ΣΤΗΛΕΣ

Ο Νικολό Τζανιόλο δεν έχει χρόνο για τα duck faces της μητέρας του

Η Φιορεντίνα τον απέρριψε γιατί ήταν κοντός. Η Ίντερ χαρακτήρισε την ανταλλαγή του (με τη Ρόμα) ως το μεγαλύτερο λάθος που 'χει κάνει, μετά την πώληση του Κουτίνιο. Ο Νικολό Τζανιόλο τους ευχαριστεί που τον απέρριψαν, γιατί τον βοήθησαν να γίνει 'ο πιο ενθουσιαστικός παίκτης των Ρωμαίων, μετά τον Τότι'.

Ο Νικολό Τζανιόλο δεν έχει χρόνο για τα duck faces της μητέρας του
O Nικολό Τζανιόλο έχει αποφασίσει να μην ασχολείται με ό,τι γίνεται γύρω του και δεν αφορά τη δουλειά του. Ούτε με όσα κάνει η μητέρα του AP Photo/Alessandra Tarantino

Για πρώτη φορά στην ιστορία του UEFA Europa League, η Ελλάδα δεν έχει εκπρόσωπο στη φάση των ομίλων. Σε άλλα νέα, δεν υπήρχε παιχνίδι από τα 24 της πρεμιέρας για την αγωνιστική περίοδο 2019-20 που να μη σημειώθηκε τουλάχιστον ένα γκολ, με τη σούμα να φτάνει στα 75 τέρματα. Στα περισσότερα παιχνίδια (17), εκδηλώσεις χαράς σημειώθηκαν περισσότερες από μια φορές. Υπήρχαν και κάποια που οι παίκτες έπαθαν διάταση συνδέσμων από τις επαναλαμβανόμενες ‘εκρήξεις’ ευτυχίας.

Το πιο παραγωγικό παιχνίδι διεξήχθη στη Λευκωσία, εκεί όπου ο ΑΠΟΕΛ έχασε από την Ντουντελάνζ 3-4. Στο ματς αυτό υπήρχε ένα μαγικό τετράλεπτο (54′-58′), κατά το οποίο οι γηπεδούχοι εξέλιξαν το σκορ από 0-2 σε 3-2. Οι φιλοξενούμενοι ωστόσο, δεν ‘λύγισαν’, καθώς είχαν βρει ρυθμό και ήταν πολύ πιο συνεπείς, για να βάλουν στην τσέπη τα πρώτα 570.000 ευρώ (όσα δίνει η νίκη στους ομίλους).

Τα επτά τέρματα στην Κύπρο, ακολούθησαν

➔ τα 6 στο Σλόβαν Μπρατισλάβα-Μπεσίκτας (4-2) και στο Λουντογκόρετς-ΤΣΣΚΑ (5-1).

➔ 5 γκολ είδαν οι θεατές του Αϊντχόφεν-Σπόρτινγκ (3-2), του Βασιλεία-Κρασνοντάρ (5-0) και του Γάνδη-Σεντ Ετιέν (3-2) και

➔ 4 μπήκαν στο Βόλφσμπουργκ-Ολεξαντρίγια (3-1), Γκλάντμπαχ-Βόλφσμπεργκ (0-4, με την ‘πρωτάρα’ στη διοργάνωση να είναι μια από τις σημειώσεις της ημέρας), Παρτίζαν-Αλκμαάρ (2-2) και Ρόμα-Μπασακσεχίρ (4-0).

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο θέμα μας που είναι ο Νικολό Τζανιόλο, ο οποίος σκόραρε μια φορά και έδωσε και την ασίστ στον Κλάιφερτ, όπως εκείνος διαμόρφωνε αποτέλεσμα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Αυτά δε, τα έκανε λίγες ώρες αφότου ενημέρωσε ότι “δεν είμαι ο Τότι, αλλά ελπίζω πως μια μέρα θα καταφέρω να γίνω το ίδιο καλός”. Συστήνεται ως παίκτης που του αρέσει να παίζει ως ‘οκτάρι’ ή αμυντικός μέσος. “Προς το παρόν, παίζω όπου με θέλει ο προπονητής μου. Ίσως μια μέρα να ‘εγκατασταθώ’ κάπου πιο μέσα, εκτός και αν εμφανιστεί κόουτς που να με βλέπει ως επιθετικό playmaker. Θα παίξω όπου μου πουν, αρκεί να είμαι στο γήπεδο”.

Σημείωση: ο Φραντσέσκο Τότι έγινε το είδωλο του. Δεν ήταν. Αυτός που είχε για ‘εικόνισμα’ ως παιδί ήταν ο Κακά γιατί ήταν ο τέλειος επιθετικός μέσος: δυνατός, άψογος στην τεχνική και ικανός στο σκοράρισμα και στις ασίστ. Ήταν ό,τι ήθελα να γίνω”. Μελέτησε στο video τα πάντα “από τον τρόπο που κινούνταν, έως το κάθε στοιχείο του παιχνιδιού του”. Μετά αφοσιώθηκε στον Τότι, για λόγους που θα διαβάσεις στη συνέχεια. Πρώτα ας δούμε τα highlights του Ρόμα-Μπασακσεχίρ.

Ο Τζανιόλο που λες, ανανέωσε τα πρότυπα του, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Κατ’ αρχάς, το παρατσούκλι του είναι ‘ο νέος Τότι’. Έπειτα, πήρε την πρωτιά στη λίστα με τους νεαρότερους παίκτες που ‘χουν σκοράρει με τη φανέλα της Ρόμα, από τον θρύλο. Ο Εουσέμπιο ντι Φρανσέσκο έχει πει για εκείνον ότι “όπως ο Φραντσέσκο, έτσι και ο Νικολό μιλά λίγο και θέλει πάντα την μπάλα”.

Ο Πιέρο Αουσίλιο, γενικός διευθυντής της Ίντερ ότι “η πώληση του Φιλίπε Κουτίνιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του συλλόγου, για περισσότερα από 20 χρόνια. Κάναμε ένα ακόμα μεγαλύτερο, με την παραχώρηση του Τζανιόλο”.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας έχει εκπαιδευτεί στο να μην ακούει τα καλά ή τα κακά. “Έμαθα πως είναι πολύ σημαντικό να μην φεύγουν τα πόδια από τη γη. Είναι κάτι που μου λέει καθημερινά ο πατέρας μου. Μαζί με το να μη ξεχνώ ότι είμαι ακόμα στην αρχή, γιατί όσο γρήγορα ‘ανεβαίνει’ κάποιος, τόσο πιο άσχημα ‘πέφτει’, αν δεν προσέξει. Έχω μια οικογένεια που με στηρίζει, που καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο και που διασφαλίζει πως θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, υπό τις όποιες συνθήκες. Στο τέλος της ημέρας, μόνο εγώ μπορώ να διαχειριστώ τις απαιτήσεις που έχω από τον εαυτό μου. Δεν έχω την πολυτέλεια να ακούω τι έχουν να πουν οι άλλοι για εμένα -είτε είναι καλό, είτε όχι”. Κράτα το αυτό.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου αναρωτιούνται αν ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ευρώπη ή για το ελληνικό πρωτάθλημα μετά το 2-2 με την Τότεναμ:

Τα duck face της μαμάς του και ο καβγάς που έκοψε τον πατέρα του από την Ίντερ

Ήλθε η ώρα για μια ‘στάση’, ώστε να πούμε δυο πράγματα για την οικογένεια του, διότι την ανέφερε. Και μέσα από μια ενέργεια του, θα καταλάβεις ότι δεν επιτρέπει σε τίποτα και σε κανέναν να τον αποσπά από το στόχο.

Ο πατέρας του λέγεται Ιγκόρ Τζανιόλο, ζούσε από το ποδόσφαιρο, ήταν γνωστός για την έφεση του στο γκολ, ήταν προϊόν της ακαδημίας της Σαμπντόρια και έπαιξε σε διάφορες ομάδες, μικρότερων κατηγοριών. Έφτασε πολύ κοντά στη μεταγραφή στην ελίτ, μέχρι που χτύπησε -με κεφαλιά- έναν αντίπαλο, στο παιχνίδι Pisa-Aosta και ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των ομάδων στο γήπεδο, με παίκτες και προπονητές να παίρνουν μέρος στον καβγά. Ο Ιγκόρ τιμωρήθηκε με έξι μήνες αποκλεισμού και όπως αποκάλυψε χρόνια μετά, το περιστατικό αυτό ήταν ο λόγος που ακυρώθηκε η συμφωνία που είχε κάνει με την Ίντερ. Επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους, πάντα με το ίδιο ταμπεραμέντο και μολονότι πολλοί ενδιαφέρθηκαν για εκείνον (και από τη SerieA), αυτός πάντα ήθελε να ‘χει ρόλο. Και για αυτό πάντα έπαιζε από τη SerieB και κάτω. Ό,τι τον δίδαξε η καριέρα του, το πέρασε στον γιο του.

Η μητέρα του Νικολό λέγεται Φραντσέσκα και είναι 41 χρόνων. Η Ευρώπη τη γνώρισε πριν επτά μήνες, όταν ο γιος της σχολίασε μια φωτογραφία που είχε αναρτήσει εκείνη στο Instagram. Για την ακρίβεια, σχολίασε ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες που έβλεπαν οι 375.000 followers που είχε. Δες ένα παράδειγμα. Πρόσφατο. Γιατί ο Νικολό έκανε την επίπληξη, αλλά η μητέρα του δεν ‘ένιωσε’.

Έπειτα από ένα μπαράζ posts με duck face, ο παίκτης της Ρόμα της έγραψε “μαμά σταμάτα! Γιατί κάνεις έτσι το στόμα σου; Είσαι 40”. Αφού καταδικάσω την κατηγόρια (40 είναι άνθρωπε, όχι 90), να σου πω ότι μπορείς να καταλάβεις τι άκουγε ο μικρός σε κάθε αγώνα που ακολούθησε του σχολιασμού. Όποιοι ήθελαν να ‘παίξουν’ με το μυαλό του -δηλαδή, όλοι οι αντίπαλοι της Ρόμα- έλεγαν πράγματα και συνθήματα για τη μητέρα του. Σε συνέντευξη της, η Φρανσέσκα διευκρίνισε πως “με κατηγόρησαν ότι προβάλω τον εαυτό μου, εις βάρος της ηρεμίας του γιου μου. Δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου. Το μόνο που με νοιάζει είναι το καλό του Νικολό. Είμαι ευαίσθητη, αλλά νιώθω δυνατή ως προς κάποιες παρεμβολές που επιδιώκουν κάποιοι -γράφοντας σκληρά πράγματα για εμένα. Μπορούν να συνεχίσουν να λένε ό,τι θέλουν. Ακόμα δεν έχω συνηθίσει στην ιδέα πως ο Νικολό είναι ποδοσφαιριστής. Εννοώ πως για εμένα θα είναι πάντα το παιδί μου”.

Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο γιος της έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, είναι η αλήθεια. Πολλώ δε από τότε που χαρακτηρίστηκε ως ‘ο πιο ενθουσιαστικός παίκτης που εμφανίστηκε στη Ρόμα, μετά την έξοδο του Τότι’.

Η Φιορεντίνα τον απέρριψε γιατί ήταν κοντός

Πριν δυο χρόνια (στα 17), ο Τζανιόλο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Serie B, με τη Virtus Entella. Είχε ήδη ζήσει την απόρριψη. Η Φιορεντίνα, όπου γαλουχήθηκε ως νεανίας (είχε περάσει 9 χρόνια εκεί, παίρνοντας διαδοχικές προαγωγές και ως πρωταγωνιστής επιτυχιών), τον αποδέσμευσε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών του Γενάρη, το 2016.

Ο Τζιανόλο είχε ένα θέμα με την ανάπτυξη του. Δεν ψήλωνε και οι της ακαδημίας υπέθεταν πως είχε δυσλειτουργία στην ορμόνη σωματικής ανάπτυξης. Σχετική διάγνωση ωστόσο, δεν υπήρχε. Παρ’ όλα αυτά, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δεν θέλησαν να πάρουν το ρίσκο. Δεν έπεσε να πεθάνει.

Απογοητεύτηκα με τον τρόπο που μου φέρθηκαν. Ήταν πολύ κακός. Τους είχα δώσει εννέα χρόνια από τη ζωή μου. Αυτό που με δίδαξε η συγκεκριμένη εμπειρία είναι πως δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ. Όταν είσαι 15-16 έχεις φτάσει στο σημείο, όπου πρέπει να ‘χεις ποιότητα που κάποιος θα θεωρήσει σημαντική. Ακόμα και αν δεν εκτιμάται από όλους. Ευτυχώς για όλους, δεν θέλουν όλες οι ομάδες τα ίδια. Το βασικό είναι να απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο. Διαφορετικά δεν θα ‘χεις το κίνητρο να συνεχίσεις να παλεύεις. Να αγαπάς το ποδόσφαιρο, στις καλές και τις κακές στιγμές”.

Σε πρώτη φάση έπρεπε να βρει ομάδα. Πήγε στη Virtus Entella, σύλλογος που στάθηκε στα όσα μπορούσε να κάνει στον αγωνιστικό χώρο και όχι στο ύψος του. Τον στήριξε στο 100% και τον θαύμασε να παίρνει μπόι, όπως εξελισσόταν σε ηγέτης της δεύτερης ομάδας, όπου πέρασε μήνες. Τον κάλεσαν στην πρώτη στις 11/3 του 2017. Σύντομα στις εξέδρες των γηπέδων όπου εμφανιζόταν, κάθονταν ‘κατάσκοποι’ της Έβερτον και της Ίντερ.

Η Ίντερ τον έδωσε στη Ρόμα, γιατί ήθελε να ματσάρει αριθμούς

Άλλαξα πολύ και σε ό,τι αφορά τη φυσική μου κατάσταση, αλλά και στο ψυχολογικό κομμάτι. Άλλαξα τον τρόπο που δούλευα. Πριν πάω στην Entella κατ’ αρχάς ήθελα να είμαι έφηβος. Δηλαδή, να κάνω ό,τι έκαναν οι φίλοι μου. Μετά την απόρριψη, έμαθα πώς να επικεντρώνομαι σε αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά και είναι το ποδόσφαιρο”. Οι προπονήσεις έγιναν περισσότερες, πιο ποιοτικές και οι στόχοι πιο υψηλοί. “Η τεχνική έγινε καλύτερη και γενικά, έγινα άλλος άνθρωπος. Πιο ολοκληρωμένος”. Και κάπως έτσι τον Ιούλιο του 2017 υπέγραψε με την Ίντερ, για το ποσό των 1.8 εκατομμυρίων ευρώ -συν 1.7 εκατομμύρια ως μπόνους. Αρχικά τον έστειλαν στην ομάδα του Campionato Primavera (πρωτάθλημα για ομάδες U19). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της παρέας, με 13 γκολ. Στις 9/7 μετείχε για πρώτη φορά σε υποχρέωση της πρώτης ομάδας -ένα φιλικό προετοιμασίας. Συνέχεια δεν υπήρχε, παρ’ ότι του την είχαν υποσχεθεί. Oι ‘Nerazzurri’ αντιμετώπιζαν τότε ένα θεματάκι με το Financial Fair Play (δεν δικαιολογούνταν όσα είχαν ξοδέψει, βάσει του τι είχαν ‘βγάλει’) και δεν είχαν πολλές επιλογές. Αν ήθελαν να κάνουν μετακινήσεις, έπρεπε να ματσάρουν ποσά και να ‘αδειάσουν’ από χρήματα το ρόστερ.

Τον Ιούνιο του 2018 συμφώνησαν να πάρουν τον Ρατζά Ναϊνγκολάν, δίνοντας τους Νταβίντε Σάντον και Τζανιόλο. Ο Βέλγος κόστιζε 38.000.000 ευρώ, όσα οι δυο που έκαναν το αντίθετο ταξίδι (24 εκατομμύρια ο μεν και 14 ο δε). Οι απορρίψεις είχαν γίνει δυο για τον 18χρονο. Επειδή όμως, είχε την προτέρα εμπειρία ήξερε πως σημασία δεν είχε αυτό που είχε ήδη γίνει, αλλά το τι θα ακολουθούσε. Και αυτό ήταν κάτι που εξαρτιόνταν από τον ίδιο. Πλέον δεν είχε να διαψεύσει μόνο τη Φιορεντίνα, αλλά και την Ίντερ.

Ο Μαντσίνι τον έχει χαρακτηρίσει ‘το ταλέντο του μέλλοντος’

Πριν ένα χρόνο έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τους Ρωμαίους. “Πίστευα ότι θα με στείλουν κάπου αλλού, ως δανεικό, γιατί είχα πολλά να μάθω και πάντα μια νέα μετακίνηση είναι ρίσκο, αλλά ο κόουτς με πίστεψε από την αρχή και με βοήθησε πολύ. Αν δεν ήταν εκείνος, δεν θα είχα κάνει το ξέσπασμα”. Ήταν το εκτός έδρας ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης, για το UEFA Champions League. Ήταν το υπέρτατο τεστ, για να δείξει από τι είναι φτιαγμένος. Έκτοτε δεν έχει χάσει παιχνίδι. Και δεν έχει σταματήσει να κερδίζει την προσοχή. Η παρουσία και τα γκολ του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας του έως τους ‘8’ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, πέρυσι. Έγινε και διεθνής, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να συγχαίρει τον Ντι Φρανσέσκο που χρησιμοποιούσε τον Τζανιόλο. “Τον παρακολουθούσα από την U19 και είχα δει πως έχει κάποιες ποιότητες που δεν είναι συνηθισμένες, για παίκτη της ηλικίας του. Δεν είχε γίνει καν επαγγελματίας. Με όλο το σεβασμό στους άλλους, έχει καλύτερη φυσική παρουσία και καλύτερη τεχνική. Είναι το ταλέντο του μέλλοντος”. Επικοινώνησε με τον μικρό και του είπε πως έχει την προσοχή του “και ότι είναι χρήσιμο να παραμείνει ήρεμος, γιατί για να τον καλεί στην εθνική υπήρχε καλός λόγος”. Ο 19χρονος ομολόγησε πως δεν περίμενε τίποτα από όσα έζησε τον τελευταίο χρόνο. Δηλαδή, τα περίμενε -τα είχε ως όνειρο-, αλλά δεν πίστευε πως θα τα έκανε δικά του τόσο γρήγορα. “Φυσικά, οφείλω να γίνω καλύτερο, να πιέσω περισσότερο τον εαυτό μου” συμπληρώνει.

Η μητέρα του είχε πει πως ανέκαθεν ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί, που δεν απολάμβανε την προσοχή των άλλων. Άρα φαντάζεσαι πόσο δύσκολο ήταν για εκείνον να διαχειριστεί το χαμό που έζησε πέρυσι. Ο προπονητής του είχε γίνει και ο ψυχολόγος του. Όταν έφυγε ο ο Ντι Φρανσέσκο και αφίχθη ο Πάουλο Φονσέκα, υπήρξε μια αναστάτωση. Τότε προέκυψαν οι πληροφορίες πως μπορεί να φύγει, με την Τότεναμ να δίνει 20 εκατομμύρια ευρώ στη Ρόμα και τους Ιταλούς να διατείνονται πως ο παίκτης θέλει να πάει στη Γιουβέντους. Η ρήτρα που ‘χε στο συμβόλαιο του εξέπνευσε στις 25/7. Δεν πήγε πουθενά. Μετά έπρεπε να διαχειριστεί τα εντός του, από τη σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Αλλά έκανε ό,τι ήξερε καλύτερα: επικεντρώθηκε στο παιχνίδι. Όταν δεν παίζει ποδόσφαιρο (στο γήπεδο), παίζει ποδόσφαιρο (σε κονσόλα). Χαλαρώνει, μελετώντας το σπορ, γιατί δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά έχει αποφασίσει πως είναι η προτεραιότητα του.

Θα περάσει από τη φάση των ομίλων του Champions League η Μπαρτσελόνα; Η (δύσκολη) απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ