Πόσο κακός είναι τελικά ο Μαρτίνς στα ντέρμπι;
Η εικόνα του Ολυμπιακού στα 7 ντέρμπι με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του, η παραδοχή των Γκερέρο - Τσιμίκα και το ροτέισον που πρέπει να γίνεται στην Ευρώπη. Η διαπίστωση του Κάρλο Αντσελότι, και το επόμενο αποτέλεσμα στο Champions League που θα κάνει ξανά τον Πορτογάλο 'καλύτερο του Βαλβέρδε'.
Το βράδυ της Τετάρτης (18/09) μετά το 2-2 του Ολυμπιακού με την Τότεναμ στο Φάληρο, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν καλύτερος από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Το βράδυ της Κυριακής (22/09), μετά το 1-1 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 4η αγωνιστική της Super League, ο Πορτογάλος ήταν ο ‘έλα μωρέ, δεν μπορεί να κερδίσει ένα ντέρμπι’. Κάπου εδώ θα ήταν φρόνιμο να θυμήσουμε μια διαπίστωση του Κάρλο Αντσελότι, με την οποία προφανώς θα διαφωνήσουν πολλοί οπαδοί – γενικά, όχι μόνο του Ολυμπιακού.
“Οι προπονητές κρινόμαστε από το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούμε να κρίνουμε: το αποτέλεσμα”, έχει πει ο Ιταλός τεχνικός. Το πόσο δίκιο έχει δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, παρά μόνο λογικής. Όποιος το αντιλαμβάνεται καλώς, όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει δεν θα το κάνει ακόμη κι αν του το πει ο θεός ο ίδιος. Ας προχωρήσουμε όμως στο δια ταύτα. Έχει τελικά θέμα ο Πέδρο Μαρτίνς στα ντέρμπι; Παρουσιάζει αδυναμία στον τρόπο που προετοιμάζει την ομάδα του; Ή στην διαχείριση τέτοιων αγώνων; Και αν ναι, σε τι βαθμό; Ικανό να τον χαρακτηρίζει ως προπονητή με κάποιο τρόπο; Ο Πορτογάλος έχει δώσει μέχρι σήμερα 7 ματς με τον χαρακτήρα του ντέρμπι στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο απολογισμός του είναι 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες – ισάριθμες στα περσινά ματς με τον ΠΑΟΚ.
Το γήπεδο έγειρε, ο Ολυμπιακός έχασε
Στις 30/09/2018, οι ‘ερυθρόλευκοι’ υποδέχθηκαν τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο. Ανάγκασαν σε παθητικό ρόλο και ποδοσφαιρική ‘ομηρία’ τους αντιπάλους τους, αλλά ηττήθηκαν. Γιατί έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Το ντέρμπι ολοκληρώθηκε με σκορ 0-1 στο ‘Γ. Καραϊσκάκης’, από αυτογκόλ του Βούκοβιτς. Ο Ολυμπιακός είχε 23(7) τελικές, ο ΠΑΟΚ 4(3). Οι αντίστοιχοι αριθμοί στο β’ ημίχρονο ήταν 15-1. Η κατοχή μπάλας ήταν 60% – 40%, οι αμυντικές επεμβάσεις 6 – 20 και τα κλεψίματα 18-4. Ο τότε τεχνικός του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου παραδέχθηκε πως η ομάδα του χρειάστηκε την τύχη για να φύγει με το ‘διπλό’, ο Πέδρο Μαρτίνς με την σειρά του δεν έψαξε δικαιολογίες και ήταν απογοητευμένος από την ανικανότητα των παικτών του να τελειώσουν σωστά τις κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησαν.
Μια κόντρα και ένα άχαστο
Στις 07/10/2018, ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ με ένα world class γκολ του Φορτούνη προηγήθηκαν στο 58′ και είχαν τον έλεγχο του αγώνα. Οι γηπεδούχοι πίεσαν στο τέλος και βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης με τον Μπακασέτα στο 90′. Ωραία η εκτέλεση του σκόρερ με το κεφάλι (νίκησε τον Γκιλιέρμε στον αέρα), ωστόσο στη φάση η τύχη ήταν με το μέρος της ΑΕΚ. Η σέντρα του Γκάλο από αριστερά δεν είχε προορισμό τον Μπακασέτα, ωστόσο κατέληξε σε αυτόν μετά από κόντρα. Ο Μαρτίνς στο 74′ είχε μαντέψει σωστά την αλλαγή που θα έφερνε το ‘διπλό’, όμως ο Φετφατζίδης (που είχε μπει αντί του Χριστοδουλόπουλου) στις καθυστερήσεις έχασε το άχαστο από το ύψος της μικρής περιοχής. Και έγινε viral.
Γκολάρα, πολιορκία, δοκάρι κι ένα πέναλτι που δεν δόθηκε
Στις 11/11/2018, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Οι ‘πράσινοι’ στέκονταν καλά στο ντέρμπι για μια ώρα αγώνα (στην Ελλάδα συνηθίζουμε να ξεχνάμε ότι παίζει και ο αντίπαλος) και μάλιστα προηγήθηκαν με γκολάρα του Κάτσε. Μέχρι το τέλος ο Ολυμπιακός έστησε πολιορκία στα καρέ του Παναθηναϊκού, έχασε ευκαιρίες, είχε δοκάρι με τον Ελαμπντελαουί, δεν του δόθηκε καθαρό πέναλτι σε χέρι του Μακέντα και τελικά ισοφάρισε με τον Σισέ στις καθυστερήσεις, πριν ο Κότσαρης πει ‘όχι’ στον Φορτούνη στην τελευταία φάση του αγώνα. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός να μεταφράσει τους αριθμούς του ντέρμπι: Κατοχή μπάλας 62% – 38%, κόρνερ 11-0, αποκρούσεις 1-11 και τελικές 21(12 on target) – 3(2 on target)!
Βιαζόταν και γκρεμοτσακίστηκε
Στις 10/02/2019, ο Ολυμπιακός πήγε στην Τούμπα για να παίξει το τελευταίο του χαρτί στην υπόθεση τίτλος. Η προσέγγιση ενός τέτοιου κρίσιμου παιχνιδιού αποδείχθηκε λάθος. Πρώτα από τον ίδιο τον οργανισμό που ‘φώναζε’ εβδομάδες πριν πως πάει στη Θεσσαλονίκη για να ταπεινώσει τον αντίπαλο του. Αυτού του είδους τα ντέρμπι θέλουν επικοινωνιακό υπνωτισμό του αντιπάλου και όχι να τσιγκλάς τον εγωισμό του… Επηρεασμένος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Μαρτίνς εκτίμησε λάθος την τακτική προσέγγιση του ντέρμπι. Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε μια ομάδα με πρόσωπα και τακτική που ήταν ‘βούτυρο στο ψωμί’ του ΠΑΟΚ. Λες και έπρεπε να κερδίζουν 3-0 στο… 10′ κατέβηκαν στο ματς οι ‘ερυθρόλευκοι’ και ηττήθηκαν καθαρά από τον ‘Δικέφαλο’ με σκορ 3-1. Πρόκειται για το ντέρμπι όπου οι ευθύνες του Μαρτίνς ήταν ρεαλιστικές.
Θρίαμβος στο ντέρμπι με τα δύο πρόσωπα
Στις 17/02/2019, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο ‘Γ. Καραϊσκάκης’ σε ένα ντέρμπι που ξεκίνησε με ιδανικές προϋποθέσεις για τους φιλοξενούμενους. Ο Πόνσε είπε ‘ευχαριστώ’ στο… διπλό δώρο της ‘ερυθρόλευκης’ άμυνας και άνοιξε το σκορ στο 3′. Η ΑΕΚ πίεζε… δίχως αύριο στη μπάλα, ο Ολυμπιακός πελαγοδρομούσε και θα μπορούσε να πάει στα αποδυτήρια με μεγαλύτερο χάντικαπ. Στο δεύτερο μέρος η κατάσταση άλλαξε άρδην. Λες και ήταν ένα άλλο, διαφορετικό παιχνίδι. Με τέσσερα γκολ σε 38(!) λεπτά, ο Ολυμπιακός έφτασε στο θριαμβευτικό 4-1, χάνοντας ευκαιρίες και για μεγαλύτερο σκορ. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ είχαν παραταχθεί με την ίδια ενδεκάδα που είχε αντιμετωπίσει την Ντινάμο Κιέβου 72 ώρες πριν.
Γκερέρο, εισβολή και οριστική διακοπή
Στις 17/03/2019, ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Μετά από 4 λεπτά παιχνιδιού υπήρξε ‘ντου’ οπαδών των γηπεδούχων στον πάγκο του Ολυμπιακού και το ντέρμπι συνεχίστηκε με την παρουσία μιας διμοιρίας ΜΑΤ πίσω από τον ‘ερυθρόλευκο’ πάγκο. Μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα στο 53′ με κεφαλιά του Γκερέρο. Εξέλιξη που έφερε την οριστική διακοπή του ντέρμπι στο 70′, μετά από νέα είσοδο των οπαδών του Παναθηναϊκού στο κουλουάρ και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.
Οι ευθύνες (;) του Μαρτίνς
Φτάνοντας στο φετινό 1-1 του ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Πέδρο Μαρτίνς βρέθηκε στο στόχαστρο. Πολλοί στάθηκαν στο γεγονός πως ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε την ίδια ενδεκάδα που αγωνίστηκε τρεις μέρες πριν με την Τότεναμ, καταναλώνοντας πολλές δυνάμεις είναι η αλήθεια.
Ωστόσο τι ακριβώς ορίζουμε ως ροτέισον σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό; Να παίξει ο Αλέν αντί του Σα; Προφανώς όχι. Να μείνουν στον πάγκο Σεμέδο – Μεριά για να παίξουν οι Αβραάμ – Μπα (ο Σισέ ήταν off); Ποιος θα μπορούσε να αγωνιστεί αντί του Γκιλιέρμε; Να έμεναν έξω Ποντένσε και Βαλμπουενά; Ο Ελαμπντελαουί; Θα είχε λογική να παίξει ο Κούτρης με τον Ελ Αραμπί, όμως οι Τσιμίκας – Γκερέρο που έμειναν στην ενδεκάδα συνεργάστηκαν για το 0-1! Ασίστ από τον διεθνή μπακ και γκολ από τον Ισπανό φορ. Να έμπαινε ο Καμαρά αντί του Μπουχαλάκη; Θα μπορούσε. Ήταν όμως η απόδοση του Έλληνα διεθνή μέσου που στοίχισε το τρίποντο; Όχι.
Βάζοντας την ίδια ενδεκάδα που κόντραρε την Τότεναμ, ο Μαρτίνς έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είχε το λιγότερο την ίδια σημασία με την αναμέτρηση του Champions League που προηγήθηκε. Αν παρ’ όλα αυτά επιμένει κάποιος πως έπρεπε να γίνει ροτέισον, τότε πάμε σε μια άλλη διαπίστωση: από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ξεκαθαρίσει πως πρώτος στόχος του Ολυμπιακού είναι το πρωτάθλημα, τότε το ροτέισον πρέπει να γίνεται στα παιχνίδια της Ευρώπης!
Υπήρχε θέμα ψυχολογικής προετοιμασίας; Σαφώς. Πόσο ευθύνεται ο προπονητής; Ο Μαρτίνς από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει στους παίκτες του για τη σημασία του ντέρμπι, ακόμη και στις δηλώσεις του πριν το ματς είχε καταστήσει σαφές πως χρειάζεται ‘συναισθηματικός έλεγχος για να φτάσουμε στη νίκη’. Στο τέλος της κουβέντας, από τη στιγμή που ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε εμφανιστεί στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη καθιστώντας σαφές στους παίκτες του τι πρέπει να κάνουν στο ΟΑΚΑ, δεν χρειαζόταν κανείς άλλος να πει κάτι.
Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν παιχνίδια που παίρνεις με την ποιότητα και αυτά που κερδίζεις με cojones. Ο Ολυμπιακός πολύ απλά, δεν είχε το δεύτερο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ πήγαιναν δεύτεροι στη μπάλα, δεν είχαν ένταση στο παιχνίδι τους, πολύ περισσότερο το απαραίτητο πάθος για να πάρουν το ντέρμπι. Μετά τα πρώτα δυνατά μαρκαρίσματα, υπήρχαν παίκτες που… μάζευαν τα πόδια τους. Κάποιοι από αυτούς ίσως πίστεψαν πως αρκεί ένα γκολ για να φύγουν με το τρίποντο.
Δεν θορυβήθηκαν ούτε στο πρώτο πέναλτι που απέκρουσε ο Σα, έτσι ήρθε το… μοιραίο. Υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος: είναι μάλλον αδύνατον να πείσεις σήμερα έναν παίκτη, ιδιαίτερα ξένο, πως ένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος -ακόμη και ντέρμπι- είναι μεγαλύτερο από ένα του Champions League. Ειδικά αν βλέπει τον αντίπαλο του να παραπατάει, όπως έκανε ο Παναθηναϊκός στις ήττες με ΟΦΗ και Άρη. Εκεί κρύβεται ο μεγάλος κίνδυνος που φέρνει στο τέλος και τη ζημιά.
“Δεν φταίει η κούραση, κάναμε λάθη που δεν συνηθίζουμε”, υποστήριξε ο Γκερέρο. “Ο Παναθηναϊκός έδειξε στο τέλος ότι το θέλει περισσότερο από εμάς”, τόνισε με τη σειρά του ο Τσιμίκας. Σε δύο απλές προτάσεις, δύο παίκτες του Ολυμπιακού εξηγούν γιατί δεν ήρθε η νίκη στο ντέρμπι.
Βάζοντας στην εξίσωση και την διαπίστωση του Κάρλο Αντσελότι, μάλλον η απάντηση στο πόσο κακός είναι τελικά ο Πέδρο Μαρτίνς στα ντέρμπι είναι εύκολη. Φυσικά η πλειοψηφία θα εξακολουθήσει να κρίνει με βάση το αποτέλεσμα. Και στο επόμενο μεγάλο αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στο Champions League, ο Πορτογάλος τεχνικός θα ξαναγίνει ‘καλύτερος του Ερνέστο Βαλβέρδε’… Και ο φαύλος κύκλος δεν θα τελειώσει ποτέ.
Πού θα βρίσκεται σε 5 χρόνια ο Άνσου Φάτι;; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: