ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

10 μεταγραφές αεροδρομίου που δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα

Τα καλοκαίρια μας είναι γεμάτα από μεταγραφικές υποθέσεις του 'τι θα γινόταν, αν'. Αν είχε έρθει ο Χάτζι στον Παναθηναϊκό, ο Ροναλντίνιο στον Ολυμπιακό, ο Ζαλαγέτα στον ΠΑΟΚ, ο Βιέρι στον Αστέρα Τρίπολης. Τις θυμάσαι όλες;

10 μεταγραφές αεροδρομίου που δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα
Ο Ροναλντίνιο με τη φανέλα της Μίλαν AP Photo/David Ramos

Αν θεωρείτε ότι ο Μάρκους Μπεργκ είναι το ‘καυτό’ μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού, για ρίξτε μια ματιά στο παρελθόν και το τι ακριβώς γινόταν με τον Ζε Ρομπέρτο. Ή τον Νταβόρ Σούκερ. Ή, για να το πάμε ακόμα πιο πίσω, με τον σπουδαίο Χάτζι. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι έχουμε και ένα σίριαλ. Δεν γίνεται μεταγραφικό παζάρι χωρίς το… όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, χωρίς τους παχυλούς τίτλους στις εφημερίδες, χωρίς τα αφιερώματα των ιστοσελίδων, χωρίς την αναμονή στο ραδιόφωνο.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, ο πήχης έχει κατέβει, δεν έχουμε τα σπουδαία ονόματα του παρελθόντος που απασχολούσαν τις ελληνικές ομάδες και τελικά δεν έφταναν ποτέ στη χώρα μας. Όχι ότι δεν έχουν γίνει μεγάλες μεταγραφές. Κάθε άλλο. Υπάρχει, όμως, μία ενδεκάδα ποδοσφαιριστών που μέχρι και φανέλες τυπώθηκαν για πάρτη τους, αλλά δεν ‘έβγαλαν’ ποτέ εισιτήριο για την Ελλάδα.

Ζε Ρομπέρτο

Ο Ζε Ρομπέρτο έχει μόλις σκοράρει σε παιχνίδι της Μπάγερν Μονάχου και πανηγυρίζει AP Photo/Frank Augstein

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω. Η μεγάλη ‘κάψα’ των οπαδών του Ολυμπιακού, το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ επί Σωκράτη Κόκκαλη. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος εξτρέμ απασχόλησε τα ελληνικά Μέσα για δύο συναπτά καλοκαίρι (2006 και 2007). Το όλο στόρι ήθελε τον ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου να έχει ψηθεί από τον Ριβάλντο, που μετρούσε δύο σεζόν στον Πειραιά, η Bild με δημοσιεύματα είχε ‘βάλει φωτιά’ θεωρώντας δεδομένη τη μεταγραφή του, κάπου μπήκε στο παιχνίδι και η Μίλαν, αλλά δεν μασήσαμε, την ‘πετάξαμε έξω’, αλλά, τελικά, αυτό που έμεινε ήταν το μνημειώδες εξώφυλλο της εφημερίδας ‘ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ’ που έριξε τους τίτλους τέλους: ‘ΧΑ-ΖΕ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΧΑΝΕΙΣ’. Έπος!

Κλοντ Μακελελέ

Το 2018 σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι είχε συμφωνήσει το 2007 με τον Ολυμπιακό, αλλά ο Ρομάν Αμπράμοβιτς χάλασε τη μεταγραφή. Ήταν το ‘δώρο’ του Σωκράτη Κόκκαλη στον Τάκη Λεμονή, τα ρεπορτάζ ήθελαν τον πατέρα του ποδοσφαιριστή να ‘φρενάρει’ τη μεταγραφή, ο ίδιος έριξε τις ευθύνες στο αφεντικό της Τσέλσι, όπως και να ‘χει ο τέως ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής είναι ένα ‘φυτίλι’ που δεν άναψε ποτέ και μία ‘βόμβα’ που δεν ‘έσκασε’ εκείνο το καλοκαίρι.

Λουίς Φίγκο

Ο Λουίς Φίγκο, σε αγώνα Πορτογαλία-Γαλλία, μαρκάρεται από τον Λιλιάν Τιράμ AP Photo/Diether Endlicher

Ακόμα συζητιέται ο μύθος ότι είχαν τυπωθεί φανέλες με το όνομά του. Η συγκεκριμένη περίπτωση απασχόλησε τα αθλητικά Μέσα προς το τέλος της καριέρας του Πορτογάλου. Θεωρητικά, ο Λουίς Φίγκο ήθελε ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο προτού κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Επίσης θεωρητικά, ο Ολυμπιακός είχε κάνει κρούση και του το είχε προσφέρει (γράφτηκε τότε για ραντεβού Φίγκο-Κόκκαλη σε ελληνικό νησί). Πρακτικά, ο Πορτογάλος δεν ήρθε ποτέ να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οσον αφορά στις φανέλες, δεν αποκλείεται να έμειναν στο… ράφι.

Μάριο Ζαρντέλ

Το πρώτο μεταγραφικό σίριαλ επί εποχής Κόκκαλη. Πριν από τον Ζε Ρομπέρτο ήταν ο Ζαρντέλ. Γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις συνεχόμενες μονομαχίες Ολυμπιακού και Πόρτο στο Champions League. Ο Βραζιλιάνος μετά από 4 σπουδαία χρόνια στους ‘δράκους’, όπου κέρδισε και το ‘χρυσό παπούτσι’ το ’99, πήγε στη Γαλατάσαραϊ το 2000. Πριν καταλήξει στην τούρκικη ομάδα ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση και να τον κάνει δικό του, αλλά τα (εκκωφαντικά για ελληνική ομάδα) ποσά που ακούστηκαν εκείνη την εποχή δεν τον έπεισαν. Το 2001 ακούστηκε ξανά το όνομά του ως απάντηση στη μεταγραφή του Μιχάλη Κωνσταντίνου στον Ολυμπιακό. Ο Βραζιλιάνος ούτε τότε πείστηκε και κατέληξε στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Κριστιάν Βιέρι

Ο Κριστιάν Βιέρι όταν έπαιζε στη Φιορεντίνα με αντίπαλο τη Σαμπντόρια AP Photo/Fabrizio Giovannozzi

Είναι η εποχή που ο Αστέρας Τρίπολης ανεβαίνει στην πρώτη κατηγορία και οι ιδιοκτήτες του θέλουν να κάνουν τη μεταγραφική υπέρβαση. Σύμφωνα με τις τότε φήμες, οι Αρκάδες προσπάθησαν να φέρουν το 2009 στην Τρίπολη τον Κριστιάν Βιέρι και μάλιστα δεν έλειψαν τα δημοσιεύματα της εποχής που ήθελαν τον (36χρονο τότε) Ιταλό στράικερ να ταξιδεύει ινκόγκνιτο στην Ελλάδα για να υπογράψει. Όπως ήταν λογικό (και αναμενόμενο) ούτε ο Βιέρι ήρθε στην Ελλάδα, ούτε υπέγραψε στον Αστέρα. Ευτυχώς που βγήκε και μίλησε ο μάνατζέρ του και ξεκαθάρισε ορθά-κοφτά πως: ‘είναι απίθανο αυτό το ενδεχόμενο’.

Ρανταμέλ Φαλκάο

Η ιστορία έχει ως εξής. Την εποχή που ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην πολυμετοχικότητά του και τα λεφτά ξοδεύονται χωρίς φειδώ, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, που ήταν σκάουτερ του Παναθηναϊκού στη Λατινική Αμερική, πρότεινε το καλοκαίρι του 2008 τον Φαλκάο. Οι ‘πράσινοι’ επέλεξαν τον Ροντρίγκο Σόουζα όχι γιατί ήθελαν να δοκιμάσουν τις αντοχές των οπαδών της ομάδας στις τάσεις αυτοκτονίας, αλλά γιατί η Ρίβερ ζητούσε 5 εκ. ευρώ για να παραχωρήσει τον Φαλκάο στην ελληνική ομάδα με συνιδιοκτησία 50%. Ποιο είναι χειρότερο; Ότι οι φίλοι του τριφυλλιού δεν είδαν τον Φαλκάο με την πράσινη φανέλα ή ότι είδαν τον Σόουζα με την πράσινη φανέλα;

Ροναλντίνιο

Ναι, είναι αλήθεια. Κάποια εποχή ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ ακούστηκε για ελληνική ομάδα. Και όχι μία! Τον ήθελε ο Ολυμπιακός, τον ήθελε ο Παναθηναϊκός, τον ήθελε και ο Άρης, τελικά ο μόνοι που τον είδαν στην Ελλάδα ήταν ο Βέρτης και ο Σεφερλής. Ειδικά την εποχή που οι πρίγκιπες πηγαινοέρχονταν στον Παναθηναϊκό και ο περιβόητος Βλάσσης Τσάκας ήταν ο ‘ευεργέτης’ του τριφυλλιού, ο ‘Ρόνι’ ήταν το φερόμενο μεταγραφικό ‘μπαμ’, το ‘δώρο’ των σεΐχηδων.

Μαρσέλο Ζαλαγέτα

Ο Μαρσέλο Ζαλαγέτα, ως παίκτης της Νάπολι, έχει σκοράρει απέναντι στη Μίλαν AP Photo/Salvatore Laporta

Ο Μπατατούδης είναι στον ΠΑΟΚ, η δυναμική του Δικεφάλου του Βορρά έχει εκτοξευθεί, τα λεφτά υπάρχουν για να ξοδευτούν και το καλοκαίρι του ’99 ακούστηκε ότι ο Μαρσέλο Ζαλαγέτα αποτελεί μεταγραφικό στόχο της ελληνικής ομάδας. Την ίδια ώρα που τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου έλεγαν για Στολτίδη και Καφέ στον ΠΑΟΚ, ο Μπατατούδης έδινε εντολή στους ανθρώπους του να τελειώσουν το συντομότερο την υπόθεση του Ουρουγουανού επιθετικού της Γιουβέντους. Φυσικά ουδέποτε ολοκληρώθηκε το ‘μπαμ’, ενώ το ίδιο ακριβώς συνέβη και το 2010 όταν ο ‘αιώνιος’ αντίπαλος του ΠΑΟΚ, ο Άρης, ενδιαφέρθηκε και αυτός για την περίπτωση του σπουδαίου επιθετικού.

Γκεόργκε Χάτζι

Πριν από όλους ήταν ο Ρουμάνος παικταράς, ο Μαραντόνα των Βαλκανίων, το μεγαλύτερο άχτι των φίλων του Παναθηναϊκού. Είναι η ‘καψούρα’ του Γιώργου Βαρδινογιάννη, είναι ο ‘μέγας Χάτζι’ όπως τιτλοφορούσε εκείνη την περίοδο η ‘Αθλητική Ηχώ’, είναι το μεγαλύτερο ‘what if’ στην ιστορία του συλλόγου. Ο Ρουμάνος για διάφορους λόγους δεν καταφέρνει να έρθει στη χώρα μας παρά τις μεγάλες προσπάθειες του Βαρδινογιάννη, ο οποίος μέχρι και Έλληνα προσπάθησε να τον κάνει. Δύο χρόνια μετά, επί εποχής Κοσκωτά, ακούστηκε ξανά, αυτή τη φορά για τον Ολυμπιακό, αλλά όπως ακούστηκε το ίδιο γρήγορα ‘έσβησε’ η περίπτωσή του.

Νταβόρ Σούκερ

Ο Κροάτης Νταβόρ Σούκερ έχει μόλις σκοράρει στο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου '98 με αντίπαλο τη Ρουμανία. AP Photo/Luca Bruno

Ένα γκολ στον Ολυμπιακό στον περίφημο επαναληπτικό με τη Σεβίλλη στο (τότε) στάδιο Καραϊσκάκη, δημιούργησε μία ξεχωριστή σχέση του Κροάτη επιθετικού με τους φίλους του τριφυλλιού. Οι μετοχές του Νταβόρ Σούκερ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είχαν εκτοξευθεί τόσο που ήταν απλησίαστος για πολλές ομάδες στην Ευρώπη, πόσο μάλλον για ελληνική. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, βέβαια, ζούσαν με την ελπίδα που ως γνωστόν πεθαίνει τελευταία. Η άφιξη του Ασάνοβιτς ‘φούντωσε’ περισσότερο τις φήμες, κάποιες δηλώσεις του Κροάτη στράικερ για τον Γιώργο Βαρδινογιάννη εκτόξευσαν τις πωλήσεις των αθλητικών εφημερίδων πράσινης απόχρωσης, αλλά όπως συμβαίνει σε πολλά σίριαλ, το φινάλε δεν ήταν το αναμενόμενο. Ο Σούκερ έμεινε απλά ως σύνθημα στα χείλη των οπαδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK