Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: ο φύλακας διάβολος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ως παίκτης, ήταν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Super sub. Ήρωας του 1999 στο "Camp Nou", ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Ο πάγκος ανέκαθεν έδειχνε να του ταιριάζει. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν πάντα ο φύλακας διάβολος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Το πρωί της Πέμπτης (28/3), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την μονιμοποίηση του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στην τεχνική της ηγεσία, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας τριών ετών.
” Ηταν τιμή για εμένα να υπάρξω παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά να ξεκινήσω την προπονητική μου καριέρα από εδώ. Οι τελευταίοι μήνες ήταν μία φανταστική εμπειρία για εμένα και θέλω να ευχαριστώ όλα τα μέλη του προπονητικού τιμ, τους παίκτες και το προσωπικό για τη δουλειά που έχουν κάνει μέχρι τώρα.
Αυτή ήταν η δουλειά που πάντα ονειρευόμουν να κάνω και είμαι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος που μου δίνεται η ευκαιρία να ηγηθώ του συλλόγου σε μία μακροχρόνια συνεργασία και ελπίζω να δώσω στους φιλάθλους μας τις επιτυχίες που τους αξίζουν“.
Ο 46χρονος Νορβηγός ανέλαβε τους “κόκκινους διαβόλους” σε… μαύρα χάλια, αφού υπό τις οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο οι περισσότεροι παίκτες έμοιαζαν να ασφυκτιούν και τα αποτελέσματα στο χορτάρι ήταν ασορτί με την κατάσταση στα αποδυτήρια: αποκαρδιωτικά.
Με τον Σόλσκιερ να φέρνει γρήγορα αποτελέσματα, με αποκορύφωμα την επική πρόκριση επί της Παρί Σεν Ζερμέν στη ρεβάνς της φάσης των 16 του Champions League, η ιστορία αγάπης που ξεκίνησε το μακρινό 1996 θα έχει συνέχεια. Η κατάληξη είναι ακόμη άγνωστη.
Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο
Γεννημένος στο Κρίστιανσουντ της Νορβηγίας στις 26 Φεβρουαρίου του 1973, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τα μονοπάτια που θα περπατούσε αποφασίζοντας να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τα λαγωνικά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εντόπισαν τα… όργια του παίκτη με την φανέλα της Μόλντε (44 συμ., 32 γκολ), ωστόσο όταν τον Ιούλιο του 1996 η Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την απόκτηση ενός 23χρονο Νορβηγού από μια σχετικά άσημη σκανδιναβική ομάδα, οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – απορούσαν με την χρησιμότητα μιας τέτοιας μεταγραφής. Αυτό που δεν ήξεραν ήταν πως ο παμπόνηρος Σερ Άλεξ είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού, διαθέτοντας μόλις 500 εκ. δραχμές (αυτή ήταν η αναλογία τότε) για έναν πιτσιρικά που έμελλε να λατρευτεί στο “Old Trafford”.
Η παρουσία του Σόλσκιερ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε σπάνια χαρακτηριστικά. Χωρίς ίχνος υπερβολής. Ο Νορβηγός επιθετικός αγωνίστηκε σε 366 με τη φανέλα των “κόκκινων διαβόλων”, τα 150 από αυτά ως αλλαγή. Σκόραρε συνολικά 127 τέρματα (31 ασίστ). Τα 50 από αυτά στο τελευταίο μισάωρο των αγώνων. Τα 33 στο τελευταίο τέταρτο των αγώνων. Τα 29 ήταν αφού είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς – τα 17 για την Premier League. Τον Φεβρουάριο του 1999, η Γιουνάιτεντ αντιμετώπισε εκτός έδρας τη Νότιγχαμ Φόρεστ και μέχρι το 66′ είχε εξασφαλίσει ένα προβάδισμα τριών τερμάτων, προηγούμενη στο σκορ με 4-1.
Στο 71′ ο Φέργκιουσον τράβηξε στον πάγκο τον Ντουάιτ Γιορκ και πέρασε στο ματς τον Σόλσκιερ. “Δεν χρειαζόμαστε άλλα τέρματα. Απλά κράτα τη μπάλα, πάσαρε την σίγουρα, ήρεμα, όμορφα κι ωραία”, είπε στο Νορβηγό επιθετικό ο Τζιμ Ράιαν, βοηθός του Σερ Άλεξ. Τι έκανε ο Σόλσκιερ; Υπάκουσε. Για λίγο. Μετά αποφάσισε να πετύχει τέσσερα γκολ σε 12 λεπτά για το τελικό 8-1 υπέρ της Γιουνάιτεντ στο “City Ground”!
Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ήρθε το παιχνίδι και η στιγμή που έμελλε να κάνει το αποτύπωμα του Σόλσκιερ στους “κόκκινους διαβόλους” παντοτινό. Στον τελικό του Champions League με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου, ήταν οι Βαυαροί που πήραν προβάδισμα στο 6′ με τον Μπάσλερ και αυτοί που έχαναν ευκαιρίες για να “κλειδώσουν” το τρόπαιο. Γιορκ – Κόουλ το επιθετικό δίδυμο στο χορτάρι, Σέριγχαμ – Σόλσκιερ στον πάγκο για Άγγλους. Ο πρώτος πέρασε στο ματς αντί του Μπλόμκβιστ στο 67′, ο δεύτερος αντικατέστησε τον Κόουλ στο 81′. Και οι δύο μαζί χάρισαν ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Ο Σέριγχαμ στο 91′ ισοφάρισε σε 1-1 για την Γιουνάιτεντ και ο Σόλσκιερ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων έβαλε μπροστά τους “κόκκινους διαβόλους”, χαρίζοντας τους εντέλει το τρόπαιο! Επιβεβαιώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το παρατσούκλι του: ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο.
Σε μια συνέντευξη με τον Άντι Κόουλ τον Νοέμβριο του 2012, ο σπουδαίος Άγγλος στράικερ -τότε τεχνικός στην Ακαδημία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- είχε δηλώσει για τον Σόλσκιερ: “Κοίταξε, είναι ο παίκτης που ονομάζουμε super sub (σ.σ. σούπερ αλλαγή), όπως ήταν παλιότερα ο Στιβ Χάιγουεϊ. Ο Όλε ήταν πραγματικά μοναδικός σε αυτό! Ερχόταν από τον πάγκο και πράγματι σκόραρε σχεδόν πάντα. Θυμάμαι ένα ματς με τη Νότιγχαμ Φόρεστ που κερδίσαμε 8-1 (7-1 μας είπε ο Άντριου στην αρχή αλλά σπεύσαμε να τον… διορθώσουμε) και ο Όλε ήρθε από τον πάγκο πετυχαίνοντας 4 γκολ (για την ιστορία, ο Νορβηγός έβαλε όλα του τα γκολ από το 80′ μέχρι το 91’…)! Πόσοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό; Ο Όλε ήταν αυτό το είδος παίκτη, που μπορούσε να το καταφέρει και πάντα το έκανε καταπληκτικά! Ήμουν πραγματικά τυχερός που αγωνίστηκα με ποδοσφαιριστές σαν κι αυτόν… Ξέρεις, οποιαδήποτε στιγμή και αν ερχόταν από τον πάγκο πίστευα πως αν του παρουσιαστεί η ευκαιρία, ο Όλε θα σκοράρει και είτε θα ισοφαρίσει, είτε θα μας βάλει ένα γκολ μπροστά. Ήταν ξεχωριστός”.
Αυτή ακριβώς ήταν η αίσθηση που άφηνε ο Σόλσκιερ σε φίλους και αντιπάλους: θα μπει και θα σκοράρει. Super sub. Αυτό ήθελε κι εκείνος και δεν δίσταζε να το παραδεχθεί. Σε μια επιθετική γραμμή με τους Κόουλ, Γιορκ, Σέριγχαμ και τους δύο πρώτους να… σπέρνουν τρόμο στις αντίπαλες άμυνες, ο Νορβηγός δεν μπορούσε να βρει θέση βασικού. Ακόμη και όταν ο Φέργκιουσον μπήκε στον πειρασμό αλλαγών, ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ ήταν η πρώτη του επιλογή. Οποιοσδήποτε άλλος μάλλον θα ένιωθε ενοχλημένος. Ο Όλε όχι.
“Δεν με ενοχλεί. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Κατά βάθος μου αρέσει να έρχομαι από τον πάγκο, δείχνει να μου ταιριάζει περισσότερο. Έχω την ευκαιρία να αναλύσω το παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας, τον τρόπο που λειτουργούν οι αμυντικοί της. Τα μειονεκτήματα των στόπερ, των μπακ. Έτσι όταν μπαίνω στο γήπεδο ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω. Και το κάνω”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση. Και αυτή ακριβώς η απάντηση ήταν ο προπομπός της προπονητικής του ενασχόλησης. Φως φανάρι η δουλειά. Ο Όλε λειτουργούσε σαν προπονητής από το τότε που ήταν ακόμη παίκτης.
Οι φίλοι του Ολυμπιακού θα θυμούνται σίγουρα την μάχη του 2001, όταν οι ερυθρόλευκοι στέκονταν όρθιοι στο “Old Trafford” για 79 λεπτά, με τον Ελευθερόπουλο να πιάνει πέναλτι του Φαν Νίστελροϊ έστω κι αν έπαιζε με κομμένο τένοντα! Σε εκείνο το σημείο ήταν ο Σόλσκιερ, που έχοντας περάσει στο ματς ως αλλαγή αντί του Νίκι Μπατ, σκόραρε και οδήγησε την Γιουνάιτεντ στη νίκη…
Ο πάγκος πάντα έδειχνε να του ταιριάζει
Ο ήρωας της ιστορίας μας αποσύρθηκε από τον ενεργό δράση (67 συμ., 23 γκολ με την εθνική Νορβηγίας) τον Αύγουστο του 2007 και το έκανε με τη φανέλα των “κόκκινων διαβόλων”.
Από την ομάδα Νέων του συλλόγου ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2008, πριν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της Μόλντε ως πρώτος προπονητής. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2014 έκατσε στον πάγκο της Κάρντιφ και τον Οκτώβρη του 2015 ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στη Μόλντε, με την οποία συνολικά έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Νορβηγίας.
Τον Δεκέμβρη του 2018 έλαβε την κλήση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως μεταβατική λύση μέχρι το τέλος της σεζόν. Σε 19 ματς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας μετράει 14 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, με τέρματα 40 υπέρ και 17 κατά. Έβαλε τους “κόκκινους διαβόλους” σε τροχιά τετράδας (φαινόταν αδύνατον επί Μουρίνιο), πέτυχε την τεράστια ανατροπή στο “Parc des Princes”, η Γιουνάιτεντ παίζει ξανά ποδόσφαιρο, οι ποδοσφαιριστές χαμογελάνε.
“Η απόλυση του Μουρίνιο απελευθέρωσε τους παίκτες και τώρα έχουμε έναν προπονητή που έχει διαφορετικές προθέσεις. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μας ζητά. Ίσως να είναι πιο εύκολο να παίξουμε το δικό του στιλ από εκείνο που μας ζητούσε ο Μουρίνιο.
Όταν εμφανίστηκε ο Σόλσκιερ στο γήπεδο, αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Στοιχεία που μας βοήθησαν πάρα πολύ. Τώρα προσπαθούμε να ανταποδώσουμε τα καλά που έκανε για εμάς και μέχρι στιγμής, τα πάμε μια χαρά.
Μου έχει ζητήσει να είμαι πιο επιθετικός. Αυτή άλλωστε, είναι η δουλειά μου: να κάνω τη διαφορά, να είμαι πιο αποφασιστικός. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα πηγαίνουν εξαιρετικά και για τους άλλους επιθετικούς, οπότε ελπίζω να συνεχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί”, είναι η αλήθεια που αποτυπώνεται στα λόγια του Αντονί Μαρσιάλ.
” Έχει κάνει όλους τους παίκτες να πιστέψουν πως μπορούν να νικήσουν τους πάντες. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο αφορά στο 100 τοις εκατό τη διαχείριση ανθρώπων και η δική του είναι άψογοι, πολλώ δεν αν συγκριθεί με εκείνη του προκατόχου του“, έχει γράψει ο Guardian.
” Ο Σόλσκιερ δεν κερδίζει μόνο παιχνίδια που πρέπει να ‘παίρνει’ ένας προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά συμπεριφέρεται και ως τέτοιος. Κάτι που απέτυχε να κάνει ο Ντέιβιντ Μόγιες, με τον Φαν Χάαλ να μιλά συνέχεια για τη φιλοσοφία και τις προηγούμενες επιτυχίες του ίδιου -και όχι του συλλόγου- και τον Μουρίνιο να γίνεται εγωμανής και αρνητικός, γκρινιάζοντας για όλα -την κίνηση, τον καιρό, τα πάντα“, η άποψη του ESPN για τον Νορβηγό τεχνικό.
Υπήρχαν και αυτοί που ήταν αντίθετοι με την πρόσληψη του Σόλσκιερ από την αρχή. “Α ν δείτε τον Σόλσκιερ και δείτε και τον Καντονά, στο μυαλό μου η καλύτερη επιλογή είναι αυτή του Ερίκ. Εκείνη του Όλε Γκούναρ είναι βαρετή. Όπως βαρετή είναι μέχρι τώρα η Γιουνάιτεντ.
Όταν εμφανίστηκε ο Καντονά, έφερε στο club το χάρισμα του και το έκανε διαφορετικό από ό,τι ήταν. ΟΚ, έκανε ένα λάθος στην καριέρα του, αλλά ήταν αποτέλεσμα πάθους. Αυτό είναι το κατ’ εξοχήν στοιχείο του: το πάθος”, ήταν ο αντίλογος από τον Έντουαρντ Φρίμαν, πάλαι πότε στέλεχος του συλλόγου.
Όπως έδειξε η ιστορία, ο Σόλσκιερ πέρασε τελικά τις εξετάσεις και με το σπαθί του κέρδισε τη μονιμότητα. Ο πάγκος πάντα έδειχνε να του ταιριάζει. Για περισσότερα από δέκα χρόνια ως παίκτης, τώρα ως προπονητής. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν πάντα ο φύλακας διάβολος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Photo credits: AP Photo/Tim Ireland, AP Photo/Jon Super