ΓΝΩΜΕΣ

Σε έκανε να φωνάξεις “Come on England”…

Ο Τσάρλυ γράφει για την εθνική Αγγλίας που εμφανίστηκε επιτέλους σε τουρνουά με ποδοσφαιρικό σχέδιο που να της επιτρέπει να πιάσει το αγωνιστικό της ταβάνι, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τις ικανότητεςς των ποδοσφαιριστών που διαθέτει. Σε βαθμό που να μην θυμίζει... Αγγλία!

Σε έκανε να φωνάξεις “Come on England”…
AP Photo/Sergei Grits

Επιτέλους σε τουρνουά εμφανίστηκε η Εθνική Αγγλίας με ποδοσφαιρικό σχέδιο που να της επιτρέπει να πιάσει το αγωνιστικό της ταβάνι. Μετά από πολλές διοργανώσεις στο Μουντιάλ της Ρωσίας, εμφανίζουν τα “Λιοντάρια” μία αποστολή με ένα σχέδιο ικανό να εκμεταλλευτεί τις ικανότατες των ποδοσφαιριστών που διαθέτουν. Είπε ο Θέμης Καίσαρης, κάτι πολύ σωστό στην εκπομπή της Παρασκευής στον “Sport 24 Radio 103,3”, πως η φετινή Αγγλία δεν θυμίζει Αγγλία.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΟΥΣ

Σε αυτό του τουρνουά δεν υπάρχει Μπέκαμ, Λάμπαρντ, Τζέραρντ, Όουεν, Ρούνι δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος αστέρας, αλλά ένα νεανικό σύνολο με ποδοσφαιριστές που έχουν στο γήπεδο να βγάλουν ενέργεια και τρεξίματα. Ο Σάουθγκειτ, μπορεί να μην έχει την εμπειρία, των Έρικσεν, Καπέλο και Χόγκσον, όμως κατεβάζει τους Άγγλους με μία λογική που θα τους βοηθήσει να φθάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν.

Πιθανότατα οι δυνατότητες τους, να είναι μέχρι τον πρώτο η τον δεύτερο νοκ άουτ γύρο. Όμως όποιες και να είναι, αυτήν την φορά θα προσπαθήσουν να τις διεκδικήσουν, με ένα πλάνο που τους το επιτρέπει. Στο κέντρο αυτή την φορά παίζουν κανονικοί κεντρικοί χαφ και όχι ο Ρούνι δίπλα σε ένα 6άρι, η ενδεκάδα δεν έχει 4 επιθετικούς, ο Στέρλινγκ την ταχύτητα του την βγάζει σε χώρους που μπορεί να γίνει επικίνδυνος και όχι στην γραμμή, ο Κέιν παίζει επιθετικός και όχι επιτελικός χαφ και στα κόρνερ είναι μέσα στην περιοχή και δεν τα εκτελεί αυτός.

Απορώ τι θα σκεφτόταν ο Ρόι Χόγκσον όταν θα έβλεπε τον Κέιν να σκοράρει δύο φορές, μετά από εκτέλεση κόρνερ, όταν ο ίδιος στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό είχε τον Κέιν να εκτελεί τα κόρνερ. Το τέρμα στις καθυστερήσεις, ήρθε για να αποδείξει, πως όταν λειτουργείς σωστά, δεν γίνεται να έχεις συνέχεια την τύχη εχθρό σου. Η Αγγλία, θα μπορούσε από το πρώτο ημίχρονο να έχει καθαρό σκορ, δεν το έκανε, πίεσε ψηλά έβγαλε ένταση, δημιούργησε καθαρές ευκαιρίες βρήκε μόνο ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο από κόρνερ και όχι από δική της δημιουργία όπως θα άξιζε και χάρη σε μία αυστηρή χρησιμοποίηση του VAR έκλεισε το ημίχρονο με 1-1.

ΠΙΕΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ

Στο δεύτερο ημίχρονο, δεν βρήκε τις ίδιες φάσεις, δεν έχει άλλωστε και την ατομική ποιότητα της Βραζιλίας, να μπορεί να βρει καθαρές ευκαιρίες σε κλειστές άμυνες, ούτε την δημιουργία των Ισπανών. Έχει όμως τα δικά της όπλα που σε αυτό το τουρνουά είναι η πίεση και η ένταση που μπορούν να βγάλουν στο παιχνίδι τους. Αυτό έκαναν μέχρι τέλους, έκλεισαν τους Τυνήσιους, τους κράτησαν χαμηλά και βρήκαν το γκολ από αυτή καθαρά την επιλογή, ο Λόφτους-Τσικ πίεσε σε μία φάση που φαινόταν χαμένη και οδήγησε τον Τυνήσιο να βγάλει την μπάλα από μόνος του κόρνερ και στην φετινή Αγγλία ο Κέιν είναι στην περιοχή, δεν τα εκτελεί αυτός.

ΤΟ 3-5-2 ΤΟΥ ΣΑΟΥΘΓΚΕΙΤ

Ο Σάουθγκέιτ δεν κάνει κάτι εξεζητημένο, δεν χρειάζεται άλλωστε μιλάμε για Εθνικές, ομάδες που μαζεύονται για μικρό διάστημα και ετοιμάζονται για συγκεκριμένα παιχνίδια. Σε αυτά τουρνουά, επιβάλεται να έχεις αμυντική ασφάλεια, να προσπαθείς να αξιοποιείς τα όπλα σου, αν έχεις και ρόστερ που να σου επιτρέπει να τρέξεις και να βγάλεις λίγο ένταση και να βρεις χώρους που να είσαι ικανός να βγάλεις τρεξίματα μέσα στο καλοκαίρι, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο όπλο, κάτι που το καταλαβαίνει εύκολα κανείς παρακολουθώντας την διοργάνωση.

Η φετινή Αγγλία είναι ένα φρέσκο σύνολο, που πιέζει και μπορεί για τα δεδομένα τις διοργάνωσης να τρέξει. Ο Σάουθγκέιτ εφαρμόζει ένα 3-5-2 που της δίνει ισορροπία στις γραμμές και το δικαίωμα να μένει τουλάχιστον όταν θέλει να ασκήσει πίεση, ψηλά με ασφάλεια. Θέλει στον άξονα ηγέτη τον Ντέλε Άλι, πήρε από τον Λίνκαρντ τα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή που χρειαζόταν από αυτόν, ώστε να υπάρχει τρίτος ποδοσφαιριστής να χτυπά κάθετα, είχε τον Στέρλινγκ να τρέχει σε μικρούς χώρους εκεί που τον ένιωθε η άμυνα και τον Κέιν εκεί που ξέρει να αγωνίζεται.

Μεγάλο πράγμα που ξεκίνησε με δύο τέρματα ο Κέιν, τον χρειάζονται “ζεστό” και να έχει επαφή με τα δίχτυα στην διοργάνωση, για να μπορούν να ελπίζουν πως θα πάνε μακριά. Επίσης ο Σάουθγκειτ πρέπει να έμεινε πολύ ευχαριστημένος από τους δύο παίκτες που έβαλε από τον πάγκο, έδωσαν βοήθειες οι Ράσφορντ, Λόφτους-Τσικ και κράτησαν με τον τρόπο που αγωνίστηκαν την Τυνησία χαμηλά. Ο τελικός της Αγγλίας ήταν με την Τυνησία και το γκολ του Κέιν ήταν χρυσό, στην πραγματικότητα πέρασε τους Άγγλους στους 16. Σε όμιλο με Παναμά και Βέλγιο, την δεύτερη θέση μόνο από την Τυνησία θα μπορούσαν να την χάσουν, πλέον τα κουκιά δεν βγαίνουν, τα “λιοντάρια” πέρασαν από το πρώτο παιχνίδι, στους “16”.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Έχει αποδειχτεί σε αυτό τα Μουντιάλ πως οι νίκες έρχονται δύσκολα, από τα μεγάλα φαβορί μόνο οι Γάλλοι κέρδισαν και το έκαναν παίζοντας άθλια. Το γεγονός αυτό κάνει φυσικά καλό στην διοργάνωση, αναγκάζει από νωρίς τα βαριά χαρτιά να παίξουν με την πλάτη στον τοίχο. Βραζιλία, Γερμανία, Αργεντινή ακόμα και η Ισπανία με την Πορτογαλία, θα πρέπει για να μην γυρίσουν σπίτι, να κερδίσουν τα παιχνίδια τους, ενώ και οι Γάλλοι με την εικόνα που έδειξε το Περού και με τους Δανούς να μετρούν 3 βαθμούς, θα πρέπει να βελτιωθούν για να βρεθούν στα νοκ άουτ. Όλα αυτά δημιουργούν μία προσμονή για την συνέχεια και θέλω να πω κάτι σε όσους γκρινιάζουν για το θέαμα της διοργάνωσης. Το Μουντιάλ δεν το παρακολουθείς για να δεις, πώς παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο, αυτό συμβαίνει σε συλλογικό επίπεδο.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ, ΟΧΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ

Οι προπονητές των Εθνικών ομάδων έχουν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, μαζεύουν ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών στο τέλος της σεζόν με ποδοσφαιριστές που έχουν βγάλει τραυματισμούς, που έχουν κλατάρει και θέλουν ειδική διαχείριση για να μπορέσουν να συνεχίσουν. Εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να βάλεις την ομάδα σου να πιέσει ψηλά και δεν έχεις χρόνο για να μπορέσεις να διδάξεις αυτοματισμούς και συνεργασίες σε τόσο μικρό διάστημα. Συνυπολογίστε σε όλα αυτά, πως δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, άντε να μπορείς να κάνεις ένα λάθος στους ομίλους, στην συνέχεια μπαίνεις σε διαδικασία παιχνιδιών δίχως αύριο, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για ρίσκο.

Όλα αυτά οδηγούν τους προπονητές σε μια συντηρητική φιλοσοφία και σε τακτική λογική που είναι πάνω στα βασικά του ποδοσφαίρου. Αναγκαστικά περιορίζονται στο να δημιουργούν δεμένα σύνολα, που να μπορούν να έχουν αμυντική ισορροπία και να βγάζουν περισσότερες φάσεις από ότι θα δέχονται, ποντάροντας σχεδόν αποκλειστικά στο ατομικό ταλέντο κάποιον ποδοσφαιριστών τους παρά σε κάποιο δουλεμένο σχέδιο. Οι συνθήκες είναι συγκεκριμένες, οπότε την δημιουργία της Μάντσεστερ Σίτι, την ευκολία της μέσα από μεγάλη κατοχή να βγάζει καθαρές φάσεις, το ποδόσφαιρο έντασης της Λίβερπουλ και την συνολική ποιότητα της Ρεάλ, στο Μουντιάλ δεν πρόκειται να το βρεις.

Η απόλαυση έρχεται από την σημασία που έχει η στιγμή, το κάθε ακούμπημα είναι ικανό να μείνει στην αιωνιότητα και να καθορίσει για πάντα την ζωή αυτού που το επιχειρεί, και για πολλές ημέρες τους ρυθμούς ζωής της χώρας που αγωνίζεται. Κανένα άλλο γεγονός δεν μπορεί να επηρεάσει τόσο έντονα την ψυχοσύνθεση εκατομμύρια ανθρώπων, όσο μία ενέργεια ποδοσφαιριστή στο Μουντιάλ, το στοιχείο αυτό από μόνο του φθάνει για να κάνει την διοργάνωση συναρπαστική. Με τα δύο παιχνίδια του 8ου ομίλου ολοκληρώνεται η πρώτη αγωνιστική και το γεγονός πως τα φαβορί βρίσκονται από τόσο νωρίς με την πλάτη στον τοίχο, δίνει μία ξεχωριστή ομορφιά στην διοργάνωση, καθώς από νωρίς θα απολαύσουμε παιχνίδια δίχως αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK