Ένα τραγούδι για την EuroLeague: Και η βάρκα γύρισε μόνη, δίχως μέσα τον ψαρά
Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται ένα ωραίο παλιό τραγούδι του Τώνη Μαρούδα για να περιγράψει το τραγελαφικό γεγονός μιας αγωνιστικής με ένα μόλις αγώνα στην EuroLeague.
Οκτώ από τα εννιά ματς της 19ης αγωνιστικής της Euroleague αναβλήθηκαν λόγω της επέλασης του κορονοϊού και της μετάλλαξης “όμικρον” που κυριαρχεί από Ανατολή σε Δύση. Το τελευταίο ήταν το Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ
Κι έτσι έμεινε μοναχό του, σαν κεράκι που τρεμοσβήνει, το Αρμάνι Μιλάνου-Ζενίτ, που προς το παρόν δεν έχει θέμα και μάλλον θα διεξαχθεί κανονικά την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου.
Θα δούμε δηλαδή το σχεδόν κωμικοτραγικό γεγονός μιας αγωνιστικής με ένα μόλις παιχνίδι! Εύλογα θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, αφού η πορεία της πανδημίας έδειχνε τι θα ακολουθούσε, ποιος ο λόγος να μην αναβληθεί ολόκληρη η αγωνιστική, ίσως και άλλη μία, έτσι ώστε και οι περισσότερες ομάδες να ηρεμήσουν λίγο και η διοργάνωση να μη γίνεται ρεντίκολο.
Δεν είναι η μόνη, βεβαίως. Η κατάσταση στην Premier League, του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο, αγγίζει τα όρια του φιάσκου με τις ομάδες να αποδεκατίζονται από τον Covid-19 και σε συνδυασμό με το Κόπα Άφρικα να τίθεται θέμα αξιοπιστίας και πραγματικής αποτύπωσης της δυναμικής των κλαμπ σε σχέση με τη βαθμολογία. Παράλληλες είναι και οι συνέπειες των άλλων διοργανώσεων επί αγγλικού εδάφους, αφού η Premier έχει μια διακοπή δέκα ημερών.
Συνθέσεις ανάγκης κατέβασαν το προηγούμενο διάστημα πολλές ομάδες του ΝΒΑ, που ενεργοποιούσαν συμβόλαια από τη G League, ακόμη και βετεράνων που βρήκαν την ευκαιρία να ξαναπατήσουν τα επαγγελματικά παρκέ.
Αγωνιστική, ωστόσο, με ένα ματς δεν έγινε πουθενά. Εδώ πρωτοτύπησε η EuroLeague, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες είχε οργανώσει τηλεδιάσκεψη των ομάδων για το θέμα της μείωσης της καραντίνας, όσον αφορά εμβολιασμένους αθλητές, που νόσησαν εκ νέου από κορονοϊό. Δεν θα μπορούσαν οι εκπρόσωποι των ομάδων να βάλουν στο τραπέζι και το θέμα της αναβολής μιας ή δυο αγωνιστικών;
Κι όμως, το θέμα επισήμως δεν τέθηκε. Δεν ξέρουμε γιατί, ή μάλλον μπορούμε να κάνουμε μια-δυο υποθέσεις.
- Κάποιες ομάδες είχαν ήδη πάρει αναβολή, ήξεραν δηλαδή ότι δεν επρόκειτο να αγωνιστούν έτσι κι αλλιώς, οπότε το θέμα, έτσι κι αλλιώς, δεν τους αφορούσε.
- Κάποιες άλλες ήταν σίγουρες ότι δεν θα παίξουν, λόγω της επιθετικής εισβολής του ιού που ήταν θέμα χρόνου να μολύνει όσους αρχικά είχαν γλιτώσει.
- Και κάποιες θα ήθελαν να αγωνιστούν, αφού δεν είχαν κρούσματα, άρα μια αναβολή δεν θα εξυπηρετούσε την προοπτική μιας άνετης νίκης απέναντι σε αντιπάλους που θα είχαν μόλις οκτώ διαθέσιμους παίκτες.
Σίγουρα στην προκειμένη περίπτωση (όπως και σε αρκετά άλλα στο παρελθόν) δεν υπήρξε μια πιο μακροπρόθεσμη ματιά και προτιμήθηκε να μη συζητηθεί καν το θέμα. Ουσιαστικά, βέβαια, αγωνιστική δεν έχουμε, αφού έμεινε ένα ματς σαν απομεινάρι της 19ης αγωνιστικής κι αυτό όμως σε βάρος της λογικής που επικράτησε στη διοργάνωση έρχεται να προστεθεί στο τέλος της ημέρας.
Υποτίθεται, μάλιστα, ότι η Euroleague έχει περάσει σιγά-σιγά σε μια νέα εποχή, όπου οι ομάδες έχουν ουσιαστικότερο ρόλο στις αποφάσεις, δεν υπάρχει, πλέον, η εξουσία του ενός (Μπερτομέου) στον οποίο … μπορούμε εύκολα να φορτώσουμε και κάθε αμαρτία είτε πρόσφατη, είτε του παρελθόντους.
Μια αναβολή 500 μπελάδες
Αλλά για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι πρέπει να πούμε ότι για την EuroLeague μια αναβολή ενός αγώνα δεν είναι, όπως ίσως όλοι να νομίζουμε, μια εύκολη υπόθεση με δυο-τρεις παραπάνω γραφειοκρατικές ενέργειες. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Μία και μόνη αναβολή φέρνει ένα σωρό μπελάδες στους διοργανωτές.
Η πίεση που υπάρχει στις ημερομηνίες μέσα στο καλαντάρι είναι μεγάλη. Ναι μεν έχει προβλεφθεί χώρος για ματς που αναβλήθηκαν ή πρόκειται να μην γίνουν την ώρα τους, λόγω του ιού, ωστόσο δεν είναι … άπλετος. Αντίστοιχη πίεση υπάρχει και στις εθνικές λίγκες, μερικές εκ των οποίων όπως η δική μας αποφάσισαν να αναβάλλουν ολόκληρες αγωνιστικές.
Μόλις προχθές ξιφουλκούσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κατά της ισραηλινής λίγκας, επειδή η Μακάμπι έπαιξε τρία ματς σερί για το πρωτάθλημα. Η EuroLeague θα πρέπει να βρει τις ελεύθερες ημερομηνίες, να μην υπάρχει πρόσκρουση με τις εθνικές διοργανώσεις και κυρίως να εξασφαλίζει την ύπαρξη διαθέσιμων γηπέδων. Πολλές από τις αρένες που χρησιμοποιούνται στην Euroleague δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τις ομάδες, όπως συμβαίνει με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Υπάρχουν κι άλλα γεγονότα που έχουν προγραμματιστεί, άρα ένα έκτακτο ματς θα πρέπει να συμπέσει πάνω σε ημερομηνίες που δεν υπάρχει κάτι άλλο.
Σημειώστε ότι πολλά απ’ αυτά τα events αναβάλλονται, επίσης λόγω κορονοϊού, οπότε η εξεύρεση ημερομηνιών για διαθέσιμη αρένα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Υπάρχει, λοιπόν, μια δεδομένη μεγάλη δυσκολία που πιέζει πάντα την διοργάνωση σε περίπτωση αναβολών και πρυτανεύει η λογική “να αναβάλλονται μόνο εκείνα που δεν μπορούν να διεξαχθούν”.
Παρόλα αυτά το ότι την Παρασκευή στην EuroLeague θα γίνει μόλις ένα ματς, θυμίζει τους στίχους του Θάνου Σοφού από το παλιό ωραίο τραγούδι του Τώνη Μαρούδα “και η βάρκα γύρισε μόνη, δίχως μέσα τον ψαρά, αδειανή δίχως τιμόνι, από τα βαθιά νερά”΄
Το τραγουδούσε το τρίο Μπελκάντο…