ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η περιουσία του Μαραντόνα και τα ‘κοράκια’ που την ορέγονται

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν είναι πια εδώ, η οδύνη αρχίζει να ξεθωριάζει, η μάχη για τα υπάρχοντα του ξεκινά. Και αναμένεται αμείλικτη... Ποια είναι η πραγματική του περιουσία, ποιοι την διεκδικούν, τι ορίζει ο νόμος της Αργεντινής και ο ρόλος των ιταλικών αρχών.

Η περιουσία του Μαραντόνα και τα ‘κοράκια’ που την ορέγονται
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα χαιρετά τον κόσμο στην 'Kazan Arena', πριν την αναμέτρηση της Γαλλίας με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην Ρωσία | 30 Ιουνίου 2018 AP Photo/Sergei Grits

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ‘έφυγε’, η μάχη για την περιουσία του αρχίζει. Η παγκόσμια μορφή του ποδοσφαίρου, που λατρεύτηκε από εκατομμύρια οπαδούς, έχασε τη ζωή του σε ηλικία 60 ετών από ανακοπή καρδιάς και όπως -δυστυχώς- συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τώρα ξεκινάει το μοίρασμα της πίτας όσων άφησε πίσω του. Σε μια διαδικασία που αναμένεται χρονοβόρα, σκληρή και με πολλές δίκες, αφού δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν εαυτούς δικαιούχους και δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να μείνουν έξω από τη ‘μάσα’. Λυπηρό μα και πραγματικότητα.

Ποια είναι ωστόσο η περιουσία που άφησε πίσω του ο ‘D10S’; Πολλές οι φήμες, πολλά τα σενάρια, θα προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά. Αν και μοιάζει δύσκολο να γνωρίζει κανείς ακριβώς τα στοιχεία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο τον τρόπο που μπορεί να μεταφραστούν σε χρήματα…

Ο Ντιεγκίτο κατέκτησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και σε μια καριέρα που κράτησε σχεδόν δύο δεκαετίες, φόρεσε μεταξύ άλλων την φανέλα ομάδων όπως οι Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και Μπόκα Τζούνιορς. Αποκόμισε τεράστια -για την εποχή- χρηματικά ποσά μέσα από το ποδόσφαιρο, ωστόσο η πολυτάραχη ζωή του, οι εξαρτήσεις του, οι δικαστικές διαμάχες αλλά και το γεγονός πως ουδέποτε υπήρξε σκλάβος του χρήματος, του στοίχισαν ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του.

Οι International Business Times αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η συμφωνία του Μαραντόνα με τη Νάπολι του απέφερε σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδισε άλλα 9 εκατ. από χορηγικές συμφωνίες. Για να καταλάβουμε λίγο την αντιστοιχία, εκείνα τα 11-12 εκατ. ευρώ θα ήταν περίπου 25 εκατ. σήμερα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Celebrity Net Worth, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε λιγότερο από 100.000 ευρώ σε μετρητά τον περασμένο Μάιο. Η τελευταία του δουλειά ως προπονητής ήταν στη Χιμνάσια Λα Πλάτα τη σεζόν 2019-2020, όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποιο ήταν το ύψος των απολαβών του. Όσο βρισκόταν στον πάγκο της Dorados του Μεξικού, ο Μαραντόνα αμειβόταν με 125.000 ευρώ μηνιαίως, επομένως στους 11 μήνες που έμεινε στο πόστο του αποκόμισε συνολικά λίγο πάνω από 1.3 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι λογικό, ο Αργεντίνος είχε και κάμποσες συμφωνίες με διάσημα brands, τα οποία προωθούσε με την εικόνα του. Η συνεργασία του με την Puma ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής την δεκαετία του ’80. Αγωνίστηκε με παπούτσια της γερμανικής εταιρείας σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το 1986, το 1990 και το 1994. Τότε υπέγραψε συμφωνία με την ιαπωνική Mizuno αλλά γρήγορα επέστρεψε στην Puma, με την οποία είχε επαγγελματική σχέση όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι τον θάνατο του.

Κατά καιρούς, ο Ντιεγκίτο συνεργάστηκε και με τις Coca Cola, Hublot και Konami (για τα Pro Evolution Soccer). Προφανώς και ο ‘Pipe de Oro’ διατηρούσε λογαριασμούς στα social media όπως το facebook και το instagram, δύο πλατφόρμες που του απέφεραν γερό εισόδημα μέσα από διαφημίσεις που είχαν απήχηση σε εκατομμύρια κόσμο. Γύρω στα 9 εκατ. ακόλουθους είχε στο facebook και ακόμη 6 εκατ. στο instagram.

Ο Μαραντόνα αντιμετώπιζε για χρόνια μεγάλο πρόβλημα με τις ιταλικές αρχές, που τον κατηγόρησαν για φοροδιαφυγή και χρέος πολλών εκατ. ευρώ. Ο θρυλικός Αργεντίνος κατηγορούσε τις ιταλικές αρχές για άδικη μεταχείριση, ενώ από τα βέλη του δεν είχε γλιτώσει και ο τότε τεχνικός διευθυντής της Νάπολι, στον οποίο απέδωσε την άγνοια του για τους φόρους που έπρεπε να καταβάλει την εποχή που αγωνιζόταν στους ‘παρτενοπέι’. Το 2016 ο ‘D10S’ υποστήριξε στην Corriere della Sera πως είχε πληρώσει το πρόστιμο για την φοροδιαφυγή από το 2003.

“Δεν χρωστάω τίποτα. Μου κυνηγούν άδικα τα 25 τελευταία χρόνια για 40 εκατ. ευρώ, με τα 35 εκατ. να αφορούν πρόστιμο για την υποτιθέμενη φοροδιαφυγή, υπόθεση για την οποία κάθε δικαστής έχει αποφανθεί πως δεν υπάρχει. Δεν θα ήθελα κανείς να βρεθεί στη θέση μου. Δεν χρωστάω τίποτα. Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να μετανοήσουν γι’ αυτό που μου έκαναν, γιατί ξέχωρα από το γεγονός πως είμαι αθώος, μου φέρθηκαν σα να είμαι ο χειρότερος εγκληματίας”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Παρά την τοποθέτηση του, οι ιταλικές αρχές επέμεναν πως χρωστούσε ακόμη δεκάδες εκατ. ευρώ. Το 2013 διαστήριο της Ρώμης είχε αποφανθεί ότι το χρέος με τους τόκους ήταν 40 εκατ. ευρώ.

Ο Άντζελο Πισάνο, Ιταλός δικηγόρος του Μαραντόνα στην υπόθεση, υποστήριξε πως “ο Ντιέγκο δεν έβγαλε τόσα πολλά λεφτά ως ποδοσφαιριστής. Εγώ δεν πληρώθηκα ποτέ, εκείνος έτρωγε τσάμπα σε εστιατόρια και τον βοηθούσαν οι φίλοι της Νάπολι. Δεν ενδιαφερόταν ποτέ για τα χρήματα και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι τον εκμεταλλεύτηκαν γι’ αυτό. Κανείς εγκληματίας, ούτε καν ένας μαφιόζος, δεν είχε ποτέ τόσο άθλια μεταχείριση όπως ο Ντιέγκο”.

Χάνοντας τη ζωή του, ο Μαραντόνα εκτός από τα 100.000 ευρώ σε μετρητά, δεδομένα άφησε πίσω του πέντε κατοικίες στο Buenos Aires, πολυτελή αυτοκίνητα (όπως μια Rolls Royce Ghost και μια BMW i8), επιχειρήσεις στην Ιταλία, επενδύσεις στην Κούβα, ακαδημίες ποδοσφαίρου στην Κίνα. Ίσως όμως ένα πόρισμα ειδικών είναι το στοιχείο – κλειδί στα περιουσιακά του στοιχεία, το οποίο δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια: υποστηρίζουν πως η εκμετάλλευση της εικόνας του Ντιεγκίτο θα συνεχίσει να αποφέρει εκατομμύρια ευρώ στους κληρονόμους του τα επόμενα χρόνια…

Επιχειρώντας μια κατά προσέγγιση αποτίμηση της περιουσίας του Μαραντόνα αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για περίπου 100 εκατ. ευρώ, μερίδιο από τα οποία θα διεκδικήσει πολύς κόσμος, κυρίως οι απόγονοι του. Η μοναδική γυναίκα που παντρεύτηκε (και χώρισε αφού έμειναν μαζί για 19 χρόνια), Κλαούντια Βιγιαφάνιε και οι δύο κόρες που απέκτησε μαζί της, Ντάλμα και Τζιανίνα. Οι γιοι του Ντιέγκο Τζούνιορ και Ντιέγκο Φερνάντο, όπως και μια ακόμη κόρη, η Χάνα. Αυτοί δεδομένα θεωρούνται νόμιμοι κληρονόμοι της περιουσίας του, αλλά υπάρχουν κάμποσοι ακόμη, έτοιμοι να απλώσουν τα νύχια τους.

Τα τρία παιδιά που φέρεται να απέκτησε στην Κούβα (όταν έμεινε για ένα μεγάλο διάστημα με σκοπό την αποτοξίνωση), ο 19χρονος Σαντιάγο Λάρα που υποστηρίζει πως είναι γιος του (και ζήτησε την εκταφή του για δείγμα DNA), η Μακάλι Χιλ που υποστηρίζει πως είναι κόρη του, η μνηστή του για 6 χρόνια Ρόσιο Ολίβα που απαιτεί “οικονομική αποζημίωση”, όπως αποκαλύπτει η δικηγόρος που ηγείται της υπόθεσης, Άνα Ρούζενφελντ. Από τον χορό δεν θα μπορούσα να λείψουν και οι ιταλικές αρχές, για το χρέος που επιμένουν ότι έχει ο Ντιεγκίτο προς την φορολογική αρχή της χώρας.

“Θα γίνει μεγάλη μάχη για την περιουσία του. Δεν είχε αφήσει διαθήκη”, υποστήριξε στο Foxsports μια πηγή κοντά στο οικογενειακό περιβάλλον του ‘D10S’. Μετά από μια διαμάχη με την κόρη του Τζιανίνα το 2019, ο Μαραντόνα είχε απειλήσει πως θα δωρίσει ότι κι αν είχε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

“Ξέρω πως όταν μεγαλώνεις ο κόσμος ανησυχεί περισσότερο για όσα θα αφήσεις πίσω σου, παρά για το αν είσαι καλά. Και θα πω σε όλους πως δεν πρόκειται να τους αφήσω τίποτε απολύτως, θα τα χαρίσω όλα. Ότι κι αν έχω στην κατοχή μου, στη ζωή μου, θα τα χαρίσω”, επέμενε ένα χρόνο πριν τον θάνατο του ο Ντιεγκίτο. Ωστόσο ο νόμος της Αργεντινής δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο! Και προβλέπει πως ένας άνθρωπος μπορεί να χαρίσει σε φιλανθρωπίες μέχρι και το 1/5 της περιουσίας του. Τουλάχιστον τα 2/3 αυτής πάνε υποχρεωτικά στη σύζυγο και τα παιδιά του αποθανόντος.

Μαραντόνα και Τζιανίνα είχαν συμφιλιωθεί στα 60α γενέθλιά του ‘Pipe De Oro” τον Οκτώβριο, με την Τζιανίνα να επαινεί τον πατέρα της σε μια σειρά στοργικών μηνυμάτων που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά μέσα. “Είναι το παράδειγμα μου για όλα πρέπει να κάνω και όλα όσα δεν πρέπει να κάνω. Τον θαύμαζα χθες, σήμερα και για πάντα. Μου έμαθε να συγχωρώ τους άλλους αλλά να υσγχωρώ και τον εαυτό μου”, είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Σημασία δεν έχει ποιο ήταν το σχέδιο του Μαραντόνα για την περιουσία του, τι προβλέπει ο νόμος της Αργεντινής, ποιες πραγματικά ήταν οι προθέσεις όσων ανθρώπων βρέθηκαν δίπλα του στη διάρκεια της ζωής του, αν είχε αφήσει διαθήκη ή όχι, πόσα εκατ. ευρώ άφησε τελικά πίσω του, σε μετρητά ή επενδύσεις.

Σημασία έχει πως ο ‘D10S’ δεν είναι πια εδώ, η στεναχώρια αρχίζει να ξεθωριάζει, η μάχη για τα υπάρχοντα του ξεκινά. Και αναμένεται αμείλικτη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ