ΣΠΟΡ

Οι Σέρβοι εκδικήθηκαν τον… Ντόντσιτς στο Ευρωβόλεϊ

Η Σερβία επιβλήθηκε της Σλοβενίας στον τελικό του Ευρωβόλεϊ και πήρε εκδίκηση για κάτι που συνέβη πριν από δύο χρόνια. Σε άλλο άθλημα.

Οι Σέρβοι εκδικήθηκαν τον… Ντόντσιτς στο Ευρωβόλεϊ
Η απονομή του τροπαίου του Ευρωβόλεϊ 2019 στη Σερβία, μετά από τον τελικό κόντρα στη Σλοβενία στην 'AccorHotels Arena' του Παρισιού, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 AP Photo/Michel Euler

Αν και η Γαλλία δεν βρέθηκε εκεί, το Παρίσι δεν σνόμπαρε τον τελικό του Ευρωβόλεϊ Ανδρών, ο οποίος ήταν η… συνέχεια του Ευρωμπάσκετ, δύο χρόνια νωρίτερα. Σε αυτόν, η Σερβία πήρε εκδίκηση με 3-1 σετ (19-25, 25-16, 25-18, 25-20), για την ήττα της μπασκετικής ομάδας από την παρέα των Γκόραν Ντράγκιτς και Λούκα Ντόντσιτς.

Τότε, ήταν οι Σλοβένοι που είχαν επικρατήσει σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, υψηλού ρυθμού και λεπτής ποιότητας, για να πάρουν τον πρώτο διεθνή τίτλο στην ιστορία τους. Τώρα, όμως, δεν μπόρεσαν να βρουν λύση. Το 1ο σετ νόμιζες πως ήταν η συνέχεια των παιχνιδιών στη Λιουμπλιάνα. Αλλά όταν οι παίκτες του Σλόμπονταν Κόβατς έκαναν ένα εντυπωσιακό σερί 6-0, για να μετατρέψουν σε 12-5 το 6-5 του 2ου σετ, οι αντίστοιχοι του Αλμπέρτο Τζουλιάνι ξύπνησαν από ένα… καλό όνειρο. Δεν μπόρεσαν, μετά το 25-19 του 1ου, να αντιμετωπίσουν τους δύο ακραίους, Ούρος Κοβάτσεβιτς και Νεμάνια Πέτριτς, που έπαιξαν με ιερό φανατισμό, το διαγώνιο Αλεκσάντρ Ατανάσιγεβιτς και τον κεντρικό Σρέτσκο Λίσινατς, ο οποίος τελείωσε με εντυπωσιακό ποσοστό 75% στην επίθεση.

Οι Σέρβοι επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά από το 2011 και τη Βιέννη, ωστόσο είναι ο πρώτος τίτλος μετά την εποχή που έκλεισε με την αποχώρηση του Ιβάν Μίλκοβιτς.

Την πρώτη μέρα από το τελευταίο θαύμα της Σλοβενίας στη Λιουμπλιάνα, όταν απέκλεισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Πολωνία στον ημιτελικό, επικρατώντας 3-1 σετ, οι παίκτες του Τζουλιάνι δεν θα ήταν άδικο να σκέφτονται έναν τελικό με τη Γαλλία. Οι ‘τρικολόρ’ έπαιζαν ημιτελικό με τους Σέρβους στο Παρίσι, είχαν δώσει 7 ματς στα οποία είχαν χάσει μόλις ένα σετ, αυτό από την Ιταλία στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων της διοργάνωσης, που έγινε σε 4 χώρες (Γαλλία, Σλοβενία, Βέλγιο, Ολλανδία). Νίκησαν τους ‘ατζούρι’ ξανά σχετικά άνετα στον προημιτελικό με 3-0 σετ, ήταν σχετικά ξεκούραστοι, αφού έδωσαν όλα τα παιχνίδια στη χώρα τους, τον όμιλο στο Μονπελιέ και τα νοκ άουτ στο Παρίσι, ενώ οι Σέρβοι προέρχονταν από έναν τρόπον τινά ψυχοβγάλτη, τον προημιτελικό με τη δυναμική Ουκρανία στην Αμβέρσα, στον οποίο βρέθηκαν πίσω 1-2 σετ και έπρεπε να βάλουν όλη την ποιότητά τους σε λειτουργία για να πάρουν την πρόκριση.

Οι Σλοβένοι ίσως θεωρούσαν ότι η επανάληψη του τελικού του 2015 ήταν αναπόφευκτη. Και οι μνήμες από εκείνο το ματς της Σόφια, για τον Τίνε Ούρναουτ και άλλους 7 παίκτες της ομάδας που τότε είχε προπονητή το θρυλικό Ιταλό Αντρέα Τζιάνι, συμπυκνώνονταν σε μία φάση: την τελευταία. Στις 18 Οκτωβρίου εκείνου του έτους, η Γαλλία είχε πάρει το χρυσό με το ανάποδο καρφί του πιο συναρπαστικού παίκτη στο παγκόσμιο βόλεϊ, του Ερβίν Ενγκαπέθ, μάλιστα με το ματς στο 28-27 και κόντρα επίθεση.

Ο Κλέμεν Τσεμπούλ της Σλοβενίας καρφώνει μπροστά στον Νίκολα Γιόβοβιτς και στον Μάρκο Ποντρασκάνιν της Σερβίας στον τελικό του Ευρωβόλεϊ 2019 στην 'AccorHotels Arena' του Παρισιού, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 AP Photo/Michel Euler

Έτσι, λοιπόν, οι Σλοβένοι ενδεχομένως περίμεναν την αναμέτρηση με την ομάδα του Λοράν Τιγί, ωστόσο δεν βρέθηκε εκεί. Αντιθέτως, ό,τι συνέβη στον ημιτελικό στο Παρίσι, έδωσε την επανάληψη του τελικού του… Ευρωμπάσκετ 2017. Η Σλοβενία δεν έχει Ντόντσιτς ούτε Γκόραν (ου μη και… Ζόραν) Ντράγκιτς στο ρόστερ της, ωστόσο βρήκε τον τρόπο να φτάσει εκεί και, τελικά, να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους Σέρβους, σε μία κλασική, αν και όχι με το διαμέτρημα της ενδεχόμενης αναμέτρησης με την Κροατία, αναμέτρηση με τους ‘ορλόβι’. Δεν μπορούν να πουν ότι δεν υπήρξαν τυχεροί, αλλά όχι ότι… φταίνε κιόλας. Στο ματς των ‘8’ με τη Ρωσία, οι απερχόμενοι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν αντικειμενικά σημαντικές απώλειες. Ο Μαξίμ Μιχάιλαφ, διαγώνιος της ομάδας, μπήκε μέσα μόνο για να σερβίρει, ως εκ τούτου έβγαλε και τα 4 σετ ο Βίκταρ Παλιετάγεφ, ενώ ο κεντρικός Ντμίτρι Μουσέρσκι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις του και βγήκε εκτός δράσης από το 1ο σετ.

Σε ό,τι αφορά τους Πολωνούς, που κατέκτησαν την 3η θέση με το 3-0 επί των Γάλλων στο μικρό τελικό, μπορεί να μην υπήρξε απώλεια κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και οι Σλάβοι μπορεί να προσηλύτισαν τον Κουβανό Βιλφρέντο Λεόν, αλλά στην πραγματικότητα τους έλειπε ο παίκτης που στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Ιταλία και τη Βουλγαρία πέρυσι ήταν ασταμάτητος: ο Μπάρτοζ Κιούρεκ άφησε γυμνή’ τη θέση του διαγώνιου, ωστόσο οι Πολωνοί τον χρειάζονται ξεκάθαρα τον επόμενο χρόνο. Στο Τόκιο, με Λεόν ακραίο και Κιούρεκ διαγώνιο, θα είναι εκείνοι που θα λογίζονται ως ελαφρύ φαβορί στο ολυμπιακό τουρνουά.

Όπως και να ‘χει, οι παίκτες του Βέλγου Βίταλ Χέινεν δεν έπαιξαν για να χάσουν. Απλώς, οι Σλοβένοι ήταν ασυναγώνιστοι στις ειδικές συνθήκες. Η ενέργεια του κοινού, που έκανε το ‘Dvorana Center’ να μοιάζει με το ‘Μπομπονέρα’, για τους γηπεδούχους ήταν ένα δώρο που εκμεταλλεύθηκαν πλήρως. Σε καμία περίπτωση, κατά τη διάρκεια των νοκ άουτ παιχνιδιών τους, έμοιαζαν να λυγίζουν από την πίεση. Το τελευταίο μέρος του 4ου σετ έγινε το αγαπημένο τους στη διοργάνωση. Έτσι, ο Ούρναουτ, καλός φίλος του Δημήτρη Τζούριτς, που έφτασε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008, ως… ουρά του Μίλκοβιτς, ευτύχησε, από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, να πανηγυρίσει το δεύτερο μετάλλιό του με την εθνική ομάδα του, όντας η καρδιά και η ψυχή της.

Μια και ο λόγος για τον Μίλκοβιτς, ο σπουδαίος Σέρβος διαγώνιος, που έχει κατακτήσει στην καριέρα του τα πάντα πλην ενός μεταλλίου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ήταν στην εθνική που, στις 18 Σεπτεμβρίου 2011, νίκησε 3-1 την Ιταλία στη Βιέννη και κατέκτησε ό,τι ήταν το τελευταίο χρυσό μετάλλιό της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Με 8 χρόνια πεπερασμένα, τρεις παίκτες από εκείνη την ομάδα βρέθηκαν και σε αυτό το Ευρωπαϊκό. Ο ακραίος Ούρος Κοβάτσεβιτς, ο κεντρικός Μάρκο Ποντράσκανιν και ο διαγώνιος Αλιεκσάντρ Ατανασίγεβιτς, που όταν αποσύρθηκε ο Μίλκοβιτς, το 2012, πήρε το νούμερο της φανέλας του, το 14, που πάντα πρώτα θα θυμίζει τον Γιόχαν Κρόιφ, καθώς δεν ήταν μόνο εκ θέσεως φυσικός διάδοχός του, αλλά και εκ κοψιάς.

Τώρα είναι και πρωταθλητής Ευρώπης, χωρίς αυτόν. Επιτέλους, το σερβικό βόλεϊ μπορεί να ανασάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK