Ο Ρότζερ Φέντερερ πρέπει να αποχωρήσει σε ένα Laver Cup
Η τρίτη νίκη της Ευρώπης επί του Κόσμου σε ισάριθμα τουρνουά Laver Cup διάνθισε έτι περαιτέρω τον θρύλο των Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ.
Παραμονές της τρίτης μέρας του Laver Cup και ο μέγας Τζον ΜάκΕνρο, προπονητής της ομάδας του Κόσμου, είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Το σκορ είναι 7-5 επί της Ευρώπης και ο Κόσμος μπαίνει στο κεντρικό κορτ του γυμναστηρίου της Γενεύης, στην Ελβετίας, αποφασισμένος για τη σπουδαία έκπληξη. Ήδη, τα μαντάτα είναι άσχημα για την ομάδα της Ευρώπης την προηγούμενη μέρα. Ο Ράφα Ναδάλ ανακοινώνει την αποχώρησή του λόγω τραυματισμού στον αριστερό καρπό, αφού μετά τη σπουδαία νίκη του επί του Μίλος Ράονιτς την προηγούμενη μέρα, έπαιξε με τον Στέφανο Τσιτσιπά στο διπλό επί των Τζακ Σοκ και Τζον Ίσνερ (ήττα στα τρία σετ) και όντας… Ναδάλ, δεν κράτησε κάτι πίσω. Μπαίνοντας στην τρίτη μέρα του Laver Cup, ο Νικ Κύργιος επικαλέστηκε επίσης τραυματισμό που τον άφησε εκτός νυμφώνος. Όντας… Κύργιος, πολλοί αμφιβάλλουν για το αν αυτός ο τραυματισμός ισχύει.
Ο Αυστραλός είχε, όπως στο πρώτο Laver Cup, το 2017, στο… χέρι τον Ρότζερ Φέντερερ. Πήρε το πρώτο σετ στο τάι μπρέικ και στο δεύτερο πήγαιναν χέρι με χέρι, μέχρι που ο Κύργιος αποφάσισε να επιστρέψει μία μπάλα με χτύπημα κάτω από τα πόδια. Προηγούνταν 4-3 χωρίς μπρέικ και το γκέιμ που σέρβιρε ο Ελβετός ήταν στο 30-30. Το σκορ ανάμεσα στις 2 ομάδες ήταν στο 3-3. Ο Ντόμινικ Τiμ είχε νικήσει τον Ντένις Σαποβάλοφ 13-11 στο τάι μπρέικ, ο Τζακ Σοκ είχε επικρατήσει του Φάμπιο Φονίνι στα 2 σετ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που πρέπει να βρήκε την έμπνευση που έχασε για λίγο και να αναζωογονήθηκε, έδωσε το προβάδισμα στην Ευρώπη με τη νίκη του στο τάι μπρέικ επί του Τέιλορ Φριτς και οι Φέντερερ και Αλεξάντερ Ζβέρεφ είχαν δώσει το προβάδισμα 3-1, με τη νίκη τους, πάλι στο τρίτο σετ (το οποίο κρίνεται, στο Laver Cup, στους 10 πόντους), επί των Σοκ και Σαποβάλοφ.
Όμως η δεύτερη μέρα είχε αρχίσει άσχημα για τους Ευρωπαίους. Ο Τζον Ίσνερ νίκησε 10-1 στο τρίτο σετ τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ και, από τη στιγμή που τη δεύτερη μέρα του τουρνουά η νίκη πιάνει για 2 βαθμούς, όποιος εκ των Φέντερερ και Κύργιου νικούσε θα έδινε στην ομάδα του το προβάδισμα 5-3. Το πρόβλημα με εκείνο το χτύπημα είναι ότι δεν ειρωνεύεσαι τον Φέντερερ αν δεν τον έχεις νικήσει.
Ο ορισμός του φαινομενικού αθλητή στο τένις είναι ο Νικ Κύργιος. Ο Αυστραλός έχει εξωφρενικά προσόντα. Το σερβίς του είναι δυνατό και ακριβές, τα χτυπήματά του μπορούν να αποπροσανατολίσουν εντελώς τον αντίπαλό του, ενώ όταν νομίζει κάποιος ότι πέτυχε ένα τέλειο χτύπημα στη γωνία απέναντί του, με τον ίδιο στην άλλη πλευρά, τον βλέπει έκπληκτος να κάνει μία τεράστια δρασκελιά και να επαναφέρει την μπάλα λες και πήγαινε προς το μέρος του. Για τον Κύργιο, το ταβάνι είναι ο ουρανός. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως αναδεικνύεται μέσα από τη θυελλώδη προσωπικότητά του, τα προβλήματα που ενσκήπτουν και αναζητούν επίλυση δεν είναι αμελητέα.
Για παράδειγμα, παρ’ όλο που το τουρνουά δημιουργήθηκε για να διασκεδάζουν οι τενίστες, το πάθος και η ένταση προσομοιάζουν σε Major. Μέσα στο κορτ δεν υπάρχει κάτι αστείο. Το βάρος της ευθύνης περιγραμματίζει τους χαρακτήρες και στηλιτεύει τις αδυναμίες τους. Μέσα στο κλειστό γυμναστήριο της Γενεύης, μίας πόλης που εννοείται ότι λατρεύει τον πιο σημαντικό Ελβετό αθλητή όλων των εποχών, ο Κύργιος βρήκε την ώρα να… παρασυρθεί, πρώτα από μία κοπέλα που είδε στην εξέδρα (και είπε στους συμπαίκτες του ότι θα την παντρευόταν εκείνη τη στιγμή) και έπειτα από την εμφανή τάση που έχει να επιδεικνύεται, η οποία μπορεί να αποτελέσει ασυγχώρητο παράπτωμα αν τύχει να αντιμετωπίζεις τον τενίστα που έχει καθορίσει όλη τη σύγχρονη εποχή του παιχνιδιού και το έχει βάλει στη διάσταση που βρίσκονται μόνο τα ακριβοθώρητα δρώμενα στον αθλητισμό.
Χωρίς αμφιβολία, το Laver Cup αποτέλεσε την επιτομή της αθλητικής δραστηριότητας την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Το όνομά του, βέβαια, αντανακλά στη ‘ρουκέτα’, τον γίγαντα του τένις που ονομάζεται Ροντ Λέιβερ. Ο Κύργιος μπορεί να είναι συμπατριώτης του, αλλά είναι ο Φέντερερ εκείνος που ανήκει στη γαλαζοαίματη κάστα που ο κύριος Λέιβερ, στα 81 του, μπορεί να απολαμβάνει να κάθεται στην κορυφή της στρογγυλής τράπεζας. Συν τοις άλλοις, είναι ο Ελβετός που έφτιαξε αυτό το τουρνουά. Στα πρότυπα του Ryder Cup, της αναμέτρησης μεταξύ Ευρώπης και υπόλοιπου κόσμου στο γκολφ που συγκρίνεται μόνο με το τουρνουά της Αγκούστα σε αίγλη και δημοφιλία, η εταιρεία του πιο αγαπητού τενίστα στον κόσμο, ο Βραζιλιάνος επιχειρηματίας Χόρχε Πάουλο Λέμαν και το Tennis Australia, ένα όργανο που ασχολείται με το τένις, ήταν μια ιδέα στην οποία αποφάσισαν να δώσουν… σάρκα το 2017. Τότε ο Κύργιος είχε φύγει καταρρακωμένος από την αρένα ‘Ο2’ στην Πράγα, νιώθοντας ότι έχασε ένα δικό του ματς 13-11 στο τάι μπρέικ. Η διαφορά με την τωρινή αναμέτρηση είναι ότι έδειξε να ενδιαφέρεται λιγότερο.
Κι ενώ ο Ράφα Ναδάλ και ο Φέντερερ έστυβαν το κεφάλι τους για να δουν πώς θα γυρίσουν το ματς, ο Κύργιος απολάμβανε τα αστεία του, περιμένοντας να δει πίσω του χαμογελαστούς τους συναθλητές του. Δεν ήταν παρά στο 4-2 του τάι μπρέικ που κατάλαβε ότι τα… γάλατα έσφιξαν και έριξε με δύναμη τη ρακέτα του στο πάτωμα. Αλλά ήταν αργά. Ο Ρότζερ Φέντερερ είχε ήδη ακολουθήσει το πλάνο που του πρότεινε ο Ισπανός τέλεια. Και η δική του νίκη έδωσε ξανά το προβάδισμα στην Ευρώπη. Ακολούθησαν τα δύο ματς του Ναδάλ, το ένα με παρτενέρ τον Τσιτσιπά, και η Ευρώπη βρέθηκε να προηγείται 7-5. Απέμεναν τέσσερα παιχνίδια. Η ομάδα που θα έφτανε πρώτη τους 13 πόντους, θα έπαιρνε και το τρόπαιο.
Η έμπνευση και η καλή παρέα
Τα δύο προηγούμενα τουρνουά σε Πράγα και Σικάγο ήταν τόσο επιτυχημένα, που η ΑΤΡ αποφάσισε να επισημοποιήσει ότι το Laver Cup θα μετρά κανονικά ως τουρνουά για την παγκόσμια κατάταξη. Πέρυσι η Ευρώπη είχε τον Νόβακ Τζόκοβιτς αντί του Ναδάλ, αλλά φέτος ήταν επιλογή του Σέρβου να μην εμφανιστεί, καθώς η αποστολή έγινε γνωστή πριν τον τραυματισμό του στον ώμο, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το ματς με τον Στάνισλας Βαβρίνκα στο US Open, αφήνοντας την υπόνοια ότι ο ‘Νόλε’ είναι αποξενωμένος σε ό,τι αφορά το δίδυμο του παγκόσμιου τένις. Ο Μπιόρν Μποργκ, αρχηγός της ομάδας της Ευρώπης, θα ήταν πολύ πιο ανακουφισμένος αν ήταν στην αποστολή και θα μπορούσε να αισθάνεται πιο άνετα απέναντι στην ομάδα αρχηγός της οποίας είναι ο Τζον ΜάκΕνρο.
Η τρίτη μέρα άρχισε με ένα μοναδικό come back. Οι Ίσνερ και Σοκ πήραν τους 3 βαθμούς από τη νίκη τους στο τάι μπρέικ, 10-8, επί των Φέντερερ και Τσιτσιπά, που αντικατέστησε τον Ναδάλ. Ο Κόσμος πέρασε μπροστά και εδραίωσε το προβάδισμά του αργότερα, όταν ο καταπληκτικός Φριτζ νίκησε στο τρίτο σετ τον Ντόμινικ Τιμ. Απέμεναν δύο μονά Ανδρών, ο Φέντερερ απέναντι στον Ίσνερ και ο Ζβέρεφ κόντρα στον Καναδό Μίλος Ράονιτς. Η Ευρώπη δεν είχε περιθώρια για απώλεια. Πέρυσι ήταν ο Γερμανός που νίκησε τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Άντερσον στο προτελευταίο ματς και ανέβαλε την αναμέτρηση του Τζόκοβιτς με τον Κύργιο, αφού μαθηματικά ο Κόσμος δεν προλάβαινε να καλύψει τη διαφορά, 13-8. Το 2017 ο Φέντερερ είχε νικήσει τον Κύργιο για να πάει το σκορ στο 15-9. Τώρα, όμως, ο Ελβετός έπρεπε να νικήσει τον Αμερικανό και ο Ζβέρεφ τον Ράονιτς, αν η Ευρώπη ήθελε να νικήσει. Η μεγαλύτερη διαφορά που θα μπορούσε να έχει θα ήταν δύο πόντοι, 13-11.
Όπως και έγινε. Ο Φέντερερ νίκησε στα 2 σετ τον Ίσνερ και ο Σάσα, που δεν προέρχεται από την πιο προσοδοφόρα χρονιά της καριέρας του, εμπνευσμένος από την προηγούμενη νίκη, πανηγύρισε πέφτοντας ανάσκελα στο κορτ τη διαγώνια επιστροφή του στο χτύπημα προσέγγισης του Καναδού στο τάι μπρέικ. Ήταν η τρίτη φορά σε διαδοχικά χρόνια που η Ευρώπη κατάφερε να νικήσει τον Κόσμο. Ο κόσμος στην Ελβετία βρισκόταν σε έκσταση. Κι όσο κι αν άρχισε το τουρνουά με κοινό παρονομαστή τη φράση ‘παιχνίδια επίδειξης’, ουδείς εξαρχής το είδε έτσι. Το Laver Cup έχει το πάθος του Davis Cup, του αρχαίου τουρνουά εθνικών ομάδων, και το διαμέτρημα ενός Major. Αυτό αποδεικνύεται, κιόλας, από το απρόσεκτο τένις που πολλές φορές παίζεται, αφού αρχίζει λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του US Open.
Στην ούγια, είναι ο θρύλος των Φέντερερ και Ναδάλ που διανθίζεται. Τα ουρλιαχτά του Ισπανού από τον πάγκο στο τάι μπρέικ του Ελβετού με τον Κύργιο, οι οδηγίες του Φέντερερ στην αναμέτρηση με τον Ράονιτς, δεν είναι μόνο ένα μήνυμα που δίνουν οι δύο τενίστες στο να επιτρέπεται η απευθείας συζήτηση του αθλητή με τον προπονητή του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά δείχνουν πόσο πεινασμένοι είναι και την επιθυμία που τους οιστρηλατεί ώστε, στην εποχή τους τουλάχιστον, να μην αφήσουν τους αντιπάλους τους να τους περιγελάσουν, σημειώνοντας νίκες που πια ξεφεύγουν από το ατομικό επίπεδο και αφορούν σε ηπείρους.
Ο ένας πίσω από τον άλλο, ο ένας δίπλα στον άλλο… Ο Μποργκ και ο ΜάκΕνρο, αν δεν είχαν αντιληφθεί πλήρως ότι η θέση τους στη μυθολογία του τένις είχε δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα σε ατομικό επίπεδο, κατακτήσεων τίτλων, αποδοχής από το κοινό, παγκόσμιας αναγνώρισης, πρέπει να αισθάνθηκαν φτωχοί συγγενείς ακούγοντας τον κόσμο να κοχλάζει και τις κάμερες να τρέμουν από… συγκίνηση καταγράφοντας βλέμματα και λόγια στον πάγκο. Ο Φέντερερ πρέπει να αποχωρήσει σε ένα Laver Cup. Αν θα είναι στη Βοστόνη, το 2020, ή στην ευρωπαϊκή πόλη που θα το φιλοξενήσει το 2021, πρέπει να είναι το Laver Cup. Το Γουίμπλεντον είναι στη μέση της χρονιάς, το US Open γίνεται κι αυτό σε πρώιμο στάδιο. Το farewell tour του θα απογειωθεί αν γίνει ανάμεσα σε φίλους και σε κόσμο που θα τον αποθεώνει, χωρίς να μπορεί να σταματήσει τους υδρογόνους αδένες του. Κι αν είναι ο Ράφα (και ο Νόβακ) στην ίδια πλευρά, μόνο να γιγαντωθούν θα δύναται οι στιγμές. Στο τέλος τέλος, η καλή παρέα κάνει πιο εύκολο έναν αποχωρισμό.