Παναθηναϊκός-Βιλερμπάν: Πάει ο παλιός ο ΠΑΟ, έρχεται ο νέος του Κάτας
Ο Νέντοβιτς γιόρτασε την Πρωτοχρονιά των Σέρβων, ο Παπαγιάννης κατέρριψε το ατομικό ρεκόρ πόντων, ο Μήτογλου μονιμοποιήθηκε στο '4' και ο Χαραλαμπίδης παραδίδει στον Κάτας έναν Παναθηναϊκό με βελτιωμένη ψυχολογία, αλλά... λιγότερους παίκτες.
Η έκτη νίκη του Παναθηναϊκού στην Euroleague ήταν η πρώτη μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες και μόλις μια επιτυχία στα προηγούμενα έξι παιχνίδια. Το 88-71 επί της Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ θα ‘ταν δεδομένο πέρυσι, όταν στο αντίστοιχο παιχνίδι η ελληνική ομάδα είχε βρει 100 πόντους, αλλά όχι εφέτος. Ιδίως για ένα σύνολο ‘λεκιασμένο’ από τις διαδοχικές ήττες και πληγωμένο αγωνιστικά, δεδομένου ότι απουσίαζε ο Παπαπέτρου. Ούτε, άλλωστε, πολύς καιρός είχε μεσολαβήσει από το -24 της Λιόν στο μαρτυρικό βράδυ της 1ης του Δεκέμβρη.
Εκείνη την ημέρα οι πρωταθλητές είχαν αφήσει τους αντιπάλους τους να σουτάρουν με 71% στα τρίποντα (17/24), έχοντας χάσει συνολικά μόνο 20 από τα 55 σουτ τους. Αντιθέτως ατομικά ο Νέντοβιτς είχε βρει σίδερο σε 9 προσπάθειες, μετρώντας επτά χαμένα τρίποντα (0/7). Το βράδυ της Τετάρτης δεν ήταν πρωτομηνιά, αλλά… Πρωτοχρονιά. Με το παλαιό ημερολόγιο, το ιουλιανό που ακολουθούν οι συμπατριώτες του και φυσικά ασπάζεται ο ίδιος. “Για τους Σέρβους άλλαξε ο χρόνος και ήθελα να το γιορτάσω“, δήλωσε αστειευόμενος ο ηγέτης του ‘τριφυλλιού’, έχοντας προκαλέσει αγανάκτηση στο καλάθι της Βιλερμπάν με 33 πόντους από 6/7 δίποντα και 5/10 τρίποντα.
Στο 55-48, στην πρώτη απόπειρα του Παναθηναϊκού να ξεμακρύνει, είχε ήδη πετύχει 28! Περισσότερους, δηλαδή από τους μισούς σε μια τέταρτη εφετινή εμφάνιση με +25 πόντους. Για τον Θανάση Γιαπλέ βέβαια το άξιο αναφοράς δεν ήταν η παραγωγική βραδιά του Σέρβου σκόρερ, η οποία συνδυάστηκε με 6 ασίστ, αλλά το γεγονός πως “κατάλαβε ότι έπρεπε να δώσει το παραπάνω στην άμυνα. Με το footwork που έχει μπορεί να παίξει καταπληκτικά. Αυτό ήταν το έξτρα στοιχείο της εμφάνισής του“.
Συνολικά η αμυντική προσαρμογή του Παναθηναϊκού δούλεψε σε τουλάχιστον ικανοποιητικό βαθμό μετά τους πρώτους 15 πόντους των Γάλλων σε λιγότερα από 5 λεπτά αγώνα, μια και στα υπόλοιπα 35 το παθητικό ήταν μόλις 56. Σ’ αυτήν τη συνθήκη βοήθησε τρομερά η ταχύτητα του Παπαγιάννη έναντι του θηριώδους και πανούργου, πλην δυσκίνητου Φολ. “Είναι ένας εκπληκτικός παίκτης και μαθαίνω απ’ αυτόν“, επεσήμανε με στωικότητα ο σέντερ του ‘τριφυλλιού’, αλλά την ίδια ώρα ήταν αμέτρητες οι φορές που βρέθηκε να καρφώνει την μπάλα στη στεφάνη της Βιλερμπάν, φτάνοντας με 8/10 σουτ και 2/2 βολές να καταρρίψει το προηγούμενο ατομικό ρεκόρ πόντων του στη διοργάνωση, σταματώντας στους 18.
Θα ‘ταν, βέβαια, μισός, αν ο Ντίνος Μήτογλου, χωρίς να πηγαινοέρχεται μεταξύ ‘4’ και ‘5’, δεν λειτουργούσε σταθερά ως ο δεύτερος πόλος της ρακέτας. Έπαιξαν παραπάνω από 30 λεπτά αμφότεροι, τα περισσότερα παράλληλα. “Με τον Γιώργο γνωριζόμαστε από 13 χρόνων και ξέρουμε ο ένας πώς να καλύψει τον άλλον“, θυμήθηκε ο Μήτογλου και γι’ αυτό δεν εξέπληξε η συνεργασία τους. Τότε γιατί κάλυπτε έως σήμερα τη θέση του σέντερ; Ο Γιαπλές πρόλαβε οποιαδήποτε ερώτηση και εξήγησε πως “με την απουσία του Όγκαστ δεν είχαμε εναλλακτική επιλογή για τον Παπαγιάννη και γι’ αυτό ο Ντίνος έπαιζε τόσον καιρό στο 5. Δεν είμαστε τόσο… (σ.σ απέφυγε να χρησιμοποιήσει κάποια λέξη) και τα βασικά τα καταλαβαίνουμε“.
Όπως και να ‘χε οι δυο τους έδωσαν 29 πόντους με 12/14 εντός πεδιάς, παρέα με 17 ριμπάουντ. Κυρίως αμυντικών που ‘ταν το σημείο καμπής προκειμένου να παγιωθεί η υπέρ του Παναθηναϊκού κατάσταση (62-53, 66-56 στο 29’10”). Μόνο κατά το πρώτο μισό είχαν χαθεί 7 εξ αυτών και η Βιλερμπάν είχε την ευχέρεια να μένει κοντά (36-36, 42-40) βρίσκοντας ξεκούραστους πόντους από δεύτερες επιθέσεις που γίνονταν απευθείας δίποντο ή τρίποντο. “Όταν αυτός ο αντίπαλος δεν βάζει εύκολα καλάθια, αγχώνεται“, κατέληξε ο Γιαπλές ξεκαθαρίζοντας με σιγουριά πως “παίζοντας αμυντικά ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα“.
Τούτο πλέον αφορά πια τον (προφήτη αλλά σε καμία περίπτωση Μεσσία) Όντεντ Κάτας που με προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα θα ‘ναι ο άνθρωπος που θ’ αναλάβει την αναδιαμόρφωση του Παναθηναϊκού με τα παρόντα φυσικά υλικά, διότι “είναι μια μεγάλη πρόκληση και ίσως δεν θα είχα κάποια αντίστοιχη ευκαιρία στο μέλλον“, όπως σχολίασε προτού αφήσει πίσω του τη Χάποελ. Υπολογίζοντας ή όχι τον Μάρκους Φόστερ, θα φανεί λίαν συντόμως. Πάντως ο Αμερικάνος γκαρντ έμεινε ξανά εκτός ροτέισον και τυχαίο δεν είναι. Όπως και ο Μπεν Μπέντιλ. Ο Γκανέζος ίσως να μην χωρούσε στο πλάνο. Ασχέτως αν ο Κώστας Χαραλαμπίδης, στην πρώτη νίκη του ως χεντ κόουτς σε ομάδα της Euroleague, υποστήριξε ότι “δεν αλλάξαμε κάτι, απλώς προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους παίκτες“, είχε πειράξει κάτι. Εμφανώς!