Ο ‘Lion King’ της Αγκόλας επισκίασε το θρίαμβο των Σέρβων
Το +46 των Σέρβων επί της Αγκόλας δεν έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση όσο η συμμετοχή του Εντουάρντο Μίνγκας, ο οποίος σε 5 μήνες θα κλείσει τα 41 χρόνια του. Είναι ο μόλις τρίτος παίκτης που πήρε χρόνο σε πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Την άνετη νίκη των Σέρβων στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας την περίμενες ούτως ή άλλως. Πρόκειται για το μεγάλο φαβορί του χρυσού και το 105-59 δεν μας έκανε σοφότερους. Ακόμη κι αν επιτεύχθηκε με 32 ασίστ και 65% από το τρίποντο (13/20, τα 5/7 από τον Μπογκντάνοβιτς).
Αυτό που μάθαμε ήταν πως στην Αγκόλα τα ‘γέρικα άλογα’ επιλέγουν να μην τα σκοτώσουν. Αντιθέτως τα τιμούν. Ο Εντουάρντο Μίνγκας, που στην πρεμιέρα της διοργάνωσης πάτησε το παρκέ για 5’34” και σκόραρε 2 πόντους (σε 2 προσπάθειες), είναι ένα τέτοιο, τουλάχιστον για το μπάσκετ της αφρικανικής χώρας.
Εφόσον τα δημοτολόγια της πόλης Σαουρίμο (πρώην Ενρίκε ντε Καρβάλιο από τον Πορτογάλο εξερευνητή) λένε την πλήρη αλήθεια και δεν παραποιούν την πραγματικότητα όπως σε άλλες περιπτώσεις, ο βετεράνος πάουερ φόργουορντ-σέντερ γεννήθηκε, ως το πέμπτο παιδί μιας 13μελούς οικογένειας, πριν από 40 Γενάρηδες. Για την ακρίβεια την προτελευταία ημέρα του πρώτου μήνα του 1979! Σε πέντε μήνες, δηλαδή, θα κλείσει τα 41 του.
Ο τύπος αυτός που λέτε παραμένει παραπάνω από ενεργός. Μόλις τον περασμένο Μάιο ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του Final Four της Africa Basketball League, έχοντας προηγουμένως χαρίσει στην Πριμέιρο Ντ’Αγκόστο τον πρώτο διεθνή τίτλο της μετά το 2013! Στην πορεία της διοργάνωσης είχε 13 πόντους, 9 ριμπάουντ και σχεδόν 2 ασίστ ανά συμμετοχή. Τότε έλεγε πως “το βραβείο θα το μοιραστώ με τα παιδιά μου όταν γυρίσω σπίτι“. Ήταν μια ατομική διάκριση που είχε κατακτήσει πρώτη φορά το 2014.
Με ύψος που μετά βίας φτάνει τα 2 μέτρα (1μ99), ο Μίνγκας έμαθε να παίζει ως ψηλός, γιατί ήταν δυσεύρετα τα παιδιά με τα δικά του στοιχεία. Δυναμικός κοντά στο καλάθι, αλλά και αξιόπιστος σουτέρ, πρωτόπαιξε, 23 ετών, σε Παγκόσμιο το 2002 στην Ινδιανάπολη. Με 3 πόντους και 2.5 ριμπάουντ σε 4/8 αγώνες. Ακολούθησαν οι συμμετοχές και στα Παγκόσμια του 2006 (14.3 πόντοι, 7 ριμπάουντ), του 2010 (5 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ) και του 2014 (11.2 πόντοι, 6.2 ριμπάουντ), υπό διαφορετικούς ομοσπονδιακούς. Είναι ο μόλις τρίτος παίκτης παγκοσμίως μετά τον Πορτορικάνο Ντανιέλ Σαντιάγο και τον Βραζιλιάνο Μαρσέλο Μασάντο που επαναλαμβάνει ένα τέτοιο επίτευγμα.
Μέχρι να επιλεγεί και να κλείσει θέση στη 12άδα του Αμερικανού Γουίλ Βόιτ για την Κίνα δεν ήθελε να προβλέψει το μέλλον. Για να μην απογοητευτεί. “Η απόφαση ανήκει στο επιτελείο της εθνικής ομάδας. Εγώ κάνω απλώς τη δουλειά μου. Θα πρέπει βέβαια να δουλέψω όσο ποτέ άλλοτε“, απαντούσε μετά τη βράβευσή του, περιμένοντας καρτερικά την κλήση.
Στο μεσοδιάστημα, και ενώ είχε αποφασιστεί πως θ’ ακολουθήσει την αποστολή στην Κίνα, ο Μίνγκας έχασε τον πατέρα του Φερνάντο Μιζίνιο, όντας σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Του δόθηκε ο χρόνος που είχε ανάγκη για να πενθήσει όπως θα ήθελε και παράλληλα να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες. “Δεν ξέρω αν θα είμαι μέλος της ομάδας“, είχε αποκριθεί σε τοπική εφημερίδα, επηρεασμένος εκείνη την περίοδο από την απώλεια του γονιού του.
Έλειψε από την έναρξη της προετοιμασίας, αλλά έχοντας μπει στην πέμπτη 10ετία της ζωής του το μπάσκετ εξακολουθεί να είναι το σημείο αναφοράς. Έχει αγωνιστεί σε πέντε διαφορετικές ομάδες της χώρας του (Ιντερκλούμπε, Πέτρο Ατλέτικο, Ρεκρεατίβο ντο Λίμπολο, Πριμέιρο ντ’Αγκόστο) και σ’ όλες μέχρι σήμερα είχε κυρίαρχο ρόλο. Βέβαια για τον Μίνγκας η Εθνική παραμένει ο συνδετικός κρίκος όλων. Είναι ο ‘Lion King’ της, όπως τον αποκαλούν στ’ αποδυτήρια. Πάντα με το ’15’ στην πλάτη.