ΜΠΑΣΚΕΤ

To ‘Decision’ ήταν η πιο ανόητη στιγμή του ΛεΜπρόν Τζέιμς

Πριν οκτώ χρόνια, 13 εκ. άνθρωποι κρεμάστηκαν από τα χείλη του για να μάθουν την επόμενη ομάδα του. Στο Cleveland άναψαν φωτιές. "Ήθελα να είμαι αρεστός σε όλους. Έκανα λάθος" εξηγεί ο Τζέιμς, μετά το ζεστό 'καλωσόρισες' στην πόλη του ως παίκτης των Λέικερς.

To ‘Decision’ ήταν η πιο ανόητη στιγμή του ΛεΜπρόν Τζέιμς

Πριν οκτώ χρόνια, αν έλεγες πως γιορτάζεις το Halloween (όχι τις Απόκριες, που τις ξέρουμε και τις εμπιστευόμαστε χρόνια, αλλά το αμερικανικό έθιμο της 31ης Οκτωβρίου, που διαθέτει μυστικιστική χροιά και τα παιδάκια μεταμφιέζονται σε κάτι τρομακτικό, για να χτυπήσουν κουδούνια και να μαζέψουν γλυκά), πιθανότατα θα ‘έτρωγες’ στο πρόσωπο ένα περιποιημένο γιαούρτι. Μαζί με το πήλινο. Πλέον είναι κάτι που συμβαίνει.

Πριν μια οκταετία το ‘Decision’ του ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν μια φανταστική ιδέα που είχε ο ‘King’ για να αποκαλύψει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του σε όλον τον πλανήτη. Πλήρωσε τα έξοδα της εκπομπής που μετέδωσε το ESPN στις 8/7 του 2010, διάρκειας 75 λεπτών και παρακολούθησαν 13.000.000 τηλεθεατές. Όλα τα έσοδα από τις διαφημίσεις δόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το “I will be taking my talents to South Beach” αν μη τι άλλο προκάλεσε συναισθήματα. Στο Miami χαράς. Στο Cleveland μίσος και ξεσπάσματα. Στις άλλες περιοχές των ΗΠΑ (ου μην του κόσμου) εξέλιξε τον Τζέιμς από αγαπημένο παίκτη σε ‘σίχαμα’.

Σημείωση: οι Χιτ δούλευαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ώστε να ‘χουν χώρο στο salary cap τους το καλοκαίρι του 2010, όταν έμειναν ελεύθεροι πολλοί καλοί παίκτες (Τζόνσον, Πιρς, Άλεν, Στάνταμαϊρ, Τζέιμς, Νοβίτσκι, Γουέιντ, Μπος και Γιάο Μινγκ). Ήθελαν να διεκδικήσουν τους καλύτερους. Οι Τζέιμς, Γουέιντ και Μπος δέχτηκαν να υπογράψουν με λιγότερα χρήματα, από αυτά που μπορούσαν να πάρουν αλλού, για να παίξουν μαζί. Ήθελαν το πρωτάθλημα, βλέπεις. Πήραν δύο (2012, 2013). Tην πρώτη χρονιά που βρέθηκαν όλοι μαζί, τους παρακολουθούσαν όλοι -τα ρεκόρ τηλεθέασης ήταν διαδοχικά.

Πίσω στην ‘Απόφαση’, δυο ημέρες πριν τη μετάδοση της εκπομπής ο Τζέιμς απέκτησε λογαριασμό στο Twitter.

Υπήρχαν πληροφορίες που τον ήθελαν να επιλέγει τους Μπουλς -προοπτική που προμόταρε και ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ήταν συγκεχυμένες. Άλλες έκαναν λόγο για ένα μυστικό όρκο μεταξύ των τριών παικτών, στην προετοιμασία της Team USA για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, να παίξουν μαζί, τη χρονιά που θα είναι όλοι free agents. Αν ίσχυε αυτό, ο Τζέιμς έπρεπε να επιλέξει το Miami.

Ο ΛεΜπρόν είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του, για να συντηρήσει το μυστήριο. Για παράδειγμα, είχε καλέσει στα γραφία της IMG στο Cleveland εκπροσώπους των έξι οργανισμών που τον ήθελαν και μπορούσαν να τον αποκτήσουν. Οι Νικς, Μπουλς, Κλίπερς, Νετς, Καβαλίερς και Χιτ έκαναν το έξτρα μίλι, χρησιμοποιώντας ό,τι μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο για να τους προτιμήσει.

Μόλις λοιπόν, ενημέρωσε -φανερά αμήχανος με τα ‘εεεε’ να κάνουν πάρτι και έκτοτε να μην έχουν ξαναβγεί από το στόμα του- τι θα κάνει με την καριέρα και τα ταλέντα του, άρχισαν οι αντιδράσεις. Ειρήσθω εν παρόδω, η αστυνομία είχε πάρει τα μέτρα της.

Tο παιδί από το Akron του Οhio είχε ‘πουλήσει’ τo ‘σπίτι’ του, σε ένα τηλεοπτικό show που τον είχε κάνει να φανεί εγωμανής, αναφερόταν στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο και “κατ’ αρχάς- είχε πιστέψει ότι η απόφαση για την επόμενη δουλειά του ήταν κάτι που άξιζε ειδική τηλεοπτική εκπομπή” όπως έγραψε το SB Nation, για να καταλήξει στο “ήταν ένα βαρετό τηλεοπτικό θέαμα”.

Έξω από κυριολεκτικό του σπίτι, στην περιοχή, είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου για να εκφράσει την οργή του. Η αφίσα που κάλυπτε ολόκληρο κτήριο κοντά στην Quicken Loans Arena, με την πλάτη του, εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Παρεμπιπτόντως, ξανατοποθετήθηκε το 2014 όταν γύρισε στο Cleveland για να δώσει στους Καβαλίερς το πρώτο τους δαχτυλίδι (2016) και αφαιρέθηκε εκ νέου το περασμένο καλοκαίρι, οπότε πήγε στους Λέικερς.

Γενικά, οι εργάτες ήταν πάντα έτοιμοι. Τη δεύτερη φορά, η τιμή των προϊόντων που τον αφορούσαν στο μαγαζί των Καβαλίερς ‘έπεσε’ κατά 40%. Την πρώτη κατέστρεψαν τα πάντα.

Το 2010, ο ιδιοκτήτης των Καβαλίερες, Νταν Γκίλμπερτ, είχε ποστάρει στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού ένα γράμμα στο οποίο αποκαλούσε τον Τζέιμς δειλό, προδότη και νάρκισσο. Το 2018 έγραψε πως “όλοι θα θυμόμαστε το βράδυ της 19ης Ιουνίου του 2016, όταν οι Καβς με ηγέτη τον ΛεΜπρόν Τζέιμς τελείωσαν 52 χρόνια ‘ανυδρίας’ και πήραν το πρωτάθλημα”. Ευχήθηκε και τα καλύτερα στον ίδιο και την οικογένεια του.

Γιατί όμως, είχε γίνει έξαλλος ο Γκίλμπερτ; Το 2006 οι Καβς είχαν προτείνει στον ΛεΜπρόν πενταετή επέκταση. Εκείνος… πρότεινε τριετή, ώστε για πρώτη φορά στην επαγγελματική του καριέρα να γίνει free agent το καλοκαίρι του 2010. Στο μεσοδιάστημα, ο τύπος αναδείχθηκε δυο φορές MVP της λίγκας. Είχε φτάσει τους Καβαλίερς μόνο μια φορά σε τελικούς (2007). Και εκεί τους ‘σκούπισαν’ οι Σπερς.

To Cleveland δεν είχε καταφέρει να του βρει συμπρωταγωνιστή. Αυτό άλλαξε το καλοκαίρι του 2009: πήραν τους Αντόν Τζέιμισον και Σακίλ Ο’ Νιλ, ενώ θα μπορούσαν να πάρουν τον Στάνταμαϊρ, αλλά δεν ήθελαν να δώσουν τον Τζέι Τζέι Χίκσον. Οι ‘Ιππότες’ πήγαν στα playoffs, ως κάτοχοι του καλύτερου ρεκόρ, πέρασαν τους Μπουλς στον πρώτο γύρο και συνάντησαν τους Σέλτικς στο δεύτερο. Μετά το 2-1, διαλύθηκαν.

Αν είχαν συνεχίσει και ο Γκίλμπερτ δεν έδιωχνε τον Μάικ Μπράουν (τον κόουτς που πήγε την ομάδα στους τελικούς), η εξέλιξη μπορεί να ήταν διαφορετική. Το Cleveland θα είχε περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα. Και ο Τζέιμς είχε πει πως αισθανόταν άνετα στην πόλη του. Ότι δεν ήθελε να φύγει.

Πριν οκτώ χρόνια, πολλοί θρύλοι (Μάτζικ, Τζόρνταν κλπ.) υπαινίχθηκαν πως ο ‘King’ ήταν αδύναμος και γι’ αυτό αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Γουέιντ, έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του. Άλλοι είπαν πως ήταν πνευματικά ανίκανος να γίνει ηγεμόνας. Ότι δεν είχε την καρδιά, τα… ξέρεις τι ή το μυαλό να τα καταφέρει μόνος. Το 2016 όλοι αυτοί είχαν πάθει επιλεκτική αμνησία.

Cleveland Cavaliers fans taunt Miami Heat's LeBron James in the fourth quarter of the Cavaliers' 102-90 win in an NBA basketball game Tuesday, March 29, 2011, in Cleveland. (AP Photo/Mark Duncan) ASSOCIATED PRESS

Στην πρώτη επίσκεψη του ΛεΜπρόν στη γενέτειρα του ως μέλος των Χιτ (2/12/2010), το κοινό είχε φροντίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να του διαλύσει το νευρικό σύστημα και να του θυμίσει ότι πια δεν είχε θέση στην πόλη -και στις καρδιές τους. Κάτι ανάλογο ζούσε και όπου αλλού πήγαινε. Την Πέμπτη 22/11, στην παρουσία του στο Cleveland, έγιναν αυτά.

Η τηλεοπτική μετάδοση του παιχνιδιού έδωσε στο ESPN το υψηλότερο ποσοστό τηλεθέασης, από τον Απρίλιο του 2016, οπότε οι Warriors είχαν κάνει το ρεκόρ των 73 νικών. Έγινε και το πρώτο σε προτιμήσεις, σε ό,τι αφορά όσα έχουν μεταδοθεί φέτος σε όλα τα δίκτυα.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν ήταν η καλύτερη στιγμή του. Ότι ο τρόπος που χειρίστηκε αυτό το θέμα, ήταν λάθος. Εστίασε και στο ότι έμαθε από αυτό και μόλις διάβασες το λόγο που δεν είχαμε ‘Decision 2’, ‘Decision 3’ κλπ.

“Ήμουν 25 χρόνων και ήθελα να είμαι αρεστός σε όλους. Όλοι είπαν πως ήμουν εγωιστής -αυτό είναι το τελευταίο που μπορούν να πουν όσοι με ξέρουν. Δεν σκέφτηκαν ότι μπορεί και να επηρεάστηκα από όσα διάβαζα και άκουγα εκείνη την περίοδο. Δεν περίμενα όσα ακολούθησαν“.

Πού θέλω να καταλήξω: στο ότι οι φίλαθλοι σε όλον τον πλανήτη, τελικά είναι ίδιοι.

Photos: Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK