Η οικονομική σανίδα της τηλεοπτικής άδειας
Η επιστροφή των 14,5 εκάτ. ευρώ που έδωσε ο Αλαφούζος ως υπερθεματιστής το περασμένο καλοκαίρι, οι λόγοι της ασφυξίας και της έλλειψης ρευστότητας και η επόμενη οικονομική μέρα στην «πράσινη» ΠΑΕ. Το Contra.gr αναλύει τα οικονομικά βάσανα του Παναθηναϊκού.
Ο Παναθηναϊκός έχει μπει (κι επισήμως) στην πιο δύσκολη περίοδό του επί ημερών ηγεσίας Γιάννη Αλαφούζου. Πιο δύσκολη ενδεχομένως κι απ’ το ξεκίνημά του, την άνοιξη του 2012, όταν έπρεπε να (συμ)μαζευτεί σε απόλυτο βαθμό, το πνιγερό οικονομικό περιβάλλον της ομάδας, προχωρώντας στην υποχρεωτική εφαρμογή ποδοσφαιρικού “μνημονίου”, το καλοκαίρι του ’13, προκειμένου να βρεθεί (πρώτα) μια οικονομική ισορροπία, με ταυτόχρονη δημιουργία μιας ομάδας, που θα είχε ως στόχο τη σταδιακή βελτίωσή της χρόνο με το χρόνο.
Τα τεράστια λάθη που έγιναν στον (αγωνιστικό) σχεδιασμό και οι επενδύσεις σε παίκτες που χρυσοπληρώθηκαν, αλλά δεν… ακούμπησαν ( Εσιέν, Σάντσεθ, Βέμερ, Αμπεΐντ στη δεύτερη θητεία του, αλλά και Ιμπάρμπο, Ρινάλντι κ.ο.κ.), μαζί με την αλλαγή στόχευσης και φιλοσοφίας, επανέφεραν τον Παναθηναϊκό, σε αντίστοιχα ζόρικα οικονομικά μονοπάτια, τέσσερα χρόνια μετά. Οδηγώντας εκ των πραγμάτων σε μια νέα πολιτική/λογική μαζέματος του μπάτζετ που έφτασε φέτος τα 20 εκάτ. ευρώ (χωρίς να ανταποκρίνεται αγωνιστικά σ’ αυτά τα νούμερα) και σε αλλαγή… ρότας του καραβιού, διότι το… παγόβουνο της αδειοδότησης, πλησίαζε πλέον πάρα πολύ επικίνδυνα.
Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση, πέραν του “γιατί;” έφτασε ο Παναθηναϊκός σ’ αυτή την απογοητευτική αγωνιστική και οικονομική κατάσταση ( με τρεις προσφυγές –Εσιέν, Ταυλαρίδης, Πλατανιάς σε διάστημα ενός μήνα), είναι και το τι μέλει γενέσθαι; Πως σχεδιάζει, ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος την επόμενη οικονομική μέρα στην “πράσινη” ΠΑΕ; Γιατί είχε και έχει τόσο μεγάλα «ζόρια» ρευστότητας, με αποτέλεσμα να αφεθούν υποθέσεις και καταστάσεις που θα μπορούσαν (θεωρητικά πάντα και με βάση τα χρήματα που δαπανήθηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο) να αποφευχθούν, για να μην τραυματίζουν -μεταξύ άλλων- και το προφίλ του συλλόγου, δημιουργώντας προς τα έξω, στην ποδοσφαιρική πιάτσα της Ελλάδας και το εξωτερικού, την εικόνα του “κακοπληρωτή”.
ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ
Η μπάλα και ο Παναθηναϊκός δεν έχουν καμία σχέση (φαινομενικά) με τις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αλαφούζου. Κι όμως υπάρχει κάτι που τις συνδέει έντονα και προφανώς επηρέασε και το οικονομικό τοπίο της “πράσινης” ΠΑΕ. Κι αυτό αφορά τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι με τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις!
Την περίοδο που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η… μάχη μέχρις εσχάτων για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, ο Mr. ΣΚΑΪ, επικεντρώθηκε σε απόλυτο βαθμό στο πως θα κέρδιζε τη μία απ’ τις τέσσερις άδειες που είχε βγάλει σε πλειστηριασμό τότε η κυβέρνηση. Αποτραβήχτηκε σε (σχεδόν) απόλυτο βαθμό απ’ τα της ομάδας κι έδωσε εν λευκώ την διαχείρισή της στον Αντρέα Στραματσόνι. Την ίδια ώρα, όντας πλήρως απορροφημένος στην τηλεοπτική μάχη, είχε να αντιμετωπίσει ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Την έλλειψη ρευστότητας, που προερχόταν ως έναν βαθμό κι απ’ την παραγγελία δέσμευσης περιουσιακών του στοιχείων έπειτα από δικαστική απόφαση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Πάνου Αθανασίου στις 10 Αυγούστου 2016. Απόφαση που περιόρισε ασφυκτικά τη ρευστότητα του προέδρου των πράσινων, ο οποίος μετά την επικράτησή του στον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών αδειών (2 Σεπτέμβρη), έπρεπε να καταθέσει (και κατέθεσε) στις 23 Σεπτεμβρίου ως “οριστικός υπερθεματιστής” το ποσό των 14.533.333 ευρώ.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως τα όποια χρήματα ( σε Παναθηναϊκό και ΣΚΑΪ) μπαίνουν απ’ την ίδια… τσέπη. Και οι δυνατότητες ρευστότητας του Γιάννη Αλαφούζου, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περιορίστηκαν πάρα πολύ. Κι ο ίδιος όπως φάνηκε δεν είχε… ζυγίσει καλά τις εισροές χρημάτων από άλλους πόρους της ομάδας. Καθυστερήσεις στα χρήματα απ’ τη NOVA, πενιχρά έσοδα απ’ την πορεία των πράσινων στους ομίλους του Europa ( παρά τα 5 εκάτ. ευρώ, που διασφάλισε με την είσοδό της η ομάδα στο group stage, αλλά θα καρπωνόταν αργότερα) κ.α. Όλα αυτά οδήγησαν σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Στις πληρωμές των παικτών ( με αποκορύφωμα τη δόση Οκτωβρίου που έφερε μεγάλες αντιδράσεις στα αποδυτήρια), στις αποπληρωμές δόσεων μεταγραφών ή διακανονισμών με παίκτες που έφυγαν (Εσιέν), στις πληρωμές των υπαλλήλων της ΠΑΕ, των ανθρώπων της ακαδημίας κλπ.
ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟ… ΓΥΡΙΣΕΙ
Το (οικονομικό) πλάνο της επόμενης μέρας, πέρα από το μάζεμα του μπάτζετ της επόμενης χρονιάς (από 20 εκάτ. σε 12 εκάτ.) το οποίο επί της ουσίας τρέχει από τώρα ( με τα 3,5 εκατ. ευρώ που «έκοψε» ο Λυμπερόπουλος στα deals των αποδεσμεύσεων των Ιμπάρμπο, Λεντέσμα, Ιβανόφ, Σαμπά, Γουακάσο), περιλαμβάνει δύο άξονες:
1. Κάλυψη δύο αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου, 5+5 εκάτ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της ομάδας και τα έξοδα που… τρέχουν και «σκάνε» το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο, προκειμένου να συμπληρωθεί ομαλώς ο «πράσινος» φάκελος στα τέλη Μαρτίου και να μην υπάρξουν (οδυνηρά) ζητήματα με την αδειοδότηση της ομάδας.
2. Περικοπές σε διάφορα μέρη της ομάδας. Τόσο εντός της ΠΑΕ, όσο και του ποδοσφαιρικού τμήματος και προσπάθεια εξορθολογισμού των εξόδων. Το τελευταίο κι αν είναι δύσκολο ως εγχείρημα, αφού υπάρχει τεράστιος κίνδυνος, ακόμη μεγαλύτερου περιορισμού της ανταγωνιστικότητας της ομάδας. Κι αυτή την “καυτή πατάτα” την έχει πλέον στα χέρια του εδώ και 40 μέρες ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος όντας διατεθειμένος να χαράξει ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές» στο οικονομικό ( με συγκεκριμένο ταβάνι στα νέα συμβόλαια), πρέπει να βρει τους τρόπους και τους παίκτες που θα μπορέσουν να υπηρετήσουν αυτό το πλάνο, διατηρώντας τον Παναθηναϊκό ανταγωνιστικό. Πολύ δύσκολα πράγματα…
Σ’ όλο αυτό, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού περιμένει μια μεγάλη ανάσα. Μια οικονομική σανίδα σωτηρίας η οποία σχετίζεται με την επιστροφή των χρημάτων της πρώτης δόσης που έδωσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές, για τις τηλεοπτικές άδειες τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ο ίδιος έχει πάρει εγγυήσεις από υψηλά κυβερνητικά στελέχη πως αυτό θα συμβεί -το αργότερο- ως τις αρχές Μαρτίου, με σταδιακή επιστροφή των χρημάτων. Εφόσον αυτό συμβεί, ένα μέρος απ’ το συγκεκριμένο ποσό, θα δοθεί για την κάλυψη των αναγκών της ομάδας, μέσω των ΑΜΚ. Αν όμως καθυστερήσει πολύ η όλη διαδικασία, ο ίδιος θα πιεστεί αφόρητα πλέον, για να βρει με άλλον τρόπο την απαιτούμενη ρευστότητα, για να μην αντιμετωπίσει ζητήματα «βιωσιμότητας» ο Παναθηναϊκός. Δύσκολο, πολύ δύσκολο το επόμενο δίμηνο για το «τριφύλλι»…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: