ΜΠΑΣΚΕΤ

Τη ζώνη του Πρίφτη θα καμάρωνε και ο Μουρούζης

Μια ζώνη από παλιά την ένδοξη εποχή του Παναθηναϊκού και του Κώστα Μουρούζη, ήταν το όπλο του Δημήτρη Πρίφτη που κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του και να σώσει το πρώτο μισό της χρονιάς των "πρασίνων". Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα κέρδη του ΠΑΟ και την ανηφόρα που μόλις μπήκε ο Ολυμπιακός.

Τη ζώνη του Πρίφτη θα καμάρωνε και ο Μουρούζης
EUROKINISSI SPORTS

Πώς έλεγε παλιά ο Κώστας Μουρούζης; “Θα παίξουμε μια ζόνα αγκρεσίβα” δανειζόμενος την ιταλική ορολογία, που η αλεπού των πάγκων είχε μάθει παίζοντας μπάσκετ στην Ιταλία. Δεν ξέρουμε αν ο Δημήτρης Πρίφτης είχε περάσει από την Πανεπιστημίου 10, όπου ο αείμνηστος κόουτς των τίτλων (και με τον Ολυμπιακό, κυρίως όμως με τον Παναθηναϊκό στη δεκαετία του ’70) διατηρούσε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, ή παρακολουθούσε μικρός αγώνες όπου ο Μουρούζης εφάρμοζε τις περίφημες και αγαπημένες ζώνες του στον Τάφο του Ινδού.

Σίγουρα, πάντως, αυτή η άμυνα που έρχεται από τις παλιές ένδοξες εποχές του τριφυλλιού, αναδείχθηκε σε κεντρικό θέμα του πρώτου αιώνιου ντέρμπι, πιστώνεται βέβαια στον 53χρονο κόουτς του Παναθηναϊκού και μάλλον ωρίμαζε στο μυαλό του μέρες τώρα. Δεν την εφάρμοσε, άλλωστε, πρώτη φορά εναντίον του Ολυμπιακού.

Την προηγούμενη Πέμπτη με την ίδια αμυντική φιλοσοφία μπέρδεψε την Μπάγερν, την αποσυντόνισε και έχασε στο τέλος από τα μεγάλα σουτ των γηπεδούχων και τα άστοχα των δικών του παικτών. Στο ΣΕΦ τα πράγματα αντιστράφηκαν. Τα σουτ της νίκης μπήκαν από “πράσινα” χέρια, την ώρα που οι “ερυθρόλευκοι”, υπέρ το δέον αγχωμένοι, έβρισκαν σίδερο.

Στήνοντας παγίδες στον Ολυμπιακό

Περίμενε την ζώνη ο Ολυμπιακός; Όπως αντιμετώπισε το ματς στο πρώτο ημίχρονο, φάνηκε να μην είχε υπολογίσει ότι ο Παναθηναϊκός για δεύτερο συνεχόμενο ματς θα έπαιζε το ίδιο αμυντικό σύστημα.

Μια -στη θεωρία- παθητική άμυνα, με στόχο ωστόσο να μπερδέψει τον αντίπαλο, να πάει το ματς στα μέτρα του και σε ελεγχόμενο από τους “πράσινους” ρυθμό.

Από τη στιγμή που οι “ερυθρόλευκοι”, συνηθισμένοι να παίζουν σε υψηλό τέμπο, να έχουν καλή κυκλοφορία της μπάλας και να “νικούν” τις προσωπικές άμυνες, καθηλώθηκαν σε ένα τέμπο που βόλευε τον αντίπαλο, ήταν επόμενο ο Παναθηναϊκός να έχει τον πρώτο λόγο για ένα ημίχρονο.

Όταν κατάλαβαν τι έπρεπε να κάνουν (εύστοχα μακρινά σουτ και κυρίως να δώσουν την μπάλα στον Φαλ, που στο πρώτο μέρος είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητος) το ματς άλλαξε ολότελα. Η πλάστιγγα έγειρε μονόπαντα υπέρ των γηπεδούχων, που έφτασαν τη διαφορά στο +14, με τον Παναθηναϊκό να πελαγοδρομεί και να δείχνει συμπτώματα παράδοσης.

Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός έκανε διπλό λάθος. Οι παίκτες του χαλάρωσαν από υπερβολική σιγουριά ότι κερδίζουν το ματς (ακόμη κι αν ο Παναθηναϊκός ανέβαζε στροφές στο 33:44 η διαφορά ήταν στο +11 (68-57) με ένα καλάθι του ανίκητου Μουσταφά Φαλ κι ο προπονητής τους παρασύρθηκε στο να βλέπει τον αντίπαλο να μειώνει.

Ο Νέντοβιτς ζεστάθηκε και πήρε το ντέρμπι

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας που είχε καταφέρει να πείσει την ομάδα του να επιτεθεί ορθολογικά απέναντι στη ζώνη, ίσως δεν πίστεψε ότι οι “πράσινοι” θα κατάφερναν αυτή την τεράστια ανατροπή, δεν χρησιμοποίησε το τάιμ-άουτ που είχε στη διάθεσή του, κυρίως όμως δεν φρόντισε να κόψει τη φόρα του τρομερού Νέντοβιτς, χρησιμοποιώντας πάνω του ένα καμικάζι. Δυο τρεις άμυνες πάνω στον Σέρβο και το ματς θα’ χε τελειώσει οριστικά.

Ο “Νέντο” πήρε σίγουρα μεγάλα σουτ (δυο εξ’ αυτών και καλά μαρκαρισμένα) είχε προλάβει να ζεσταθεί, ωστόσο, όταν δοκίμαζε στο -12 και το -14, ή πήγαινε σε ντράιβ για γκολ-φάουλ. Ο Ολυμπιακός που είχε πιέσει αφόρητα τον Μέικον, άφησε τον μπαρουτοκαπνισμένο Σέρβο να πάρει το όπλο του και να οδηγήσει την ομάδα του σε ένα τρομερό επί μέρους 33-17 στην τελευταία περίοδο.

Αυτός ενέπνευσε και τον Λεωνίδα Κασελάκη, που πήρε τον συνηθισμένο ρόλο σε τέτοια ντέρμπι παίκτη-έκπληξη από τον πάγκο και τον Χάουαρντ Σαντ Ρος. Και τα δικά τους μεγάλα σουτ, τον στόχο βρήκαν. Ήδη, ο Ολυμπιακός είχε ζαλιστεί, έσπασε τα καλάθια με 0/9 τρίποντα στην τέταρτη περίοδο και ουσιαστικά έχανε ένα ματς που όπως έδειχνε μέχρι το 33, θα έπρεπε να το κερδίσει σχετικά εύκολα.

Η ζώνη, λοιπόν, στο επίκεντρο. Δεν είναι θα έλεγε κανείς η άμυνα που συνηθίζουν να παίζουν οι κορυφαίες ομάδες, έρχεται ωστόσο από τα… βάθη του μπάσκετ, για να υπενθυμίσει ότι το σπορ ακόμη και στην εποχή που παίζει κυρίαρχο ρόλο η αθλητικότητα, οι βασικές αρχές του σπορ παραμένουν αναλλοίωτες. Ζώνες άλλωστε βλέπουμε, πλέον, και στο ΝΒΑ, γιατί να μην το δοκιμάσει ο Παναθηναϊκός, αφού όπως λέει ο ήρωας της διαφήμισης του Ultrex, τα “έχω δοκιμάσει όλα”.

Η διαφήμιση του Ultrex

Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκε ο Πρίφτης, βλέποντας την περιφέρεια του Παναθηναϊκού να κονιορτοποιείται, αφού οι βραχύσωμοι Πέρι-Μέικον, συν τον Νέντοβιτς που δεν φημίζεται για τον δυναμισμό του στην προσωπική άμυνα, και -όπως είπε- συζήτησε με τους συνεργάτες του και αποφάσισαν να δοκιμάσουν την ζώνη.

Μια ανάγκη που προήλθε και από το παιχνίδι των αντιπάλων (ειδικά της Μπάγερν) αλλά και της εγγενούς αδυναμίας της δικής του ομάδας. Ο προπονητής, όμως γι’ αυτό πληρώνεται. Να ψάχνει και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα, που ενδεχομένως και οι δικές του επιλογές να έχουν επιφέρει. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού έστυψε το μυαλό του και έδωσε στην ομάδα του μια τελείως διαφορετική εικόνα. Τουλάχιστον σε Μόναχο και ΣΕΦ.

Προφανώς δεν μπορεί να βγάλει όλη τη χρονιά παίζοντας ζώνη 2-3 (ή 3-2, με τον Παπαγιάννη πιο ψηλά) ο Παναθηναϊκός. Οι αντίπαλοί του θα τον διαβάσουν και προφανώς δεν μπορεί να είναι τόσο άστοχοι, όπως ο Ολυμπιακός, μια ομάδα που σουτάρει αρκετά καλά, αλλά τελείωσε το ντέρμπι με το σχεδόν ντροπιαστικό 4/15.

Ο ίδιος ο προπονητής του Παναθηναϊκού, παραδέχθηκε ότι στη Γερμανία οι αντίπαλοι έβαλαν τα μεγάλα σουτ (ο Χίλιαρντ και κυρίως ο Λούτσιτς που ξεκίνησε με 0/5, αλλά είχε 2/2 στο τέλος).

Τα πολλαπλά κέρδη της νίκης

Να την Πέμπτη, αν παίξει την ίδια άμυνα, σουτέρ όπως ο Μπάρον και ο Φράνκαπ μπορεί να κάνουν πάρτι. Ναι, μόνο που ο Πρίφτης δεν σκεφτόταν τη Ζενίτ και την Euroleague, αλλά πως θα ίσιωνε μια σεζόν που έδειχνε να χάνεται από πολύ νωρίς για τον Παναθηναϊκό.

Κερδίζοντας το πρώτο αιώνιο ντέρμπι, ναι μεν δεν έχει πετύχει κάτι για να θεωρηθεί η χρονιά επιτυχημένη, παρόλα αυτά η ομάδα του:

✒ Ανάκτησε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχολογία της, αφού πάντα μια νίκη επί του αιωνίου κι ενώ τα προγνωστικά δεν ήταν υπέρ του ΠΑΟ, συσπειρώνουν (απόδειξη ο κόσμος που μαζεύτηκε μετά το ματς για να υποδεχθεί τους νικητές και σίγουρα θα βρεθεί την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ) και ηρεμούν. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε πολλές μέρες ηρεμίας, έχοντας το παράσημο αυτού του σπουδαίου διπλού.

✒ Αν υποθέσουμε ότι στην Ευρωλίγκα πολύ δύσκολα ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να διεκδικήσει είσοδο στους “8” (με βάση αυτά που είδαμε ως τώρα) η νίκη στο ΣΕΦ κάθε άλλο παρά μικρής σημασίας είναι. Με ήττα ο Παναθηναϊκός θα έχανε πολύ έδαφος, καθώς έχει στην πλάτη του και την ήττα από τον Άρη. Τώρα είναι ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό και ξέρει ότι αν πάρει και το ντέρμπι του δεύτερου γύρου, θα έχει το πάνω χέρι για την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου.

✒ Κυρίως όμως ο Παναθηναϊκός έστειλε μήνυμα ότι παρόλες τις αντιξοότητες και σίγουρα τις ανορθογραφίες του σχεδιασμού (τρανό παράδειγμα ότι ένας ξένος όπως ο Φλόιντ δεν έπαιξε δευτερόλεπτο στο ντέρμπι) θα το παλέψει όσο μπορεί και όπως μπορεί.

Η ανηφόρα του Ολυμπιακού και η ευκαιρία για ρεβάνς

Όλα αυτά ισχύουν από την ανάποδη για τον Ολυμπιακό. Η πρώτη εντός έδρας ήττα ήρθε από τον αντίπαλο που κάνει τζιζ. Οι οπαδοί των “ερυθρολεύκων” μπορούν να χωνέψουν μια σφαλιάρα, όχι όμως από τον Παναθηναϊκό. Προφανώς στην ομάδα δεν συμμερίζονταν τα περί αδιαφιλονίκητου φαβορί και νίκες με +20 πόντους κλπ, κλπ, καταλαβαίνουν, όμως, ότι η αποτυχία απέναντι στους “πράσινους” δεν είναι ευκολοχώνευτη.

Θα χρειαστεί να δουλέψουν πολύ περισσότερο, να δουν πως τους ξέφυγε ένα ματς που είχαν με κόπο και ιδρώτα γυρίσει και κυρίως να ανταποκριθούν σε ένα αρκετά δύσβατο πρόγραμμα που τους περιμένει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τρία σερί εκτός έδρας με Μιλάνο, Καζάν και Ερυθρό Αστέρα, δυο μέσα στο ΣΕΦ εναντίον Βιλερμπάν και Μπάγερν, πριν η “ερυθρόλευκη” ομάδα ανέβει στο ΟΑΚΑ (στις 23/12) για την πρώτη ευρω-μονομαχία με τον Παναθηναϊκό.

Αν έχουν σταθεί στα πόδια τους και εκεί καταφέρουν να πάρουν τη ρεβάνς θα έχουν σβήσει και ένα μεγάλο μέρος από το κάζο της Δευτέρας, μέσα στο σπίτι τους…

Στην Game Night ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Βασίλη Σκουντή, Παντελή Διαμαντόπουλο και Σπύρο Καβαλιεράτο από στο ΣΕΦ σχολίασαν το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για την Stoiximan Basket League. Καλεσμένος ο Νίκος Οικονόμου, ο οποίος ανέλυσε τη μεγάλη αναμέτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ