Ο Μασούρας χτυπάει με τη μία, κι εμείς κράζουμε μια φωτογραφία
Ο ταχύτατος Γιώργος Μασούρας μπορεί να αξιοποιεί με ένα χτύπημα στην μπάλα, ωραίες ασίστ όπως αυτή του Δημήτρη Πέλκα. Η Εθνική εκμεταλλεύεται το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, πήρε θετικό πρόσημο στα δυο φιλικά, την ώρα που οι φίλαθλοι ... κράζουν μια φωτογραφία!
Αν μη τι άλλο ο Τζον Φαν΄τ Σιπ φαίνεται ότι παρακολουθεί με προσοχή την απόδοση των Ελλήνων διεθνών. Εντάξει, δεν ήρθε τώρα στην Ελλάδα ο Ολλανδός, για να ξεκινήσει (όπως έκανε) τις δοκιμές παικτών κι έχει αποκρυσταλλώσει τη γνώμη του για τον κορμό της ομάδας, που θα διεκδικήσει την πρόκρισή της για το Μουντιάλ του 2022. Τα δυο καλά αποτελέσματα (ισοπαλία με το Βέλγιο, νίκη με τη Νορβηγία) εμφάνισαν στο χορτάρι μια “φρέσκια” ομάδα, με καλές ιδέες και συνολικά θετικό πρόσημο.
Βλέποντας προφανώς και τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ο ομοσπονδιακός προπονητής έχει σημειώσει την εκρηκτική βελτίωση του Γιώργου Μασούρα και τη μοναδική ικανότητα να συνδυάζει την ταχύτητα και την εκτέλεση με τη μία. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έκανε θραύση στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, ειδικά στα πλέι-οφ, όταν αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της ομάδας (6 γκολ σε 8 αγώνες).
Τα περισσότερα έμοιαζαν με αυτό που σημείωσε εναντίον της Νορβηγίας. Μια κάθετη πάσα (συνήθως του Ελ Αραμπί), κίνηση του Μασούρα σαν σέντερ-φορ και γκολ με μια επαφή στην μπάλα. Στην Εθνική τη θέση του Ελ Αραμπί, πήρε ο Πέλκας που με μια υπέροχη πάσα βρήκε τον “ερυθρόλευκο” διεθνή, έτοιμο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Ταχύτατη προώθηση στην πλάτη της άμυνας και γκολ στο άψε σβήσε. Λίγοι παίκτες είχαν αυτή την ικανότητα στο σκοράρισμα, με μια μόλις επαφή με την μπάλα. Ο Μασούρας μπορεί να ολοκληρώνει θαυμάσια, ιδανικές πάσες, με αυτόν τον τρόπο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Αντίθετα, όσες φορές έχει χρειαστεί να κάνει δεύτερες σκέψεις, συνήθως χάνει … μεγάλες ευκαιρίες.
Μια ωραία φάση που προέκυψε από την σπουδαία συνεργασία των δυο επιθετικών, που είχε διαλέξει στο αρχικό σχήμα, ο Φαν’τ Σιπ.
Τα περισσότερα γκολ του Μασούρα στο πρωτάθλημα σημειώθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Δείτε εδώ, το γκολ που βάζει κόντρα στον Παναθηναϊκό (στην τελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ) από πάσα του Χασάν
Στην αλλαγή του συστήματος με το οποίο έπαιζε ο Ολυμπιακός, ο Πέδρο Μαρτίνς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις συγκεκριμένες ικανότητες του Μασούρα, όπως και την εξαιρετική αίσθηση του γηπέδου, που έχει ο Ελ Αραμπί, με τις τελικές του πάσες να φέρνουν το γκολ … στο πιάτο του συμπαίκτη του.
Ο Μαροκινός είχε 4 ασίστ στα πλέι-οφ, τρεις εκ των οποίων κατέληξαν στα πόδια του Μασούρα, που δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει με ένα χτύπημα της μπάλας. Αν ο Ολυμπιακός αναζητά ένα εξτρέμ που να΄χει ταχύτητα, να είναι απόλυτα συνεπής στο τακτικό παιχνίδι και επίσης να πατάει περιοχή και να σκοράρει, ο Μασούρας του δεύτερου γύρου είναι το … υπόδειγμα.
Δείτε ένα ακόμη τέτοιο γκολ, στο παιχνίδι των πλέι-οφ με τον ΠΑΟΚ
Είναι λογικό ένας τόσο βελτιωμένος (και φορμαρισμένος) παίκτης να μην διέφευγε της προσοχής του Φαν’ τ Σιπ. Ο Μασούρας ήταν ο κορυφαίος παίκτης στο ματς με το Βέλγιο κι από τους καλύτερους εναντίον της Νορβηγίας. Εξαργυρώνει με αυτόν τον τρόπο μια κορυφαία σεζόν με τον Ολυμπιακό και μια μεταγραφή, που μπορεί να μην είχε ταρατατζούμ και μεγαλοστομίες, αποδείχθηκε, όμως, μια από τις καλύτερες που έκαναν οι πρωταθλητές στο εσωτερικό μέτωπο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαρτίνς, ένας πολύ μεθοδικός προπονητής έδωσε φανέλα βασικού στον Μασούρα, σε πείσμα όσων δυσφορούσαν και αναρωτιόντουσαν “πως μπορεί να προχωρήσει η ομάδα”. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο προχώρησε, αλλά έκανε και μια από τις κορυφαίες σεζόν της ιστορίας τους, με τον Μασούρα να σκοράρει 15 γκολ σε 49 αγώνες, σε όλες τις διοργανώσεις (συν έξι ασίστ).
Η φωτογραφία με σχόλια … ελληνικά
Προφανώς δεν ήταν μόνο ο Μασούρας που ξεχώρισε στο ματς με τη Νορβηγία του Χάλαντ. Το 3-5-2 άρεσε, γιατί ουσιαστικά ο σπουδαίος σέντερ-φορ των αντιπάλων “ελέγχθηκε” από την ελληνική άμυνα, ο Τσιμίκας έδειξε πολύ ορεξάτος από την αριστερή πλευρά, όπως και ο Ανδρούτσος από τα δεξιά (σκόρερ του δεύτερου γκολ), ενώ ο Πέλκας σε ένα σύνθετο ρόλο, έδειξε επίσης εξαιρετικά στοιχεία. Φυσικά δεν ήταν όλα τέλεια. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Νορβηγοί πίεσαν πολύ, οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την μπάλα αρκετή ώρα στα πόδια τους, σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι εντυπώσεις που άφησε η Εθνική και στους δυο αγώνες ήταν καλές.
Γενικά, η Εθνική και στους δυο αγώνες έδειξε διάθεση και παρότι οι αγώνες δεν είχαν την παραμικρή σημασία, θα μπορούσαν δηλαδή να είναι αγγαρεία (και χάσιμο χρόνου διακοπών, για ορισμένους διεθνείς πολύ σημαντικές και όχι “αμέτρητες”), οι περισσότεροι ήταν συνεπείς σε ό,τι τους ζητήθηκε. Έχουμε δει τέτοια φιλικά στο παρελθόν, όπου ουδείς ασχολείται με το παιχνίδι, στο μυαλό όλων υπάρχει το … σφύριγμα της λήξης και η ώρα δεν περνάει με τίποτα.
Η φωτογραφία που ανάρτησε η ΕΠΟ στον επίσημο λογαριασμό της στο facebook είναι ενδεικτική ίσως και του καλού κλίματος που υπάρχει, αυτή την στιγμή, στην ομάδα. Εν πάση περιπτώσει, ήταν μια αναμνηστική φωτο, μέσα στο αεροπλάνο απ’ όλους τους παίκτες της Εθνικής, σε ένα ενσταντανέ που δίνει ραντεβού για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου η Ελλάδα μετράει ήδη δυο ισοπαλίες (μια εκτός έδρας με την Ισπανία, αλλά και άλλη μία εντός με τη Γεωργία).
Τι προκαλεί αλγεινή εντύπωση; Τα … σχόλια των φιλάθλων (;) δίπλα στη φωτογραφία. Όχι όλων, αλλά των περισσοτέρων. Ειρωνικά, γεμάτα από τοξικότητα και χολή. “Εθνική Μυκόνου” “τώρα, έπρεπε να είσαστε στο Euro και πάτε για διακοπές” και άλλες εξυπνάδες, μερικές εκ των οποίων ήταν κανονικές χοντράδες. Εντάξει τα social media, προσφέρονται πλέον για εξαγωγή μίσους, δύσκολα όμως μπορεί κανείς να καταλάβει όλη αυτή την κακία.
Ποιος ο λόγος δηλαδή, να ειρωνευτεί κανείς τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, επειδή έβγαλαν μια γελαστή σέλφι, μετά από τα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς. Τι έπρεπε να κάνουν; Να είναι περίλυποι, να φορέσουν μπλουζάκια “συγγνώμη που δεν προκριθήκαμε στο Euro”, να μην πάνε καν διακοπές σε ένδειξη συμπαράστασης στον … καημό των Ελλήνων φιλάθλων; Δεν έβγαλαν φωτογραφία στη … Μύκονο, ή σε κάποιο άλλο νησί, ούτε πήγαν στα μπουζούκια να μεθύσουν. Μια ομαδική σέλφι στο αεροπλάνο της επιστροφής τους στην Αθήνα τράβηξαν, όπως κάνουν δεκάδες ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο!
Ναι, το ξέρουμε. Αυτοί που κράζουν τώρα, θα’ ναι οι πρώτοι πανυγηρτζήδες σε περίπτωση μιας μεγάλης νίκης, ή πρόκρισης. Το τι είχε ακούσει η Εθνική του 2004, ακόμη κι όταν είχε ξεκινήσει η διοργάνωση και η ομάδα άρχισε να νικά. Για καλή της τύχη το facebook μόλις είχε ανακαλυφθεί από τον Φρανκ Ζούκερμπεργκ και οι περισσότεροι παντογνώστες Ελληνάρες, έκαναν τα σχόλια τους στο… καφενείο.