Η τριγωνομετρία στην επίθεση της Εφές έχει ονοματεπώνυμο
Την ώρα που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχανε τον δρόμο του από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα, η επόμενη αντίπαλός του στην Euroleague, η Εφές, παρέδιδε μαθήματα επιθετικής αρμονίας με οργανωτή τον Μίτσιτς.
Ηθικό δίδαγμα από το πρώτο σκέλος των αγώνων της 5ης αγωνιστικής στην Euroleague: η παραγωγικότητα στην επίθεση μέσα από το τρίποντο είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος για την επιτυχία. Ταυτόχρονα όμως η άμυνα θα λειτουργεί πάντα ως μια αναμφισβήτητη δικλείδα ασφαλείας. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα ήταν αδύνατο να βρει 104 πόντους στη Μόσχα έχοντας μπλέξει από το πρώτο ημίχρονο στο τέμπο της Χίμκι. Σκόραρε κάτω από 90 και ηττήθηκε φυσιολογικά.
Η επόμενη αντίπαλός του είναι η Εφές. Μια ομάδα που πρώτα απ’ όλα επιδιώκει να κοντρολάρει το ρυθμό και μέσα από την καλή λειτουργία του συνόλου να βρει αυτό που προσδοκά από τον εκάστοτε αγώνα.
Από το 64-74 της Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν έχει ηττηθεί. Τρόμαξε έως ότου καταβάλει την αντίσταση της ΑΛΜΠΑ, κάνοντας όμως την αρχή, άρχισε ν’ αναπτύσσει ταχύτητα στην ευθεία. Το 85-70 επί του Ερυθρού Αστέρα στην Πόλη ήταν η τέταρτη σερί επιτυχία της, ανοίγοντας (21-9) και κλείνοντας (29-19) εξαιρετικά τον αγώνα.
Ο Βασίλιε Μίτσιτς σκόραρε 26 πόντους, παίρνοντας 14 από τα 56 εντός πεδιάς σουτ των περυσινών φιναλίστ. Φαντάζει παράδοξο, αλλά τη διαφορά έκαναν οι 5 τελικές πάσες του, καταφέρνοντας το 1/3 των ασίστ της ομάδας του. Δες πώς ενώ μπορούσε να εκτελέσει ολομόναχος, εξασφάλισε το δίποντο.
Γενικώς ο Σέρβος έβλεπε ό,τι οι άλλοι όχι, διάβαζε προτού οι υπόλοιποι ‘αποστηθίζουν’ το παιχνίδι του. Αυτήν την περίοδο είναι πολύ πιο ωφέλιμος από τον Σέιν Λάρκιν, όπως η πλατφόρμα των Newstats μάς ενημερώνει.
Το ότι οι κάτοχοι της Αδριατικής Λίγκας ήταν στο -3 οκτώ λεπτά πριν από το φινάλε (59-56) δεν τους βοήθησε να διεκδικήσουν την έκπληξη, μένοντας στη μία νίκη. Πόσο μάλλον όταν χάνονταν σίγουρα καλάθια!
Η ΑΛΜΠΑ αντιθέτως θα είχε τύχη, αν για οποιονδήποτε λόγο ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ απουσίαζε από τη Μιλάνο. Το καλοκαίρι ο Έτορε Μεσίνα άργησε να δώσει τη συγκατάθεσή του για την απόκτηση του Ισπανού πόιντ γκαρντ, ψάχνοντας κάτι πιο ‘φρέσκο’ στην αγορά. Μετά από 5 ματς και το συνολικό 4-1 θα έχει αντιληφθεί πως θα είχε υποπέσει σε μέγα σφάλμα, διότι ο ‘Τσάτσο’ είναι ο αρχισκόρερ της ιταλικής ομάδας (16 πόντοι) σουτάροντας με 47% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα, ο κορυφαίος πασέρ της (5.2) και ο τέταρτος ριμπάουντερ (2.4).
Στο 81-78 του Βερολίνου σκόραρε τους τελευταίους 8 πόντους των φιλοξενούμενων και ξεπέρασε τους 2500 πόντους στο σύνολο (2506), έχοντας αγωνιστεί σε 239 παιχνίδια με Εστουδιάντες, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας τις προηγούμενες σεζόν. Στόχος του η πρώτη 10άδα, κυνηγώντας γι’ αρχή τον Γιάκα Λάκοβιτς (2524).
Όλους τους κάνει χαρούμενους ο Ροντρίγκεθ, ακόμη κι έναν 39χρονο υπερεπιτυχημένο σέντερ που ακούει στο όνομα Λούις Σκόλα.
Χρειάστηκαν βέβαια και στιγμές αυτοθυσίας. Όπως η ‘βουτιά’ του Μορασκίνι.
Από την άλλη, τα σουτ του Ρόκας Γκεντράιτις…
…και οι στιγμές ευφυΐας του Λουκ Σίκμα δεν χάρισαν μια δεύτερη νίκη στο σύνολο του Άιτο Ρενέσες που πήγε κόντρα στη λογική με 37 εκτελεσμένα τρίποντα για μόλις 28 μέσα από τη γραμμή.
Η αστοχία πίσω από τα 6μ75 ήταν η καταδίκη της Μπασκόνια στο ‘Αστρομπάλ’. Από τα 10 εύστοχα με τον Ολυμπιακό έπεσε στα μισά (5/21). Ένα από τα 16 που χάθηκαν ήταν αυτό που θα έφερνε την παράταση. Ο Αργεντινός Βιλντόσα πιέστηκε νομίμως στη διάρκεια της εκτέλεσης, το σουτ ήταν κοντό και το ριμπάουντ του Ντιό χάρισε στην καλοδουλεμένη Βιλερμπάν το 66-63 και το 3/3 εντός έδρας.
Οι συνεργασίες της γαλλικής σε απλά πράγματα δεν αμφισβητούται.