ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αντρέ Βίλας Μπόας: Ο Special Two απειλεί τον “μέντορα” Μουρίνιο με τα ίδια όπλα (vids)

Την τελευταία φορά που η Πόρτο συμμετείχε στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, τότε με την ονομασία κύπελλο UEFA, αναδείχθηκε νικήτρια. Ηταν το 2003, με τεχνικό τον Ζοζέ Μουρίνιο. Επτά χρόνια μετά, εν έτει 2010, οι "δράκοι" επιστρέφουν σε αυτό το επίπεδο, πλέον ως Europa League, με έναν άνθρωπο στον πάγκο που βρισκόταν σε εκείνη την ομάδα, αλλά ως προπονητής της κ-19, τον... μίνι Μουρίνιο.

Αντρέ Βίλας Μπόας: Ο Special Two απειλεί τον “μέντορα” Μουρίνιο με τα ίδια όπλα (vids)
Ο Αντρέ Βίλας Μπόας, ο 32χρονος (γεννηθείς στις 17 Οκτωβρίου του 1977 στο Πόρτο) προπονητής του πορτογαλικού συλλόγου που διαδέχθηκε αυτό το καλοκαίρι τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, αποτελεί τον Special Two του ποδοσφαίρου της πατρίδας του και μία ματιά στο βιογραφικό του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Επί επτά χρόνια το δεξί χέρι του Μουρίνιο, παλαιότερα στο επιτελείο του Μπόμπι Ρόμπσον (όπως και ο Μουρίνιο), κλήθηκε να αναλάβει τον σύλλογο χωρίς πρότερη γεμάτη σεζόν ως πρώτος προπονητής σε άλλη ομάδα (όπως συνέβη και με τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης).

Το ιστορικό του Βίλας Μπόας παρουσιάζει ενδιαφέρον για ακόμα πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων οι τίτλοι προσφώνησης που διαθέτει: από “νεαρότερος προπονητής στην ιστορία της Πόρτο”, μέχρι “γαλαζοαίματος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός των Παρθένων Νήσων” και “προπονητής που πήρε το δίπλωμά του με… μέσο”! Διαβάστε στις επόμενες παραγράφους που ακολουθούν την απίθανη ιστορία του εκκολαπτόμενου Μουρίνιο, που αντιδρά σε αυτόν τον χαρακτηρισμό…

Ο γείτονας Μπόμπι Ρόμπσον

Το πάθος του Βίλας Μπόας για το ποδόσφαιρο ήταν διακριτό από μικρή ηλικία. Ποτέ δεν μπόρεσε, όμως, να γίνει ο μέσος που ονειρευόταν. Κανένα πρόβλημα. Μετέφερε την “τρέλα” του σε άλλο πεδίο, πάντα σχετικό με το ποδόσφαιρο. Μάζευε κάθε είδους βιβλίο ή περιοδικό για τον “βασιλιά των σπορ” από όλες τις χώρες και το 1994 το σύμπαν προέβη σε μία από τις γνωστές συνομωσίες του, ώστε να αλλάξει μια για πάντα την ζωή αυτού του εφήβου.

Ο γαλαζοαίματος Βίλας Μπόας

Το γενεαλογικό δέντρο του Αντρέ Βίλας Μπόας παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Ο νέος τεχνικός της Πόρτο είναι ο δισέγγονος του Ζοζέ Ζεράρδο Βιέιρα Πίντο Κοέλιο ντο Βάλε Πεϊσότο ντε Βίλας Μπόας (Πορτογάλος γαρ), ο οποίος ήταν ο πρώτος κόμης στην ιστορία του Γκιλομίλ. Ο τίτλος δημιουργήθηκε από τον Βασιλιά Κάρολο τον 1ο το 1890. Ο προπάππους του Βίλας Μπόας ήταν γιος του 1ου βαρόνου του Πάσο Βιέιρα. Ο τίτλος αυτός πήγε στον μεγάλο αδερφό του, Ζοζέ Ρούι Βιέιρα Κοέλιο Πίντο ντε Σόουζα Πεϊσότο και ο τίτλος ευγενείας του κόμη κατέληξε στον προπάππου του Βίλας Μπόας.

Ο νεαρότερος γιος του κόμη, ο Ντομ Γκονσάλο Μανουέλ Βιέιρα Πίντο Κοέλιο ντο Βάλε ντε Σόουζα Πεϊσότο ε Βίλας Μπόας παντρεύτηκε την Μάργκαρετ Νέβιλ Κένταλ, Αγγλίδα που μετακόμισε στην Πορτογαλία στα τέλη του 19ου αιώνα. Από αυτήν ο Βίλας Μπόας έμαθε από πολύ μικρός άπταιστα αγγλικά, τα οποία αποδείχθηκαν καταλύτης στην πρώτη επαφή με τον Μπόμπι Ρόμπσον και στη γρήγορη επαγγελματική ανέλιξή του.

Οσο για τον ίδιο τον Αντρέ Λουίς ντε Πίνα Καμπράλ ε Βίλας Μπόας (το πλήρες όνομα), έχει τρία αδέρφια (ένα αδερφό και δύο αδερφές), είναι ο δεύτερος στη σειρά ηλικιακά και το 2004 στο Πόρτο παντρεύτηκε την κατά δύο χρόνια νεαρότερη Ζοάνα Μαρία Νορόνια ντε Ορνέλας Τεσέιρα.

Η Πόρτο προχώρησε στην πρόσληψη του Μπόμπι Ρόμπσον, του πρώην τεχνικού της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, διερχόμενη μία περίοδο ανυποληψίας. Ο Ρόμπσον από την πορτογαλική πρωτεύουσα μετακόμισε στο γνωστό λιμάνι και συγκεκριμένα στην πολυκατοικία του Βίλας Μπόας! Αυτό ήταν… Λίγες ασκήσεις θάρρους μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου και ένα πρωινό ο 17χρονος χτύπησε το κουδούνι του Αγγλου, κρατώντας παραμάσχαλα τα πιο εκλεκτά κομμάτια της έντυπης συλλογής που είχε στο δωμάτιό του.

Μιλούσε άπταιστα αγγλικά λόγω της αγγλίδας γιαγιάς του, Μάργκαρετ Κένταλ, και κατάφερε με σχετική ευκολία να περάσει το μήνυμα που ήθελε στον Ρόμπσον: να τον πάρει μαζί του στους “δράκους”. Ο αείμνηστος τεχνικός έμεινε εντυπωσιασμένος από το θάρρος και τις γνώσεις του μικρού, στοιχεία που τα έβλεπε έντονα καθημερινά από έναν άλλον συνεργάτη του στην Πόρτο, τον μεταφραστή ονόματι Ζοζέ Μουρίνιο…

Αποφάσισε να βοηθήσει αυτό το παιδί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και συνέβαλε στην εγγραφή του στη σχολή του Λίλσαλ στην Αγγλία, ώστε να πάρει άμεσα μαθήματα προπονητικής από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) και το πρώτο δίπλωμά του. Η αρωγή του ήταν απαραίτητη, αφού βάσει νόμου δεν επιτρεπόταν σε ανήλικο να συμμετάσχει σε αυτά τα μαθήματα. Ενα τηλέφωνο του ανθρώπου που οδήγησε την εθνική Αγγλίας στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στον επικεφαλής της σχολής, Τσαρλς Χιουζ, ήταν αρκετό να παρακάμψει τα όποια κωλύματα. Επιπροσθέτως, ο Βίλας Μπόας έκανε ορισμένα μαθήματα στο Λαργκς για το αντίστοιχο δίπλωμα προπονητικής της Σκοτίας, συστημένος από τον Μουρίνιο. Η πρακτική του έγινε στον πρώτο σύλλογο όπου μεγαλούργησε ο Ρόμπσον, στην Ιπσουιτς, στο πλευρό του Τζορτζ Μπέρλι.

Πέρασε τρεις εβδομάδες σε κάθε ένα από τα τρία μέρη και εν τέλει πήρε το τρίτο τη τάξει δίπλωμα προπονητικής της UEFA. Η επιστροφή του τον βρήκε στην Πόρτο, αφού ο Ρόμπσον του είχε κρατήσει μία θέση στο επιτελείο του, ως σκάουτερ. Σκοπός του ήταν η ανάλυση μέσω στατιστικής των αντιπάλων ομάδων και παικτών. Παράλληλα, βίωσε την πρώτη εμπειρία του ως προπονητής στα παιδικά τμήματα της Πόρτο, η οποία διήρκησε ένα χρόνο. Ακολούθως έκανε τα μαθήματα για να πάρει το δεύτερο δίπλωμα της UEFA.

Ο εκλέκτορας των… Παρθένων Νήσων

Η κόντρα με τον Μουρίνιο

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Πόρτο από τον Βίλας Μπόας δίχως να έχει συμπληρώσει ούτε μία σεζόν στον πάγκο μιας ομάδας ως πρώτος προπονητής κορύφωσε τη σύγκριση με τον Μουρίνιο. “Μην τον συγκρίνετε μαζί μου γιατί όταν εγώ ανέλαβα την Πόρτο είχα ήδη δουλέψει αρκετά και αυτό είναι διαφορετικό”, δήλωσε στην αθλητική πορτογαλική εφημερίδα “Record” ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, αναφερόμενος στο πέρασμά του από την Μπενφίκα και στη θητεία του στη Λεϊρία, την οποία οδήγησε το 2001 στο υψηλότερο πλασάρισμα στην ιστορία της (5η θέση).

“Δεν γνωρίζω πόσα παιχνίδια είχε στη Λεϊρία και την Μπενφίκα πριν αναλάβει την Πόρτο. Πιστεύω είχαμε τα ίδια, εάν όχι είχε 4-5 περισσότερα από εμένα”, ήταν η απάντηση του Βίλας Μπόας.

Εάν εξαιρέσουμε τα παιχνίδια στα οποία ο Μουρίνιο ήταν βοηθός (και ίσως αυτό να εννοεί λέγοντας “είχα δουλέψει ήδη αρκετά”), οι αριθμοί δικαιώνουν τον Βίλας Μπόας. Συγκεκριμένα, ο Μουρίνιο είχε 11 παιχνίδια ως προπονητής της Μπενφίκα (9 στο πρωτάθλημα, 1 στο κύπελλο UEFA, 1 στο κύπελλο Πορτογαλίας) και 20 ως τεχνικός της Λεϊρία (19 στο πρωτάθλημα και 1 στο κύπελλο). Σύνολο 31 ματς.

Ο Βίλας Μπόας από την πλευρά του κάθισε σε 23 παιχνίδια στον πάγκο της Ακαδέμικα στο πρωτάθλημα, 2 στο κύπελλο και 5 στο λιγκ καπ, ήτοι 30 παιχνίδια. Εάν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν τα όσα δηλώνει για τις Παρθένες Νήσους, τότε φτάνουμε στα 32 παιχνίδια, που τον καθιστούν ακόμα πιο έμπειρο από τον Μουρίνιο!

Το 1996 ο Ρόμπσον και ο Μουρίνιο άφησαν την Πόρτο μετά από δύο σερί πρωταθλήματα για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Ο Βίλας Μπόας έμεινε πίσω να συνεχίζει τα διάφορα μαθήματα προπονητικής, καθώς και το πανεπιστήμιο δι’ αλληλογραφίας στο οποίο φοιτούσε. Η μάχη κερδήθηκε κατά κράτος και ο Βίλας Μπόας αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απρόσμενη ενασχόλησή του με τα κοινά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των… Βρετανικών Παρθένων Νήσων! Από το 1999 και για 18 μήνες ο Βίλας Μπόας κατείχε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή της ομοσπονδίας, αλλά όπως υποστηρίζει ο ίδιος “πρακτικά ήμουν ο προπονητής της χώρας. Ημουν ένα παιδί, αλλά δεν το γνώριζαν. Τους είπα την ηλικία μου την ημέρα που έφυγα. Ηταν μία απίστευτη δουλειά για έναν 21χρονο. Ημουν επικεφαλής για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 και θυμάμαι τις Βερμούδες να μας κερδίζουν πολύ εύκολα. Ηταν μία βαριά ήττα, αλλά ήταν απίστευτη εμπειρία για ένα άτομο τόσο νεαρό”.

Τα πανέμορφα νησιά της Καραϊβικής συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά οι Βερμούδες μετέτρεψαν αυτήν την πρεμιέρα σε εφιάλτη. Στο εντός έδρας ματς της Τορτόλας στις 5 Μαρτίου, οι Παρθένες Νήσοι ηττήθηκαν με 5-1 (με τον Σον Γκόουτερ της Ρέντινγκ να σημειώνει χατ-τρικ) και στον επαναληπτικό στις 19 του ίδιου μήνα γνώρισαν τη συντριβή με 9-0.

Η οργουελική αναφορά στον Μουρίνιο

Οταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, όπου ανέλαβε ξανά ρόλο προπονητή στα παιδικά τμήματα της Πόρτο για περίπου ένα χρόνο. Αυτό διότι τον Ιανουάριο του 2002 ο Μουρίνιο επιστρέφει στους “δράκους” αναλαμβάνοντας, όμως, ρόλο πρώτου προπονητή. Σε ηλικία 39 ετών, ο Special One γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι δεν έχει σημασία η χρονολογία γέννησης, αλλά η ποιότητα. Μερικούς μήνες αργότερα και μετά την επιτυχία του κυπέλλου UEFA και του νταμπλ της Πορτογαλίας επιστρατεύει τον 24χρονο Βίλας Μπόας σε πολύ πιο σημαντικές αποστολές. Του αναθέτει να δημιουργήσει ένα τμήμα… κατασκοπείας. “Επειδή ο Ζοζέ με γνώριζε καλά από τον καιρό του ως βοηθός του Μπόμπι Ρόμπσον, μου ζήτησε να δημιουργήσω το Τμήμα Παρατήρησης Αντιπάλων”, θυμάται ο Βίλας Μπόας, με τον ίδιο να χρίζεται διευθυντής αυτού του τμήματος.

Τι ακριβώς περιλαμβάνονταν στα καθήκοντά του; Κάθε εβδομάδα, ο Βίλας Μπόας αφιέρωνε τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες στοιχειοθετούσε έναν φάκελο που αφορούσε τον εκάστοτε αντίπαλο της Πόρτο. Παρακολουθούσε ινκόγκνιτο τις προπονήσεις του αντιπάλου και συνέθετε μία λεπτομερέστατη αναφορά σχετικά με την ομάδα και τους παίκτες της. “Δημιουργούσα μία πολύ κατανοητή αναφορά, που κατέληγε στον προπονητή και σε όλους τους παίκτες. Η ιδέα ήταν όταν οι παίκτες έβγαιναν στον αγωνιστικό χώρο να είναι απολύτως προετοιμασμένοι, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των εκπλήξεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού”, εξηγεί ο ίδιος.

Οιαναλύσεις του αντιπάλου ήταν ακριβείς, συνεπείς, μεθοδικές και περιελάμβαναν χρήση βίντεο και υπολογιστών. Λάτρης του πασίγνωστου ηλεκτρονικού παιχνιδιού “Championship Manager”, εμπνεύστηκε από εκεί τον τρόπο παρουσίασης των συμπερασμάτων του (μέχρι και σήμερα όταν ξεκλέβει χρόνο επιδίδεται σε ορισμένες ηλεκτρονικές καριέρες). Το οργουελικό ραπόρτο παραδιδόταν δύο ημέρες πριν τον επίμαχο αγώνα. Οι δύο πρώτες σελίδες ήταν ίδιες για κάθε θέση και σε αυτές παρουσιάζονταν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του αντιπάλου και οι τρόποι παιχνιδιού του. Στις επόμενες δύο σελίδες υπήρχε συγκεκριμενοποίηση, αφού υπογραμμίζονταν οι πρόσφατες επιδόσεις του αναμενόμενου “φρουρού” κάθε παίκτη και τονιζόταν ο ρόλος κάθε ποδοσφαιριστή στις στημένες φάσεις.

“Η δουλειά μου βοηθά τον Ζοζέ να γνωρίζει επ’ ακριβώς πότε ένας παίκτης από την αντίπαλη ομάδα είναι πιθανό να βρίσκεται σε καλή ή κακή μέρα. Ο Ζοζέ κυριεύεται από εμμονή για την λεπτομέρεια. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ακόμα κι αν η ομάδα που αντιμετωπίζει είναι η χειρότερη του πρωταθλήματος”, σημείωνε ο Βίλας Μπόας, του οποίου η αρτιότητα των παρουσιάσεων τονκατέστησε αναπόσπαστο μέλος του προπονητικού επιτελείου του Μουρίνιο.

Η άρρηκτη σχέση Μουρίνιο και… μίνι Μουρίνιο

Η κατάκτηση του Champions League από την Πόρτο το 2004 δεν άφησε στον Μουρίνιο άλλες ανοιχτές προκλήσεις εντός των τειχών. Η πρόταση της Τσέλσι και τα χρήματα του Ρομάν Αμπράμοβιτς τον οδηγούν στο Λονδίνο και όχι μόνο του. Ο Μπαλτεμάρ Μπρίτο είναι ο βοηθός του, ο Ρούι Φαρία ο γυμναστής, ο Σιλβίνο Λούρο ο προπονητής τερματοφυλάκων από την εποχή της Λεϊρία και τον ακολουθούν από τότε σε όποια ομάδα κι αν βρέθηκε. Εκείνη την εποχή προστέθηκε και πέμπτο μέλος σε αυτό το επιτελείο, ο Αντρέ Βίλας Μπόας.

Ο τίτλος που αναγραφόταν στο συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν “βοηθός γυμναστής, σκάουτερ”. Ο πραγματικός τίτλος που του απέδωσε την εποχή της Τσέλσι ο Μουρίνιο ήταν “τα μάτια και τα αυτιά μου”. Συνέχισε το έργο του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μάλιστα ταξίδεψε μέχρι και τις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2004, στην πρώτη χρονιά στην Τσέλσι, για να παρακολουθήσει την περιοδεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να προετοιμάσει αναφορά για την αναμέτρηση των δύο ομάδων στην πρεμιέρα της Premiership.

Αντρέ Βίλας Μπόαςvs Ζοζέ Μουρίνιο

Στον Βίλας Μπόας ποτέ δεν άρεσαν οι συγκρίσεις με τον Μουρίνιο. Δεν τον θεωρεί καν “δάσκαλό” του, τονίζοντας πως “ο Μπόμπι Ρόμπσον ήταν πολύ σημαντικός για μένα στην αρχή, όταν πρωτοήρθα σε αυτό το στάδιο (σ.σ. εννοεί της Πόρτο) ως γυμναστής σε ηλικία 17 ετών”. Οταν τον συγκρίνουν με τον συμπατριώτη του, επαναφέρει τον Αγγλο στη συζήτηση χαμογελώντας: “Είμαι κλώνος του Μπόμπι Ρόμπσον περισσότερο από τον Μουρίνιο. Εχω αγγλικές ρίζες, μεγάλη μύτη και μου αρέσει να πίνω κρασί”.

Οχι πως έχει κάποιο πρόβλημα με τον Μουρίνιο. Τουναντίον, θεωρεί ότι “θα γίνει ο καλύτερος προπονητής όλων των εποχών”. Σημειώνει ότι ωρίμασε “γύρω από τον Μουρίνιο” και πως δεν υπάρχει αίσθημα ζήλιας στη σχέση τους: “Ανταλλάσουμε μηνύματα συχνά και είμαι ευγνώμων προς αυτόν”.

Εχοντας κατακτήσει με την Πόρτο δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, το κύπελλο UEFA του 2003 και φυσικά το Champions League του 2004, η σύγκριση με τον Μουρίνιο επισκιάζει οποιονδήποτε τεχνικό και γι’ αυτό ο Βίλας Μπόας την αποφεύγει επιτακτικά από τη στιγμή που ανέλαβε τα “ηνία” του συλλόγου. “Από τότε που επέστρεψα στην Πορτογαλία προσπαθώ να ξεπεράσω τις συγκρίσεις μεταξύ εμού και του Ζοζέ Μουρίνιο. Δεν έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα ή προσωπικότητα. Επικοινωνούμε και δουλεύουμε διαφορετικά”, σχολιάζει.

Αντρέ Βίλας Μπόας = Ζοζέ Μουρίνιο

Φυσικά οι πράξεις και τα έργα δεν βοηθούν. Αμφότεροι έγιναν προπονητές δίχως πρότερη αξιόλογη καριέρα ως ποδοσφαιριστές. Αμφότεροι διαθέτουν υψηλή αναλυτική ικανότητα και διαβάζουν το παιχνίδι πολύ καλά. Αμφότεροι έχουν εμμονή με τη λεπτομέρεια και την αδιάκοπη ακτινογράφηση του επόμενου αντιπάλου.

Τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος ρίχθηκαν στην προπονητική σε παιδικά τμήματα, ο Μουρίνιο στη Σετούμπαλ, ο Βίλας Μπόας στην Πόρτο. Τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος εργάστηκαν ως βοηθοί κορυφαίων προπονητών σε κορυφαίους συλλόγους, ο Μουρίνιο στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, την Πόρτο και την Μπαρτσελόνα υπό τις οδηγίες του Μπόμπι Ρόμπσον και του Λουίς φαν Χάαλ και ο Βίλας Μπόας στην Πόρτο, την Τσέλσι και την Ιντερ υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο.

Τέλος, και οι δύο έγιναν πρώτοι προπονητές σε ομάδες της πρώτης κατηγορίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε μικρούς συλλόγους, ο Μουρίνιο στην Μπενφίκα, ο Βίλας Μπόας στην Ακαδέμικα.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: μετά από 50 χρόνια η Τσέλσι κατέκτησε με σχετική ευκολία δύο πρωταθλήματα, αναγεννήθηκε στην Ευρώπη και μετέτρεψε την… G3 του αγγλικού ποδοσφαίρου σε Big 4. Μερίδιο αυτής της επιτυχίας απολαμβάνει αναντίρρητα και ο 27χρονος Βίλας Μπόας, του οποίου το εν είδει inside joke ψευδώνυμο αναγράφηκε για πρώτη φορά σε έντυπο από τον δημοσιογράφο του “Independent”, Σαμ Γουάλας.

Στα χαρακώματα για λογαριασμό του Special One

Αφορμή για τη δημοσιοποίηση του “mini Mourinho” ήταν τα επεισόδια που διαδέχθηκαν την αναμέτρηση της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα στο “Στάμφορντ Μπριτζ” για τη φάση των 16 του Champions League το 2005. Οι Αγγλοι νίκησαν 4-2 στον επαναληπτικό την ομάδα του Ροναλντίνιο και του Φρανκ Ράικαρντ και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Η αποχώρηση των δύο ομάδων για τα αποδυτήρια, όμως, στιγματίστηκε από επεισόδια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, πρωταγωνιστής ήταν ο Βίλας Μπόας. Αρχικά θεωρήθηκε ότι έστελνε φιλιά στους παίκτες της Μπαρτσελόνα όταν αυτοί όδευαν προς τα αποδυτήρια, αν και στη συνέχεια γράφτηκε ότι εν τέλει ο Μουρίνιο ήταν αυτός που προέβη σε αυτήν την κίνηση και μάλιστα προς τους φιλάθλους των Καταλανών. Ο Βίλας Μπόας είχε λεκτική αψιμαχία με ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα, η οποία δεν έγινε αντιληπτή από τον διαιτητή του αγώνα, Πιερλουίτζι Κολίνα, αλλά καταγράφηκε από τον παρατηρητή Γκέρχαρντ Καπλ. Με τον Ράικαρντ, μάλιστα, άναψαν τα αίματα και όταν απομάκρυναν τον Ολλανδό από τον Βίλας Μπόας, τη θέση του πήρε ο Σαμουέλ Ετό. Ο Καμερουνέζος κατήγγειλε αργότερα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα ότι κάποιος απευθύνθηκε προς αυτόνμε ρατσιστικό τρόπο και το πρώτο όνομα του ήρθε στο μυαλό ήταν και πάλι του Βίλας Μπόας, αλλά αμέσως ο Ετό γνωστοποίησε ότι γι’ αυτήν την απεχθή πράξη οφείλεται ένας φύλακας του γηπέδου.

Ενα χρόνο μετά, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν εκ νέου στην ίδια φάση της διοργάνωσης, με την Τσέλσι να στηρίζεται στους ισχυρισμούς του Βίλας Μπόας σχετικά με την συνομιλία του Ράικαρντ με τον διαιτητή του αγώνα της Βαρκελώνης, Αντερς Φρισκ. Την αποκάλυψη αυτή διαδέχθηκαν αρκετά επεισόδια που κράτησαν μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα ο Σουηδός να κρεμάσει τη σφυρίχτρα του δεχόμενος ακόμα και απειλές για την ζωή του!

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που ο Βίλας Μπόας ξεφεύγει από τα ορισθέντα καθήκοντά του. Στον ημιτελικό του κυπέλλου UEFA μεταξύ της Πόρτο και της Λάτσιο, ο Μουρίνιο αποβλήθηκε και κατευθύνθηκε στις εξέδρες του γηπέδου. Από εκεί έδινε οδηγίες στον Βίλας Μπόας που βρισκόταν στη φυσούνα και αυτός με τη σειρά του έστελνε γραπτό μήνυμα στο κινητό του Μπαλτεμάρ Μπρίτο που εκτελούσε χρέη προπονητή. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στο “Μιλένιουμ” του Κάρντιφ, στον τελικό του λιγκ καπ του 2005. Σε αυτό το ματς, μάλιστα, αντάλλαξε προσβολές με τον Τζέιμι Κάραχερ της Λίβερπουλ. “Είναι ο τύπος ανθρώπου που θα υπερασπιστεί την ομάδα του μέχρι θανάτου. Θα γίνει σαν τον Μουρίνιο μία ημέρα”, δήλωνε γι’ αυτόν παλιός συνεργάτης του στην Πόρτο.

Η Ιντερ και η ημέρα ανεξαρτησίας

Η περιπέτεια του Μουρίνιο και των συνεργατών του στην Τσέλσι ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 και τον Ιούνιο του 2008 άρχισε αυτή στην Ιντερ. Ο Βίλας Μπόας απέκτησε αυτήν τη φορά τον τίτλο “επικεφαλής σκάουτερ”, ωστόσο τα καθήκοντά του δεν άλλαξαν. Η θρυλική πλέον τετρασέλιδη αναφορά βρισκόταν δύο ημέρες πριν τα παιχνίδια της Ιντερ στο γραφείο του Μουρίνιο και τα αντίγραφά της στα χέρια των παικτών των “νερατζούρι”.

Στα τέλη του έτους, όμως, ο Βίλας Μπόας αποφάσισε να σκεφτεί για πρώτη φορά φωναχτά. Αυτό που είχε δηλώσει κατά καιρούς πως αποτελείμύχια επιθυμία του, τώρα το εξέφραζε ανοιχτά στον προϊστάμενό του: να αναλάβει πρώτος προπονητής σε κάποιον σύλλογο. Ο Μουρίνιο δεν μπορούσε να του σταθεί εμπόδιο και του υποσχέθηκε ότι εάν βρει κάτι που τον ενδιαφέρει, θα τον αποδεσμεύσει άμεσα.

Πέρασε ένα χρόνος, ο Βιλας Μπόας πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και ένα σούπερ καπ Ιταλίας και τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε η ώρα να… ενηλικιωθεί προπονητικά. Ο πρόεδρος της Ακαδέμικα, Ζοζέ Εντουάρντο Σιμόες, του έδινε την ευκαιρία πίσω στην πατρίδα και με τις ευλογίες του Special One έγινε για πρώτη φορά στην καριέρα του πρώτος προπονητής. “Ηταν ένα συναίσθημα μεγάλης χαράς για εκείνον και ταυτόχρονα και για εμένα. Την ίδια στιγμή ήταν το τέλος μιας σχέσης επτά χρόνων που είχαμε και ήταν πολύ καλή. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε”, δήλωνε μετά τον αποχωρισμό από τον Μουρίνιο.

Διαπιστευτήρια μέσα σε τέσσερα παιχνίδια

Η ευκαιρία του δόθηκε για τον πολύ απλό λόγο ότι η Ακαδέμικα βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας, μόλις με τρεις βαθμούς και δίχως νίκη. Ο Ροζέριο Γκονσάλβες αποτέλεσε παρελθόν και ο Σιμόες αποφάσισε να ρισκάρει με τον… διάδοχο του Μουρίνιο. “Η επιτυχία του Μουρίνιο σε όλους του συλλόγους είναι στενά συνδεδεμένη με τη δουλειά του Βίλας Μπόας, όσον αφορά στην παρατήρηση και την ανάλυση των ομάδων, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Μουρίνιο σε πολλές περιπτώσεις”, ανέφερε η ανακοίνωση της πρόσληψης του Πορτογάλου τεχνικού.

Στο πρώτο παιχνίδι που κάθισε στην άκρη ενός πάγκου, η μοίρα τον έφερε απέναντι στην Πόρτο στο “Ντραγκάο” στις 25 Οκτωβρίου. Ηττα με 3-2 εξαιτίας διαιτητικών αποφάσεων υπέρ των “δράκων”. Επόμενο ματς, πρώτη νίκη, με 2-0 επί της Γκιμαράες. Αυτό ήταν… Μετά από τέσσερα ματς, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον… όρισε αντικαταστάτη του Πάουλο Μπέντο, κλέβοντάς τον μέσα από τα χέρια του Πίντο ντα Κόστα της Πόρτο που είχε πάρει την κατιούσα. Ο Τύπος της Πορτογαλίας δημοσίευε συμφωνία και παρουσίαζε βιογραφικά της απίθανης πορείας του νέου τεχνικού των “λιονταριών”, μέχρι που ήρθε η διάψευση από την Ακαδέμικα, τον ίδιο τον Βίλας Μπόας και την Σπόρτινγκ, η οποία προσέλαβε τον πρώην τεχνικό του Αστέρα Τρίπολης, Κάρλος Καρβαλιάλ.

Κανένα πρόβλημα για τον Πορτογάλο, που συνέχισε απερίσπαστος τη δουλειά του στην ομάδα της Κοΐμπρα. Στα πρώτα βήματά του ως πρώτος τεχνικός ήταν αναπόφευκτο να εφαρμόσει όσα είχεαποστηθίσει στο πλευρό του Μουρίνιο. Μεθοδικός, λεπτομερέστατος, απόλυτα οργανωμένος, διορατικός, με σαφή πλάνα προπόνησης, ουχί μονοδιάστατα, μοιράζοντας τη βαρύτητα μεταξύ τακτικής και φυσικής κατάστασης. Η βίντεοθεραπεία έγινε δεύτερη φύση των ποδοσφαιριστών του και όσο για την ανάλυση του αντιπάλου, εμπιστεύθηκε τον καλύτερο, τον… εαυτό του.

Το νεαρό της ηλικίας του δεν αποδείχθηκε τροχοπέδη. Κέρδισε τον σεβασμό όλων των ανθρώπων στην Ακαδέμικα και ο νέος τρόπος λειτουργίας του συλλόγου καρποφόρησε πολύ σύντομα. Η ομάδα βγήκε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την διακεκαυμένη ζώνη και τερμάτισε 11η, με 10 πόντους απόσταση από τον υποβιβασμό. Επιπλέον, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του λιγκ καπ, όπου ηττήθηκε από την Πόρτο στο “Ντραγκάο” μετά από ένα γκολ του Μαριάνο Γκονσάλες στα τελευταία λεπτά της συνάντησης.

Η αγωνιστική “ανάσταση” της Ακαδέμικα σε συνδυασμό με το όμορφο ποδόσφαιρο που παρουσίαζε στον αγωνιστικό χώρο τον έφεραν και πάλι στο προσκήνιο για τις άδειες θέσεις που υπήρχαν στους κορυφαίους πάγκους της χώρας. Ο Καρβαλιάλ εκδιώχθηκε μετά από την παταγώδη αποτυχία στο “Ζοζέ Αλβαλάδε”, αλλά και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έλυσε τη συνεργασία του με την Πόρτο. Αυτή τη φορά νικήτρια στον Τύπο, αλλά και στην πράξη ήταν η Πόρτο, η οποία στις αρχές Ιουνίου, με την ανάμιξη του μάνατζερ του Μουρίνιο, Ζόρζε Μέντες, ανακοίνωσε την πρόσληψη του πιο νεαρού προπονητή στην ιστορία της.

Η παρουσίαση του Βίλας Μπόας από την Πόρτο

Η “σφραγίδα” του Βίλας Μπόας

“Το ποδόσφαιρο είναι επίδειξη και δημιουργικότητα, αλλά και οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Με την οργάνωση δεν εννοώ τίποτα βαρετό, αλλά πειθαρχία, ευφυΐα και γνώση”. Τάδε έφη Βίλας Μπόας στην παρουσίασή του ως προπονητής της Πόρτο, υποδεικνύοντας τη λογική την οποία σκοπεύει να ακολουθήσει στα δύο χρόνια που βάσει τρέχοντος συμβολαίου θα είναι τεχνικός των “δράκων”.

Επιτελείο με συνταγή Μουρίνιο

Κάθε πετυχημένος προπονητής οφείλει μέρος της επιτυχίας του στην στελέχωση του επιτελείου του. Δεν είναι καν κοινό μυστικό, είναι μία πανθομολογούμενη πραγματικότητα την οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Βίλας Μπόας. Στην Πόρτο, βέβαια, βρίσκεται στην… άλλη όχθη αυτής της σχέσης. Τόσα χρόνια ήταν ένα μέλος προπονητικού επιτελείου, τώρα για πρώτη φορά είναι αυτός που το συνθέτει. Ακόμα και στην Ακαδέμικα συνεργάστηκε με τους ανθρώπους που προϋπήρχαν στην ομάδα.

Στην Πόρτο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για νούμερο 2 επέλεξε τον Βίτορ Περέιρα, προπονητή της Σάντα Κλάρα, ομάδα της Liga Honra τις τελευταίες δύο σεζόν, στις οποίες πάλεψε για τον προβιβασμό στην πρώτη κατηγορία. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθλητικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής του Πόρτο, ο 41χρονος διαθέτει τη σχετική εμπειρία στο σύλλογο, έχοντας θητεύσει και στα παιδικά τμήματα της ομάδας πριν πάει στις Αζόρες.

Επόμενος συνεργάτης, κατά την προσφιλή τακτική του Μουρίνιο, ένας πρώην παίκτης της ομάδας, αγαπητός στον κόσμο και γνώστης των πραγμάτων. Ο λόγος για τον 35χρονο Πέδρο Εμάνουελ, ο οποίος κατέκτησε ένα σωρό τίτλους (συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών επιτυχιών) από το 2003 που βρέθηκε στο λιμάνι και που κρέμασε τα παπούτσια του στο τέλος της σεζόν 2008-2009 ως αρχηγός των “δράκων”. Μέχρι τον Ιούνιο που έλαβε την κλήση του Βίλας Μπόας ήταν προπονητής της Πόρτο κ-17.

Ο 40χρονος Ζοζέ Μάριο Ρέγες ακολουθεί τον Βίλας Μπόας από την Ακαδέμικα, έχοντας θητεύσει στο παρελθόν στην Πόρτο. Τέλος, το καρέ συνεργατών συμπληρώνει ο 49χρονος Ολλανδός Βιλ Κόχορτ, ο οποίος βρίσκεται στην Πόρτο από το 2005 και τον Κο Αντριάνσε με την ιδιότητα του προπονητή τερματοφυλάκων.

Η πορεία στην Ακαδέμικα φανερώνει την επιθυμία του για κατοχή της μπάλας και καλύτερη τοποθέτηση των παικτών του, αξιώματα του προτιμώμενου μοντέλου με το οποίο έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια στο πλευρό του Μουρίνιο. Στην Ακαδέμικα έπαιζε με 4-3-3, ο Φερέιρα στην Πόρτο είχε καθιερώσει το ίδιο σύστημα και ως εκ τούτου αυτό θα παραμείνει το σύστημα που θα δουλέψουν οι παίκτες του και τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Οσον αφορά αυτούς, υπάρχουν κάποιες σημαντικές μεταβολές στο ρόστερ, με την πλέον αξιόλογη να σημειώνεται στο χώρο του κέντρου. Ο από 19 ετών αρχηγός της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ζοάο Μουτίνιο, φορά πλέον τη φανέλα της Πόρτο (υπό τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων του συλλόγου), στερώντας έτσι χρόνο συμμετοχής από τον Ραούλ Μεϊρέλες. Ο αρχηγός Μπρούνο Αλβες αποτελεί παρελθόν έναντι 22.000.000 ευρώ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), με συνέπεια ο 24χρονος Ρονάλντο να παραλαμβάνει τη “σκυτάλη” του ηγέτη της άμυνας. Οι νεαροί επιθετικοί Γουόλτερ και Τζέιμς Ροντρίγκες αποκτήθηκαν για να πλαισιώσουν τους Χουλκ, Ρανταμέλ Φαλκάο και Σιλβέστρε Βαρέλα και από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες προσθαφαιρέσεις έγιναν με τη φιλοσοφία”ξεσκαρταρίσματος” του ποσοτικά υπερβατικού ρόστερ της ομάδας.

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας είδαν με πολύ καλό μάτι την πρόσληψή του. Νεαρός γαρ, ευελπιστούν ότι θα τους καταλαβαίνει πολύ καλά και ήδη οι Χουλκ, Ενρίκε Σερένο και Φερνάντο έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον καινούργιο προπονητή τους. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αλήθεια πως τον ευνοούν. Νίκη στο πορτογαλικό σούπερ καπ κόντρα στην πρωταθλήτρια και φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου Μπενφίκα με 2-0, ύστερα από εξαιρετική εμφάνιση.

Αυτό ήταν και το πρώτο τρόπαιο που κέρδισε με την ιδιότητα του προπονητή ο Βίλας Μπόας. Μέχρι να φτάσει τα τρία σερί πρωταθλήματα του προκατόχου του (2007-2009) ή τους αναρίθμητους τίτλους του επί χρόνια συνεργάτη του σίγουρα έχει χιλιόμετρα δρόμου να διανύσει. Είναι, όμως, ο επονομαζόμενος -πλέον- Special Two και εάν περπατήσει στα χνάρια του ανθρώπου στον οποίο οφείλει το παρατσούκλι, τότε σύντομα θα χρειαστεί αφιέρωμα πολύ μεγαλύτερο από αυτό των 4.000 λέξεων…

Η κατάκτηση του σούπερ καπ με την Πόρτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK