OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο Μακ Κίσικ κάνει ό,τι δεν μπορεί ο Χάρισον

Η ανανέωση του συμβολαίου του Σακίλ Μακ Κίσικ επιβραβεύει την προσπάθεια και περισσότερο τη θέληση του παθιασμένου Αμερικανού, την ώρα που ο Άαρον Χάρισον βλέπει το καλάθι σαν δαχτυλήθρα. Οι βίοι αντίθετοι των δυο Αμερικανών.

Ολυμπιακός: Ο Μακ Κίσικ κάνει ό,τι δεν μπορεί ο Χάρισον
Σακίλ Μακ Κίσικ και Άαρον Χάρισον σε αντίθετες διαδρομές Eurokinissi Sports

Ο Σακίλ Μακ Κίσικ ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό σε μια δύσκολη χρονιά που δεν εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο για τους ‘ερυθρόλευκους’ και κατά παράβαση της συνήθειας τους να κοιτούν τα συμβόλαια των παικτών στο τέλος κάθε σεζόν. Στην περίπτωση του Αμερικανού, ωστόσο, μέτρησε η απαράμιλλη αγωνιστικότητα του και η ενέργεια που έβγαλε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε, είτε νίκες είτε ήττες ήταν τεράστια.

Συνήθως ο Μακ Κίσικ έρχεται από τον πάγκο, αλλά όπως έλεγε ο Θοδωρής Παπαλουκάς δεν έχει σημασία “ποιος ξεκινάει, αλλά ποιος τελειώνει τα ματς“. Ο 30χρονος Αμερικανός μετράει κατά μέσο όρο 23:24 λεπτά συμμετοχής. Μόνο ο Κώστας Σλούκας που είναι μακράν ο παίκτης με τον μεγαλύτερο μ.ο (28:12 λεπτά) μένει παραπάνω στο παρκέ. Ιδανικός παίκτης για να αλλάξει τον ρυθμό, ο Μακ Κίσικ έδειξε να προσαρμόζεται στα δεδομένα της Euroleague, έστω κι αν ακόμη όλες οι αποφάσεις του δεν είναι τέλειες. Ακόμη και τα λάθη του, ωστόσο, πολλές φορές προέρχονται από τον υπερβολικό ενθουσιασμό που τον χαρακτηρίζει σχεδόν σε κάθε κίνησή του πάνω στο παρκέ. Είναι κάτι που πρέπει να τιθασεύσει προκειμένου να τελειοποιήσει το παιχνίδι του και να γίνει ένας γκαρντ-φόργουορντ με απόδοση πάντα στο υψηλότερο επίπεδο.

Η στατιστική του είναι γεμάτη: 10.9π (518%δ, 33.3%τρ, 72.2%β), 2.4ρ, 2.3 ασ, 1.3κλ, αποδεικνύουν αριθμητικά την πολύπλευρη προσφορά του στο γήπεδο, αν και τα νούμερα δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν το πάθος με το οποίο πέφτει στην μπάλα, τη συνεχή προσπάθειά του να κλέψει μπάλες, να φύγει στον αιφνιδιασμό και να καρφώσει εντυπωσιακά.

Είναι ένας κατ’ εξοχήν θεαματικός παίκτης, εξ ου και οι φάσεις που κάνει μπαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα στα τοπ-10 της αγωνιστικής, δεν έχει όμως μόνο αυτό το προσόν, που ξεχωρίζει από μακριά. Παλεύει για κάθε κατοχή και επιστρατεύει σωματική και φυσική δύναμη για να νικήσει τις αδυναμίες του. Ναι, όλοι πλέον ξέρουν ότι αν κλείσουν τον δεξί διάδρομο δύσκολα θα φτάσει στο ντράιβ, σε αυτή την αντιμετώπιση, ωστόσο, ο Μακ Κίσικ αντιπαραθέτει:

✒ Ακόμη πιο δυνατά πατήματα για να νικήσει στον αέρα τους αντιπάλους του, κερδίζοντας φάουλ. Είναι ο παίκτης που προκαλεί τις περισσότερες επαφές με τους αντιπάλους και γι’ αυτό το λόγο έχει εκτελέσει και τις πιο πολλές βολές απ’ όλους στον Ολυμπιακό (συνολικά 90, ο Σλούκας είναι δεύτερος με 78).

✑ Συνεχή προσπάθεια να διαβάσει το ματς, πασάροντας στον ξεμαρκάριστο συμπαίκτη του, αν και η πάσα είναι κάτι που πρέπει να δουλέψει ακόμη περισσότερο.

✒ Στα τελευταία ματς έχει προσθέσει το καλό μακρινό σουτ στο ρεπερτόριό του. Με Μιλάνο και Παναθηναϊκό είχε 8/14 τρίποντα. Δεν είναι ο καλύτερος σουτέρ του κόσμου, εφόσον όμως σταθεροποιήσει το χέρι του θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνος στην επίθεση αφού το να του ‘δίνει η αντίπαλη άμυνα το σουτ’, προφυλάσσοντας την ρακέτα για ένα υποτιθέμενο ντράιβ μπορεί να μην είναι, εν τέλει, και η σοφότερη ιδέα.

Ο Μακ Κίσικ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη που μπορεί να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς αυτή είναι η πρώτη του σεζόν στη διοργάνωση, συλλέγει παραστάσεις και εμπειρίες, άρα μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει. Ειδικά όταν φτάσει στο σημείο να μην παρασύρεται από το πάθος του να είναι στη σωστή θέση για την άμυνα, ή να παίρνει τη σωστή απόφαση για την επίθεση. Τότε, δεν θα βγαίνει καθόλου από το παρκέ.

Η ξαφνική αστοχία του Άαρον Χάρισον

Ο Μακ Κίσικ, λοιπόν, κέρδισε με το σπαθί του την ανανέωση του συμβολαίου του. Την ίδια ώρα ο Άαρον Χάρισον παλινδρομεί στην αστάθεια και παίζει με πάρα πολύ εύθραυστη ψυχολογία. Στα τελευταία πέντε ματς είναι μια πραγματική τραγωδία για τον 26χρονο γκαρντ-φόργουορντ, καθώς μετράει 2/21 τρίποντα! Κάθε σουτ και απογοήτευση για έναν παίκτη που θεωρητικά το χέρι του από μακριά θα ήταν το μεγάλο του όπλο.

Εντάξει, δεν παίζει πάντα στην θέση του, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Κώστα Παπανικολάου (αγωνίζεται περισσότερο στο ‘2’, ενώ είναι πιο πολύ τριάρι) το να χάσει όμως την συμπαθητική ευστοχία που είχε, είναι κάτι που δύσκολα έχουμε ξαναδεί, ειδικά σε ξένο παίκτη.

Κι όμως ο Χάρισον στα πρώτα 15 ματς που αγωνίστηκε είχε 22/59 τρ, δηλαδή 37.2%. Εντάξει δεν ήταν ο παίκτης ‘όλα μέσα’, αλλά είχε μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του, σκοράροντας κρίσιμα σουτ και δείχνοντας ότι έχει την ευχέρεια σε αυτό τον τομέα. Εναντίον της Μακάμπι σκόραρε μπάζερ μπίτερ τρίποντο δίνοντας τη νίκη στους ‘ερυθρόλευκους’ και θυμίζοντας το ένδοξο παρελθόν του από το NCAA

Ξαφνικά μένει πολύ χαμηλά, έχει 2/21 στα ματς που ακολουθούν (0/7 στους τρεις τελευταίους αγώνες)! Εντάξει δεν είναι αυτός ο πραγματικός του εαυτός, καθώς είναιι φανερό ότι έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του, διστάζει να εκτελέσει και όταν το κάνει, απογοητεύεται εύκολα. Προφανώς παίζοντας χωρίς ψυχολογία του είναι δύσκολο να αποδώσει και στην άμυνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοηθήσει επί της ουσίας σε τίποτε τον Ολυμπιακό.

Οι δυο περιπτώσεις των Αμερικανών είναι ενδεικτικές για το πώς και πόσο οι παίκτες ανταποκρίνονται συνολικά σε αυτό που τους ζητείται μέσα στο γήπεδο. Οι ευκαιρίες είναι ίσες για όλους. Δεν τις αξιοποιούν και όλοι, ωστόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ