Πού θα παίζει η άστεγη ΤΣΣΚΑ τώρα που τη ‘βγάζουν’ στο δρόμο;
Ο Υπουργός Αμύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18/1 πως το καλοκαίρι θα γκρεμιστεί το Universal Sports Hall CSKA Moscow, με τον Αντρέι Βατούτιν να μαθαίνει από τα media -λέει- την είδηση και να ξεσπάει σε συνέντευξη του, στην οποία μεταξύ άλλων είπε πως τα αφεντικά του δύσκολα θα βρουν χρήματα να 'φτιάξουν' νέα 'αρένα'. Τα αφεντικά του είναι η μεγαλύτερη 'παραγωγός' νικελίου του πλανήτη.
Το USH CSKA (Universal Sports Hall CSKA Moscow) στέκει στο ίδιο σημείο της Μόσχας από το 1979, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οικοδόμησης. Άνηκε στην ατζέντα όσων έπρεπε να φτιάξουν οι Σοβιετικοί για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980. Του αλήστου μνήμης μποϊκοτάζ και των πέντε απουσιών από το τουρνουά του μπάσκετ, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτή των χρυσών Ολυμπιονικών, Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Επικράτησε η Γιουγκοσλαβία των Κιτσάνοβιτς, Τσόσιτς, Νταλίπαγκιτς, Ντελίμπασιτς και όλων των άλλων θρύλων, μετά τη νίκη της επί της Ιταλίας των Μπρουναμόντι, Σακέτι και Μενεγκίν στον τελικό (86-77). Οι οικοδεσπότες ανέβηκαν στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου, επικρατώντας της Ισπανίας (117-94). Aργότερα πήρα το όνομα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, αλλά αυτό πρέπει να ήταν το μόνο που άλλαξε μέσα στα χρόνια.
Ο Υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Τιμούρ Ιβάνοφ εμφανίστηκε τη Δευτέρα 18/1 σε συνάντηση προπονητών σχολείων και των επικεφαλής όλων των τμημάτων της ΤΣΣΚΑ, για να πει πως αποφάσισε να γκρεμιστεί άμεσα (το προσεχές καλοκαίρι) το ‘απαρχαιωμένο στάδιο’, ώστε έως το τέλος του 2022 να είναι στη θέση του η νέα ‘αρένα’. Το Υπουργείο όπου ανήκει η εγκατάσταση ενημέρωσε και ότι έχει ήδη δεσμευθεί από το ομοσπονδιακό μπάτζετ το ποσό των 3.5 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (39.125.475 ευρώ), ενώ έως το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα δώσει άλλα 2 δισεκατομμύρια (22.35 εκατομμύρια ευρώ). Στο νέο complex θα υπάρχουν δύο γήπεδα μπάσκετ, μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και μια ιατρική κλινική.
Προφανώς και ο Ιβάνοφ δεν ασχολήθηκε με το πού θα αγωνίζεται η ΤΣΣΚΑ, στη VTB United League, καθώς χρησιμοποιούσε αυτό το γήπεδο για τα παιχνίδια της. Για αυτό και εμφανίστηκε ο Αντρέι Βατούτιν στο Sports Express για να πει ‘είμαστε άστεγοι’. Κατήγγειλε και ότι ο Υπουργός ‘θέλει να στριμώξει έξι σπορ σε ένα κτίριο’.
Συμφώνησε πως ο χρόνος έχει ξεπεράσει τις εγκαταστάσεις, εν τούτοις διαφώνησε -κάθετα- με το ‘αποφασίσω και διατάζω’ του Υπουργού.
“Ενώ χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο γήπεδο για περίπου 30 χρόνια και είμαστε πάντα συνεπείς στο ενοίκιο, λάβαμε μια ειδοποίηση το Δεκέμβριο πως σε έξι μήνες το συμβόλαιο θα τερματιστεί. Μας έπεσε κεραυνός στο κεφάλι. Η ΤΣΣΚΑ είναι εθνικός θησαυρός και ένα από τα σύμβολα της χώρας μας και από τον Ιούνιο θα είναι άστεγη. Ήταν μια εξαιρετική απόφαση, παραμονές των 100ων γενεθλίων μας (ιδρύθηκε το 1923)”. Εξήγησε πως οι διοικούντες σκέφτονται τη μετακόμιση σε άλλη πόλη. Θα έλεγες πως μια πιο εύκολη λύση είναι να δίνει πια όλα τα παιχνίδια στην Μegasport Arena όπου αγωνίζεται από το 2016 για την Euroleague. “Ο Υπουργός μας φέρεται σαν να είμαστε απρόσκλητοι επισκέπτες. ‘Ηλθαμε αντιμέτωποι με μια πρόκληση που είναι πιο δύσκολη και από το να κατακτήσουμε τη Euroleague. Δηλαδή, δυο προκλήσεις: μια τακτική και μια στρατηγική. Η πρώτη μας ωθεί να βρούμε άμεσα μια προσωρινή λύση για το σύλλογο και τις τρεις ομάδες του. Η δεύτερη χρειάζεται 2 με τρία χρόνια σοβαρών επενδύσεων για την κατασκευή νέας, ιδιόκτητης αρένας.
“Η Μπαρτσελόνα περιφέρει το πλάνο της να δημιουργήσει νέο γήπεδο εδώ και μια δεκαετία, ενώ η Euroleague έχει κρίνει ως ακατάλληλο το Palau Blaugrana, παρ’ όλα αυτά δίνει άδεια για τη χρήση του. Η ΤΣΣΚΑ καλείται να μετακομίσει άμεσα. Έξι μήνες δεν φτάνουν για να βρούμε μια λύση, ώστε να μην επηρεαστούν οι δραστηριότητες του οργανισμού. Πλέον εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Υποθέτω πως γνωρίζετε πόσα χρήματα απαιτούνται, για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο στάδιο από το μηδέν. Ακόμα και για τον ιδιοκτήτη μας, είναι πολλά τα λεφτά”.
Μια στάση εδώ.
Η ΤΣΣΚΑ ανήκει βασικά στην κυβέρνηση και τα τελευταία χρόνια στην Nornickel, κολοσσό εξόρυξης και τήξης νικελίου και παλλαδίου -πρώτη στον κόσμο στο είδος της και μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων παραγωγών χαλκού του πλανήτη. Μεταξύ των μετόχων της είναι και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς (4.95%). Το κύριο μετοχικό πακέτο το ‘χει ο Βλάντιμιρ Ποτάνιν, γνωστός ως ‘εκ των πιο πλούσιων Ρώσων’ με ‘αξία’ που έχει εκτιμηθεί στα 24.7 δισεκατομμύρια δολάρια, από το Forbes. Ανήκει και σε άλλες λίστες. Για παράδειγμα, αυτή με τους πιο κοντινούς συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν. και εκείνη των επενδυτών στην ByteGrid που πληρώθηκε από τις ΗΠΑ για να δημιουργήσει το σύστημα πληροφοριών για τις εκλογές στο Μέριλαντ -όπως είχε ανακοινώσει το FBI.
Tα έσοδα της Nornickel, την οποία απέκτησε ο Ποτάνιν με τον τότε συνεργάτη του, Μιχαήλ Προκχόροφ (πρώην ιδιοκτήτη των Νετς) στις αρχές του 1990, μέσω του περίφημου συστήματος δημοπρασιών ‘δάνεια για μετοχές’ σε ιδιωτικοποιήσεις. Eίναι εκ των ορίτζιναλ ‘ολιγαρχών’, από την εποχή του Μπόρις Γιέλτσιν και εκ των εμπνευστών του σχεδίου. Το 2007 χώρισε τα ‘τσανάκια’ του με αυτά του Προκχόροφ, μετά τη σύλληψη του τελευταίου στη Γαλλία για αγοραίο έρωτα. Του έδινε 1.000.000.000 δολάρια για να πάρει το 25% των μετοχών που είχε. Εκείνος ζητούσε 15 δισεκατομμύρια, δεν τα βρήκαν ποτέ, ο Προκχόροφ πούλησε αλλού (Όλεγκ Ντεριπάσκα, πρώην πιο πλούσιος άνθρωπος της Ρωσίας και προφανώς εκ των πιο δυνατών ‘ολιγαρχών’) και τελείωσε εκεί η ιστορία. Με τη Nornickel. Γιατί ο Ποτάνιν μήνυσε τον Προκχόροφ για διαφωνία που είχαν επί ιδιοκτησίας στη Μόσχα και του ζητούσε 29 εκατομμύρια δολάρια. Μετά άρχισε να διαπληκτίζεται με τον Ντεριπάσκα, για μα εμφανιστεί ο Αμπράμοβιτς ως ειρηνοποιός.
Επί των ημερών του Ποτάνιν η Nornickel έκανε θραύση στον οικονομικό τομέα (τα έσοδα για το 2019 έφτασαν τα 13.6 δισεκατομμύρια), όπως εξελίχθηκε σε ‘έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες της ρωσικής Αρκτικής. Η πόλη Νόριλσκ είναι μεταξύ των πιο μολυσμένων της γης.
Για αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο είναι κατά τον Βατούτιν δύσκολο να βρει χρήματα να φτιάξει νέα αρένα στην ΤΣΣΚΑ. “Μας έχουν ήδη εγγυηθεί πως θα μας παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια. Ας προσπαθήσουμε να ‘βγούμε’ από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, με ψηλά το κεφάλι. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάτι το θετικό, από μια αρνητική κατάσταση που δημιούργησε απόφαση του Υπουργού Αμύνης. Ίσως η καλύτερη λύση είναι να μεταφερθούμε 100% στη Megasport Arena. Αυτό όμως, δεν μπορεί να γίνει έως το καλοκαίρι, αφού δεν υπάρχουν προπονητήρια και το κεντρικό γήπεδο έχει ήδη ενοικιαστεί για διαφορετικά events. Eίμαι σίγουρος πως ο Δήμαρχος της Μόσχας καταλαβαίνει πως ο σύλλογος με την πιο πλούσια ιστορία, η ‘σημαία’ των ρωσικών σπορ θα μείνει άστεγος”.