Ο φασισμός αναδείχθηκε νικητής στο Μίλαν – Λάτσιο
Για δύο εβδομάδες, οι οπαδοί της Λάτσιο φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα για τον Τιεμουέ Μπακαγιοκό, για κάτι που ο Γάλλος της Μίλαν είχε απολογηθεί. Άπλωσαν μέχρι και πανό για τον Μουσολίνι. Τελικά, νίκησαν και προκρίθηκαν στον τελικό κυπέλλου.
Η εβδομάδα κύλησε με περίεργο τρόπο. Όχι απρόσμενο, αλλά σίγουρα ασυνήθιστο για τη μεγαλύτερη μερίδα μη Ιταλών φιλάθλων. Εκείνοι της Λάτσιο παραδοσιακά ξεχωρίζουν, τουλάχιστον μια αξιοσημείωτη μερίδα τους.
Για αρκετές ημέρες τα social media πλημμύρισαν με τις ρατσιστικές προσβολές τους. Συνθήματα στο γήπεδο, πανό και χυδαίες συμπεριφορές κλιμάκωναν την ένταση πριν από τη ρεβάνς των ημιτελικών του Coppa Italia κόντρα στη Μίλαν. Ήταν ήρθε η ώρα του αγώνα, έφτασαν στην κορύφωση, που δεν ήταν η νίκη με 1-0 μέσα στο Σαν Σίρο.
Ήταν 13 Απριλίου όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο ίδιο γήπεδο, για το πρωτάθλημα. Οι ‘ροσονέρι’ έφτασαν στη δύσκολη νίκη με 1-0 από πέναλτι του Φρανκ Κεσιέ στο 79′ και το πανηγύρισαν δεόντως, αφού επρόκειτο για… εξάποντο, δηλαδή νίκη εις βάρος αντιπάλου με ίδιο στόχο, την 4η θέση και το ‘εισιτήριο’ του Champions League.
Η ευφορία ήταν μεγάλη και δύο παίκτες που τους τελευταίους μήνες έχουν ‘δέσει’ στη μεσαία γραμμή του συλλόγου, ο Κεσιέ με τον Τιεμουέ Μπακαγιοκό, αποφάσισαν να το γιορτάσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Πριν από τον αγώνα, ο κεντρικός αμυντικός των ‘λατσιάλι’, Φραντσέσκο Ατσέρμπι, είχε φροντίσει να υποτιμήσει τους παίκτες της Μίλαν σε δηλώσεις του. “Η Λάτσιο έχει καλύτερη ομάδα, παίκτη προς παίκτη, από τη Μίλαν και απλά δεν υπάρχει σύγκριση”, ισχυρίστηκε ο 31χρονος διεθνής στόπερ.
Μετά από το 1-0, οι δύο μαύροι παίκτες της Μίλαν πήραν τη φανέλα του Ατσέρμπι που αποκόμισαν από τις καθιερωμένες ανταλλαγές μετά από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, την άπλωσαν και την έδειξαν στην κερκίδα.
“Είμαι απογοητευμένος γιατί άλλαξα φανέλες, ώστε να δώσω ένα τέλος στο ζήτημα. Το να πυροδοτούμε μίσος δεν είναι αθλητισμός, αλλά σημάδι αδυναμίας”, υποστήριξε ο Ατσέρμπι μετά από αυτήν την κίνηση των ‘ροσονέρι’. Ο δε επιθετικός της Λάτσιο, Τσίρο Ιμόμπιλε, αποκάλεσε “μικρούς ανθρώπους” τους δύο αντιπάλους του.
Ο Μπακαγιοκό ζήτησε συγγνώμη στα social media, ο Τζενάρο Γκατούζο απολογήθηκε στη συνέντευξη Τύπου και τα πράγματα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Λάτσιο υποδέχθηκε την Ουντινέζε στο ‘Ολίμπικο’ για τη Serie A και από τις κερκίδες εκατοντάδες φίλοι της Λάτσιο τραγουδούσαν ένα ρατσιστικό σύνθημα για τον Μπακαγιοκό. “Αυτή η μπανάνα είναι για σένα, Μπακαγιοκό”, κραύγαζαν, χωρίς καν ο παίκτης της Μίλαν να είναι παρών.
Τα πράγματα έγιναν χειρότερα δύο ημέρες μετά, δηλαδή τη μέρα που η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών στην Αγγλία έκανε κάλεσμα στα μέλη της να απέχουν για 24 ώρες από τα social media, ως απάντηση στη ρατσιστική συμπεριφορά που δέχονται.
Στο Νησί, πρωτοκλασάτοι παίκτες όπως ο Κέβιν ντε Μπράινε, ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο Έκτορ Μπεγερίν, ο Μάρκους Ράσφορντ, ο Τρόι Ντίνι αλλά και άλλοι, όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ ή ο βετεράνος Ματ λε Τίσιερ, ακολούθησαν το παράδειγμα.
Στην Ιταλία, ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε τους Κεσιέ και Μπακαγιοκό με πρόστιμο 86.000 ευρώ για την ενέργειά τους με τη φανέλα, ωστόσο, σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση όπως συνηθίζει, δεν κάλεσε σε απολογία τη Λάτσιο για τη συμπεριφορά των οπαδών της κόντρα στην Ουντινέζε.
Η κατακραυγή από τα ΜΜΕ και τους φίλους των υπολοίπων ομάδων ήταν σύσσωμη. Οι οπαδοί της Λάτσιο είναι γνωστοί για την ακροδεξιά δράση τους και για ακόμη μία φορά έδειχναν να ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που συνέβη, όμως, όταν πια θα έρχονταν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μπακαγιοκό, στη ρεβάνς των ημιτελικών του Coppa Italia.
Η αρχή έγινε στους δρόμους του Μιλάνου. Οργανωμένοι οπαδοί της Λάτσιο, μέλη των ‘ Irriducibili‘ που ταξίδεψαν στη Λομβαρδία για τον αγώνα, παρατάχθηκαν σε μια σειρά με στρατιωτική πειθαρχία και άρχισαν να τραγουδούν συνθήματα για τον Μπενίτο Μουσολίνι, να χαιρετούν φασιστικά και να ξεδιπλώνουν ένα πανό “προς τιμήν” του Ιταλού δικτάτορα. Μάλιστα, όλα αυτά δεν έγιναν σε ένα τυχαίο σημείο, αλλά στην πλατεία Λορέτο, όπου ο Μουσολίνι κρεμάστηκε το 1945.
Η φασιστική επίδειξη ήρθε μόλις μία ημέρα μετά από την Ημέρα Απελευθέρωσης της Ιταλίας, κατά την οποία γιορτάζεται το τέλος της γερμανικής κατοχής.
Οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες που κρατούσαν το πανό για τον Μουσολίνι και σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι 19 ήταν οπαδοί της Λάτσιο και υπήρχαν και 3 οργανωμένοι οπαδοί της Ίντερ, ομάδα που και αυτή έχει αρκετούς ακροδεξιούς δεσμούς.
Ουδείς από τους υπόλοιπους παρευρισκομένους αντέδρασε και το ίδιο συνέβη όταν οι οργανωμένοι της Λάτσιο πλησίασαν το Σαν Σίρο, φωνάζοντας ξανά το ρατσιστικό σύνθημα για τον Μπακαγιοκό, πριν μπουν στις κερκίδες των φιλοξενουμένων.
Όταν πήραν τις θέσεις τους στο γήπεδο, συνέχισαν να τραγουδούν το ίδιο σύνθημα, μόλις οι παίκτες της Μίλαν βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για ζέσταμα, μαζί τους και ο Γάλλος μέσος, που αγωνίζεται στους ‘ροσονέρι’ ως δανεικός από την Τσέλσι.
Οι φίλοι της Μίλαν προσπάθησαν να αντιδράσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν. Άρχισαν να φωνάζουν κι αυτοί, αλλά υπέρ του παίκτη της ομάδας τους, υπερκαλύπτοντας τα ουρλιαχτά των οπαδών της Λάτσιο. Ο Μπακαγιοκό αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και γύρισε προς την Curva Sud, το πέταλο των οργανωμένων της Μίλαν, και άρχισε να τους χειροκροτάει.
Τίποτα δεν τελείωσε εκεί. Ο αγώνας άρχισε κανονικά και την ώρα που οι 22 ποδοσφαιριστές έδιναν μάχη για την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, τη μοναδική ευκαιρία τους για ένα τρόπαιο φέτος (αφού από το άλλο ζευγάρι, η Αταλάντα απέκλεισε τη Φιορεντίνα), η εικόνα στην κερκίδα των φιλοξενουμένων ήταν διαφορετική, αφού σχεδόν κανείς δεν ασχολούταν με το παιχνίδι.
Οι οργανωμένοι της Λάτσιο συνέχισαν να φωνάζουν το επίμαχο σύνθημα και να μιμούνται πιθήκους κάθε φορά που πλησίαζε ο Μπακαγιοκό ή ο Κεσιέ. Ο διαιτητής Πάολο Ματσολένι, αντιθέτως, έμενε άπραγος όλη αυτήν την ώρα.
Στην Ιταλία, ο διαιτητής δεν έχει τη δικαιοδοσία να διακόψει έναν αγώνα για ρατσιστικές συμπεριφορές. Η απόφαση αυτή έγκειται στον παρατηρητή της ομοσπονδίας (FIGC) και στις αρχές για τη δημόσια τάξη, που επίσης δεν έκαναν τίποτα.
Το μοναδικό που συνέβη στο γήπεδο ήταν μερικές παρατηρήσεις από τα μεγάφωνα, που προκάλεσαν ακόμα πιο δυνατές ρατσιστικές κραυγές από πολλούς εκ των 4.000 φίλων της Λάτσιο που βρέθηκαν στις κερκίδες.
Όταν, δε, σε μία αντεπίθεση ο Χοακίν Κορέα σημείωσε το εκτός έδρας γκολ που θα έδινε την πρόκριση στην ομάδα τους, το φασιστικό πάρτι κλιμακώθηκε.
“Η Μίλαν αισθάνεται την υποχρέωση να αναφέρει τα χθεσινά σοβαρά περιστατικά στις ανώτατες αθλητικές αρχές, με την ελπίδα ότι, έχοντας την αφοσίωση όλων, θα εφαρμοστούν μέτρα για να απαλειφθεί ο ρατσισμός από όλα τα στάδια”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μίλαν την επομένη του αποκλεισμού της.
“Ήταν αποκαρδιωτικό να βλέπεις ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός στο γήπεδό μας, ενώ ήχοι πιθήκων και ρατσιστικές προσβολές εκτοξεύονταν από τις εξέδρες. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ποδόσφαιρο είναι σεβασμός. Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να χωρίζει, αλλά να ενώνει ανθρώπους”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Μίλαν, Πάολο Σκαρόνι.
Οι οπαδοί της Λάτσιο αποχώρησαν από το Σαν Σίρο εξακολουθώντας να φωνάζουν το σύνθημα για τον Μπακαγιοκό. Θριαμβευτές πλέον, ετοιμάζονται για τον επόμενο αγώνα της ομάδας τους, για τον φασιστικό οχετό τους, δίχως η διοίκηση του συλλόγου, ο πρόεδρος Κλάουντιο Λοτίτο, έστω να τους τραβήξει το ‘αυτί’.
Εξάλλου, και ο ίδιος αρκείται σε δηλώσεις ‘χάιδεμα’ κάθε φορά που βρίσκεται προ τετελεσμένου. Η μοναδική ενέργεια από μέρους του όλα αυτά τα χρόνια παραμένει η ετήσια εκδρομή στο Άουσβιτς, για να μορφωθούν φίλαθλοι της Λάτσιο σχετικά με το Ολοκαύτωμα, μετά από παλιότερες αντισημιτικές εκδηλώσεις τους, συνδέοντας την Άννα Φρανκ με τη Ρόμα.
Για ακόμα μια φορά στην Ιταλία, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις αναδείχθηκαν νικητές. Σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα, η Λάτσιο πήρε την πρόκριση και διεκδικεί ξανά μια κατάκτηση στον θεσμό (έχει 5 από το 1998 μέχρι το 2013), για την πορεία της μέχρι εδώ. Μια πορεία στρωμένη με μίσος, απανθρωπιά και συμπεριφορές που για ακόμα μια φορά θα παραμείνουν ατιμώρητες. Και ίσως μάλιστα επιβραβευτούν με τρόπαιο, αντί για κάποια βαριά ποινή.
Photo credits: AP Photo/Luca Bruno