#WhereIsPengShuai: Ο αθλητικός κόσμος αγωνιά για την τύχη της Κινέζας τενίστριας
Η Σουάι Πενγκ συνεχίζεται να αγνοείται μετά την καταγγελία για βιασμό της από τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και ο αθλητικός κόσμος δείχνει την αγωνία του μέσα από τα social media.
Σημεία ζωής εδώ και αρκετές ημέρες έχει να δώσει η Κινέζα πρωταθλήτρια του τένις, Σουάι Πενγκ, μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, Γκαολί Ζανγκ.
Η αθλήτρια έκανε την καταγγελία μέσω του λογαριασμού της στο κινεζικό Facebook, όμως μισή ώρα αργότερα η ανάρτηση λογοκρίθηκε και εξαφανίστηκε όπως και η ίδια.
Αθλητές απ’ ολόκληρο τον πλανήτη με το hashtag #WhereIsPengShuai εκφράζουν την αγωνία τους μέσω του Twitter για την τύχη της Κινέζας τενίστριας. Η Μαρία Σάκκαρη ανέβασε φωτογραφία της Σουάι Πενγκ με το εν λόγω hashtag.
“Είμαι συντετριμμένη και συγκλονισμένη όταν ακούω στις ειδήσεις για την Πενγκ Σουάι. Ελπίζω να είναι ασφαλής και να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να διερευνηθεί και δεν πρέπει να σιωπήσουμε. Στέλνω αγάπη σε εκείνη και την οικογένειά της αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή” έγραψε με τη σειρά της στο Twitter η Σερίνα Γουίλιαμς.
Ανάρτηση έκανε και η WTA, με την ομοσπονδία να αναρωτιέται επίσης πού μπορεί να βρίσκεται η Πενγκ χρησιμοποιώντας το δημοφιλές hashtag.
Η αγωνία για την τύχη της Πενγκ ξεφεύγει από το τένις και φτάνει και σε άλλα αθλήματα. Παράδειγμα είναι ο Ζεράρ Πικέ, ο οποίος πόσταρε επίσης με τη σειρά του φωτογραφία της Κινέζας τενίστριας με το hashtag αναζήτησής της.
Τις προηγούμενες ημέρες, παρόμοιο ποστ έκανε και η Νάομι Οσάκα, η οποία ευχήθηκε η Πενγκ και η οικογένειά της να είναι καλά στην υγεία τους. Σοκαρισμένος δήλωσε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς στη συνέντευξη Τύπου του ATP Finals, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να πιστέψει πως η Κινέζα αθλήτρια ακόμη αγνοείται.
Το χρονικό
Στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η Σουάϊ, η οποία το 2014 κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός στο διπλό, ισχυρίσθηκε την Τρίτη (2/11) ότι πριν από τρία χρόνια, είχε αναγκαστική σεξουαλική επαφή με τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκάολι, στο σπίτι του πολιτικού, που βρίσκεται στην πόλη Τιαντζίν.
Ωστόσο, αυτή η μαρτυρία, διεγράφη άμεσα από την κινεζική λογοκρισία, όπως και οι αντιδράσεις για το θέμα, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία στο διαδίκτυο, καθώς οι αναζητήσεις τόσο για την Σουάϊ, όσο και για τον Γκάολι στο Weibo, είναι αποκλεισμένες και στην μηχανή αναζήτησης Baidu.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2018 στην Κίνα και με αφορμή το κίνημα #MeToo, κατεγράφησαν αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από αστέρες της μουσικής και της τηλεόρασης, καμμία όμως, σχετιζόμενη με πολιτικό.
Ο Γκάολι, ο οποίος είναι 75 ετών, ήταν μέχρι τις αρχές του 2018 μόνιμο μέλος του πολιτικού γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ως εκ τούτου ένας από τους επτά ισχυρότερους άνδρες στην Κίνα.
“Φοβήθηκα πολύ. Εκείνο το απόγευμα αρνήθηκα στην αρχή. Συνέχισα να κλαίω. Υπό τον φόβο και την σύγχυση, ενέδωσα και κάναμε σεξ”, έγραψε στο μήνυμα της η 35χρονη Σουάϊ, αποκαλύπτοντας ότι η σύζυγος του Ζανγκ γνώριζε τι συνέβαινε, ούσα ακριβώς έξω από το δωμάτιο.
Η Σουάι, πρόσθεσε ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα παρέμενε ερωμένη του Γκάολι, ενώ διευκρίνισε πως δεν έχει στοιχεία για ν΄ αποδείξει τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας απευθυνόμενη κατά κάποιον τρόπο στον Γκάολι: “Πάντα φοβόσουν ότι θα έκρυβα ένα μαγνητόφωνο. Σίγουρα θα το αρνηθείς ή θα φθάσεις στο σημείο να μου επιτεθείς’.
Θέση στο θέμα, πήρε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κινέζα φεμινίστρια και ακτιβίστρια, Λου Πιν: “Η Πενγκ Σουάι είναι μια εξαιρετική Κινέζα που πάλεψε μόνη της για να πετύχει αποτελέσματα παγκόσμιας κλάσης και όμως έπρεπε να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, το οποίο είναι πραγματικά οδυνηρό”.