Η Βαλένθια έβαλε Μπαρτσελόνα και Βαλβέρδε σε lose-lose κατάσταση
Η Μπαρτσελόνα πήγε στον τελικό του Copa del Rey με... βεβαιότητα κατάκτησης, αλλά χωρίς να μπορεί να πάρει πόντους, αν κέρδιζε το τρόπαιο. Η Βαλένθια επιβεβαίωσε το no-win της κατάστασης.
Στις γειτονιές της Ζιρόνα, οι δημοτικές αρχές είχαν κάνει την προετοιμασία τους. Απαγορεύτηκε η στάθμευση από τις 22:00 μέχρι τα μεσάνυχτα σε δρόμους όπου ήταν προγραμματισμένο να εορταστεί η κατάκτηση του Copa del Rey.
“Έχουμε τόσους οπαδούς στην Καταλονία;”, ήταν η δηκτική απορία των φιλάθλων της Βαλένθια, όταν το ρολόι έδειξε 22:00 τοπική ώρα. Το μήνυμα της δημοτικής αρχής, φυσικά, δεν αφορούσε την ομάδα τους, αλλά την Μπαρτσελόνα. Ήταν τόσο… βέβαιο το τρόπαιο για τους ‘μπλαουγκράνα’, όσο και η πρόκριση αντί της Λίβερπουλ. Η νίκη των ‘νυχτερίδων’ με 2-1 έμοιαζε αναπόφευκτη από τη Μοίρα…
Η εβδομάδα κύλησε τελείως διαφορετικά για τους δύο συλλόγους. Οι εβδομάδες. Από τη συντριβή στο Μέρσεϊσαϊντ, η Μπαρτσελόνα βρισκόταν σε κατάσταση αναβρασμού. Το πρωτάθλημα είχε ‘κλειδώσει’ σχεδόν από τα μέσα της σεζόν και η μαθηματική κατάκτηση είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Η νέα αποτυχία στο Champions League οδηγούσε στην πόρτα εξόδου τον Ερνέστο Βαλβέρδε και αρκετούς ποδοσφαιριστές, στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών που κρίνονταν απαραίτητες από φιλάθλους και Τύπο, ώστε η ομάδα να βρεθεί και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης.
Η Βαλένθια αποκλείστηκε στο ίδιο σημείο στο Europa League, ωστόσο εξακολούθησε να δίνει μάχη στο πρωτάθλημα, αφού κυνηγούσε την 4η θέση και τη νέα έξοδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Δεν είχε περιθώριο να εφησυχάσει, δεν είχε περιθώριο να ασχοληθεί με τον τελικό της Σεβίλλης.
Όσο ο Μαρθελίνο πετύχαινε για 6η διαδοχική σεζόν τον στόχο που του ετέθη, ο ομόλογός του απέφευγε να μιλήσει για το μέλλον. Τυπικά, η μονοετής ανανέωση συμβολαίου που είχε προηγηθεί, τον κρατά στο ‘Καμπ Νόου’ μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Πρακτικά, είχε την… έγκριση του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος τον στήριξε δημοσίως μετά από το σοκ στο ‘Άνφιλντ’.
Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση ήταν αμείλικτη. Ποδοσφαιριστές σύμβολα όπως ο Σέρχιο Μπουσκέτς τελούσαν υπό αμφισβήτηση. Ο Τζόρντι Άλμπα και ο Ίβαν Ράκιτιτς εμφανίζονταν σε λίστες υπό παραχώρηση ποδοσφαιριστών. Και φυσικά, όλα αυτά ωχριούν μπροστά στην αντιμετώπιση που είχε ο Φιλίπε Κοουτίνιο, ο παίκτης που αποδοκιμαζόταν από τους φίλους της ομάδας πριν καν τη ρεβάνς στην Αγγλία.
Όλοι αυτοί οι παίκτες που αντιμετωπίζουν έντονη κριτική όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε του τελικού στο ‘Μπενίτο Βιγιαμαρίν’ βρέθηκαν στη βασική ενδεκάδα του ακόμα πιο πιεσμένου Βαλβέρδε, για το παιχνίδι στο οποίο ουδείς στην Μπαρτσελόνα θα έπαιρνε πόντους αν το κέρδιζε, αλλά θα έχανε πολλούς αν δεν κατάφερνε να σηκώσει το τρόπαιο.
Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού βρέθηκε σε μία lose-lose κατάσταση και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Μετά από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη, βρέθηκε να καταστρώνει πλάνα χωρίς τον βασικό και μοναδικό (από τη στιγμή που επέτρεψε να αποχωρήσει ο Πάκο Αλκάθερ) επιθετικό του ρόστερ, τον Λουίς Σουάρες.
Ο Ουρουγουανός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αποκαταστήσει ζημιά στον μηνίσκο του δεξιού γονάτου και θα απουσίαζε από το φινάλε της σεζόν, ώστε να είναι έτοιμος για τις υποχρεώσεις της πατρίδας του στο Copa América.
Ο Βαλβέρδε άλλαξε τη διάταξη στους τελευταίους δύο αγώνες πρωταθλήματος και επανέφερε το 4-3-3 που τόσο είχε λείψει από τους θεατές στο ‘Καμπ Νόου’. Ο Μέσι επέστρεψε σε ρόλο ‘ψευδοεννιαριού’, όπου παλαιότερα έκανε θραύση, ωστόσο δεν είχε δίπλα του παίκτες όπως ο Πέδρο και ο Νταβίδ Βίγια, ούτε φυσικά τους Σουάρες – Νεϊμάρ.
Με τον Σέρτζι Ρομπέρτο δεξιά και τον Κοουτίνιο ή τον Μάλκομ αριστερά, η εικόνα δεν ήταν ίδια. Η νίκη επί της Χετάφε και η ισοπαλία με την Έιμπαρ δεν προσέφεραν την κατάλληλη προθέρμανση ενόψει του τελικού.
Τουναντίον, το ‘αγκομαχητό’ της Βαλένθια για να τερματίσει 4η εν τέλει, την κράτησαν σε εγρήγορση και την άφησαν πολύ πιο έτοιμη για τον αγώνα της 25ης Μαΐου, όπου για πρώτη φορά θα έφτανε κοντά σε τρόπαιο μετά από το κύπελλο του 2008 και την προ οικονομικής κρίσης εποχή.
Στο γήπεδο της Μπέτις μπήκε μόνο μία ομάδα. Μόλις στο 5ο λεπτό ο Ζεράρ Πικέ χρειάστηκε να κάνει τάκλιν πάνω στη γραμμή για να σώσει βέβαιο γκολ του Ροντρίγκο. Οι ‘νυχτερίδες’ εφορμούσαν ανενόχλητες από τις πτέρυγες, γύριζαν την μπάλα στο κέντρο της άμυνας των Καταλανών και δεν ήταν κανείς εκεί για να ανακόψει.
Με αυτόν τον τρόπο ο Κεβίν Γκαμεϊρό έκανε το 1-0 στο 21′, με τον ίδιο τρόπο ο Ροντρίγκο διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του στο 33′. Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, ο αρχηγός Ντάνι Παρέχο έκανε νόημα στους συμπαίκτες του να ηρεμήσουν, έστω κι αν στο δεύτερο γκολ χύθηκε στην αγκαλιά του τερματοφύλακα, Χάουμε Ντομένετς, σαν να ήξερε κάτι.
Είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν η Μπαρτσελόνα βρίσκεται πίσω στο σκορ με δύο γκολ, ο αντίπαλος τερματοφύλακας να γίνεται αμέσως πρωταγωνιστής του αγώνα. Σε αυτήν την αναμέτρηση δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Όσο κι αν προσπαθούσε ο Μέσι να απειλήσει τον Ντομένετς, ο Αργεντινός επιθετικός ήταν ολομόναχος σε αυτήν την απόπειρα αντίδρασης.
Το μοναδικό που σκέφτηκε ο Βαλβέρδε ήταν να βάλει στην ανάπαυλα τον Μάλκομ και τον Αρτούρο Βιδάλ, όμως οι επιθέσεις των Καταλανών συνέχισαν να μην έχουν αρχή, μέση και τέλος. Ο Πικέ βρέθηκε σε δύο φάσεις σε ρόλο ‘φουνταριστού’ πριν καν φτάσει ο τελικός στο 70ό λεπτό και επικρατήσει δικαιολογημένος πανικός. Σε μία άλλη επίθεση, ο Βιδάλ ήταν αυτός που έπαιξε ρόλο επιθετικού της ομάδας.
Η μοναδική καλή στιγμή, όμως, ήταν μία ενέργεια του Μέσι που έπαιξε το 1-2 με τον Μάλκομ, απέφυγε δύο αντιπάλους και σούταρε στο δοκάρι. Στην επαναφορά, η μπάλα έφτασε στον… κυνηγό της Μπαρτσελόνα, στον Βιδάλ, ο οποίος απέτυχε να τη στείλει στα δίχτυα.
Όταν στο 73′ ο Μέσι μείωσε σε 1-2, θα περίμενε κανείς ότι θα ακολουθούσε ένας καταιγισμός από τους πρωταθλητές Ισπανίας, την ομάδα που το απόγευμα της 7ης Μαΐου πίστευε ότι έχει και τα 3 μεγάλα τρόπαια της σεζόν στο τσεπάκι της.
Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, η Βαλένθια ήταν αυτή που έκανε ευκαιρίες, αποτυγχάνοντας δύο φορές να γράψει το 3-1 σε αντεπιθέσεις με… άδειο το μισό γήπεδο της Μπαρτσελόνα.
Σε αντίθεση με τους παίκτες του, ο Μαρθελίνο πανηγύρισε έξαλλα κάθε ένα από τα δύο γκολ της ομάδας του και ακόμα πιο έξαλλα την κατάκτηση του τροπαίου, του πρώτου στην καριέρα του, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής.
Όσο ο Αστουριανός προπονητής έπαιρνε αυτό που δικαιούτο φέτος, ο Σουάρες έσπευδε να κατέβει από τις κερκίδες και να παρηγορήσει τον Μέσι, ο οποίος στεκόταν αμίλητος και ακίνητος στον αγωνιστικό χώρο.
Οι δυο τους μαζί με τον Πικέ (οι 3 φύσει και θέσει ηγέτες) και τον υπεύθυνο για κάθε ανάγκη των ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας, Πέπε Κόστα, έκαναν ένα ‘πηγαδάκι’ στο αεροδρόμιο της Σεβίλλης για να αναλύσουν το τι έφταιξε και χάθηκε ακόμα ένα τρόπαιο που είχε θεωρηθεί ‘βέβαιο’ από πολύ κόσμο.
Ο Βαλβέρδε δεν έφταιξε, βάσει των δηλώσεων του Μέσι, που εξακολούθησε να στηρίζει το νο1 ‘μαύρο πρόβατο’ των φιλάθλων, του Τύπου, αλλά και της διοίκησης, πλην εξαιρέσεων.
Στο κάδρο αυτό περιλαμβάνεται πλέον και ο Σουάρες, ο οποίος αναγκάστηκε να απαντήσει σχετικά με το αν είναι πιστός στην Μπαρτσελόνα ή στην εθνική Ουρουγουάης. ‘Ένοχος’ κρίνεται και ο γενικός διευθυντής, Πεπ Σεγκούρα, για τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του στις μεταγραφικές υποθέσεις.
Η ‘μαύρη λίστα’ των παικτών διογκώνεται και η επόμενη μέρα δεν βρίσκει σχεδόν κανέναν ασφαλή. Δύο τρόπαια που έμοιαζαν βέβαια για το μουσείο του συλλόγου, ίσως οδηγήσουν σε αντικατάσταση κομβικών πρόσωπων σε κάθε επίπεδο του συλλόγου. Η Μπαρτσελόνα μπήκε σε μία lose – lose κατάσταση τον Μάιο και… έχασε. Η Βαλένθια έφτιαξε τη δική της win – win κατάσταση και νίκησε…
Ποιος θα σηκώσει το Europa League απόψε; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο
Photo credits: AP Photo/Miguel Morenatti