -η ATP σκέφτεται συνέχεια πράγματα, για να αυξήσει το κοινό. Θα είναι σαν το Μουντιάλ, ας πούμε του τένις. Οι 20 καλύτεροι της παγκόσμιας κατάταξης θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους, στην Αυστραλία, με έναν συμπαίκτη. Ο Στέφανος θα παίξει με τον Μιχάλη Περβολαράκη, τον 23χρονο, γεννημένο στην Κύπρο, τενίστα, ο οποίος βρίσκεται στο Νο433 του κόσμου. Στο λέω αυτό γιατί πριν ο Στέφανος δηλώσει την επιθυμία του να πάει, μετά το Λονδίνο, στην Ισλανδία και την Ελλάδα, ο πατέρας του μου έλεγε πως το καλύτερο για το παιδί του θα ήταν να φύγει απευθείας για το Ντουμπάι. Έχει εκεί τουρνουά το Δεκέμβρη και θα ήταν χρήσιμο να πάει νωρίτερα, για να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που μετά πρέπει να πάει στην Αυστραλία, για το ΑΤΡ Cup. Μάλλον, επικράτησε η ανάγκη του Στέφανου (γελάει).

Θα ήθελα να σου πω και ότι ο Μάρκος Παγδατής, ο οποίος τέλεσε χρέη σχολιαστή για την COSMOTE TV ήλθε στο Λονδίνο και για το event των βετεράνων που ‘χε προγραμματιστεί για πριν τους τελικούς της Κυριακής. Από την πρώτη ματιά, καταλάβαινες πως έχει εξαιρετική σχέση με τον Στέφανο, όπως και ότι τον αγαπούν όλοι. Έμεινε στην πόλη, για να παίξει στο τουρνουά βετεράνων που θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα στο Royal Albert Hall!  Ναι, θα παίξουν τένις εκεί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK