ΓΝΩΜΕΣ

To Β.Β.C. σάρωσε, τώρα θα κάνει στην μπάντα για τον Νεϊμάρ;

Η Ρεάλ κατόρθωσε το... ακατόρθωτο, πρώτα με το ασύλληπτο θρι-πιτ με το οποίο θύμισε τον τρομερό Άγιαξ και τη φοβερή Μπάγερν της δεκαετίας του '70 και έπειτα με το επικοινωνιακό σόου των Ρονάλντο και Μπέιλ που καπέλωσε την ίδια τους την ομάδα. Ο Βαγγέλης Σταματόπουλος γράφει για την επόμενη μέρα των Μαδριλένων που βρίσκει τον Φλορεντίνο Πέρεθ να... τρέχει και να μην φτάνει.

To Β.Β.C. σάρωσε, τώρα θα κάνει στην μπάντα για τον Νεϊμάρ;
AP IMAGE

Η Ρέαλ κατέβηκε με τον τίτλο του φαβορί απέναντι στην Λίβερπουλ και το μόνο που χρειάστηκε να κάνει -σύμφωνα με αρκετούς- ήταν να τον επιβεβαιώσει, έχοντας μάλιστα ως απρόσμενο σύμμαχο και τον τραυματισμό του Μοχάμεντ Σαλάχ που αποδιοργάνωσε τους “κόκκινους” και τους κόστισε, αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα όσο (θέλουν να) πιστεύουν κάποιοι. Δεν είναι εύκολο για μία ομάδα, όσο ποιοτική και φημισμένη και αν είναι, να κατεβαίνει τρεις σερί χρονιές έχοντας την ετικέτα του φαβορί, το 2016 με την Ατλέτικο, πέρυσι με την Γιουβέντους και φέτος με την Λίβερπουλ και να θριαμβεύει και στις τρεις.

Δεν είναι εύκολο για μία ομάδα να παίρνει τέσσερα Champions League την τελευταία πενταετία όταν στο ίδιο διάστημα έχει κατακτήσει μόλις μία φορά την Primera Division (το 2017, ενώ αντίθετα η Μπαρτσελόνα τις τέσσερις τελευταίες φορές που πήρε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, το 2006, το 2009, το 2011 και το 2015 πήρε τις ίδιες χρονιές και το πρωτάθλημα).

Δεν είναι επίσης εύκολο για έναν προπονητή, όσο μεγάλη προσωπικότητα και αν ήταν ως ποδοσφαιριστής ο Ζινεντίν Ζιντάν, να κουμαντάρει τόσους πολλούς παίκτες με έντονη προσωπικότητα και να κατακτάει για τρεις συνεχόμενες σεζόν το τρόπαιο έχοντας μόλις 2,5 χρόνια στο τιμόνι.

Ούτε φυσικά είναι εύκολο να κατακτηθούν συνολικά 9 τίτλοι σε 872 ημέρες παρουσίας του στον πάγκο, ένας δηλαδή ανά 96 ημέρες, ούτε είναι εύκολο να βγαίνεις -πέρα από τους τελικούς- νικητής και σε εννέα διαδοχικές μονομαχίες σε νοκ-άουτ ματς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ, ΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ… ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΣΕΙ

Όχι λοιπόν, τίποτα δεν ήταν εύκολο, τίποτα δεν ήταν τυχαίο, τίποτα δεν ήταν απλό. Χρειάστηκε πλάνο, οργάνωση, μέθοδος, υπομονή και εμπιστοσύνη στο υλικό. Αυτό δε το τελευταίο στοιχείο το διαθέτει σε πλεόνασμα ο Γάλλος αρχιτέκτονας.

Τρανή απόδειξη ότι δεν… πείραξε την ομάδα που έκανε το back-to-back στους τίτλους το περασμένο καλοκαίρι θεωρώντας πως η ποιότητα/χημεία θα επικρατήσει έναντι της φθοράς και του κορεσμού και έφτασε στο σημείο να παίζει στον τελικό με την Λίβερπουλ με την ίδια ακριβώς 11άδα με τον τελικό του 2017 στο Κάρντιφ κόντρα στην Γιουβέντους!

Αν σας φαίνεται όμως αυτό παράδοξο, ακούστε και το άλλο: σε σύγκριση με τον τελικό του 2016 στο Μιλάνο κόντρα στην συμπολίτισσα Ατλέτικο, τα 9/11 παρέμειναν ίδια, με τις δύο μοναδικές αλλαγές του “Ζιζού” αν και μεσολάβησαν πάνω από 700 ημέρες να είναι ο Βαράν αντί του Πέπε (παίκτης της Μπεσίκτας πλέον ο 35χρονος Πορτογάλος) και ο Ίσκο αντί του Μπέιλ.

Αυτό λοιπόν ήταν το “μικρό μυστικό” της Ρεάλ στο δρόμο προς τη δόξα, την καταξίωση και την κατάκτηση του 7ου Champions League τα τελευταία 21 χρόνια (η αναλογία είναι 1 κατάκτηση ανά τρία χρόνια, κάτι που φαντάζει εξωπραγματικό).

Η Ρεάλ είναι μία ομάδα αν μη τι άλλο οικονομικά εύρωστη, με πανίσχυρη διοίκηση και τον Φλορεντίνο Πέρεθ να έχει το δόγμα “παίρνουμε μόνο τους καλύτερους”, παρόλα αυτά ο Ζιντάν την έβγαλε από τη λογική “φέρνουμε μόνο… γκαλάκτικος” και της έκανε πλύση εγκεφάλου με τη θεωρία “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”.

Για αυτό το λόγο, ο Κέιλορ Νάβας παραμένει κάτω από την εστία εδώ και μία τετραετία και έχει “παγώσει” εδώ και αρκετές μεταγραφικές περιόδου το φλερτ με τον Ντε Χέα, για αυτό η τετράδα Καρβαχάλ-Ράμος-Βαράν-Μαρσέλο δεν αλλάζει παρά μόνο με… αίτηση, για αυτό το λόγο η τριάδα των Μόντριτς, Κρόος, Καζεμίρο παίρνουν τη φανέλα βασικού σπίτι τους όταν πρόκειται για ματς που “καίνε”, για αυτό ο Ίσκο είναι συνήθως ο παίκτης-στήριγμα στους Κριστιάνο Ρονάλντο και Καρίμ Μπενζεμά που έχουν ριζώσει αμφότεροι στο Μπερναμπέου από το 2009.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ Η ΜΗ

Αυτοί οι παίκτες, με τα καλά τους και τα κακά τους, ήταν που τράβηξαν κουπί όλα αυτά τα χρόνια, σε αυτούς έχει τυφλή εμπιστοσύνη ο Ζιντάν, και αυτοί ήταν που τον δικαίωσαν και τον έκαναν πρώτο μάγκα, σε τέτοιο βαθμό που να παίρνει νταμπλ η Μπαρτσελόνα την ίδια χρονιά στην Ισπανία και οι οπαδοί της Ρεάλ ούτε που ασχολούνται!

Βέβαια, επειδή όπως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο όλα είναι κύκλος, η λογική λέει πως αυτή τη φορά, όσο πολυμήχανος και επιδέξιος και αν είναι ο “Ζιζού”, αυτός ο κύκλος με το συγκεκριμένο γκρουπ ποδοσφαιριστών, γεννημένων για τα μεγάλα ματς και τα μεγάλα τρόπαια, δείχνει έτοιμος να κλείσει.

Φρόντισαν μάλιστα για αυτό οι δύο κορυφαίοι σταρ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Γκάρεθ Μπέιλ, που απέδειξαν πως η Ρεάλ είναι μία κατηγορία μόνης της ως ομάδα: όχι μόνο επειδή έχει εκτοξευτεί εντός γηπέδου έχοντας φτάσει τις 13 κατακτήσεις Champions League την ώρα που η δεύτερη Μίλαν έχει 7 και οι Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Λίβερπουλ είναι στα 5, αλλά και επειδή οι παίκτες της νιώθουν τέτοια ισχυρή αυτοπεποίθηση ώστε να βάζουν τον εαυτό τους πάνω από την ομάδα, το σύνολο.

Ναι, το έκαναν (άκομψα και σε κακό τάιμινγκ κατ’εμέ) και το… ευχαριστήθηκαν! Λίγα μόλις λεπτά αφότου είχαν ράψει ένα ακόμα αστέρι στο πέτο της “βασίλισσας” θεώρησαν σωστό να προβάλλουν το “εγώ”, να βγάλουν παράπονο και να “υποχρέωσουν” το κοινό να στρέψει πάνω τους όλη την προσοχή αφήνοντας να εννοηθεί πως απέχουν λίγα μόνο βήματα από την πόρτα της εξόδου!

Ο MVP του τελικού του Κιέβου Γκάρεθ Μπέιλ θεώρησε σκόπιμο να μας ενημερώσει πρωτίστως πως αισθάνεται αδικήμενος που έμεινε στον πάγκο στην αρχή του αγώνα και όχι να εστιάσει στο πρώτο από τα δύο γκολ που έβαλε, το οποίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με το κομψοτέχνημα του Ζιντάν στον τελικό του 2002 (αμφότερα ήταν γκολ τίτλου ουσιαστικά).

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο από την πλευρά του έδειχνε και ξανάδειχνε με το χέρι του πέντε δάχτυλα, υπονοώντας προφανώς τα 5 Champions League που έχει στην κατοχή του και τα οποία κάνουν… παρέα στις 5 Χρυσές Μπάλες, ωστόσο οn camera αυτό που σκέφτηκε πρώτα να πει ήταν πως “πέρασα καλά στην Μαδρίτη”.

Χρησιμοποιήθηκε παρελθοντικός χρόνος από έναν ηγέτη που μετράει 9 χρόνια στην ισπανική πρωτεύουσα, που είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου και που έχει συμβόλαιο μαζί του; Ανεξήγητο και τρελό θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, και όμως συνέβη.

ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ (ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΠΕΡΕΘ), ΤΡΙΤΟΣ (ΝΕΪΜΑΡ) ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ αγαπάει την Ρεάλ αλλά αγαπάει περισσότερο τον εαυτό του και με τις δηλώσεις που έκανε, όπου “έμπλεξε” μάλιστα ακόμα και τον Νεϊμάρ, φρόντισε να δώσει σε όλους να καταλάβουν πως δεν του αρκεί να τον αποκαλούν μεγάλο σταρ, αλλά θέλει να του το δείχνουν. Όχι με λόγια, με πράξεις. Όχι με υποσχέσεις αλλά με γενναία αύξηση στις τραπεζικές του αποδοχές.

Ουσιαστικά οι δύο παίκτες πέταξαν το μπαλάκι στη διοίκηση και τώρα ο Φλορεντίνο Πέρεθ αντιλαμβάνεται πως η μπάλα είναι στο δικό του μισό γήπεδο και καλείται να σκοράρει. Δεν έχει μεγάλο περιθώριο χρόνου να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να τρενάρει τις εξελίξεις αφού αυτές “τρέχουν”.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τον νέο ευρω-θρίαμβο, τη φιέστα στο “Μπερναμπέου” για την υποδοχή των τροπαιούχων και τα δημόσια παράπονα των παικτών σταρ καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις για το αν θα διατηρήσει αναλλοίωτο τον βασικό κορμό του ρόστερ ή θα γίνει τώρα η “επανάσταση”.

Ουσιαστικά αυτό που αναρωτιέται όλος ο κόσμος της Ρεάλ είναι αν θα μείνει τη νέα σεζόν έστω ένα μέλος από το περίφημο “BBC” καθώς αυτή τη στιγμή οι περισσότερες πιθανότητες δεν είναι υπέρ της παραμονής. Πρώτος και καλύτερος ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο παίκτης που έχει ταυτίσει το όνομά του με το σύλλογο και ο οποίος εκτοξεύτηκε και εκείνος μαζί με την Ρεάλ.

Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 και εισπράττει 21.000.000 ευρώ ετησίως αλλά απαιτεί ανανέωση με αναπροσαρμογή στους οικονομικούς όρους. Θεωρεί πως είναι ο καλύτερος και δεν ανέχεται ο Λιονέλ Μέσι να βγάζει σχεδόν τα πενταπλάσια από αυτόν (μαζί με μπόνους και ειδικές συμφωνίες που έχει κάνει με την Μπαρτσελόνα) και ο Νεϊμάρ τα διπλάσια και να είναι η μεγάλη ποδοσφαιρική αδυναμία του Φλορεντίνο Πέρεθ.

Αν ο παίκτης (εκπροσωπείται από τον πανίσχυρο μάνατζερ Ζόρζε Μέντες) δεν δεχτει να βάλει νερό στο κρασί του και ο Πέρεθ από την άλλη του κρατήσει… μανιάτικο για το μπαϊράκι που σήκωσε την ώρα των πανηγυρισμών για το τρόπαιο, τότε πάμε για ηχηρό διαζύγιο που θα βγάλει σε δύο δρόμους.

Οι μοναδικές ομάδες που είναι σε θέση να παρουσιαστούν μπροστά στον Πέρεθ και να “σκάσουν” πρόταση κόντά στα 120.000.000 ευρώ (τόσο κοστολογείται) είναι η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ την ίδια ώρα η Ρεάλ έχει μοναδικό υποψήφιο διάδοχο τον Νεϊμάρ.

Είναι η “τρέλα” και το όνειρο του Πέρεθ, το ποδοσφαιρικό του απωθημένο, και ξέρει πως έναν χρόνο μετά τα 222.000.000 ευρώ που έδωσε η Παρί Σεν Ζερμέν για να τον αποκτήσει από την Μπαρτσελόνα , ίσως χρειαστεί να βάλει καμιά 30αριά εκατομμύρια παραπάνω για να αποκτήσει η Ρεάλ νέο ηγέτη με στόχο τη συνέχεια της δυναστείας στην Ευρώπη.

ΤΑ… ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΑ ΤΟΥ CR7 ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Από εκεί και πέρα, ο Γκάρεθ Μπέιλ έχει αφήσει και αυτός τις “σπόντες” του ανά καιρούς αφού -ανεξάρτητα από τα προβλήματα τραυματισμών που έχει βγάλει-, θεωρεί πως ζει στη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο όλα αυτά τα χρόνια και δεν έλαβε από την διοίκηση την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε να υπάρχει σε έναν παίκτη που κόστισε σχεδόν 100.000.000 ευρώ!

Σε περίπτωση πάντως που φύγει (ήδη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ έχουν πάρει θέση στη σειρά των υποψηφίων μνηστήρων) η Ρεάλ φαίνεται να έχει έτοιμο Plan B αφού τα χρήματα που θα κερδίσει από την πώλησή του (έχει συμβόλαιο ως το 2022) θα δοθούν για τον Εντέν Αζάρ της Τσέλσι που είναι πάντα ψηλά στη λίστα.

Όσο για τον τρίτο της παρέας, τον Καρίμ Μπενζεμά, μπορεί να σκόραρε στον τελικό και να βλέπει τον Ζιντάν να υψώνει ασπίδα προστασίας μπροστά του, ωστόσο πολύ δύσκολα θα συνεχίσει αν και δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2021. Η φετινή του σεζόν, ένατη στην Μαδρίτη, ήταν η χειρότερη παραγωγικά από τότε που αποκτήθηκε από την Λιόν (μόλις 5 γκολ σε 32 ματς πρωταθλήματος και 12 συνολικά σε 47 αγώνες) και αν έρθει πρόταση θα του “κουνήσουν μαντήλι”.

Ήδη η Νάπολι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολύ καλή σχέση του Κάρλο Αντσελότι με τον παίκτη για να τον δελεάσει, με τους “μερένγκες” την ίδια να είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρουν έναν στράικερ ολκής που να έχει… ερωτική σχέση με τα δίχτυα.

Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, Χάρι Κέιν και Μάουρο Ικάρντι είναι οι τρεις παίκτες για τους οποίους έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και οι οποίοι κάνουν “γκελ” στον κόσμο και το σίγουρο είναι πως στο θέμα του επιθετικού ο Φλορεντίνο Πέρεθ μόνο… τσιγκουνιές δεν θα κάνει.

Εάν μάλιστα ισχύουν οι φήμες πως έχει επιτευχθεί ήδη συμφωνία με τον Νταβίντ Ντε Χέα και μένει μόνο να πει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το “ναι” σε πρόταση περίπου 85.000.000 λιρών, τότε η νεά σεζόν της Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι εξίσου συναρπαστική με όλες τις προηγούμενες του Ζιντάν στον πάγκο.

Άλλωστε, με έναν κέρβερο κάτω από την εστία, με ενδεχόμενη αντικατάσταση του “BBC” στο πλαίσιο ενός δυναμικού restart αλλά και με τον τελικό του Champions League για το 2019 να διεξάγεται ουσιαστικά… εντός έδρας, στο σπίτι της συμπολίτισσας Ατλέτικο (“Wanda Metropolitano”) υπάρχει κάποιος οπαδός της Ρεάλ που να μην καλπάζει η σκέψη του προς το 4ο σερί και 14ο συνολικά “ιερό δισκοπότηρο” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ