Μενσά Μπονσού: “Έχασε” το κορμί, “πουλάει” τη φωνή
Ο Ρήγας Δάρδαλης γράφει για τον Ποπς Μένσα Μπονσού, ο οποίος σταμάτησε το μπάσκετ από την στιγμή που πιάστηκε ντοπέ στην Ελλάδα, αλλά η φιλία του με τον Κρις Πολ και ο βαθύς τόνος της φωνής του, του έδωσαν την ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα καριέρα στην Αμερική.
Όσο έπαιζε, “πουλούσε” το κορμί και τα εντυπωσιακά αθλητικά προσόντα του. Τώρα που σταμάτησε, “πουλάει” την… φωνή του. Ο Ποπς Μένσα Μπονσού άφησε το στίγμα του στο βραχύβιο πέρασμα του στην Ελλάδα, η οποία έμελλε να αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του.
Η ποινή των δύο ετών για χρήση απαγορευμένων ουσιών, ως στέλεχος της ΑΕΚ, τον ανάγκασε να κρεμάσει πρόωρα τα παπούτσια του, αλλά συνάμα του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.
Πλέον, ο Βρετανός σχολιάζει ραδιοφωνικά τα παιχνίδια του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον από το οποίο αποφοίτησε και συνάμα είναι μέλος της Ένωσης παικτών του ΝΒΑ με έντονη και… ιδιαίτερη δράση, όπως θα διαπιστώσετε.
ΤΟ… SPEED DATING ΤΟΥ NBA
Ο Μπονσού εντάχθηκε στο προσωπικό της NBPA την προηγούμενη άνοιξη και στην διάρκεια του σάμερ λιγκ του Λας Βέγκας, οργάνωσε ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν εν ενεργεία παίκτες του ΝΒΑ και διοικητικά στελέχη, με στόχο την μελλοντική “προώθηση” των πρώτων στα front offices των ομάδων του πρωταθλήματος. Το Leadership Development Program (LDP), δίνει την ευκαιρία σε παίκτες, να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους σαν προπονητές, αξιολογητές ταλέντων (scouts) και διοικητικοί παράγοντες. Το πρόγραμμα διαρκεί τρεις μέρες εν μέσω του σάμερ-λιγκ και κορυφώνεται με τον πλέον περίεργο και… Αμερικανικό τρόπο.
Στο τέλος του τριήμερου, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες (καθώς μπορούν να πάρουν μέρος και γυναίκες, όπως έπραξε φέτος η Αντριέν Γκούντσον που έχει θητεύσει στο WNBA), δίνουν συνεντεύξεις στο πρότυπο του speed dating, στα διοικητικά στελέχη του ΝΒΑ. Δηλαδή έξι παίκτες, κάθονται στο ίδιο τραπέζι με εν ενεργεία front office executives και απαντούν στις ερωτήσεις τους. Με το που συμπληρωθούν τρία λεπτά, ο Μένσα Μπονσού φωνάζει “αλλαγή” (rotate) και μια διαφορετική εξάδα, αντικαθιστά την προηγούμενη. Με αυτό το πρότυπο που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια στην Αμερική για την εύρεση συντρόφων (!), οι παίκτες προσπαθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντυπωσιάσουν τα διοικητικά στελέχη της λίγκας και να τα πείσουν ότι αξίζουν μια μελλοντική ευκαιρία.
Στο φετινό LDP πήραν μέρος γνωστά ονόματα όπως ο Ντρου Γκούντεν, ή ο Γκάρετ Τεμπλ των Κινγκς, αλλά κυρίως αρκετοί με Ευρωπαϊκή προϋπηρεσία. Οι Σλοβένοι Μπένο Ούντριχ και Μπόστιαν Νάχμπαρ, ο (πρώην της Τσιμπόνα και της Μακάμπι) Άλαν Άντερσον, αλλά και οι γνώριμοι μας από την παρουσία τους στην Ελλάδα, Μιλτ Παλάσιο (Καβάλα), Μαμαντού Εντζάι (ΠΑΟΚ και Πανελλήνιος) και Ντέρικ Μπάιαρς (Πανελλήνιος). Απέναντι τους βρέθηκαν στελέχη εγνωσμένης αξίας όπως ο GM των Νάγκετς Τιμ Κόνελι, ή ο Μαρκ Έβερσλι των Σίξερς, όπως επίσης κι αρκετοί πρώην παίκτες που πλέον έχουν “μεταφερθεί” σε διοικητικά πόστα, σαν τον Τρέγιαν Λάνγκτον (νυν assistant GM στους Νετς), ή τον Άντονι Πάρκερ (σκάουτ στους Ορλάντο Μάτζικ).
ΜΕ… ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ “ΒΥΣΜΑ”
Ο Μπονσού είναι αυτός που διευθύνει το πρόγραμμα, καθώς αποτελεί έναν εκ των περιφερειακών αντιπροσώπων της NBPA. Πως κατάφερε να πάρει αυτή τη δουλειά; Από την στιγμή που τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε γνωστός ο διετής αποκλεισμός του, ο Βρετανός κατανόησε πως πρέπει να αναζητήσει διαφορετικό τρόπο για να βιοπορισθεί. Εκμεταλλεύτηκε, λοιπόν, το βιογραφικό του, αλλά και μια σημαντική γνωριμία, για να ενταχθεί στο προσωπικό της ένωσης παικτών. Ο πρόεδρος Κρις Πολ είναι καλός του φίλος από την κοινή τους θητεία στην Νέα Ορλέανη και δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός πως είχε “πιαστεί” για χρήση αμφεταμίνης. Αντίθετα εκτίμησε το γεγονός πως έχει ένα πολυπολιτισμικό οικογενειακό back ground, (καθώς οι γονείς του είναι από την Γκάνα, αλλά ο ίδιος μεγάλωσε στο Λονδίνο), ενώ μέτρησε και το πτυχίο του στην ψυχολογία.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΛΟΓΩ… ΤΟΝΟΥ
Έτσι ο αστέρας των Κλίπερς τον προσέλαβε κι ο Μπονσού συνδύασε αυτή την δουλειά, με μια άλλη που είχε βρει νωρίτερα. Ως απόφοιτος του Τζορτζ Ουάσινγκτον έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης, όχι μόνο για την προσφορά του στο παρκέ, αλλά και για το ότι ήταν ένας εξαιρετικός συνομιλητής. Ο τόνος της φωνής του ήταν βαθύς κι έτσι του προσφέρθηκε η θέση του σχολιαστή (color commentator) στα ματς του Τζορτζ Ουάσινγκτον, την οποία αποδέχθηκε. Βέβαια δεν είναι… πλήρους απασχόλησης, καθώς ως μέλος της Ένωσης παικτών, πρέπει να παρακολουθεί αρκετά από τα εντός έδρας ματς των Ουίζαρντς, ενώ αρκετές φορές χρειάζεται να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για να βοηθάει τους “διεθνείς” παίκτες του ΝΒΑ, σε προσωπικά ζητήματα.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο Μπονσού άφησε πίσω του γρήγορα κι… αναίμακτα την υπόθεση ντόπινγκ και στην… γη της ευκαιρίας, μπόρεσε να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα στο μπάσκετ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ