ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ανατροπή της ανατροπής: Αυτές είναι οι πιθανότητες πρόκρισης καθεμιάς εκ των 6 ομάδων

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η πρώτη ομάδα που έκλεισε θέση στο Final Four της Βιτόρια. Ποιες θα συμπληρώσουν το καρέ; Υπάρχει χώρος για έκπληξη μετά τα όσα είδαμε στους τρίτους αγώνες και σε ποιο ζευγάρι θα έχουμε πέμπτο ματς;

Η ανατροπή της ανατροπής: Αυτές είναι οι πιθανότητες πρόκρισης καθεμιάς εκ των 6 ομάδων

Η ανατροπή, της ανατροπής, την ανατροπή, ανατροπή. Ουσιαστικό πρώτης κλίσης της νέας ελληνικής γραμματικής που αφορά την ενέργεια και το αποτέλεσμα του ρήματος ανατρέπω. Μ’ άλλα λόγια αναποδογυρίζω ή καταργώ -με βίαιο ενδεχομένως τρόπο- το πλεονέκτημα του άλλου.

Ό,τι ακριβώς θα διαπίστωσες πως έχει συμβεί (και) στα 4 ζευγάρια των εφετινών playoffs της Euroleague.

Μολονότι μάλιστα η Ρεάλ Μαδρίτης ‘σκούπισε’ τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, χρειάστηκε τη νίκη της Τρίτης στο ΟΑΚΑ για να εξασφαλίσει το ένα, το πρώτο, από τα τέσσερα διαθέσιμα εισιτήρια για το μεγάλο ραντεβού στη Βιτόρια (17-19 Μαΐου). Το 89-82 των Πρωταθλητών Ευρώπης ήταν μόνο ένα από τα 7 διπλά που σημειώθηκαν στα πρώτα 8 παιχνίδια του τελευταίου σταδίου πριν από το Final Four στη Χώρα των Βάσκων.

Τα υπόλοιπα έξι στα άλλα τρία ζευγάρια. Αν δεν το πρόσεξες…

…η Ζαλγκίρις νίκησε 82-80 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ηττήθηκε 66-57 από τη Φενέρμπαχτσε στο Κάουνας, σε μια σειρά που μοιάζει βγαλμένη από τα 90s με μπόλικη τακτική και δύο προπονητές που γνωρίζονται σαν πατέρας-γιος.

…η Μπασκόνια ‘άλωσε’ τη Μόσχα (78-68), αλλά η ΤΣΣΚΑ αντέδρασε, με 14 πόντους του Νάντο ντε Κολό στην τελευταία περίοδο, και επικράτησε μετά από μεγάλη μάχη στη Βιτόρια (84-77).

…η Μπαρτσελόνα έφυγε με το μεγάλο διπλό από το Βόσπορο (74-72), αλλά η Εφές πήρε την εκδίκησή της στο ‘Παλάου Μπλαουγκράνα’. Μάλιστα οι 34 πόντοι διαφορά από το 102-68 ήταν η ευρύτερη που έχει απαντηθεί ποτέ σε αγώνα των playoffs.

Τούτο σήμανε αυτομάτως πως οι τρεις ομάδες, οι οποίες είχαν εξ αρχής το πλεονέκτημα έδρας χάρη στις επιδόσεις του στην κανονική περίοδο αλλά το απώλεσαν μετά τα δεύτερα παιχνίδια των διασταυρώσεων, το ανέκτησαν πανηγυρικά το προηγούμενο διήμερο.

Αν θες να έχεις μια εικόνα των πιθανοτήτων που συγκεντρώνει καθεμιά από τις ημι-ημιφιναλίστ, τσέκαρε εδώ.

Η υπηρεσία live-odds της Newstats.eu παρέχει μέσα από τη στατιστική μέθοδο του Άντριου Μάστιν (αφού υπολογίζονται τα διαθέσιμα στοιχεία) όλα τα ποσοστά επιτυχίας των 6 που έχουν απομείνει να στριμώχνονται σ’ ένα βαν τριών θέσεων που έχει τελικό προορισμό τη ‘Φερνάντο Μπουέσα Αρένα’.Είναι η πρώτη φορά την τελευταία 3ετία που τόσες πολλές ομάδες με το αβαντάζ έδρας καλούνται να υπερβάλλουν εκτός για να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους.

Τι συνέβη τις προηγούμενες δύο σεζόν

Το 2016-17 μόνο η Φενέρμπαχτσε τούμπαρε εξ ολοκλήρου τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, καταφέρνοντας με 2/2 στην Αθήνα να κλείσει μεμιάς τη σειρά στην Κωνσταντινούπολη. Με τις γνωστές συνέπειες για τα 3/4 της αποστολής των ‘πρασίνων’

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε συναντήσει σθεναρή αντίσταση από την Μπασκόνια, αλλά ‘καθάρισε’ με 3-0, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ανώτερη από την Νταρουσάφακα του Ντέιβιντ Μπλατ τότε, μολονότι απώλεσε το τρίτο ματς, ενώ ο Ολυμπιακός παρόλο που βρέθηκε στριμωγμένος στα σχοινιά χάνοντας δυο σερί φορές, γύρισε ωστόσο στο ΣΕΦ και απέκλεισε την Εφές με 3-2.

Κατά την περυσινή σεζόν, 207-18, υπήρξε μια έξτρα διαφοροποίηση. Γιατί ναι μεν η ιστορία επαναλήφθηκε σαν φάρσα για τον Παναθηναϊκό, καθώς -παρά το 95-67 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ- υπέστη τρεις ήττες στη σειρά και δεν πήγε στο Βελιγράδι. Ούτε όμως ο Ολυμπιακός πέτυχε να υπερασπιστεί το πλεονέκτημα που είχε συλλέξει, ως τρίτος στη ρέγκιουλαρ σίζον, πέφτοντας της τρομερής και καλά προετοιμασμένης Ζαλγκίρις.

Τουναντίον ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε έστρωσαν το δρόμο τους με το 2/2 εντός και με μια τρίτη επιτυχία στις έδρες των Χίμκι και Μπασκόνια στο τέταρτο ραντεβού ταξίδεψαν στη Σερβία για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Εφέτος η κατάσταση μοιάζει να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, μια και ούτε μια από τις 3 ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη 4άδα έχει το χρόνο να επαναπαυθεί και να νιώσει σιγουριά.

Αποκλείεται η Ζαλγκίρις, η Μπασκόνια και η Μπαρτσελόνα, όλες μαζί ή καθεμιά ξεχωριστά, να στείλουν κάθε σειρά στο πέμπτο ματς και να διεκδικήσουν τις ελπίδες που τους αναλογούν; Όχι δα.

Αν μας ‘διδάσκει’ κάτι παραπάνω η μεταβολή των δεδομένων από χρονιά σε χρονιά είναι πως η κανονική περίοδος των 30 αγώνων αρχίζει ν’ αντιμετωπίζεται περίπου όπως η αντίστοιχη στο ΝΒΑ. Στόχος δεν είναι πλέον η 4άδα. Στόχος είναι να βρίσκεσαι εκεί, ανεξαρτήτως θέσης στην τελική κατάταξη. Να παίζεις, να πασχίζεις, να ιδρώνεις, να μοχθείς. Προσπαθώντας να βρεθείς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όταν οι νίκες μετρούν διπλά.

Άπαξ και φτάσεις εκεί, θα έχεις τις πιθανότητές σου, υπέρ ή κόντρα. Διότι όπως θα ‘χεις διαβάσει στον Ελ Γκρέκο του Καζαντζάκη ” αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ