Το tweet που ‘έκοψε’ κάθε σχέση των Ρόκετς με την Κίνα
Ο Ντάριλ Μόρεϊ είναι ο πρώτος GM οργανισμού του ΝΒΑ που δεν είχε σχέση με τον αθλητισμό. Είναι ο εμπνευστής του Moreyball και του τρόπου που 'δομούνται' και παίζουν οι Ρόκετς, από το 2007. Είναι και αυτός που τοποθετήθηκε επί πολιτικού θέματος της Κίνας και προκάλεσε σειρά αντιδράσεων.
Ο πρώτος κανόνας του Fight Club είναι να μη μιλάς για το Fight Club. Ο πρώτος κανόνας του ΝΒΑ είναι να μη μιλάς για πολιτικά/κοινωνικά θέματα. Κάτι που έκανε ο Ντάριλ Μόρεϊ και προκάλεσε ‘γεωπολιτικό σκάνδαλο μεταξύ του ΝΒΑ και της Κίνας’, όπως έγραψε το Sports Illustrated, με τις συνέπειες να αφορούν τη διακοπή συνεργασιών των Ρόκετς με κινεζικές εταιρίες, την απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων εσόδων και ενδεχομένως μπορεί να στοιχίσει και τη θέση του GM του οργανισμού -όπου δουλεύει από το 2007. Την ίδια ώρα η λίγκα έκανε ό,τι μπορούσε για να διαχειριστεί την κρίση -και να μην πληρώσει τη ‘νύφη’. Ας δούμε όμως, τι έγινε.
Tην Παρασκευή 4/10 σου έλεγα για την απόβαση του ΝΒΑ στην Ινδία, προκειμένου να (εξ)ερευνηθεί η αγορά της δεύτερης πολυπληθούς χώρας του πλανήτη, με αντικειμενικό στόχο να βρεθεί ο Ινδός Γιάο Μινγκ. Δηλαδή, ο παίκτης που θα κάνει τους Ινδούς να ασχοληθούν -κατά εκατομμύρια- με το μπάσκετ και -ειδικότερα με- το ΝΒΑ (είναι η λίγκα που παρακολουθούν περισσότερο από κάθε άλλη στην Κίνα, με την τηλεθέαση να ‘χει τριπλασιαστεί την τελευταία τετραετία). Σημειωτέον, ο Μινγκ ήταν ο λόγος που πια ασχολούνται 300 εκατομμυρία Κινέζοι με το μπάσκετ.
Οι Πέισερς νίκησαν και στα δυο ματς τους Κινγκς (132-131 και 130-106), το Μουμπάι υπήρχε παντού στα posts των παικτών και των οργανισμών στα social media και γενικά όλα πήγαν μια χαρά.
To δεύτερο μέρος, των τριών που ‘χει φέτος το πρόγραμμα NBA Global Games θα αφορά την Ιαπωνία και για την ακρίβεια το Τόκιο, όπου θα δώσουν δυο ματς (Τρίτη 8/10 και Πέμπτη 10/10 στις 13.00), οι πρωταθλητές Ράπτορς με τους Ρόκετς της συνύπαρξης των Χάρντεν και Ουέστμπρουκ. Για την ιστορία, το τρίτο μέρος θα αφορά τους Λέικερς και τους Νετς, οι οποίοι θα αγωνιστούν στην Κίνα. Αλλά ας γυρίσουμε στο Τόκιο, καθώς ο Ντάριλ Μόρεϊ προκάλεσε -παρά λίγο- διπλωματικό επεισόδιο.
Επειδή δεν θέλω να αφήνω κενά, ο Μόρεϊ είναι ο GM των Ρόκετς, αλλά πρωτίστως είναι ο πρώτος GM που δεν είχε σχέση με τα σπορ. Αυτό που είχε ήταν τρόπο να πείσει πως τα advanced statistics είναι το ‘αύριο’ του μπάσκετ, παρουσιάζοντας κατ’ αρχάς το true shooting percentage. Ως πτυχιούχος της πληροφορικής, με ειδικότητα στη στατιστική και masters από το ΜΙΤ είχε αναπτύξει τρόπους να κάνει τη ζωή των προπονητών πιο εύκολη. Για το τέλος άφησε το Moreyball που είχε στα must τρία αστέρια σε κάθε ρόστερ, τις αποστάσεις στην επίθεση ζωτικής σημασίας, όπως και τη δημιουργία μακριά από την μπάλα. Το άπαν όλης της θεωρίας ήθελε το σουτ μέσης απόστασης να είναι άχρηστο και το τρίποντο ανάγκη για να καταφέρεις κάτι.
Tώρα που τακτοποιήσαμε αυτό το ‘κομμάτι’, πάμε στο επόμενο. Πριν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας είχες διαβάσει σε αυτήν την ιστοσελίδα για το χαμό που επικρατούσε στο Χονγκ Κονγκ (με διαδηλώσεις και εντολή για επέμβαση της ένοπλης αστυνομίας), όπως είχε ενημερωθεί και για το λόγο που συνέβαιναν όλα αυτά.
Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια συνεχίζονται ακόμα στο Χονγκ Κονγκ, με τον Μόρεϊ να εκφράζεται σχετικά με ‘τιτίβισμα’ του το περασμένο σαββατοκύριακο. Είχε δηλώσει τη συμπαράσταση του στους διαδηλωτές που αρχικά ασχολήθηκαν με ένα θέμα και στη συνέχεια με αυτό που λέγεται ‘δημοκρατία’. Ο GM είχε γράψει “fight for freedom stand with Hong Kong”. Σε λίγα δευτερόλεπτα, ο Tίλμαν Φερτίτα, ιδιοκτήτης του οργανισμού -μεταξύ πολλών άλλων- είχε διευκρινίσει πως “ο Μόρεϊ δεν μιλά εκ μέρους των Ρόκετς. Η παρουσία μας στο Τόκιο αφορά την προώθηση του ΝΒΑ διεθνώς και δεν είμαστε πολιτικός οργανισμός”. Ο Μόρεϊ προχώρησε σε διαγραφή του μηνύματος, αλλά ήταν αργά, καθώς όπως ξέρεις άπαξ και βάλεις κάτι στο διαδίκτυο, δεν μπορείς να το ‘ξεβγάλεις’.
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας απολογήθηκε, εξηγώντας κατ’ αρχάς ότι δεν ήθελε να προσβάλει κάποιον, πως εξέφρασε κάποιες σκέψεις του, οι οποίες είχαν να κάνουν με την ερμηνεία που είχε δώσει σε ένα περίπλοκο θέμα. “Έκτοτε είχα την ευκαιρία να ακούσω πολλές οπτικές και να τις αναλογιστώ” σημείωσε, πριν ξεκαθαρίσει ότι δεν εξέφραζε την άποψη των Ρόκετς ή του ΝΒΑ, αλλά τη δική του και ελπίζει να κατάλαβαν όσοι έπληξε πως δεν ήταν αυτή η πρόθεση του.
Οι Κινέζοι δεν αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη ψυχραιμία το θέμα. Αντιθέτως, προχώρησαν σε σειρά ενεργειών και ανακοινώσεων.
► ενημέρωσαν πως διακόπτουν κάθε συνεργασία μεταξύ της Chinese Basketball Association και των Χιούστον Ρόκετς, με ανακοίνωση της CBA στο Weibo (βλ. μεγαλύτερη πλατφόρμα social media της Κίνας, με 445 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα). Σημείωση: πρόεδρος της CBA είναι ο Γιάο Μινγκ, τον οποίον έκαναν οι Ρόκετς Νο1 επιλογή στο 2002 NBA Draft, με τον παίκτη να γίνεται ο λόγος που η χώρα των 1.386.000.000 κατοίκων ασχολήθηκε με το ΝΒΑ -και ειδικότερα με τις “Ρουκέτες”.
(η σχέση του Χιούστον με την Κίνα είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στα τέλη του ’70, με το ταξίδι του ηγέτη Deng Xiaoping στις ΗΠΑ το 1979, όταν σταμάτησε σε ένα ροντέο και ενημέρωσε με τον τρόπο του πως το Χιούστον είναι ένα ασφαλές μέρος -όπως θύμισε το FanSide).
► την ίδια ημέρα με το τέλος της συνεργασίας της CBA με τους Ρόκετς, το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον απαίτησε από την ομάδα ‘να προβεί άμεσα σε διευκρινήσεις και διόρθωση του λάθους’.
► το CCTV 5, αθλητικό κανάλι της κυρίαρχης κρατικής τηλεόρασης ειδοποίησε ότι δεν θα μεταδίδει οτιδήποτε αφορά τον συγκεκριμένο οργανισμό που μέχρι τώρα ήταν ο δεύτερος δημοφιλέστερος στην Κίνα.
► το Tencent Sports, αθλητικό κανάλι που ανήκει στον κάτοχο των digital rights του ΝΒΑ στη χώρα (έχε υπ’ όψιν σου πως 600 εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν ματς του ΝΒΑ στα κινεζικά τηλεοπτικά δίκτυα), τη ‘μεγαλύτερη εταιρία gaming του πλανήτη’ , ‘μια από τις πολύτιμες τεχνολογικές εταιρίες του κόσμου’ και ‘μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες social media’ -όπως και μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων και επενδύσεων στην υφήλιο- διέγραψε κάθε αγώνα της ομάδας από το φετινό πρόγραμμα των live streaming. Πρόσθεσε και ότι δεν θα μεταδίδει νέα της ομάδας.
► οι εταιρίες που διαχειρίζονται επίσημα προϊόντα των Ρόκετς είπαν πως στο εξής δεν θα το κάνουν. Μεταξύ τους είναι το Alibaba (κράτα το αυτό), όπως και η LiNing, εταιρία αθλητικών υποδημάτων και ένδυσης, την οποία προτίμησε ο Ντουέιν Ουέιντ, αφήνοντας την Jordan Brand, το 2012.
► το ΝΒΑ είπε σήμερα (Δευτέρα 7/10) πως ‘οι απόψεις του Μόρεϊ προσέβαλαν βαθιά τους φίλους και φαν μας στην Κίνα και αυτό είναι θλιβερό. Ο Μόρεϊ κατέστησε σαφές πως το τουίτ του δεν εκπροσωπεί τους Ρόκετς ή το ΝΒΑ. Παρ’ όλα αυτά, οι αξίες της λίγκας ενισχύουν την ατομική πρωτοβουλία στα θέματα εκπαίδευσης και το sharing των απόψεων τους σε θέματα που είναι σημαντικά για αυτούς. Σεβόμαστε απεριόριστα την ιστορία και την κουλτούρα της Κίνας και ελπίζουμε πως τα σπορ και το ΝΒΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως η γέφυρα που θα ενώσει τις πολιτιστικές διαφορές και θα ενώσει όλους τους ανθρώπους’. Αυτό το μήνυμα μοιράστηκε και στο Weibo.
► το tweet του Μόρεϊ καταδίκασαν και Αμερικανοί πολιτικοί.
► το Forbes θύμισε πως το ΝΒΑ στην Κίνα είναι αγορά 4.000.000.000 δολαρίων και χάρη στον Γιάο Μινγκ οι Ρόκετς ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς οργανισμούς στη χώρα των.
Μια στιγμή. Δεν τελείωσα.
Εκεί που έγιναν τα πάντα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ο ιδιοκτήτης των Νετς, Τζο Τσάι άσκησε δριμεία κριτική στον Μόρεϊ για το ‘επιζήμιο τουίτ’, τονίζοντας ότι “δεν εκτίμησε σωστά τι νιώθουν οι Κινέζοι για το Χονγκ Κονγκ”. Για την ιστορία, ο Τσάι (είχε έσοδα 8.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέρυσι) είναι αντιπρόεδρος στο Alibaba.
Το ΝΒΑ δεν θα τιμωρήσει τον Μόρεϊ. Μένει να δούμε αν θα ισχύσει το ίδιο και για τους Ρόκετς, που δεδομένα θα χάσουν εκατομμύρια δολάρια από το συμβάν.