Ο Ελ Αραμπί έμεινε πιστός στη δέσμευσή του στο ποδόσφαιρο
Μια μέρα πριν το παιχνίδι που θα κρίνει τη συνέχιση ή όχι της φετινής ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού, ο Ελ Αραμπί υπέγραψε συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο λιμάνι έως το 2022, αφήνοντας στην άκρη αυτό που θα του έδινε τα καλύτερα λεφτά.
H γαλλική έκδοση του Yahoo! ασχολήθηκε μαζί του, με άρθρο που είχε για τίτλο ‘ο Μαροκινός, πεντακάθαρος σκόρερ, Ελ Αραμπί’, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 8/12, με αφορμή το παιχνίδι του Ολυμπιακού εναντίον της Πόρτο. Στην πρώτη παράγραφο ενημέρωνε ότι “ο 33χρονος είναι συχνά καθοριστικός στην επαγγελματική του καριέρα, που ξεκίνησε το 2008”. Στην πρώτη πρόταση αναφέρεται πως ‘θα προσπαθήσει την Τετάρτη 9/12 να ξεκλειδώσει το ‘λογαριασμό’ του, στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League της σεζόν 2020-21 και να βοηθήσει την ομάδα του, τον Ολυμπιακό να προκριθεί στο Europa League‘.
Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει πριν ένα χρόνο, “όταν επέτρεψε στους ‘ερυθρόλευκους’ να νικήσουν τον Ερυθρό Αστέρα, στο Βελιγράδι και έτσι να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, περνώντας από το Champions League στο Europa League -μετά ήταν αποτελεσματικός στη νοκ άουτ φάση εναντίον της Άρσεναλ”, ενώ “προέρχεται και από hat trick στο παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος, με το Βόλο”, το τρίτο που απήλαυσε μέσα στο 2020. Και αν όλα αυτά τα ξέρεις, να σου πω και κάτι που ενδεχομένως να αγνοούσες.
Οι Al-Rayyan και Al Saad της Qatar Stars League τον ήθελαν και δεν το έκρυβαν. Ήταν και διατεθειμένοι να πράξουν τα δέοντα. Δηλαδή, να τον ανταμείψουν αδρά. Η Al Saad ήταν η μεγαλύτερη απειλή και ο λόγος είναι -προφανώς- ότι έχει για προπονητή τον Ισπανό θρύλο, Τσάβι. Ο οποίος Τσάβι ζει και εργάζεται στο Κατάρ από το 2015, έχει πάρει τα πάντα σε τίτλους και τον Αύγουστο του 2017 πήρε και 226.917 ευρώ (1.000.000 ριάλια Κατάρ), κερδίζοντας έναν τύπο ιδιωτικής λοταρίας (θα έσκαγα αν δεν στο έλεγα).
Θα θυμάσαι πως ο κύριος τρόπος που έχει η λίγκα να εξασφαλίζει συμφωνίες με ξένους παίκτες (είναι το 23.8% του συνόλου) και προπονητές, είναι τα λεφτά. Οι πληροφορίες ήθελαν την ομάδα του Τσάβι να είναι έτοιμη να δώσει τα διπλάσια από όσα πρόσφεραν οι Πειραιώτες. Υπήρχαν όμως, διάφορα ‘αλλά’ που τον κράτησαν στην Ελλάδα, όπου σε κάθε περίπτωση αμείβεται μια χαρά.
Οι πληροφορίες θέλουν το συμβόλαιο που είχε υπογράψει το 2019 και είχε διετή διάρκεια, με option ανανέωσης για μια ακόμη σεζόν, να είχε για απολαβές τα 2.000.000 ευρώ -χώρια τα bonus. Oι ίδιες πηγές λένε πως το νέο deal έχει ‘κλειστή’ συνεργασία έως το 2022 και μια μικρή αύξηση στο μισθό, πράγμα που έκανε επιτακτικό το value for money -και ο ανταγωνισμός. Να σε ενημερώσω ότι μπορεί να διαβάσεις και πως απλά ενεργοποιήθηκε η option. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία λήγει το 2022, βάσει του τι έγινε την Τρίτη 8/12.
Σου είπα όμως, πως είχε λόγους να μείνει στη χώρα μας, όπως αποδεικνυόταν συνεπής με το ‘τα χρήματα έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν είναι ρυθμιστικός παράγοντας’ που είχε πει το 2011.
Ο πρώτος ήταν πως στον Ολυμπιακό έζησε την καριέρα που ονειρευόταν, από όταν έπαιζε με τα αδέλφια του έξω από το σπίτι της οικογένειας. Δηλαδή, έγινε ρυθμιστής εξελίξεων στην κορυφαία ευρωπαϊκή ‘σκηνή’. Ειρήσθω εν παρόδω, με τα τρία γκολ εναντίον του Βόλου έφτασε τα 36, στις 65 συμμετοχές του με τον Ολυμπιακό, ενώ ήταν και ‘οικονόμος’. Δηλαδή, έκανε 20 τελικές προσπάθειες, για να βάλει οκτώ γκολ στη Super League της τρέχουσας περιόδου, με το ποσοστό επιτυχία να φτάνει στο 40% –όπως επισήμανε ο Θέμης Καίσαρης, ‘ερμηνεύοντας’ τα ‘καλούδια’ της Opta.
Ένα χρόνο μετά την έξοδο του Ελ Αραμπί από τον Κατάρ και αφού βρήκε το ρόλο του και τελικά, τον εαυτό του στους Πειραιώτες επέστρεψε και στην εθνική ομάδα (είχε μείνει εκτός του 2018 World Cup και του 2019 African Nations Cup). Τον κάλεσε ο Χαλίλχοζιτς, για να τον δει να σκοράρει εναντίον της Σενεγάλης, στην πρώτη νίκη (3-1) των Atlas Lions από το Μάρτιο του 2016”.
Σε όσα λειτούργησαν υπέρ του Ολυμπιακού ήταν και η προτίμηση της οικογενείας του παίκτη να μην μπει στη διαδικασία πέμπτης μετακόμισης, σε μια 9ετια. Πέραν των όσων κάνει ο Ελ Αραμπί στον αγωνιστικό χώρο, περνά καλά και στην εκτός των τεσσάρων γραμμών, ζωή του, μέσω των σχέσεων που έχει δημιουργήσει με τις οικογένειες των Βαλμπουενά, Ντρέγκερ και Χασάν -με τις οποίες συνεννοούνται και στην ίδια γλώσσα, εκτός πολλών άλλων.
Για το τέλος, θα ήθελα να θυμίσω ότι έγινε παίκτης του Πέδρο Μάρτινς από ανάγκη, μετά την απόφαση του Μάρκους Μπεργκ να κάνει κάτι άλλο με την καριέρα του -από το να πει το ‘ναι’ στους ‘ερυθρόλευκους’. Και ο καθ’ ύλην αρμόδιος είχε ήδη χρίσει ως πρώτη επιλογή επιθετικού τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο μέχρι να βρεθεί στο 100% ο Ελ Αραμπί. Ώσπου ο Ισπανός τραυματίστηκε και πάλι από ανάγκη, κάλυψε το κενό ο Μαροκινός. Όσα έγιναν από εκεί κι έπειτα εξέλιξαν τον Ελ Αραμπί σε ανάγκη για τον Ολυμπιακό. Και προφανώς αυτό ήταν κάτι που δεν έγινε από σύμπτωση, με τον 33χρονο να δείχνει θαυμαστή συνέπεια στην ικανότητα που είχε πάντα να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες.