Γιώργος Παπαγιάννης, ο πιο βελτιωμένος… γίγαντας
Η νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της Άλμπα ανέδειξε τη βελτίωση στην άμυνα, τις ηγετικές ικανότητες Ιωάννη Παπαπέτρου και Νεμάνια Νέντοβιτς και κυρίως τη φιγούρα του Γιώργου Παπαγιάννη, που έχει βελτιωθεί σε όλα και σιγά σιγά γίνεται κυρίαρχος. Όλα είναι υπερ του, αλλά του λείπει και κάτι σημαντικό.
Πρώτα απ’ όλα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φάνηκε να διαβάζει καλά το μάθημά του. Σημειώνουμε με έμφαση ότι και στα δυο παιχνίδια που έδωσε στο ΟΑΚΑ, με Ρεάλ και Άλμπα, δέχθηκε από 69 πόντους (εντάξει, η Ρεάλ έβαλε στο τέλος 97, αλλά χρειάστηκαν και δυο παρατάσεις), ένα παράσημο για μια από τις χειρότερες άμυνες που αντιμετώπιζε δυο από τις καλύτερες επιθέσεις της Ευρωλίγκας,
Σε αυτό το κομμάτι βοήθησε πολύ ο προπονητής του. Προφανώς, ο Γιώργος Βόβορας δεν παίζει άμυνα, η προσαρμογή του man-to-man σε ζώνη ωστόσο, που χρησιμοποιήθηκε και στα δυο παιχνίδια με παραλλαγές, ήταν μια καλή ιδέα του νεαρού κόουτς, συν την προσπάθεια όλης της “πράσινης” ομάδας να παίξει άμυνα, βγάζοντας ενέργεια όσο και αποφασιστικότητα σε κάθε διεκδικούμενη φάση.
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ψάχνει τη σταθερότητα σε αυτό το επίπεδο, ειδικά στα εκτός έδρας ματς, ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και κυρίως την αυτοπεποίθησή του. Οι επόμενοι δύο αγώνες, μακριά από το ΟΑΚΑ, με Μακάμπι και Ερυθρό Αστέρα, θα είναι ένα δείγμα για το αν οι “πράσινοι” θα μπορέσουν να αναρριχηθούν στη βαθμολογία. Σίγουρα νιώθουν καλύτερα από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν είχαν τσαλακωθεί από την ήττα κόντρα στην Ζαλγκίρις.
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Νεμάνια Νέντοβιτς αναδεικνύονται μέσα από το παιχνίδι σε ηγέτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, αλλά κοινή συνισταμένη είναι πως όταν αυτοί είναι καλά, πηγαίνει το ίδιο κι η ομάδα τους. Παρόλα αυτά, ο παίκτης που κλέβει την παράσταση (ακόμη και στις ήττες) φέτος είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο 23χρονος σέντερ βγάζει κάθε φορά ένα διαφορετικό πρόσωπο απ’ αυτό που είχαμε συνηθίσει, απόρροια της δικής του προσωπικής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα (ειδικά στο κορμί του), αλλά και της χρησιμοποίησης του από την ομάδα.
Είναι γνωστό ότι οι ψηλοί ωριμάζουν αργότερα από τους κοντούς. Θα πρέπει να δέσει το σώμα τους, να εξελίξουν τις κινήσεις τους, να δουλέψουν στις αδυναμίες τους και να προσαρμόζονται στην ταχύτητα των κοντών. Όλα αυτά τα έχει κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Έλληνας διεθνής, που προφανώς αν συνεχίσει έτσι τα επόμενα χρόνια, θα γίνει ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Δύσκολα θα βρει κανείς ένα κορμί 220 εκατοστών να έχει τόσο καλή επαφή με το καλάθι, αν και από μόνο του δεν φτάνει κάτι τέτοιο για να σε κάνει απόλυτο κυρίαρχο.
Μεγάλη βελτίωση σε όλα
Οι αριθμοί λένε ότι ο Παπαγιάννης κάνει φέτος την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, μέχρι την επόμενη. Σημειώνει 9.8 πόντους (με 65.2% δίποντα και 82.4% βολές, πολύ σημαντικό για έναν παίκτη του ύψους του), παίρνει 6.3 ριμπάουντ, δίνει 1.1 ασίστ και κάνει 1.9 κοψίματα. Δεν είναι ένας μονοδιάστατος ψηλός, που μόνο θα καρφώνει την μπάλα ή θα παίρνει ριμπάουντ, αλλά προσπαθεί να είναι χρήσιμος σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού του. Ακόμη και σε ένα τρίποντο (από τα 7 που έχει δοκιμάσει) ευστόχησε. Για πρώτη φορά από τόσο μακριά στην Ευρωλίγκα.
Σε σχέση με πέρσι είναι παντού βελτιωμένος, αφού στα 27 ματς της προηγούμενης σεζόν είχε 6.9 πόντους (63%δ, 66.7%β), 4.7 ριμπάουντ, 0.2 ασίστ και 0.9 κοψίματα. Και έπαιζε και 7 λεπτά λιγότερο, απ’ ό,τι φέτος.
Στα τελευταία 6 παιχνίδια του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε 5 φορές διψήφιο αριθμό πόντων και 2 νταμπλ-νταμπλ (με Μπασκόνια και Ζαλγκίρις). Κόντρα στη Ρεάλ την περασμένη Τρίτη έπαιξε περισσότερο από ποτέ (35 λεπτά) στη διοργάνωση. Το αντίπαλον δέος του, Γουόλτερ Ταβάρες, υπαγόρευε τη συμμετοχή του σε ένα παιχνίδι όπου ο νεαρός Έλληνας έκανε μια σπουδαία εμφάνιση, σημειώνοντας 14 πόντους, χάνοντας μόλις ένα σουτ (7/8) και βγαίνοντας πολλές φορές έξω (0/4 τρίποντα) για να παρασύρει τον αντίπαλό του, ώστε να αδειάσει η ρακέτα της Ρεάλ. Γενικά, το σουτ από μέση απόσταση το έχει βελτιώσει στο έπακρο και είναι προφανώς ένα από τα δυνατά σημεία του, αφού πολύ δύσκολα ένας σέντερ 2.20 μπορεί να κοπεί όταν σουτάρει, ας πούμε, από την κορυφή της ρακέτας. Έχει δουλέψει πολύ σε αυτό το σουτ, φαίνεται και από την ευστοχία του στις ελεύθερες βολές, όπου μετράει μόλις 3 χαμένες, από τις συνολικά 17 που έχει εκτελέσει ως τώρα στην Ευρωλίγκα.
Ο Παπαγιάννης, όμως, είχε πάντα μια καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει φέτος είναι η πολύπλευρη συνεισφορά στο παιχνίδι, όπως έκανε την Πέμπτη εναντίον της Άλμπα. Απέναντι στη γερμανική ομάδα, ο ψηλός έμεινε στο παρκέ άλλα 30:11 λεπτά κι έμοιαζε να είναι παντού, έχοντας 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, αλλά και 3 ασίστ (ρεκόρ καριέρας) και 4 μπλοκ! Παίκτη να γεμίζει τη στατιστική με αυτά τα νούμερα, όπως τουίταρε ο συνάδελφος Γιάννης Ψαράκης, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε να δει από την εποχή του Δημήτρη Διαμαντίδη, όταν ο 3D είχε 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 5 κοψίματα και 3 ασίστ, σε ένα παιχνίδι με τη Ρόμα το 2007!
✍ Το ότι έφτασε ήδη στην κορυφή των μπλοκέρ της διοργάνωσης τον σπεσιαλίστα Ταβάρες δείχνει και το πόσο προσπαθεί να αμυνθεί καλά στον αέρα. Είτε κόβοντας είτε αλλοιώνοντας τα σουτ, σε πολλές φάσεις ο Παπαγιάννης είναι ένα φόβητρο για τον αντίπαλο που θα ήθελε να διεισδύσει στη ρακέτα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ενώ δείχνει να έχει βελτιώσει και την προσωπική άμυνα, όπου ήταν πάντα ένα πολύ αδύνατο σημείο του.
Τι δεν έχει ακόμα
Γενικά, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ του φετινού Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ η βελτίωση του Έλληνα σέντερ. Μέχρι στιγμής, δείχνει ότι ο παίκτης ανταποκρίνεται σε αυτά που επιβάλλεται, πλέον, να κάνει στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωλίγκας και γίνεται σιγά-σιγά σημείο αναφοράς μιας ομάδας, η οποία τα επόμενα χρόνια μπορεί να χτιστεί γύρω από το τεράστιο κορμί του (αν συνεχίσει έτσι, βέβαια, πολύ σύντομα θα γίνει και περιζήτητος).
Τι δεν έχει ακόμη ο 23χρονος άσος; Αυτό που θα τον κάνει… πραγματικά ασυναγώνιστο. Ενώ μπορεί να σκοράρει με πικ εν ρολ, να ολοκληρώσει φάσεις που ακολουθεί παίρνοντας το επιθετικό ριμπάουντ, να σουτάρει από μέση απόσταση (και από το τρίποντο, το οποίο το έχει βάλει στο ρεπερτόριο του), δεν είναι ακόμη ο σέντερ που θα πάρει την μπάλα στο λόου-ποστ και θα σκοράρει ή θα δημιουργήσει ή και θα φθείρει τους αντίπαλους, στέλνοντας την ομάδα του πιο γρήγορα στο μπόνους των βολών (και τον εαυτό του επίσης).
Βλέπαμε την Πέμπτη το ματς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με την Άλμπα και την προσπάθεια των Γερμανών στο τελευταίο δεκάλεπτο να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Οι “πράσινοι” έμειναν μπροστά στο σκορ, γιατί πήραν μεγάλα σουτ πρώτα ο Νέντοβιτς και εν συνεχεία ο Παπαπέτρου. Προφανώς είναι κι αυτός ένας τρόπος να βάλεις τέλος σε οποιαδήποτε επιθυμία της αντίπαλης ομάδας να επιστρέψει στο παιχνίδι. Η πιο σίγουρη λύση, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να στηριχθείς και στον ψηλό σου. Να του περάσεις την μπάλα στο λόου-ποστ, να βάλει πλάτη και να κερδίσει τους πάντες στον αέρα (ή το φάουλ). Έχει αρχίσει να το κάνει, όμως όχι με τη συχνότητα που θα χρειαζόταν και επιβάλλει το ύψος του. Δεν τον έχουν πάρει ακόμη τα χρόνια, με την κατάλληλη δουλειά είναι σε θέση να γίνει και σε αυτό το κομμάτι ασυναγώνιστος, όπως σωστά τον συμβούλευσε πρόσφατα ο Γιάννης Μπουρούσης από την εκπομπή της Nova.