ΜΠΑΣΚΕΤ

Πάτρικ Μπάουμαν, ένας ‘υπηρέτης’ του μπάσκετ και του αθλητισμού

Αθλητής, διαιτητής, προπονητής, από το 1994 εξέχουσα προσωπικότητα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο Πάτρικ Μπάουμαν έζησε και τα 51 χρόνια του στα γήπεδα.

Πάτρικ Μπάουμαν, ένας ‘υπηρέτης’ του μπάσκετ και του αθλητισμού
International Olympic Committee Evaluation Commission Chair Patrick Baumann speaks during a news conference at Staples Center, Friday, May 12, 2017, in Los Angeles. The IOC officials wrapped up four days of evaluating Los Angeles' bid for the 2024 Games before heading to Paris to check the only other candidate. (AP Photo/Jae C. Hong) AP Photo/Jae C. Hong

Η ζωή του όλη ήταν το μπάσκετ (και όχι μόνο). Θα συνέχιζε να είναι τουλάχιστον ως το 2031, αν η καρδιά του δεν τον πρόδιδε δύο μήνες αφότου έκλεισε τα 51 χρόνια του (7 Αυγούστου 1967). Και τέσσερις από την ανανέωση του συμβολαίου του με τη Παγκόσμια Ομοσπονδία ως το 2031.

Ο Ελβετός, δικηγόρος στο επάγγελμα, έφυγε αιφνιδίως και τόσα πρόωρα από τη ζωή ενόσω βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Τον περασμένο Ιούνιο είχε υπογράψει το νέο συμβόλαιό του με τη FIBA, βάσει του οποίου θα παρέμεινε στη θέση του γενικού γραμματέα για άλλα 13 χρόνια. Η προηγούμενη σύμβασή του είχε ισχύ ως το 2022, επεκτάθηκε ωστόσο πρόωρα επειδή “έχει βοηθήσει τη FIBA να εξελιχθεί σ’ έναν σταθερό οργανισμό χάρη στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως η εισαγωγή ενός νέου, αποτελεσματικού σύγχρονου μοντέλου δομής που ενώνει όλη την οικογένεια της FIBA και προστατεύει της αξίες μας”, όπως είχε δηλώσει ο Αργεντινός πρόεδρος Οράσιο Μουρατόρε.

Αποδεκτές ή όχι οι απόψεις του, ο Πάτρικ Μπάουμαν υπήρξε ‘στρατιώτης’ των σπορ δουλεύοντας με πειθαρχία σε όποια αποστολή κι αν ανέλαβε να φέρει εις πέρας στο πέρασμα των ετών. Οραματιστής και ιδεολόγος, δυο επίθετα που τον συνόδευσαν στη σύντομη ζωή του.

Πάντως “προτεραιότητά μου παραμένει το μπάσκετ”, έλεγε όπου κι αν τον ρωτούσαν σχετικά, προσθέτοντας πως “είναι πάντα όμορφο όταν γυρίζω στο γραφείο μου στη FIBA”.

Η αγάπη του για το άθλημα της πορτοκαλί μπάλας τον συντρόφευε από μικρός. Οι πρώτες εμπειρίες συλλέχθηκαν από τη σκοπιά του παίκτη, αγαπώντας εξίσου το κολύμπι, το τένις και το ποδόσφαιρο. Αφοσιώθηκε βέβαια στο μπάσκετ, διαβαίνοντας απ’ όλες τις βαθμίδες. Έλαβε δύο διπλώματα προπονητικής από ελβετική σχολή, έγινε διαιτητής και εκπαιδευτής αυτών, οργάνωνε τουρνουά και camps, όπως επίσης σεμινάρια.

International Olympic Committee Evaluation Commission Chair Patrick Baumann, left, shoots during a tour of Staples Center, Thursday, May 11, 2017, in Los Angeles. Envisioning the 2024 Olympic Games in Los Angeles takes imagination. Olympic organizers describe their proposal as ready to go, yet a lot remains on paper as IOC members visit Los Angeles this week. (AP Photo/Jae C. Hong) AP Photo/Jae C. Hong

Το 1990 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης ως δικηγόρος, το 1996 ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο της Λιόν το master του στο αθλητικό μάνατζμεντ και το 2001 έλαβε αντίστοιχης αξίας δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Ήδη, βέβαια, από τον Απρίλιο του 1994 δούλευε για την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως νομικός, ενώ πολύ γρήγορα το 1995 προσελήφθη ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας, στο πλευρό του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, του ανθρώπου που κατά γενική ομολογία μετέβαλε το status quo του σπορ, συμβάλλοντας στην παγκόσμια εξάπλωσή του. Τη γιγάντωσή του.

Δίπλα σ’ αυτόν εργάστηκε ο Μπάουμαν ως το 2002, όταν ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία. Μέχρι σήμερα και τη στιγμή που κόπηκε απότομα το νήμα της ζωής του.

Ο Μπάουμαν ήταν εργασιομανής και δεν το έκρυβε – του άρεσε. “Είναι δύσκολο, σου παίρνει πάντα περισσότερες από οκτώ ώρες. Γυρίζεις σπίτι για βραδινό, βλέπεις την οικογένεια σου, τους βάζεις όλους για ύπνο και επιστρέφεις στον υπολογιστή σου για να γράψεις ή να σκεφτείς”. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.

Ακούραστος όμως και πολυπράγμων, καταπιάστηκε με κάθε λογής αθλητικό project. Οι πέντε γλώσσες που μιλούσε απταίστως τού άνοιξαν διάπλατα πόρτες του ολυμπιακού κινήματος. Το 2007 έγινε ‘αθάνατος’, ένα από τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και είχε ενεργό ρόλο στις Επιτροπές Αξιολόγησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008, 2020 και του 2024 (αντικαθιστώντας τον Φράνκι Φρέντερικς λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο χρηματισμού), καθώς και της Επιτροπής Συντονισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Ταυτόχρονα προσελήφθη το 2009 στο Διεθνές Συμβουλευτικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού, από το 2010 υπήρξε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητικής Διαιτησίας, από το 2013 του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και πλέον πρόεδρος στην Παγκόσμια Ένωση των διεθνών αθλητών ομοσπονδιών με 92 μόνιμα μέλη και 17 συμπληρωματικά.

Πάτρικ Μπάουμαν AP Photo/Michel Euler

“Προσπαθούμε ν’ ανοίξουμε την πόρτα σε νέα αθλήματα είτε προχωρώντας ανεξάρτητα είτε βρίσκοντας χώρο ένταξης”, είχε πει σε συνέντευξή του για τη συνύπαρξη των παραδοσιακών αθλημάτων με τα πιο σύγχρονα, όπως το σερφ ή το παρκούρ. “Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τα κομμάτια, αλλά αν προσθέσεις υλικά μπορείς να δώσεις νέα γεύση”, συμπλήρωνε σε άλλη συνέντευξή του περιγράφοντας το ολυμπιακό πρόγραμμα σαν τη μινεστρόνε της μητέρας του, σούπα λαχανικών στην οποία κάθε φορά χρησιμοποιούσε διαφορετικά συστατικά.

Αν και περιγράφεται ως συγκαταβατικός και διπλωματικός από τους ανθρώπους που τον γνώριζαν καλά, δεν απέφευγε τις συγκρούσεις όταν έκρινε πως όφειλε να το κάνει για να υπερασπιστεί τις θέσεις του. Όπως στη διαμάχη με τη Euroleague και την ταυτόχρονη διεξαγωγή τεσσάρων διασυλλογικών διοργανώσεων στην Ευρώπη ή την υιοθέτηση της νέας μορφής πρόκρισης των εθνικών ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα από τη διαδικασία των ‘παραθύρων’.

“Χρειαζόμαστε χώρο για τις εθνικές ομάδες, είναι αυτές που προσελκύουν τον περισσότερο κόσμο”, επιχειρηματολογούσε σχετικά, αντιδρώντας πάντα όταν έμπαινε στην κουβέντα το ΝΒΑ. “Πρόκειται για πρωτάθλημα 70 ετών που ταιριάζει στο αμερικανικό σενάριο και οι σχέσεις του με τη FIBA είναι σαφείς. Σεβόμαστε τη συμφωνία του προκατόχου μου με τον Ντέιβιντ Στερν”.

Συμφωνούσε πάντως πως είναι πολύ προτιμότερο ‘τα εν οίκω’ να λύνονται εσωτερικά, επιλέγοντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κατάσταση που επικρατούσε στο δικό του σπίτι. “Τόσο ο γιος μου όσο και η κόρη μου διαφωνούν μαζί μου όλη την ώρα, παραμένουν ωστόσο μαζί μας”.

Υπέρμαχος της λειτουργίας της ΔΟΕ, προοριζόταν -κατά πολλούς- να γίνει ο επόμενος πρόεδρος, διαδεχόμενος τον Γερμανό Τόμας Μπαχ. “Προς το παρόν είμαι ευτυχής με αυτό που κάνω. Έχω αρκετό όγκο δουλειάς για να σκεφτώ κάτι περαιτέρω”, είχε αποκριθεί σε σχετική ερώτηση, γνωρίζοντας πάντως πως γίνεται κουβέντα γύρω από το όνομά του.

Είναι κάτι, βέβαια, που δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το μόνο δεδομένο πλέον είναι πως χάθηκε ένας “νεαρός ηγέτης γεμάτος ελπίδα, ο οποίος έβγαινε μπροστά για το μέλλον του αθλητισμού”. Λόγια που επέλεξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον Πάτρικ Μπάουμαν.

Κεντρική photo: AP Photo/Jae C. Hong

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK