Το εκπληκτικό γκολ του Σικαμπάλα δεν στέρησε το ‘ελληνικό’ τρόπαιο της Αλ Αχλί
Το 2016 ο Σικαμπάλα έχασε στον τελικό του Champions League Αφρικής από έναν προπονητή που τον θυμόμαστε πολύ καλά ως παίκτη στην Ελλάδα. Το 2020, παρά το φανταστικό γκολ που σημείωσε ο Αιγύπτιος, είχε την ίδια τύχη.
Η Αλ Αχλί επιβεβαίωσε τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αιγύπτου και γενικά της Αφρικής, αφού επικράτησε στον τελικό του Champions League της Ζάμαλεκ, της δεύτερης καλύτερης ομάδας στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αιγύπτου και γενικά της Αφρικής.
Στον ‘εμφύλιο’ του διεξήχθη στο κεκλεισμένων των θυρών Εθνικό Στάδιο του Καΐρου, ο τελικός ήταν συναρπαστικός και κρίθηκε με γκολ στο τέλος, από ένα φοβερό σουτ του Μοχάμεντ Μαγκντί. Όμως, το ελληνικό στοιχείο στον αγώνα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ήταν τόσο έντονο που δεν γίνεται να προσπεραστεί. Ειδικά όταν πετυχαίνει τέρματα όπως αυτό που σημείωσε ο 34χρονος επιθετικός Μαχμούντ Αμπντελραζέκ Χασάν Φαντλάλα, γνωστός ως Σικαμπάλα!
Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2005-2006, για χάρη του οποίου δονούσε την Τούμπα το σύνθημα “μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα”, βρέθηκε ξανά στη χώρα μας πέρυσι (σεζόν 2018-2019), για λογαριασμό του Απόλλωνα. Ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στη Ριζούπολη άφησε το στίγμα του και μαζί με την αποτυχημένη θητεία λίγων μηνών στη Σπόρτινγκ το 2014-2015, η ευρωπαϊκή παρουσία του στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, με άλλες ηπείρους.
Με τη φανέλα της Ζάμαλεκ, στις 3 θητείες του, μετράει συνολικά 15 τρόπαια και έναν τίτλο 1ου σκόρερ (2010-2011). Μεταξύ αυτών 2 πρωταθλήματα Αιγύπτου, ένα Champions League Αφρικής (2002) και 2 Σούπερ Καπ Αφρικής. Ομοίως, με τη φανέλα της εθνικής Αιγύπτου κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2010. Ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του συλλόγου, παρότι δεν ήταν βασικός στην πορεία μέχρι τον τελικό, ήταν αυτός που ισοφάρισε σε 1-1 στο 31′ με ένα φανταστικό γκολ και κίνηση που θύμισε Άριεν Ρόμπεν.
Μόνο που απέναντί του είχε μια καλύτερη ομάδα. Μια ομάδα που προηγήθηκε με τον Αμρ αλ Σουλάγια στο 5′ και είχε το πάνω χέρι στο μεγαλύτερο διάστημα. Εξάλλου, στο πρωτάθλημα Αιγύπτου που ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, η Αλ Αχλί τερμάτισε στην 1η θέση με 21 βαθμούς διαφορά από τη 2η Ζάμαλεκ και πανηγύρισε το 42ο πρωτάθλημα της ιστορίας της (ρεκόρ Αιγύπτου, με τη Ζάμαλεκ να έχει 12). Με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αιγύπτου και εκτός απροόπτου να περιμένουν να συναντηθούν στον τελικό του Δεκεμβρίου, έπρεπε να λύσουν τους λογαριασμούς τους νωρίτερα, στον αγώνα που μεταφέρθηκε στο Κάιρο λόγω κορονοϊού και λόγω της εθνικότητας των φιναλίστ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της ‘μαύρης’ ηπείρου.
Το παιχνίδι όδευε προς το τέλος του (με τη Ζάμαλεκ να έχει δοκάρι στο 2ο ημίχρονο) και με το 1-1 θα οδηγείτο στα πέναλτι, αφού είχε εξαλειφθεί η διαδικασία της παράτασης. Ο Μαγκντί αποφάσισε να μην φτάσουν μέχρι εκεί και στο 86′ έγραψε το τελικό 2-1, δίνοντας στην Αλ Αχλί το 9ο τρόπαιο στον θεσμό και διατηρώντας τη Ζάμαλεκ στα 5 (2η θέση μαζί με ΤΠ Μαζέμπε). Η απόλυτη δικαίωση για τον νέο προπονητή των πρωταθλητών Αφρικής, ο οποίος ανέλαβε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Το όνομά του; (σερ) Πίτσο Τζον Χάμιλτον Μοσιμάνε!
Όνομα Πίτσο, επώνυμο Μοσιμάνε
Ο 56χρονος Νοτιοαφρικανός είναι εδώ και περίπου 2 δεκαετίες ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς της ηπείρου. Παρ’ όλα αυτά, οι θητείες του σε Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ, εθνική Νότιας Αφρικής και Μαμελόντι Σάνταουνς από το 2001 μέχρι τον Σεπτέμβριο, σημαίνουν ότι είχε δοκιμαστεί μόνο εντός της πατρίδας του. Ο άθλος του 2016, όταν είχε κατακτήσει το Champions League με τους Σάνταουνς απέναντι στη Ζάμαλεκ του Σικαμπάλα ξανά, τον είχε φέρει στην κορυφή των προπονητών της ηπείρου και γι’ αυτό όταν ήρθε το κάλεσμα της Αλ Αχλί, δεν δίστασε να παραιτηθεί για να αναλάβει τον νο1 σύλλογο της ηπείρου.
Μέσα σε δύο μήνες αποδείχθηκε αντάξιος, κατακτώντας το Champions League (το πρωτάθλημα έμοιαζε βέβαιο από πριν) και σίγουρα φέρνοντας στις μνήμες του κοινού της Ελλάδας διαφορετικές εικόνες από εκείνον. Εικόνες από τον καιρό που δεν είχε κοστούμι και βρισκόταν εκτός γηπέδου, αλλά από το καιρό που φορούσε κυανόλευκα και βρισκόταν σε λασπωμένα τερέν.
Ήταν το 1989 όταν είχε έρθει στη χώρα μας ως ένας γρήγορος μεσοεπιθετικός από τους Ορλάντο Πάιρετς, για λογαριασμό του Ιωνικού. Έμεινε στην ομάδα για 5,5 σεζόν, όπου αγωνίστηκε σε 74 αγώνες Α’ και Β’ Εθνικής (και 6 αγώνες κυπέλλου), σημειώνοντας 9 γκολ. Στο 2ο μισό της σεζόν 1994-1995 αγωνίστηκε στον ΠΑΣ Κορίνθου, προτού φύγει αρχικά για το Βέλγιο (Ρίτα Μπερλάαρ) και στη συνέχεια για το Κατάρ (Αλ Σαντ), όπου έκλεισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής το καλοκαίρι του 1996.
Ο Μοσιμάνε (και όχι Πίτσο, όπως έμεινε γνωστός στην Ελλάδα) έγινε ο 8ος προπονητής που κατακτά το Champions League πάνω από μία φορά και ο 3ος που το κάνει με διαφορετικές ομάδες, επαναφέροντας την Αλ Αχλί στην κορυφή της αφρικανικής ηπείρου για πρώτη φορά από το 2013.