ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι προηγούμενοι… Μάνοι της Β’ Εθνικής που προβιβάστηκαν στην Α’ Εθνική

Ο πρώτος σκόρερ της Football League, Δημήτρης Μάνος, ήταν ο λυτρωτής του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Απόλλωνα. Τι έκαναν στην Α' Εθνική οι προηγούμενοι αρχισκόρερ της δεύτερη κατηγορίας;

Οι προηγούμενοι… Μάνοι της Β’ Εθνικής που προβιβάστηκαν στην Α’ Εθνική
Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μάνος αποδείχθηκε ‘λίρα εκατό’ για τον Ολυμπιακό στον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο 24χρονος επιθετικός πέρασε ως αλλαγή και σημείωσε το γκολ της νίκης 1-0 στο 90ό λεπτό του παιχνιδιού στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’.

Ο Τρικαλινός επιθετικός προέρχεται από μία εκπληκτική χρονιά με τον ΟΦΗ στη Football League, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 27 γκολ, ενώ μοίρασε και 10 ασίστ. Οι επιδόσεις του οδήγησαν τους Κρητικούς πίσω στα ‘σαλόνια’, με τον ίδιο να παίρνει μεταγραφή στους Πειραιώτες και προς το παρόν να αφήνει καλές εντυπώσεις.

Το Contra.gr ανέτρεψε στην ιστορία της Β’ Εθνικής και εντόπισε 10 από τους παίκτες που αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ σε ενιαίο όμιλο και που αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική τη νέα σεζόν, όπως συμβαίνει με τον Μάνο. Τα πεπραγμένα τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

1990-1991 Αλέκος Αλεξανδρής (Βέροια) 17 γκολ

Αν και από το Κιάτο, βρέθηκε στη Βέροια το 1986. Στην Ημαθία κάθισε για πέντε χρόνια και στα δύο τελευταία του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Β’ Εθνικής. Το 1989-1990 σκόραρε 21 φορές, ωστόσο παρέμεινε στη ‘βασίλισα του βορρά’ και την επόμενη σεζόν σημείωσε 17 γκολ, ένα περισσότερο από τον Θοδωρή Τσολερίδη του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η Βέροια, όμως, τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις 38 τέρματα υπέρ, με συνέπεια ο Αλεξανδρής να αποχωρήσει και τελικά να καταλήξει στην ΑΕΚ.

Στην Ένωση αγωνίστηκε στο κορυφαίο επίπεδο της Ελλάδας, υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ωστόσο το βαρύ ‘πυροβολικό’ του συλλόγου εκείνη την περίοδο ήταν ο Βασίλης Δημητριάδης, με συνέπεια όλος ο μηχανισμός να λειτουργεί για τα δικά του γκολ. Ο Αλεξανδρής σκόραρε 11 φορές στην πρώτη χρονιά του στην ΑΕΚ, την ώρα που ο παρτενέρ του στη γραμμή κρούσης σκόραρε 28 φορές σε 34 αγώνες. Κατέκτησε το πρωτάθλημα, το πρώτο από τα 10 της καριέρας του, ενώ πρώτη φορά αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της κατηγορίας δύο σεζόν μετά.

1997-1998 Νταβόρ Γιακόβλεβιτς (Εθνικός Αστέρας) 34 γκολ

Ο Μαυροβούνιος επιθετικός είχε μεγάλη προϋπηρεσία στην Ελλάδα, αρχίζοντας από τον Λεβαδειακό το 1993-1994, με 4 γκολ σε 27 αγώνες. Ακολούθησε η Χαλκίδα στη Γ’ Εθνική, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 36 τέρματα και το 1997-1998 βρέθηκε στον Εθνικό Αστέρα και τη Β’ Εθνική. Σημείωσε 34 γκολ για την ομάδα της Καισαριανής, τα περισσότερα σε μία σεζόν στην κατηγορία από τα 35 γκολ του Μπάμπη Υφαντή του Απόλλωνα Αθηνών το 1972-1973.

Τα τέρματά του έφεραν τον Αστέρα στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Παρέμεινε στον σύλλογο το 1998-1999 και σημείωσε 10 γκολ σε 24 αγώνες, με την ομάδα να τερματίζει στην 11η θέση και να παραμένει στην κατηγορία, έστω κι αν δεν κατάφερε κάτι περισσότερο στη συνέχεια, με συνέπεια να ακολουθήσει πτωτική πορεία.

2001-2002 Φάνης Γκέκας (Καλλιθέα) 14 γκολ

Ο Φάνης Γκέκας έφυγε από την ομάδα που έκανε τα πρώτα βήματα στο ποδόσφαιρο το καλοκαίρι του 2001. Έναν χρόνο αργότερα είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ με τη φανέλα της Καλλιθέας, σημειώνοντας 14 τέρματα και οδηγώντας την ομάδα στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Κι όλα αυτά, παρότι ο πρώτος προπονητής του, ο Ελληνοαυστραλός Νικ Θεοδωρακόπουλος, τον χρησιμοποιούσε ως αλλαγή, μέχρι να έρθει ο Νίκος Κουρμπανάς και να τον εμπιστευτεί.

Η νέα χρονιά τον βρήκε ξανά στο Ελ Πάσο. Το πρώτο τέρμα του στην κατηγορία ήρθε στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, σκόραρε δύο φορές και η Καλλιθέα κατέγραψε την πρώτη νίκη της σε επίπεδο Α’ Εθνικής. Στις πρώτες 19 αγωνιστικές είχε 8 τέρματα, όμως στα μέσα της σεζόν αναγκάστηκε να καταταγεί στον στρατό, με συνέπεια στα επόμενα 10 παιχνίδια να σκοράρει μόνο μία φορά. Η συνέχεια είναι γνωστή με ακατάπαυστο σκοράρισμα σε διάφορες χώρες και με την εθνική ομάδα.

2002-2003 Γιώργος Ζαχαρόπουλος (Χαλκηδόνα) 21 γκολ

Μετά από μία δεκαετία στις 3 κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος, το 2001 ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος βρέθηκε στη Χαλκηδόνα. Έχοντας 29 τέρματα τα προηγούμενα δύο χρόνια στη Β’ Εθνική, συνέχισε στο ίδιο τέμπο, σκοράροντας 12 φορές σε 24 αγώνες. Το 2002-2003 ξεπέρασε τον εαυτό του, αφού σημείωσε 21 γκολ στην πορεία πρωταθλητισμού του συλλόγου, που τερμάτισε στην κορυφή της κατηγορίας και ανέβηκε στην Α’ Εθνική.

Ο πρώτος σκόρερ της Β’ Εθνικής παρέμεινε στον σύλλογο και συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς, σημειώνοντας 13 γκολ τη νέα σεζόν και βοηθώντας ώστε η ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία. Αποτέλεσε συνδετικό κρίκο στη μετάβαση στην εποχή του… Ατρομήτου και ακολούθως αποχώρησε για άλλες ομάδες και μικρότερες κατηγορίες, παίζοντας μέχρι το 2014 στην Προοδευτική, σε ηλικία 43 ετών.

2003-2004 Σίλβα Κλέιτον (Απόλλων Καλαμαριάς) 15 γκολ

Μετά από δύο χρόνια στον Μεσσηνιακό, τον πρώτο σταθμό του στην Ελλάδα, ο Κλέιτον ανέβηκε επίπεδο και δοκίμασε τις δυνάμεις του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τα κατάφερε περίφημα, αφού σε 24 αγώνες στη Β’ Εθνικής, σκόραρε 15 φορές, τερμάτισε στην 1η θέση του πίνακα των σκόρερ κι έφερε τους ‘Πόντιους’ στη 2η θέση της βαθμολογίας, με το ‘εισιτήριο’ για την Α’ Εθνική.

Την επόμενη χρονιά παρέμεινε στην ομάδα και συνέχισε να ξεχωρίζει στην ομάδα και με 9 γκολ σε 28 αγώνες βοήθησε τα μέγιστα για την παραμονή της στην κατηγορία. Παράλληλα, ανέβασε τις μετοχές του με συνέπεια να πάρει μεταγραφή στην ΑΕΛ και και από εκεί στον Παναθηναϊκό.

2005-2006 Πάτρικ Ογκουνσότο (Εργοτέλης) 21 γκολ

Στην Ελλάδα πρωτοήρθε για τον Πανηλειακό το 2000, ωστόσο το ελληνικό κοινό γνώρισε αυτήν τη φιγούρα με τη φανέλα του Εργοτέλη. Στους Κρητικούς άρχισε να αγωνίζεται το 2002, προερχόμενος από τον ΑΠΟΕΛ, και το 2003-2004, με 9 γκολ σε 25 αγώνες, βοήθησε τα μέγιστα ώστε ο Εργοτέλης να προβιβαστεί στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μπροεί να έπεσε τη νέα σεζόν, ωστόσο ο Ογκουνσότο φώναξε ‘παρών’ και το 2005-2006 σημείωσε 21 τέρματα σε 28 αγώνες, φροντίζοντας ώστε οι Κρητικοί να στεφθούν πρωταθλητές Β’ Εθνικής και να προβιβαστούν ξανά.

Η επιτυχία αυτή του έδωσε μεταγραφή στο Βέλγιο, όπου για λογαριασμό της Βέστερλο σημείωσε 20 γκολ σε 34 αγωνιστικές και τερμάτισε στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ, μαζί με τον Μεμέ Τσιτέ της Άντερλεχτ και πίσω από τον Φρανσουά Στερσέλ της Ζερμινάλ. Δεν μακροημέρευσε στο Βέλγιο, όμως, αντιθέτως επέστρεψε στον Εργοτέλη και ακολούθησε πτωτική πορεία, με συνέπεια να αγωνίζεται ακόμα και τώρα στις μικρές κατηγορίες της χώρας μας στα 35 του.

2009-2010 Ηλίας Σολάκης (Διαγόρας / Ολυμπιακός Βόλου) 20 γκολ

Ο Ηλίας Σολάκης μετρούσε πάνω από μία δεκαετία στο ποδόσφαιρο, έχοντας περάσει από ΑΕΚ και Πανιώνιο μεταξύ άλλων, όταν η σεζόν 2006-2007 τον βρήκε στην Καστοριά. Σε μία εξαιρετική σεζόν με τους ‘γουναράδες’, σημείωσε 21 γκολ σε 31 αγώνες, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, όμως δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στη Super League. Εκείνος εξασφάλισε μεταγραφή στον ΠΑΣ Γιάννινα στη Β’ Εθνική, όπου έμεινε για δύο χρόνια και το καλοκαίρι του 2009 μετακόμισε στη Ρόδο.

Με τη φανέλα του Διαγόρα άρχισε εξαιρετικά τη χρονιά και σημείωσε 6 γκολ σε 12 παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός Βόλου, που έκανε πρωταθλητισμό, τον προσέγγισε και τον πήρε τον Ιανουάριο, όπου ο Σολάκης σημείωσε 14 γκολ σε 19 αγώνες στον 2ο γύρο και έβαλε το ‘λιθαράκι’ του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την επιστροφή του συλλόγου στη Super League μετά από 20 χρόνια. Με τα 20 τέρματά του, αναδείχθηκε ξανά πρώτος σκόρερ της κατηγορίας. Παρέμεινε στον Βόλο και τη νέα χρονιά, όμως σημείωσε μόλις ένα γκολ σε 10 αγώνες στα ‘μεγάλα σαλόνια’. Ακολούθησε ο Αστέρας Τρίπολης και ξανά ο Ολυμπιακός Βόλου, μέχρι να κρεμάσει τα ‘παπούτσια’ του.

2010-2011 Ιμπραχίμ Μπακαγιόκο (ΠΑΣ Γιάννινα) 19 γκολ

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχει αγωνιστεί στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος είναι ο Ιμπραχίμ Μπακαγιόκο. Ο πρώην επιθετικός της Έβερτον, της Μονπελιέ, τη Μαρσέιγ, της Οσασούνα, της Λιβόρνο και άλλων ομάδων, βρέθηκε πρώτα στην ΑΕΛ και στη συνέχεια στον ΠΑΟΚ, όταν όδευε στη δύση της καριέρας του. Το 2009, με την επιστροφή του ΠΑΣ στη Super League, πήρε μεταγραφή στους Γιαννιώτες, ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει τον υποβιβασμό.

Αυτό που πέτυχε το 2010-2011, όμως, ήταν η άμεση επιστροφή του ‘Άγιαξ της Ηπείρου’ στη μεγάλη κατηγορία, αφού σημείωσε 19 γκολ σε 42 αγώνες, με τον ΠΑΣ να τερματίζει στη 2η θέση, πίσω από τον Παναιτωλικό. Η επιστροφή του στη Super League ήταν άκρως αξιόλογη, αφού στα 35 του σημείωσε 7 γκολ σε 24 αγώνες, μέχρι να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν για τον Ολυμπιακό Βόλου.

2011–2012 Εμίλιο Φουρτάδο (Παναχαϊκή) 19 γκολ

Ο Ιωνικός τον έφερε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2009. Σημείωσε 13 γκολ σε 30 αγώνες στη Football League, τερμάτισε στην 3η θέση του πίνακα των σκόρερ, αλλά οι Νικαιώτες υποβιβάστηκαν. Τη νέα σεζόν έπαιξε στον ΠΑΣ Γιάννινα και ακολούθησε αντίστροφη πορεία. Οι Γιαννιώτες προβιβάστηκαν, εκείνος σκόραρε μόλις 3 φορές. Η… Ιθάκη ήταν η Παναχαϊκή, για την οποία πέτυχε 19 γκολ στην κανονική σεζόν και 3 στα playoffs (οι Πατρινοί δεν προβιβάστηκαν) τη σεζόν 2011-2012.

Οι εμφανίσεις του και η αποτελεσματικότητά του εντυπωσίασαν τους ανθρώπους της ΑΕΚ, που πόνταραν πάνω του, ωστόσο εκείνος τους αποπλήρωσε με μόλις ένα γκολ σε 18 αγώνες πρωταθλήματος. Όταν η Ένωση υποβιβάστηκε, πήγε στην Πόλι Τιμισοάρα της Ρουμανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στις μικρές κατηγορίες της Ελλάδας. Μάλιστα, το 2015-2016 έκανε πολύ καλή σεζόν με τον Πανσερραϊκό (13 γκολ σε 25 ματς).

2012-2013 Μιχάλης Μανιάς (Απόλλων Σμύρνης) 18 γκολ

Ο Απόλλων Σμύρνης χτύπησε τζακ ποτ με την απόκτηση του το καλοκαίρι του 2012 από τον ΠΑΟ Ρουφ, στην επάνοδό του στη Football League. Σε ηλικία 22 ετών, ο Μιχάλης Μανιάς σημείωσε 18 τέρματα σε 39 παιχνίδια (η κατηγορία είχε 40 αγωνιστικές) και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ομάδα της Ριζούπολης να επιστρέψει στη Super League και μάλιστα ως πρωτοπόρος (με 50 γκολ).

Η νέα σεζόν τον βρήκε στον ταραγμένο διοικητικά Άρη, με τα μυριάδες οικονομικά προβλήματα. Χρειάστηκε 13 αγωνιστικές για να κάνει σεφτέ στα γκολ στη Super League, ισοφαρίζοντας σε 2-2 κόντρα στον Πανθρακικό. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με 7 γκολ και μία ασίστ σε 33 αγώνες, την ώρα που ο Άρης σημείωσε μόλις 26 γκολ και τερμάτισε ουραγός. Μετά από τον υποβιβασμό των ‘κιτρίνων’ στην Γ’ Εθνική, ο Μανιάς έμεινε ελεύθερος και συνέχισε την καριέρα του, που τον διατήρησε στην κατηγορία.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK