Όταν ο Άλεξ Φέργκιουσον έγινε Sir: μια “σκοτεινή” ιστορία
Με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την ημέρα που ο Άλεξ Φέργκιουσον αναγορεύτηκε σε "Sir", το Contra.gr θυμίζει μια ιστορία με σκιές. Ο χρόνος - ρεκόρ, η σχέση με το πρωθυπουργικό γραφείο και οι κακές παρέες.
Στις 12 Ιουνίου του 1999, ημέρα Σάββατο, και μόνο 17 ημέρες μετά την κατάκτηση του Champions League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο τελικό της Βαρκελώνης, ο Άλεξ Φέργκιουσον έλαβε την ύψιστη τιμή του Ηνωμένου Βασιλείου. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του ιππότη και από τότε φέρει τον τίτλο του “Sir”, ο οποίος συνοδεύει σταθερά το όνομά του.
Αφορμή αποτέλεσε το τρεμπλ που κατέκτησαν οι “κόκκινοι διάβολοι” τη σεζόν 1998-99 με την επική ανατροπή των καθυστερήσεων απέναντι στην Μπάγερν του Ότμαρ Χίτζφελντ. Παρασημοφορήθηκε ωστόσο από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για τη συνολική συνεισφορά του στο ποδόσφαιρο. Μία αιτίαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού τα ερωτηματικά για τη γενικότερη συμπεριφορά του μέσα και έξω από το γήπεδο ήταν πολλά και τα μέχρι τότε επιτεύγματά του δεν ήταν δα και πρωτοφανή για το αγγλικό ποδόσφαιρο.
Ο Σκώτος προπονητής ήταν και παραμένει μία από τις προσωπικότητες εκείνες που οι πολλοί λατρεύουν να μισούν. Έχει υπέρμαχους φαν, ταυτόχρονα όμως πολλούς περισσότερους haters. Και δεν λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αναγόρευση του σε ιππότη έγινε με αναξιοκρατικά κριτήρια.
Καταγγελία διαπλοκής
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Κέιτ Χόι, τότε Υπουργού Αθλητισμού της Κυβέρνησης των Εργατικών, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η Βορειοϊρλανδή πολιτικός είχε καταγγείλει ευθαρσώς ότι η στενή σχέση του Άλεξ Φέργκιουσον με τον Άλαστερ Κάμπελ, τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για να λάβει τον τίτλο τιμής από το Παλάτι.
Δεν ήταν κρυφό ότι οι δυο άνδρες γνωρίζονταν πολύ καλά. Συνομιλούσαν πολύ συχνά στο τηλέφωνο, είχαν κοινές εξόδους, όταν υπήρχε άνεση χρόνου, μέχρι και συνέντευξη είχε πάρει ο ένας από τον άλλο, ενώ ο Κάμπελ ήταν προσκεκλημένος του Φέργκιουσον στον τελικό του “Καμπ Νόου”!
Σύμφωνα λοιπόν με τους ισχυρισμούς της Χόι, η φιλία αυτή “ευνόησε” καταφανώς τον προπονητή της Γιουνάιτεντ. Ο οποίος όχι μόνο δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τιμηθεί, αλλά για χάρη του καταπατήθηκε πλήρως το πρωτόκολλο.
Όπως υπογράμμιζε δημοσίως η Υπουργός, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την κατάκτηση των τριών τίτλων στη σεζόν μέχρι την τελετή ήταν τρομερά μικρό, αφού σε αντίστοιχες προτάσεις χρειάζονταν περίπου έξι μήνες ωσότου φτάσει κάποιος υποψήφιος να γίνει δεκτός από το Μπάκιγχαμ και όχι μόλις 17 ημέρες.
Ο φίλος στην κυβέρνηση
Κατά τη Χόι, το “δεξί χέρι” του Βρετανού Πρωθυπουργού ήταν εκείνος που σχεδίασε και εκτέλεσε τα πάντα, διότι ο Φέργκιουσον εκτός από προσωπικός φίλος του ήταν και δωρητής του εργατικού κόμματος. Κατά συγκεκριμένες πηγές μάλιστα είχε δώσει χορηγία 5.000 λιρών πριν από τις εθνικές εκλογές του 1997 για να στηρίξει τον προεκλογικό αγώνα.
Επίσης η 68χρονη σήμερα πολιτικός είχε καταθέσει ότι δεν ρωτήθηκε ποτέ για την υποψηφιότητα του Σκώτου, παρότι κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Αθλητισμού.
Η Χόι ήταν μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα εκείνων που υποστήριζαν πως ο προπονητής του τρεμπλ δεν άξιζε -λόγω χαρακτήρα- μια τέτοια τιμή, αφού ένας ιππότης αποτελεί παράδειγμα συμπεριφοράς. Ο Φέργκιουσον αντίθετα είχε κατηγορηθεί πολλάκις τόσο για τα κατά καιρούς ξεσπάσματά του στον πάγκο ή στα αποδυτήρια όσο και για παρασκηνιακές σχέσεις που είχε αναπτύξει στο διάστημα της μακράς θητείας του στο “Ολντ Τράφορντ”.
Η σκιά του μάνατζερ
Κυρίως με τους μάνατζερς. Το όνομα του Νορβηγού Ρούνε Χάουγκε δεν είναι ευρέως γνωστό, ήταν όμως αυτός που αποδεδειγμένα δωροδόκησε με συγκεκριμένη προμήθεια τον προπονητή Τζορτζ Γκρέιαμ της Άρσεναλ για να πάρει στο “Χάιμπουρι” τους Δανούς Τζόνι Γένσεν, Παλ Λίντερσεν και αυτός που άνοιξε παρτίδες με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τις μεταγραφές των Καντσέλσκις, Σμάιχελ και Σόλσκιερ. Στο τέλος μάλιστα τού αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη FIFA για διαδοχικές παρατυπίες.
Ο Φέργκιουστον είχε διαρκή επαφή με τον Χάουγκε και σε αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια. Θα πρέπει και να φαίνεται. Κάτι που εκείνη την εποχή ο “Sir” δεν το είχε πετύχει. Παρόλα αυτά, πήρε τον ύψιστο τίτλο, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες και σε χρόνο-ρεκόρ.