ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπορεί ένα δάσος να καταλάβει ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Αυστρία;

Η Αούστρια Κλάγκενφουρτ αναγκάστηκε να μετακομίσει στο στάδιο 'Karawankenblick', καθώς στο γήπεδο της ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε... δάσος 299 δέντρων!

Μπορεί ένα δάσος να καταλάβει ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Αυστρία;

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα κανείς δεν έχει ξανασυναντήσει σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Και συμβαίνει στο Wörthersee Stadium Klagenfurt, έδρα της Αούστρια Κλάγκενφουρτ. Πρόκειται για ένα prοject του Ελβετού καλλιτέχνη Klaus Littmann, που εμπνεύστηκε από την ιδέα του Αυστριακού αρχιτέκτονα Max Peitner και το δυστοπικό του σχέδιο ‘For forest – The Enending Attraction of Nature’ πριν από τρεις δεκαετίες.

Σκλήθρες, λεύκες, ιτιές, σφένδαμοι, βελανιδιές και άλλες κατηγορίες δέντρων (συνολικά 299) συνθέτουν το δάσος που δημιουργήθηκε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου! 

“Στόχος μας ήταν να αμφισβητήσουμε την αντίληψή μας για τη φύση και να προβληματιστούμε για το μέλλον της”, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο δημιουργός του project με την υποσημείωση πως ενδεχομένως μια μέρα “η φύση να βρίσκεται μέσα ειδικά σχεδιασμένους χώρους”.

Το Wörthersee Stadium Klagenfurt θα είναι προσβάσιμο για το κοινό (ελεύθερη είσοδος τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα με τη συνοδεία προβολέων) από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου, όταν και σταδιακά θα αρχίσει η μεταμφύτεση των δέντρων σε χώρο πλησίον του γηπέδου.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από όλους, καθώς αρχικά δημιούργησε πρόβλημα στην Wolfsberger AC, σύλλογος της Καρινθίας που συμμετέχει στο Europa League και το μόνο γήπεδο που συναντούσε τις προϋποθέσεις της UEFA για ματς της διοργάνωσης ήταν το Wörthersee Stadium. Ωστόσο τα συμβόλαια μεταξύ του Littmann και της πόλης είχαν υπογραφεί από το 2017 και έτσι η WAC θα μετακομίσει στο Graz για τα εντός έδρας ματς του Group J με τις Μπασακσεχίρ, Ρόμα και Γκλάντμπαχ.

Αυτό ήταν το μικρότερο από τα προβλήματα καθώς η FPO (Freedom Party of Austria), ένα δεξιό εθνικό-συντηρητικό κόμμα της χώρας, αποκάλεσε τον Littmann ‘πουτ@ν@ς γιο’ και καλούσε για βανδαλισμούς στα δέντρα του σταδίου με σχόλια τύπου ‘κρεμάστε τον καλλιτέχνη στο επόμενο δέντρο’. Σε κάθε περίπτωση η δήμαρχος της πόλης, Maria-Luise Mathiaschitz στήριξε την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως “είναι μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουμε το Κλάνγκενφουρτ ως μια κοσμοπολίτικη πόλη”.

Το εν λόγω project αποτελεί την μεγαλύτερη δημόσια καλλιτεχνική εγκατάσταση στην Αυστρία μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK