Η εποχή Γκαρσία στον ΠΑΟΚ τελειώνει αν αναλάβει
Ο Πάμπλο Γκαρσία μοιάζει ιδανικός να διαδεχθεί τον Αμπέλ Φερέιρα για πολλούς λόγους. Κάποιοι είναι εξωαγωνιστικοί και θα βάλουν φρένο στα... δεινά που (κατηγορείται ότι) προκαλεί στον ΠΑΟΚ, αλλά θα φέρουν και το τέλος του ίδιου.
Η αποχώρηση του Αμπέλ Φερέιρα από τον πάγκο του ΠΑΟΚ μοιάζει πιο πιθανή από την παραμονή, τουλάχιστον τούτη τη στιγμή. Ακόμα κι η παρουσία του Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο του ΠΑΟΚ μοιάζει πιο πιθανή από την παραμονή του Πορτογάλου. Το έμπρακτο ενδιαφέρον της Παλμέιρας για τον νυν τεχνικό του ‘δικεφάλου του βορρά’ (πρόταση περίπου 600.000 ευρώ) μάλλον θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία λύσης του συμβολαίου ύστερα από περίπου 1,5 χρόνο και θα βάλει τέλος σε αυτήν την περιπετειώδη σχέση.
Ο Φερέιρα θα αποχωρήσει χωρίς να έχει επιτύχει, αλλά και χωρίς να έχει αποτύχει. Πάντα μεταξύ άσπρου και μαύρου υπάρχει μια γκρίζα περιοχή. Ο 41χρονος προπονητής ανέλαβε μία… mission impossible το καλοκαίρι του 2019 και πολύ απλά και κατανοητά δεν την έφερε εις πέρας. Βέβαια, δεν διέλυσε και την ομάδα, η οποία τερμάτισε στη 2η θέση πέρυσι και μοιάζει φαβορί να το κάνει και φέτος στη Super League Interwetten και έκανε υπερπροσπάθεια για να μετατρέψει σε πραγματικότητα το όνειρο δεκαετιών, την είσοδο στους ομίλους του Champions League.
Χρόνος για αξιολόγηση της εποχής Φερέιρα θα υπάρχει μόνο στα ΜΜΕ και στους φιλάθλους. Ουχί στη διοίκηση, η οποία μεσούσης της σεζόν πρέπει να βρει άμεσα διάδοχο, χωρίς να διαταράξει -περαιτέρω- την πορεία της ομάδας. Η λύση που προκρίνεται βάσει ρεπορτάζ είναι αυτή που προκρίνεται πάντα εδώ και χρόνια, έστω κι αν στο τέλος δεν υλοποιείται. Κατά τη διάρκεια της εποχής Φερέιρα, πριν προσληφθεί ο Φερέιρα, κατά τη διάρκεια της εποχής Ραζβάν Λουτσέσκου, πριν προσληφθεί ο Ρουμάνος κ.ο.κ. Ο Γκαρσία είναι πάντα εκεί για να γεμίζει τα ρεπορτάζ και να ικανοποιεί αρκετά μεγάλο φίλαθλο αίσθημα, έστω κι αν μέχρι στιγμής δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία.
Η αδιανόητη δουλειά στις ακαδημίες είναι προσόν
Ο 43χρονος Ουρουγουανός έχει μηδαμινή εμπειρία ως προπονητής επαγγελματικών ομάδων. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι πως το ίδιο ίσχυε με τον Ζινεντίν Ζιντάν στην 1η θητεία του στη Ρεάλ (αν και υπήρξε βοηθός του Κάρλο Αντσελότι), με τον Αντρέα Πίρλο στη Γιουβέντους (δεν είχε ούτε έναν αγώνα εμπειρίας ως προπονητής ακαδημιών, όταν προήχθη) και με πολλούς άλλους. Εξάλλου, ο Γκαρσία το έχει… τερματίσει στις ακαδημίες, αποδεικνύοντας ότι αξίζει -τουλάχιστον- να δοκιμάσει στην επόμενη πίστα.
Το 2015 τοποθετήθηκε από τον άλλοτε αθλητικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, Φρανκ Άρνεσεν, σε θέση βοηθού προπονητή της Κ17. Το πλάνο ήταν να ανελιχθεί σταδιακά, αν ανταπεξέρθει. Με τον Άγγελο Ζαζόπουλο σχημάτισε ένα εξαιρετικό δίδυμο και το τέλος της χρονιάς τους βρήκε να πανηγυρίζουν το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2016 μετατέθηκε στην Κ19 και ύστερα από την 1η… αναγνωριστική σεζόν, πανηγύρισε 3 διαδοχικούς τίτλους πρωταθλητή. Μάλιστα, από τον Δεκέμβριο του 2017 και την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό μέχρι τη νίκη της Κυριακής επί του Ολυμπιακού στο Αθλητικό Κέντρο Λώλας, ο ΠΑΟΚ Κ19 συμπλήρωσε 77 διαδοχικά παιχνίδια δίχως ήττα και με μόλις 8 ισοπαλίες (216-42 γκολ)!
Η αυτοκρατορία που δημιούργησε σε επίπεδο τμημάτων υποδομής μεταφράζεται εύκολα σε λόγους για να αναλάβει την 1η ομάδα. Μερικοί από αυτούς είναι οι Χρήστος Τζόλης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιώργος Κούτσιας, Γιώργος Βρακάς, Λευτέρης Λύρατζης, Θεοχάρης Τσιγγάρας, Ζήσης Χατζηστραβός, Κώστας Μπαλογιάννης, Κώστας Δημητρίου, Γιώργος Δούμτσης, Απόστολος Διαμαντής κ.ά., δηλαδή ποδοσφαιριστές που βγήκαν από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ υπό την καθοδήγηση του Γκαρσία και τώρα είτε στελεχώνουν την ανδρική ομάδα του συλλόγου, είτε ομάδες της Super League Interwetten και του εξωτερικού.
Ξέρει. Απλά ξέρει
Τον Μάιο του 2008 ο πρώην μέσος της Πενιαρόλ, της Μίλαν και της Ρεάλ (μεταξύ άλλων) ίσως να μην είχε ακούσει ποτέ στη ζωή του ομάδα με το όνομα ΠΑΟΚ ή κατά πού πέφτει η Θεσσαλονίκη. Τον Νοέμβριο του 2020, για αρκετούς φίλους της ομάδας, ΠΑΟΚ-Θεσσαλονίκη-Γκαρσία είναι ταυτόσημες έννοιες. Προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο, προφανώς δεν απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Και μόνο το γεγονός ότι ο Ουρουγουανός έμαθε τόσο γρήγορα και τόσο καλά ελληνικά επιβεβαιώνει ότι δεν του ξεφεύγει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην ομάδα, οποιαδήποτε θέση κι αν κατέχει ο ίδιος. Άρχισε ως ποδοσφαιριστής, συνέχισε ως αρχηγός, ακολούθησαν οι ακαδημίες και όλο αυτό το διάστημα που ξεπερνάει τη 10ετία σε καθαρό χρόνο είναι συνυφασμένος με τη φιλοσοφία του συλλόγου. Γνωρίζει τι χρειάζεται, γνωρίζει τις κακοτοπιές, γνωρίζει τους ανθρώπους, γνωρίζει τις καταστάσεις. Γνωρίζει, ξέρει. Κανείς δεν μπορεί να τον κοροϊδέψει (πια), κανείς δεν τολμάει να του κρύψει πράγματα. Δεν είναι Φερέιρα που κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Πορτογαλία, δεν είναι Λουτσέσκου που παρά την 3ετία στην… κοντινή Ξάνθη, χρειάστηκε εντατικά μαθήματα… αμπαλαέα στην 1η σεζόν του στην Τούμπα. Ο Γκαρσία είναι ΠΑΟΚτσάκι και αυτό είναι επίσης ένας λόγος για να προαχθεί.
Θα φύγει η βαριά σκιά του
Αυτοί οι δύο λόγοι δεν αρκούν για να προσληφθεί ένας προπονητής στον σημερινό ΠΑΟΚ. Χρειάζεται να εξεταστούν κι άλλα σκέλη που άπτονται του αγωνιστικού (εφόσον θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν θα ‘κολλήσουν’ στα του συμβολαίου). Σε αυτόν τον τομέα, τον λόγο έχει κυρίως ο αθλητικός διευθυντής, Όλαφ Ρέμπε, ο οποίος θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα κάνει τις συγκρίσεις με προπονητές που μπορεί να προσεγγίσει από το εξωτερικό. Ουσιαστικά θα γίνει κατανοητό αν όντως συνεχίζεται το “πενταετές πλάνο Γκαρσία” για το οποίο έκανε λόγο ο Άρνεσεν (αν και ο χρονικός ορίζοντας έχει ξεπεραστεί ήδη) ή πλέον αυτό το πρότζεκτ δεν βρίσκεται στα πλάνα του νυν αθλητικού διευθυντή, οπότε και της ομάδας.
Αν βρίσκεται, τότε υπάρχει ακόμα ένας μη αγωνιστικός λόγος για να προσφερθεί η θέση του προπονητή της ανδρικής ομάδας στον Γκαρσία: θα φύγει η σκιά του πάνω από τον σύλλογο. Μία σκιά που πέφτει βαριά πάνω από τα τεκταινόμενα της ομάδας από τον καιρό που ήταν ποδοσφαιριστής και που πολλές φορές προκαλεί προβλήματα, διχασμό και αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελε ο ίδιος αλλά και ο οργανισμός ΠΑΟΚ.
Ο Γκαρσία του 2012 δεν ήταν πραγματικά ποδοσφαιριστής, όμως ανήκε κανονικά στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, δημιουργώντας προσκόμματα στην προσπάθεια Γιώργου Δώνη. Έφυγε, αλλά επέστρεψε με εντολή Ιβάν Σαββίδη, επίσης για εξωαγωνιστικούς λόγους. Ξαναέφυγε για ένα αστείο… πείραμα στην Ξάνθη τον Ιανουάριο του 2014, όμως επίσης επέστρεψε τον Μάιο του 2015, αρχικά χωρίς πόστο. Απλά και μόνο επειδή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήθελε τον Γκαρσία στον ΠΑΟΚ. Καλώς, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αφού βρέθηκε ο σωστός ρόλος για τις ικανότητές του. Η σκιά του δεν έφυγε ποτέ, όμως πλέον βρισκόταν πάνω από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο τα τελευταία χρόνια, τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο Γκαρσία πίεζε με κάθε τρόπο για να αναλάβει εκείνος αυτήν τη θέση. Ακόμα κι η σύζυγός του συμμετείχε σε αυτήν τη διεκδίκηση, χωρίς να μετράει τα λόγια της.
Αν ο ΠΑΟΚ επιλέξει έναν ξένο προπονητή, τότε αυτή η σκιά θα παραμείνει πάνω από την Τούμπα και ίσως γίνει ακόμα πιο βαριά. Ήδη υπάρχει κόσμος που ζητάει τον Γκαρσία και σε περίπτωση ανεπιτυχών αποτελεσμάτων με κάποιον άλλον τεχνικό, θα στήσει διοίκηση και προπονητή στον τοίχο, στο όνομα του Ουρουγουανού. Αν ο ΠΑΟΚ επιλέξει εκείνον για προπονητή, τότε η επαγγελματική σχέση Γκαρσία-ΠΑΟΚ φτάνει στο έσχατο σημείο της, στην κορύφωσή της.
Ο Γκαρσία δεν θα έχει να περιμένει κάτι άλλο από τον σύλλογο πλέον. Θα είναι ο πρώτος προπονητής της ανδρικής ομάδας και το μπαλάκι θα βρίσκεται στο δικό του γήπεδο. Ύστερα από τόσον καιρό στην πηγή, θα έχει φτάσει η ώρα να πιει νερό. Μετά, δεν θα έχει λόγο να παραμείνει στην πηγή. Οι κόποι του να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας των στόχων που έθεσε το 2015, όταν αποδέχθηκε το πόστο βοηθού προπονητή στην Κ17, θα έχουν ‘καρποφορήσει’. Πλέον, το μόνο που θα του έχει απομείνει είναι η σκληρή δουλειά για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο εκεί.
Δεν θα μείνει για πάντα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον σε άλλες χώρες, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου είναι παράξενο ακόμα και το γεγονός ότι υφίσταται η λέξη ‘υπομονή’. Όταν αποχωρήσει, με οποιονδήποτε τρόπο, θα πάψει να υφίσταται η σκιά του πάνω από τον οργανισμό ΠΑΟΚ. Θα έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του και θα έχει επιτύχει ή αποτύχει. Ή έστω γκρίζα ζώνη. Ο ΠΑΟΚ θα του έχει δώσει την ευκαιρία, ίσως αργοπορημένα, αλλά θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αξιοποίησε ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας του.
Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί… Άγγελος Αναστασιάδης και επιστρέψει πολλές φορές ως προπονητής ή αναλάβει κάποιο διοικητικό πόστο στο μέλλον, η κορύφωση της σχέσης Γκαρσία-ΠΑΟΚ είναι τούτη εδώ. Και γι’ αυτό, σε περίπτωση που φύγει ο Φερέιρα με τον Ουρουγουανό για αντικαταστάτη, θα πάψει πλέον να βρίσκει εφαρμογή το ‘No Garcia, no party’. Γιατί πια θα υπάρχει Γκαρσία. Ας δούμε αν αξίζει το πάρτι.