LONGREADS

Η μάχη των “8” και το κομβικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Έντεκα αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας της Euroleague, ο Ολυμπιακός ψάχνει 7 νίκες για να προκριθεί στα πλέι-οφ (φτάνοντας έτσι στις 18, που μάλλον επαρκούν). Μέσα σε αυτές θεωρείται αναγκαία και εκείνη εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο ντέρμπι της Παρασκευής, το οποίο έχει από τώρα μεγάλη σημασία. Το Contra.gr παρουσιάζει την κατάσταση των 9 ομάδων (7 επί της ουσίας) που διεκδικούν μια θέση στην οκτάδα.

Η μάχη των “8” και το κομβικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
Κομβικής σημασίας το αιώνιο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ για τον Σακίλ Μακίσικ και τους υπόλοιπους "ερυθρόλευκους" που θα αντιμετωπίσουν Νεμάνια Νέντοβιτς, Χάουαρντ Σαντ Ρος και Μάρκους Φόστερ Eurokinissi Sports/Μάρκος Χουζούρης

Έντεκα αγωνιστικές πριν από το τέλος της φετινής κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα, η συναρπαστική μάχη για την πρόκριση στην οκτάδα κορυφώνεται. Σημάδι είναι οι 18 νίκες, που φαίνεται ότι θα φτάσουν για να μπει κανείς στα πλέι-οφ, εκτός αν πέσει σε κακές ισοβαθμίες, όπως μπορεί να συμβεί στον Ολυμπιακό αν βρεθεί στην ίδια μοίρα με τη Ζαλγκίρις ή την Μπάγερν. Οι Γερμανοί, βέβαια, με ρεκόρ 14-9, πολύ δύσκολα θα βρεθούν στην ίδια θέση με τους “ερυθρόλευκους” (11-12) και μάλλον ο στόχος τους είναι να βρεθούν όσο ψηλότερα γίνεται στην τελική κατάταξη για να διεκδικήσουν εν συνεχεία το εισιτήριο στο Final Four. Αν σας διαφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η μάχη των κορυφαίων έχει επαναπρογραμματιστεί να διεξαχθεί φέτος στην Κολωνία. Επί γερμανικού εδάφους, δηλαδή.

Ο Ολυμπιακός, με αυτό το 11-12 που έχει διαμορφωθεί ύστερα από τις 4 ήττες του στα τελευταία 5 ματς, δεν είναι “εκτός παιχνιδιού”, όπως πολλοί, ενδεχομένως, να νομίζουν. Σίγουρα έχασε έδαφος (ειδικά η ήττα από τη Ζαλγκίρις μπορεί να αποβεί μοιραία), ωστόσο θα παλέψει για να φτάσει τις 18 ή όσες περισσότερες γίνεται στα 11 ματς που του απομένουν. Ένα απ’ αυτά, βέβαια, είναι εκείνο που έρχεται την Παρασκευή (5/2) εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Οι “πράσινοι” (8-14) θεωρητικά ελπίζουν κι αυτοί (να κάνουν 10/11 ή να “πέσει” το όριο πρόκρισης), όμως επί της ουσίας δεν έχουν βλέψεις για τα πλέι-οφ. Προφανώς όμως, όπως έδειξαν εναντίον της Βαλένθια, δεν πρόκειται να πετάξουν λευκή πετσέτα, αντιθέτως κυνηγούν, χωρίς άγχος πλέον, τη βελτίωση της εικόνας τους που στραπατσάρισαν άσχημα στο μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής σεζόν. Μια νίκη στο ΣΕΦ έχει και ιδιαίτερο βάρος στο θέμα ψυχολογίας, γοήτρου κλπ. και κόβει τα φτερά του Ολυμπιακού, όχι ολότελα αλλά σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Όπως καταλαβαίνει κανείς, το έτσι κι αλλιώς πάντα ενδιαφέρον ελληνικό ντέρμπι αποκτά ξεχωριστή σημασία στο τέλος της εβδομάδας.

Ας δούμε τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα στη μάχη της πρόκρισης για τους “8”, όπου βάζουμε 9 ομάδες. Αποκλείσαμε τις 3 πρωτοπόρους, δηλαδή Μπαρτσελόνα (17-6), ΤΣΣΚΑ (16-7) και Μιλάνο (15-7), που μοιάζει σχεδόν απίθανο να μη βρεθούν στα πλέι-οφ. Στην ίδια θέση σχεδόν βρίσκονται τόσο η Μπάγερν, όσο και η Ζενίτ (13-8), που έχει και δυο αγώνες λιγότερους, ωστόσο τις συμπεριλάβαμε στο γκρουπ των 9 που διεκδικούν τις 5 θέσεις της οκτάδας (αν τις βγάλουμε εκτός, τότε θα μιλάμε για μάχη 7 κλαμπ για 3 θέσεις).

Δεν συμπεριλαμβάνουμε στη διεκδίκηση θέσης στα πλέι-οφ Βιλερμπάν (9-14), Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (8-14), Άλμπα (8-14), Ερυθρό Αστέρα (7-16) και φυσικά τη Χίμκι (2-21), που είναι κι η τέλεια παραφωνία στη φετινή σεζόν της σχεδόν απόλυτης ισορροπίας. Πάμε να δούμε τι ακριβώς περιμένει τους διεκδικητές των πλέι-οφ:

Μπάγερν 14-9 (60.8%)

  • Εντός: 8-3 (72.7%), Εκτός: 6-6 (50%)
  • Τελευταία 5 ματς: 3-2

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Άλμπα (5/2) Βιλερμπάν (19/2)
Μακάμπι (25/2) Ερυθρός Αστέρας (2/3)
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (4/3) Μπασκόνια (12/3)
Εφές (19/3) Βαλένθια (25/3)
Φενέρμπαχτσε (30/3) Μπαρτσελόνα (9/4)
Ζαλγκίρις (1/4)

Οι Γερμανοί όχι μόνο δεν ξεφούσκωσαν, αλλά συνεχίζουν το ρεσιτάλ που ξεκίνησαν από την αρχή της σεζόν, νικώντας ακόμη και την ΤΣΣΚΑ μέσα στη Μόσχα. Το ότι έλειπε ο Μάικ Τζέιμς ήταν μάλλον πρόβλημα του Δημήτρη Ιτούδη και όχι του Αντρέα Τρινκιέρι, που βλέπει την ομάδα του να κάνει θαύματα σε κάθε παιχνίδι της. Έχοντας 6 αγώνες στο γήπεδό της, όπου φέτος έχει ένα από τα καλύτερα ρεκόρ (8-3), η Μπάγερν πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει εύκολα θέση στα πλέι-οφ, κυνηγώντας πλέον και το πλεονέκτημα έδρας στη μάχη για το Final Four! Το πρόγραμμα της Μπάγερν μπορεί να ελλοχεύει και κινδύνους, γιατί στο Μόναχο θα υποδεχθεί και 4 ομάδες που θα καίγονται για τη νίκη (Μακάμπι, Εφές, Φενέρμπαχτσε και Ζαλγκίρις), άρα θα χρειαστεί να είναι πολύ σοβαρή για να γλιτώσει… μπανανόφλουδες κάτω από τα πόδια της. Μέχρι στιγμής δείχνει απόλυτα σοβαρή και προσηλωμένη στον στόχο, έχει το λεγόμενο μομέντουμ και ουσιαστικά δεν έκανε ποτέ κοιλιά, μέσα στη σεζόν!

✍ Ζενίτ 13-8 (61.9%)

  • Εντός: 5-3 (62.5%), Εκτός: 8-5 (61.5%)
  • Τελευταία 5 ματς: 2-3

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (17/2)* Φενέρμπαχτσε (5/2)
Μιλάνο (22/2)* Ερυθρός Αστέρας (19/2)
Βελένθια (25/2) Ολυμπιακός (12/3)
Άλμπα (2/3) Χίμκι (26/3)
Ρεάλ (4/3)
Μπασκόνια (18/3)
ΤΣΣΚΑ (30/3)
Βιλερμπάν (2/4)
Μακάμπι (9/4)

* Με αστερίσκο οι αγώνες από προηγούμενες αγωνιστικές

Με βάση την πορεία και τα αποτελέσματά της, η Ζενίτ είναι σε καλύτερη θέση από την Μπάγερν. Οφείλει δυο ματς (από την αρχή της χρονιάς, όταν τη χτύπησε ο κορονοϊός) και έχει 13 νίκες, οπότε στη θεωρία είναι μια διεκδικήτρια θέσης στα πλέι-οφ. Νομίζουμε ότι και λόγω ποιότητας θα την εξασφαλίσει πολύ εύκολα, αλλά ενδεχομένως να βρεθεί και πιο πάνω, στην τετράδα. Είναι μια από τις πιο σταθερές ομάδες, αν και ουσιαστικά δημιουργημένη φέτος από τον Τσάβι Πασκουάλ. Η χημεία που βρήκε ο Ισπανός προπονητής είναι αξιοθαύμαστη, όπως κι η πορεία της Ζενίτ που έχει τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες, ύστερα απ’ την Μπαρτσελόνα (και ίδιες με τη Ρεάλ), δείγμα της ποιότητας που διαθέτει. Η Ζενίτ έχει 9 ματς στο γήπεδό της, καθώς θα δώσει και τα δυο που χρωστάει (με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Μιλάνο) κι ακόμη ένα βασικό αβαντάζ για να αναρριχηθεί στη βαθμολογία, με μοναδικό ερώτημα το αν θα προλάβει ο Ταρίκ Μπλακ να ενσωματωθεί στην ομάδα και να αντικαταστήσει τον τραυματία Άλεξ Πόιθρες. Οι 3 ήττες στα τελευταία 5 παιχνίδια της ρωσικής ομάδας αναδεικνύουν και το σχετικό πρόβλημα.

Ζαλγκίρις 13-10 (56.2%)

  • Εντός: 6-5 (54.5%), Εκτός: 7-5 (58.3%)
  • Τελευταία 5 ματς: 2-3

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Ερυθρός Αστέρας (4/2) Μπαρτσελόνα (18/2)
Βιλερμπάν (2/3) Ρεάλ (25/2)
Μιλάνο (5/3) Εφές (12/3)
Μακάμπι (26/3) Φενέρμπαχτσε (18/3)
Άλμπα (30/3) Μπάγερν (1/4)
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (8/4)

Θα μπορούσε να είναι σε πολύ χειρότερη θέση αν στα τελευταία 5 ματς που έδωσε, δεν έπαιρνε δυο τεράστιες νίκες στην τελευταία φάση και σχεδόν από το πουθενά. Το κλέψιμο του Τόμας Γουόλκαπ επί του Κώστα Σλούκα στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού και το απίθανο χορευτικό του Μάριους Γκριγκόνις και το buzzer-beater στη Βαλένθια έσωσαν τη λιθουανική ομάδα και την κράτησαν όρθια. Διαφορετικά, θα είχε συμπληρώσει 5 σερί ήττες (έπειτα από ένα εντυπωσιακό 6-0). Μόνο που τα “αν” δεν γράφουν την ιστορία κι η ομάδα του Μάρτιν Σίλερ παραμένει σε τροχιά πρόκρισης με αυξημένες πιθανότητες. Τώρα, όπως και για όλους, έρχεται η ώρα της αλήθειας. Αν δει κανείς το πρόγραμμα της Ζαλγκίρις, διαπιστώνει ότι μακριά από το Κάουνας μπορεί να μην πάρει ούτε ένα παιχνίδι, αφού παίζει με τις δυο ισπανικές υπερδυνάμεις (Ρεάλ-Μπαρτσελόνα), τις δυο τουρκικές (Εφές-Φενέρμπαχτσε) και την Μπάγερν στην προτελευταία αγωνιστική, η οποία ενδέχεται να θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για μεγάλο πλασάρισμα. Αντίθετα, μέσα στη “Ζαλγκίριο Αρένα”, με εξαίρεση Μιλάνο και Μακάμπι, όλοι οι υπόλοιποι αντίπαλοι δεν θα διεκδικούν κάτι. Μόνο που με αυτήν τη θεότρελη ομάδα δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος, γιατί εκεί που λες… πάει έχασε, κάτι κάνει και κερδίζει.

Φενέρμπαχτσε 13-10 (56.2%)

  • Εντός: 7-5 (58.3%), Εκτός: 6-5 (54.5%)
  • Τελευταία 5 ματς: 5-0

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Ζενίτ (5/2) Μιλάνο (3/3)
Άλμπα (19/2) Βιλερμπάν (5/3)
Εφές (26/3) Βαλένθια (12/3)
Ζαλγκίρις (18/3) Ολυμπιακός (26/3)
Μπαρτσελόνα (2/4) Μπάγερν (30/4)
Ρεάλ (8/4)

Η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρωλίγκας έφτασε τις 13 νίκες. Το σερί της είναι 8-0 και ξεκίνησε κόντρα στον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη. Στα αμέσως προηγούμενα 8 ματς, η Φενέρμπαχτσε είχε 1-7! Η μεταμόρφωσή της είναι εντυπωσιακή, το οφείλει σίγουρα στην απόκτηση του Μάρκο Γκούντουριτς, που επιστρέφοντας από το ΝΒΑ έχει κάνει τη διαφορά για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στις πτήσεις του Γιαν Βέσελι, που αυτήν τη στιγμή είναι ο κορυφαίος σέντερ της διοργάνωσης. Δεν αναδείχθηκε τυχαία MVP του Γενάρη. Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ προσαρμόστηκε πλήρως στα ευρωπαϊκά δεδομένα, πήρε κι άλλον παίκτη από το ΝΒΑ (Κάιλ Ο’ Κουίν) και προφανώς θέλει να συνεχίσει με το γκάζι πατημένο.

Ο Γιαν Βέσελι παίκτης του μήνα στην Ευρωλίγκα. Εδώ σε κάρφωμά του στο ΟΑΚΑ όταν ακόμα ο κόσμος ... πήγαινε γήπεδο! Eurokinissi Sports

Αν είναι σοβαρός ο τραυματισμός του Γκούντουριτς στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος, ενδεχομένως η Φενέρμπαχτσε να έχει πρόβλημα, παρόλα αυτά η φόρα που πήρε, δύσκολα θα τη σταματήσει. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμά της έχει δύσκολα ματς, αφού μέσα στο γήπεδό της οι 5 από τις 6 ομάδες που θα υποδεχθεί είναι πρώτης γραμμής (ανάμεσά τους κι η Εφές, αλλά και οι δυο κορυφαίες ισπανικές), ενώ μακριά από την Κωνσταντινούπολη, εκτός από τη Βιλερμπάν, θα παίξει με διεκδικήτριες των πλέι-οφ (και κόντρα στον Ολυμπιακό). Καθώς όμως νικάει το ίδιο εύκολα είτε εντός είτε εκτός έδρας, το πρόβλημα μάλλον το έχουν οι αντίπαλοί της, σε αυτήν την εντυπωσιακή επιστροφή!

Εφές 12-10 (54.5%)

  • Εντός 5-6 (45.4%), Εκτός: 7-4 (63.6%)
  • Τελευταία 5 ματς: 4-1

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Ολυμπιακός (18/2) Μακάμπι*
Βαλένθια (2/3) Μπαρτσελόνα (4/2)
ΤΣΣΚΑ (4/3) Φενέρμπαχτσε (26/3)
Ζαλγκίρις (12/3) Μπάγερν (19/3)
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (25/3) Ρεάλ (30/3)
Μιλάνο (9/4) Μπασκόνια (1/4)

*Ο αναβληθείς αγώνας με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ δεν έχει οριστεί

Σε τέτοια πορεία βρίσκεται κι η Εφές, η οποία επίσης ανεβάζει στροφές, μπαίνοντας για τα καλά στη μάχη των πλέι-οφ. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την καλύτερη ομάδα της περσινής σεζόν, που βάδιζε ολοταχώς προς την κατάκτηση του τίτλου. Ναι μεν δεν παίζει το ίδιο καλά με πέρσι, όμως διαθέτει τα ίδια όπλα. Άρα δεδομένη ποιότητα, εμπειρία και κλάση. Στα τελευταία 5 ματς, η Εφές μετράει ένα εντυπωσιακό 4-1, που μπορεί να ξεγελάσει. Οι 4 νίκες είναι εναντίον Βιλερμπάν, Χίμκι, Άλμπα και Ερυθρού Αστέρα. Στο μοναδικό “σοβαρό” ματς που έδωσε (με Ζενίτ), ηττήθηκε. Κι αυτό είναι ένα ζητούμενο για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Να μπορέσει να κερδίσει τα λεγόμενα “μεγάλα” ματς, που άλλωστε έχει μπροστά της. Η Εφές χρωστάει κι ένα κομβικό παιχνίδι (με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ) που ακόμη δεν έχει οριστεί πότε θα διεξαχθεί. Τι εννοούμε; Στο προηγούμενο πακέτο των αγώνων, όπου η τουρκική ομάδα έπαιξε με Μπασκόνια, Βαλένθια, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, μέτρησε μόλις μια νίκη (εναντίον της Μπάρτσα). Και τέτοιες ομάδες θα αντιμετωπίσει, ειδικά μακριά από το γήπεδό της, ως το τέλος της κανονικής περιόδου.

Ολυμπιακός 11-12 (47.8%)

  • Εντός: 4-7 (36.3%), Εκτός: 7-5 (58.3%)
  • Τελευταία 5 ματς: 1-4

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (5/2) Εφές (18/2)
ΤΣΣΚΑ (25/2) Μπασκόνια (3/3)
Ερυθρός Αστέρας (5/3) Άλμπα (18/3)
Ζενίτ (12/3) Βαλένθια (31/3)
Φενέρμπαχτσε (26/3) Ρεάλ (2/4)
Χίμκι (9/4)

Προφανώς θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα, αν δεν είχε χάσει μέσα από τα χέρια του τα ματς με τη Ζαλγκίρις ή την Μπαρτσελόνα. Ή να μην είχε ηττηθεί μέσα στο γήπεδό του από την Μπαρτσελόνα. Ή να μην είχε χάσει από τη Βιλερμπάν στο ΣΕΦ. Ναι, αλλά ό,τι γράφει δεν ξεγράφει, άρα ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κλαίει τη μοίρα του, αντίθετα πρέπει να συσπειρωθεί στο έπακρο γιατί τα περιθώρια στενεύουν. Το 7/11 που ψάχνει ο Ολυμπιακός δεν είναι απίθανο, όμως θα πρέπει να κλείσει τη “μαύρη τρύπα” στο Ειρήνης και Φιλίας (ρεκόρ 4-7, από τα χειρότερα της διοργάνωσης) και να συνεχίσει να κάνει υπερβάσεις μακριά από εκεί. Οι μεγάλες νίκες φέτος έχουν έρθει εκτός έδρας, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μάθει να κερδίζει και στο Φάληρο. Εκεί θα δώσει τα 6 από τα 11 ματς και προφανώς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειές του. Αν υποθέσουμε ότι θα ηττηθεί μόνο από την ΤΣΣΚΑ, ένα 5-1 στο Ειρήνης και Φιλίας του επιτρέπει να ψάξει δυο (ή και τρία) διπλά για να ολοκληρώσει την κανονική περίοδο, έχοντας το εισιτήριο για τους “8” στα χέρια του.

Αν συμβεί αυτό, θα μιλάμε για έναν Ολυμπιακό που θα αφήσει κατά μέρος την αστάθεια που τον χαρακτηρίζει και κυρίως τις ολιγωρίες του στο να πάρει σπουδαίες νίκες, όπως συνέβη σε Κάουνας, Μιλάνο αλλά και εναντίον της Μπαρτσελόνα. Ματς κλειδιά για τους “ερυθρόλευκους”, εκτός από αυτό εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, είναι κι οι μονομαχίες με Φενέρμπαχτσε και Εφές, που θεωρητικά κυνηγάει για να τις προσπεράσει στο τέλος, αν και το μυαλό του περισσότερο θα βρίσκεται στην πορεία της Ζαλγκίρις. Το 7/11, βέβαια, μεταφράζεται σε ένα ποσοστό 63.6%, που θα πρέπει να πιάσει μια ομάδα η οποία, μέχρι τώρα, έχει νικήσει σε λιγότερα από τα μισά παιχνίδια της (47.8%).

Βαλένθια 11-12 (47.85)

  • Εντός: 7-4 (63.6%), Εκτός: 4-8 (33.3%)
  • Τελευταία 5 ματς: 1-4

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
ΤΣΣΚΑ (4/2) Ζενίτ (25/2)
Ρεάλ (19/2) Εφές (2/3)
Φενέρμπαχτσε (12/3) Μακάμπι (4/3)
Χίμκι (19/3) Μπάγερν (25/3)
Άλμπα (2/4) Ολυμπιακός (31/3)
Μπασκόνια (8/4)

Στη θέση του Ολυμπιακού κι η Βαλένθια. Με τον ίδιο απολογισμό στα τελευταία 5 ματς (1-4), με αρκετά προβλήματα λόγω και του τραυματισμού του Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς κι επί της ουσίας μια μεγάλη κοιλιά στην απόδοσή της, καθώς στην πραγματικότητα έχει μια νίκη στους 8 τελευταίους αγώνες της. Η εμφάνισή της στο ΟΑΚΑ εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ πιστοποίησε αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματά της. Η ισπανική ομάδα έχει χάσει τη φρεσκάδα της, δείχνει πολύ ευάλωτη στην άμυνα, όπου ο αντίπαλος της βάζει με ευκολία +90 πόντους και μοιάζει να υποχωρεί πάρα πολύ σε σχέση με την εικόνα που μας έδειξε στον 1ο γύρο. Η αδυναμία της εκτός έδρας παραμένει, αλλά γενικά θα χρειαστεί να θυμηθεί τον τρόπο με τον οποίο κέρδιζε μέχρι τη 16η αγωνιστική, όταν μετρούσε ένα σπουδαίο ρεκόρ 10-6. Από τότε έκανε μόλις μια νίκη, αλλάζοντας ολότελα πρόσωπο. Μοιάζει δύσκολο, με βάση την εικόνα στους αγώνες που είδαμε τον Ιανουάριο, καθώς υπάρχει και το ισπανικό πρωτάθλημα που θα την πιέζει.

Μακάμπι 10-12 (45.4%)

  • Εντός: 6-5 (54.5%), Εκτός: 4-7 (36.3%)
  • Τελευταία 5 ματς: 3-2

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Εφές* Μιλάνο (18/3)
Χίμκι (4/2) Μπάγερν (25/3)
ΤΣΣΚΑ (2/3) Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (11/3)
Βαλένθια (4/3) Ζαλγκίρις (26/3)
Βιλερμπάν (18/3) Ερυθρός Αστέρας (1/4)
Μπαρτσελόνα (30/3) Ζενίτ (9/4)

*Ο αναβληθείς αγώνας με την Εφές στο Τελ Αβίβ δεν έχει οριστεί

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η τύχη της φετινής Μακάμπι αν δεν έχανε ματς στο τέλος. Και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρέπει να έχει χάσει το λογαριασμό. Ακόμη κι έτσι, θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος να διεκδικήσει την πρόκρισή της στους “8”, που δεν είναι τόσο απίθανη, ειδικά αν νικήσει στο ματς που χρωστάει με την Εφές (μέσα στο Τελ Αβίβ). Η Μακάμπι έχει θετικό απολογισμό στα τελευταία 5 ματς (3-2), αλλά παραμένει ευάλωτη εντός έδρας (6 νίκες σε 11 αγώνες). Μαζί με τον Ολυμπιακό, είναι οι δυο ομάδες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την απουσία του κόσμου στις εξέδρες.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σκέφτεται τα ματς που έχασε η Μακάμπι στον πόντο Eurokinissi Sports

Η επιστροφή των τραυματιών της δεν βελτίωσε τόσο πολύ την κατάσταση πάνω στο παρκέ, παρόλα αυτά η Μακάμπι παραμένει ένα κλαμπ με ειδικό βάρος, που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει, είτε παίζει στο Τελ Αβίβ είτε την περιμένει στο γήπεδό του. Βλέποντας το πρόγραμμά της, περισσότερο θα πρέπει να ανησυχεί για τα ματς… εντός έδρας. Τις νίκες της ισραηλινής ομάδας θέλει ο Ολυμπιακός, ώστε να εκμεταλλευτεί σε περίπτωση διπλής ή πολλαπλής ισοβαθμίας με τη συμμετοχή των δυο ομάδων, τις δυο νίκες που έχει πετύχει σε Φάληρο και Τελ Αβίβ.

Ένα έξτρα πρόβλημα που προκύπτει για την Μακάμπι είναι οι περιορισμοί στο Ισραήλ με τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, που έχουν δυσκολέψει τη διεξαγωγή των εντός έδρας αγώνων της. Ήδη δεν έγινε το ματς με την Εφές, ενώ αναβλήθηκε και το παιχνίδι της Πέμπτης με την Χίμκι

Μπασκόνια 10-13 (43.4%)

  • Εντός: 7-5 (58.3%), Εκτός: 3-8 (27.2%)
  • Τελευταία 5 ματς: 1-4

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Ερυθρός Αστέρας (26/2) Ρεάλ (5/2)
Ολυμπιακός (3/3) Χίμκι (18/2)
Μπάγερν (12/3) Μπαρτσελόνα (5/3)
Μιλάνο (26/3) Ζενίτ (18/3)
Εφές (1/4) Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (30/3)
Βαλένθια (8/4)

Η πρωταθλήτρια Ισπανίας, όπως κι η Βαλένθια, έχασε πολύ έδαφος με την εκκίνηση του 2ου γύρου. Είχε 8 νίκες στο τέλος Δεκεμβρίου και έκανε μόλις 2 από τότε, υποχωρώντας αρκετά στη βαθμολογία και κυρίως στη “δυναμική” που είχε αναπτύξει για να προκριθεί στα πλέι-οφ. Η Μπασκόνια έχει μόλις 3 νίκες μακριά από το γήπεδό της (μόνο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κι η Χίμκι έχουν λιγότερες) και το πρόβλημά της είναι ότι μέχρι το τέλος θα παίξει 6 φορές μακριά από τη “Φερνάντο Μπουέσα Αρένα”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, θα παίξει επί ισπανικού εδάφους, καθώς αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα 3 κλαμπ της Liga Endesa. Ακόμη κι έτσι, οι πιθανότητές της δεν είναι τόσο πολλές, καθώς θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 8 νίκες στα 11 ματς που της απομένουν, κάτι που δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να είναι ορατό, όπως μεταμορφώνεται η ομάδα από τη Βιτόρια στις υπόλοιπες έδρες της Ευρωλίγκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK