O Τζέιμι Βάρντι βουτάει για πέναλτι αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό
O Tζέιμι Βάρντι απορρίφθηκε στα 15, στα 20 συνελήφθη για ξυλοδαρμό, στα 23 πήγαινε μεθυσμένος στις προπονήσεις και στα 33 είναι 'κορυφαίος επιθετικός' κατά τον προπονητή της Λέστερ. Σίγουρα είναι ο ηγέτης της, στην εξαιρετική εκκίνηση. Και δεν είπε ποτέ ότι είναι καλό παιδί.
Αυτήν την στιγμή (μετά επτά αγωνιστικές) η Λέστερ είναι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Premier League, έναν πόντο μακριά από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ. Και με έναν πόντο περισσότερο από την τρίτη, Τότεναμ. Κάτσε να στο πω αλλιώς να συνεννοηθούμε: μεταξύ του πρώτου και του 13ου υπάρχουν έξι πόντοι διαφοράς -και οι Άστον Βίλα με τη Μάντσεστερ Σίτι που ‘χουν από ένα παιχνίδι λιγότερο.
Πίσω στη Λέστερ, η τελευταία νίκη ήταν εκτός έδρας, επί της Λιντς, τη Δευτέρα 2/11. Εκτός έδρας έχει νικήσει και τους Σίτι, Άρσεναλ και Γουέστ Μπρoμ. Κράτα πως δεν έχει χάσει μακριά από το ‘King Power Stadium’ για τη σεζόν 2020-21 της αγγλικής λίγκας. Εκεί πάλι, έχει δώσει δυο δώρα (σε Γουέστ Χαμ και Άστον Βίλα) που ήταν και σερί.
Στο 4-1 επί της Λιντς, ο Τζέιμι Βάρντι ήταν αυτός που ‘έφτιαξε’ τα γκολ των Χάρβεϊ Μπαρνς και Γιούρι Τίλμανς, στο πρώτο ημίχρονο. Στο 76ο λεπτό σκόραρε ο ίδιος, με τον Τίλμαν να προσθέτει μια εκτέλεση πέναλτι στις καθυστερήσεις.
Όπως γράφει το wtopnews, πέρυσι στα πρώτα 17 ματς της σεζόν, οι ‘αλεπούδες’ είχαν μόνο δυο απώλειες και ήταν ο κύριος ανταγωνιστής της Λίβερπουλ, ώσπου έπαθαν μπλακ άουτ και έχασαν και τις θέσεις για το UEFA Champions League. Για αυτό και δεν ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν πως η ομάδα θα μπορεί να κάνει όμοια εκκίνηση φέτος, ειδικά με τους τραυματισμούς που ‘χαν προκύψει και έπρεπε να διαχειριστεί (Περέιρα, Εντνιντί, Σογιοντσού, Καστάν). Και τότε ήταν που εμφανίστηκε ο Βάρντι να παίξει για όλους.
Μια στιγμή όμως, να σου θέσω ένα ερώτημα που είχε το Give me sport για τους αναγνώστες του. “Ποιος εκ των Σαλάχ, Κέιν και Βάρντι είναι ο μεγαλύτερος diver της Premier League”. Να δούμε όμως, πρώτα πώς έχει προσδιοριστεί η ‘βουτιά’ κατόπιν έρευνας που ‘χε γίνει στο παρελθόν.
O ‘δύτης’ συνήθως προδίδεται όταν πριν τη ‘βουτιά’ και ενώ είναι στον αέρα η πλάτη του ‘κάνει’ τόξο και τα χέρια του είναι σε ανάταση. Διαπιστώθηκε πως η φυσιολογική αντίδραση του σώματος δεν συνδυάζει αυτά τα πράγματα -τα χέρια προς τα κάτω. Το δεύτερο στοιχείο που δείχνει ‘απάτη’ είναι όταν έχει δεχθεί χτύπημα στο ένα πόδι και πιάνει το άλλο. Το τρίτο είναι όταν αρχίζει να ρολάρει, αλλά δεν σταματάει στη μια ή τις δυο φορές -του δίνει και καταλαβαίνει και η τέταρτη ένδειξη είναι η καθυστέρηση μεταξύ του τάκλιν και της πτώσης.
Την τελευταία αγωνιστική κατηγορήθηκαν για ‘θέατρο’ και τα τρία φαβορί για την ανάδειξη του καλύτερου ‘δύτη’. Ο Χάρι Κέιν υπερέβαλε λίγο στην πτώση που είχε στο ματς της Τότεναμ με την Μπράιτον, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς “είναι έξυπνος και έχει δουλέψει πολύ τον τρόπο που να κάνει τη δουλειά του, χωρίς να τον ‘πιάνουν‘”. Ο Μο Σαλάχ όντως, είχε επαφή με τον Άρθουρ Μασουάκου της Γουέστ Χαμ, αλλά δεν ήταν του θανατά (αλλά προηγείται η φήμη του ως τύπου που πέφτει εύκολα άπαξ και μπει στην μεγάλη περιοχή). Ο Γιούργκεν Κλοπ υπερασπίστηκε τον παίκτη του, λέγοντας πως έχει στα πόδια του σημάδια που αποδεικνύουν ότι δεν έκανε ‘θέατρο’. Αφού είναι καλά, όλα καλά.
Σε ό,τι αφορά τον Βάρντι, ο Έντριαν Ντούρχαϊμ, παρουσιαστής του talkSPORT έχει σχολιάσει “όλοι ξέρουμε τη συνήθεια που ‘χει να κερδίζει πέναλτι. Κάποιοι λένε πως είναι έξυπνος, άλλοι προκλητικός δύτης“. Μετά μαζεύτηκαν πολλοί που θέλησαν να μάθουν αν κάνει εξασκεί τις βουτιές στις προπονήσεις, με τους ειδικούς να λένε ότι “δεν θα ήταν έκπληξη, αν το έκανε κι αυτό. Η αλήθεια είναι πως αποτελεί μέρος της προπόνησης για πολλές ομάδες, αφού είναι μέρος του παιχνιδιού -που είναι παιχνίδι επαφών“. Δεν ξέρω αν έχεις υπ’ όψιν σου το αστείο των οπαδών που υποστηρίζουν πως απέκτησε τις ικανότητες του στη βουτιά, από μοναχούς της Ταϊλάνδης που είχε καλέσει ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα, να βοηθήσουν στη χρονιά κατάκτησης της Premier League. Ακολουθεί ένα από τα highlights.
Bέβαια, ο 33χρονος Άγγλος είναι πολλά περισσότερο από αυτό, με τον Μπρένταν Ρότζερς να λέει μετά το ματς με τη Λιντς πως “είναι κορυφαίου επιπέδου επιθετικός, παγκοσμίου βεληνεκούς και εκ των καλύτερων της αγγλικής λίγκας“. Ο τύπος που παίρνει 8.083.517 ευρώ το χρόνο, από τη σεζόν 2018-19 έως το 2023 που τελειώνει το τρέχον συμβόλαιο, δεν θα ήταν ποδοσφαιριστής αν άκουγε τους πολλούς που του έλεγαν πως δεν έχει την παραμικρή τύχη, όταν ήταν έφηβος.
Όταν χώρισαν οι γονείς του, ήταν μωρό. Μεγάλωσε με τη μητέρα του -υπάλληλο δικηγορικού γραφείου- και τον Φιλ, χειριστή γερανού. Αγάπησε το ποδόσφαιρο (φευ) και ασχολήθηκε με αυτό στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που όταν ο παίκτης έφτασε τα 15 του είπε ‘ευχαριστούμε για τη συνεργασία’ και τον άφησε να πάει στην ευχή του Θεού, καθώς είχε κρίνει πως ήταν πολύ κοντός και πολύ αδύνατος. Από την απογοήτευση του παράτησε το ποδόσφαιρο και έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο με ανθρακονήματα. “Η δουλειά μου ήταν να φτιάχνω βοηθήματα για ανθρώπους που τα χρειάζονταν. Είχε πολλές άρσεις σε καυτούς φούρνους. Κάναμε εκατοντάδες σε μια μέρα και έτσι πλήγωσα τη μέση μου“, καθώς το μεροκάματο αφορούσε 12ωρη εργασία.
Το ‘πες, πες’ των ανθρώπων με τους οποίους δούλευε, των φίλων και της οικογένειας του είχε ως συνέπεια να πειστεί να δώσει άλλη μια ευκαιρία στο όνειρο και οκτώ μήνες μετά το ‘σταματάω’, ήταν παίκτης της Wickersley Youth, τοπική ομάδα της πόλης του. Αυτή ήταν η πρόχειρη εκδοχή των γεγονότων. Πάμε στις λεπτομέρειες.
Το 2007 συνελήφθη και καταδικάστηκε για ξυλοδαρμό. Ακόμα και σήμερα επιμένει πως θα το ξαναέκανε, γιατί υπερασπίστηκε ένα φίλο του που ήταν κωφός, από μια ομάδα τύπων που τον κακοποιούσε λεκτικά για το βοήθημα που φορούσε, έξω από nightclub.
“Δεν είμαι υπερήφανος για αυτό που έκανα, αλλά θα το ξαναέκανα για τον όποιον φίλο μου. Αυτή η εμπειρία είναι από εκείνες που με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Ήταν δύσκολο. Είχε συνέπεια και στην οικογένεια μου” αφού καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. “Ήταν δύσκολο το ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα από όσα κάνει μια συνηθισμένη περίπτωση 20χρονου. Ευτυχώς για εμένα, είχα μεγάλη συλλογή με DVD“.
Βάσει των όσων είχε αποφασίσει ο δικαστής, έπρεπε να επιστρέφει σπίτι έως τις 18.00. Πράγμα που σημαίνει πως όταν είχε αγώνα που ξεκινούσε αργά, γινόταν αλλαγή για να μπορεί να είναι συνεπής. Η επιστροφή του στα γήπεδα ωστόσο, ήταν γεγονός. Μετά το εντυπωσιακό παιχνίδι του με τους Stockbridge Park Steels, πήγε εκεί. Αρχικά ως μέλος της β’ ομάδας, με μισθό 33 ευρώ την εβδομάδα. Το 2007 έκανε ντεμπούτο με τους άνδρες. Από τότε άρχισαν να τον παρακολουθούν ομάδες της Football League. Το 2009 η Crewe Alexandra τον κάλεσε για δοκιμαστικά. Συμβόλαιο δεν του έδωσε. Αυτό το έκανε η Rotherham United. Ήταν περιορισμένης διάρκειας, αλλά ήταν συμβόλαιο.
Σε ένα χρόνο ο μισθός του αυξήθηκε κατά τρία μηδενικά
Τον Ιούνιο του 2010 η FC Halifax Town, του Νιλ Έισπιν -θαυμαστή του Βάρντι επί χρόνια- του πρόσφερε 16.662 ευρώ, για να γίνει παίκτης της. Είχαν προηγηθεί τέσσερις σεζόν στην Northern Premier League (8ο level του αγγλικού ποδοσφαίρου) με 66 γκολ σε 107 συμμετοχές. Στην πρώτη εμφάνιση (21/8) εναντίον της Buxton σκόραρε το γκολ της νίκης. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ήταν ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου (29 σε 41 συμμετοχές). Αναδείχθηκε και ‘καλύτερος παίκτης’ από τους παίκτες, πριν αναδειχθεί και πρωταθλητής της Northern Premier League Premier Division και ο λόγος της ανόδου.
Το καλοκαίρι του 2011 η Fleetwood Town της Conference Premier (πέμπτη τη τάξει κατηγορία) του έδωσε το ποσό 166.624 ευρώ για να τον πάρει. Ήταν η μόνη που δέχθηκε αυτό το ‘αντίτιμο’ (από τις πολλές ομάδες που έκαναν τη σχετική ερώτηση). Ήταν ποσό ρεκόρ για το σύλλογο. “Δεν ξέραμε καν ποιος είναι” είχε πει ο Γκάρεθ Σίντον στη Guardian, το 2015, ο οποίος έπαιξε δίπλα στον Βάρντι τα χρόνια που ακολούθησαν. Μετά το πρώτο παιχνίδι “ξέραμε όλοι το λόγο. Δεν είχα ξαναπαίξει με κάποιον τόσο γρήγορο και υπήρξα επαγγελματίας για 18 χρόνια. Είχε τεράστια ενέργεια και ήταν πολύ επιθετικός. Κάθε φορά που έτρεχε προς το αντίπαλο τέρμα, ξέραμε πως θα σκοράρει. Ήταν εξωπραγματικό“.
Στην πρώτη του χρονιά, στη νέα -καλύτερη- κατηγορία είχε 31 γκολ σε 36 συμμετοχές και τότε ήταν που έκρινε ο Νάιτζελ Πίρσον πως δεν είναι υπερβολικό το ποσό των 1.110.828 ευρώ που ζητούσε η Halifax για να τον πουλήσει (το 2012) στη Λέστερ. Ο αείμνηστος Σριβανταναπράμπα είχε ομολογήσει ότι “αρχικά δεν τον ήθελα, γιατί μου είχαν πει πως πίνει πολύ και εμφανίζεται μεθυσμένος στις προπονήσεις. Συναντηθήκαμε και μου είπε πως δεν ήξερε τι να κάνει με τη ζωή του, γιατί ποτέ άλλοτε δεν είχε ‘βγάλει’ τα λεφτά που πήρε από εμάς“. Το αφεντικό του τον έπεισε να αλλάξει ρότα. Μετά τον βοήθησε η κόρη του.
Στην πρώτη σεζόν (των πολλών χρημάτων που δεν ξαναείχε στη ζωή του και των αυξημένων απαιτήσεων) είχε αμφιβολίες για το αν μπορεί να ανταποκριθεί. Είχε ζητήσει από τον προπονητή του να τον δώσει αλλού, ως δανεικό. Ο Πίρσον του είπε ‘θα μείνεις εδώ όπου είσαι’. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο -της ανόδου της Λέστερ, ως πρωταθλήτριας- σκόραρε 16 φορές. Τρία χρόνια μετά, στα 28 πήρε και το πρώτο προσκλητήριο για τα ‘τρία λιοντάρια’. Ήταν ο πρώτος παίκτης της Λέστερ, μετά τον Ίαν Ουόκερ (το 2001) που έγινε διεθνής με την ανδρών.
Ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2016, στο γάμο του με την Μπέκι Νίκολσον (είχε προγραμματιστεί για όταν έλαβε το πρώτο προσκλητήριο, τον μετέθεσε στον Μάιο και όταν κλήθηκε για την προετοιμασία του Euro 2016 έπρεπε κάτι να κάνει) δεν πήγαν οι γονείς του και η γιαγιά του, γιατί “η νύφη είναι ο λόγος που δεν μιλάει πια ο παίκτης με την οικογένεια του που από την αρχή, είχε ένα θέμα με το γεγονός ότι η Μπέκι είχε τρία παιδιά από τρεις διαφορετικές σχέσεις”, όπως είχε γράψει η Daily Mail. Στα 29 και ως πρωταθλητής Αγγλίας -τότε- αποφάσισε να κάνει την επανάσταση του και αυτό που γούσταρε.
Είχαν ήδη συμπληρωθεί 18 μήνες που δεν είχε επικοινωνία με τους δικούς του (η σχέση του Βάρντι με την Μπέκι ξεκίνησε στο 2014, όταν την προσέλαβε για να του οργανώσει ένα πάρτι) και ένας χρόνος από τη γέννηση της κόρης του, Σοφία. Η μητέρα του είχε πει πως δεν έχει να πει κάτι για το γιο της -καλό ή κακό. “Δεν με ενοχλεί αυτό που έγινε. Όπως κάθε μέρα, θα σηκωθώ το πρωί και θα πάω για δουλειά, για να φροντίσω την οικογένεια μου. Aπλά δεν θα πάω σε έναν φάνσι γάμο”. Ο πατριός του πρόσθεσε πως “του έδωσα 22 χρόνια από τη ζωή μου, ώστε να κάνω ό,τι μπορώ για να κάνει καριέρα, αλλά δεν μπορώ να την απολαύσω. Ναι, αυτό με ενοχλεί“. Αλλά έτσι είναι η ζωή. “Πηγαίνω στο γήπεδο να τον απολαύσω, χωρίς να το ξέρει“. Αργότερα έγινε γνωστό πως στην τελετή δεν είχε πάει και η μητέρα με τον πατριό της νύφης. Σε ό,τι αφορά το βιολογικό πατέρα του Βάρντι, Ρίτσαρντ Γκιλ ανακάλυψε λέει, τι έχει γίνει ο γιος του πέντε μήνες πριν το γάμο του. Τελικά, παντού υπάρχουν πονεμένες οικογενειακές ιστορίες.