ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι 5+2 ομάδες που έπαιξαν μια φορά στην πρώτη κατηγορία

Ούτε μία εκ των επτά ομάδων της λίστας γύρισε ποτέ της πίσω. Θ' αντέξει ο Χαρίλαος Τρικούπης του Ντίνου Καλαμπάκου ή θα έχει τη μοίρα τους;

Οι 5+2 ομάδες που έπαιξαν μια φορά στην πρώτη κατηγορία
Ο εντός έδρας αγώνας με τον Ολυμπιακό ήταν εκ των νικηφόρων της ΜΕΝΤ στο πρωτάθλημα της σεζόν 2004-05 Eurokiniss

Ο Χαρίλαος Τρικούπης, μ’ εξασφαλισμένο πια το πιστοποιητικό συμμετοχής, είναι η πρώτη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας που φτάνει ως την Α1 (ή Basket League). Με βάση το Μεσολόγγι, (υποχρεωτική) έδρα στο Αγρίνιο και συμπάθειες στο πιο απομακρυσμένο χωριό, εκπροσωπεί κάθε γωνιά του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας και ποντάρει κυρίως στον ενθουσιασμό της νεοφώτιστης προκειμένου υπό σκληρές συγκυρίες να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις ενός κόσμου αλλιώτικου απ’ αυτόν που είχε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Το σύνολο που με κόπο έφτιαξε ο κόουτς Ντίνος Καλαμπάκος θα είναι από το Σάββατο (εντός έδρας πρεμιέρα με τον Άρη) το 64ο διαφορετικό σωματείο από καταβολής Α’ Εθνικής (1964), με την ελπίδα πως δεν θα καταλήξει στο ράφι εκείνων των επτά που μετά την πρώτη και μοναδική παρουσία τους δεν επανήλθαν ποτέ στην κατηγορία. Ας θυμηθούμε…

Πιερικός

Επιδίωξε να γίνει το συμπλήρωμα του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά ξέμεινε στου δρόμου τα μισά. Με τον Αργύρη Παπαπέτρου, τον πατέρα του Ιωάννη, στα 17 του ακόμη και τον Πλάτωνα Χοτοκουρίδη προτού ενταχθεί στον ΠΑΟΚ (και αργότερα γίνει ένα από τα έμψυχα ανταλλάγματα για την απόκτηση του Μπιλ Μέλις από τον Απόλλωνα Πάτρας) η ομάδα της Κατερίνης επικρατούσε 61-57 του Νέστορα Θεσσαλονίκης στο μπαράζ του… τσίγκινου Αλκαζάρ, στη Λάρισα, και γινόταν μία από τις δύο ομάδες (η άλλη ο Έσπερος από τον Νότο) που στο φινάλε της σεζόν 1981-82 εξασφάλιζε (από την τότε Β’ Εθνική) την παρουσία της στο πρωτάθλημα των μεγάλων. Βέβαια, χωρίς τα απαραίτητα εχέγγυα για να σταθεί στο ανώτερο επίπεδο της εποχής, ο Πιερικός έγινε εύκολη λεία για τους ‘εταίρους’ του και υποβιβάστηκε, αφού πρώτα πανηγύρισε τρεις νίκες σε 26 αγώνες.

ΑΕ Σερρών

‘Γεννήθηκε’ από τα σπλάχνα της τοπικής Θύελλας, αλλά στο τελευταίο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (1985-86) εμφανίστηκε ως Αθλητική Ένωση Σερρών. Είχε νωρίτερα νικήσει 73-70 τη ΜΕΝΤ στο μπαράζ ανόδου που έδωσαν οι δύο πρώτες των ομίλων του Βορρά σε ουδέτερο έδαφος (Καβάλα). Σε μια σεζόν που έπεφταν ούτως ή άλλως τέσσερις ομάδες κι άλλες δύο έμπλεκαν σε διαδικασία πλέι άουτ, δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατηρηθεί στην ελίτ. Πέτυχε πάντως δύο νίκες κι… άφησε στο ελληνικό μπάσκετ τον διεθνή φόργουορντ Γιώργο Μακαρά που έζησε από μέσα τη μακρά περίοδο ακμής του ΠΑΟΚ (1986-1992), με αποκορύφωμα τις κούπες στις αρχές των 90s (Κυπελλούχων, Πρωτάθλημα). προτού για 5 χρόνια αγωνιστεί στο Περιστέρι του Κορωνιού.

ΜΕΝΤ

Άλλη μία ομάδα της Θεσσαλονίκης που γεύτηκε αυτή τη γλύκα της συμμετοχής στην Α1. Έχοντας πρώτα ανταγωνιστεί τον ισχυρό τότε Πανελλήνιο του Μίνωα Κυριακού για την πρωτιά στη δεύτερη κατηγορία τερματίζοντας δεύτερη το 2004 με το ίδιο ρεκόρ (20-6), προσπάθησε να σταθεί αξιοπρεπώς στο τελευταίο level. Παρόλο πάντως που θριάμβευσε επί Ολυμπιακού (στη σεζόν που τερμάτισε 8ος) και ΠΑΟΚ στο κλειστό της Τούμπας, όπως και επί του Πανιωνίου στην Αθήνα, δεν βρήκε τον απαιτούμενο αριθμό νικών που θα την κρατούσε στην Α1. Με 7 στο σύνολο βρέθηκε κάτω από τους ‘Ολυμπιονίκες’ (που πήραν το κρίσιμο ματς στην Κυψέλη) και έπεσε παρέα με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας (που είχε φύγει για την Αμαλιάδα). Τουλάχιστον ο Ντίλαν Πέιτζ πρόλαβε να συστηθεί στο ελληνικό κοινό.

Αρκαδικός

Μεταξύ των παικτών του Αρκαδικού ο Άκης Καλλινικίδης και ο Χριστόφορος Στεφανίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ομάδα της Τρίπολης (πίστεψε αλλά) δεν κατόρθωσε να γίνει ό,τι ήταν ήδη ο συμπολίτης Αστέρας στο ποδοσφαιρικό στερέωμα: ένα ισότιμο μέλος της ανώτερης κατηγορίας. Σε περίπτωση που τ’ αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής της Basket League πλέον, στις 9 Απριλίου του 2016, είχαν έρθει διαφορετικά και έχαναν είτε ο Κόροιβος είτε τα Τρίκαλα, ίσως η ιστορία να ‘χε γραφεί διαφορετικά στη συνέχεια. Η πραγματικότητα ωστόσο ήταν σκληρή και συνδυαστικά με το επώδυνο 87-74 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη έχασε τη μάχη στην ισοβαθμία των οκτώ νικών. Όλη αυτήν την κατάσταση πάντως εκμεταλλεύτηκε ο Βασίλης Καββαδάς για την καλύτερη σεζόν της ως τώρα καριέρας του (14.9 πόντοι με 71% στα δίποντα, 6.4 ριμπάουντ).

Δόξα Λευκάδας

Μέχρι το 2016 τα Επτάνησα δεν είχαν ποτέ άλλοτε μια εκπρόσωπο στην κορυφαία κατηγορία. Την απέκτησαν εκείνο τον Σεπτέμβριο διά της… ζεύξης που απέκτησε η Λευκάδα με την ενδοχώρα. Η θητεία της πάντως ήταν σύντομη και διδακτική. Διότι οι νησιώτες δεν ήταν έτοιμοι για την τεράστια αυτή πρόκληση. Ναι μεν είχαν έναν φάκελο που τους επέτρεψε να καλύψουν το κενό που είχε προκύψει από την αποχώρηση της Νέας Κηφισιάς, ωστόσο βασικά ζητούμενα (γήπεδο, προπονητής, ρόστερ, προετοιμασία) άργησαν να διευθετηθούν και οι πιθανότητες επιβίωσης έγιναν εξ αρχής λίγες. Η σπουδαία νίκη επί του ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ήταν κυρίως απόρροια του ενθουσιασμού και της ορμής, παρά της οργάνωσης, με συνέπεια από τα μέσα Νοέμβρη ως τα μέσα Μάρτη η Δόξα να μην βρει τη… δόξα που θα την έσωσε. Με συνολικό ρεκόρ 4-22 στη ρέγκιουλαρ σίζον έπεσε ασυζητητί.

ΓΣΛ Φάρος

Ομάδα μιας χρήσεως και μόνο. Ομάδα που ιδρύθηκε το 2017 και διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη το 2018, αν και ο στόχος της παραμονής στην Α1 (2017-18) επιτεύχθηκε. Ομάδα που άφησε το Κερατσίνι για να μετεγκατασταθεί στη Λάρισα και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Θεσσαλίας για εκπρόσωπο στα σαλόνια μετά από κάμποσα χρόνια. Ο Γυμναστικός έδωσε όνομα, έμβλημα και έδρα, ενώ ο Φάρος τη θέση που είχε καπαρώσει στα πλέι οφ της Α2, αφήνοντας εκτός τρένου τον Ηρακλή. Οι οκτώ νίκες αρκούσαν για να ‘ναι εκτός επικίνδυνης ζώνης, όχι όμως για να διατηρήσουν την ομάδα στη Λάρισα, καθώς το ΑΦΜ εξαγοράστηκε και ταξίδεψε στη Λήμνο. Έως ότου παύσει τις εργασίες του και ο Ήφαιστος.

Χολαργός

Θεωρητικά ο σημερινός Κολοσσός είναι η συνέχειά του, άρα νομικά υφίσταται ακόμα και συνεχίζει την πορεία του στα σαλόνια. Πρακτικά η ομάδα των βορείων προαστίων, ‘απότοκο’ των όσων είχαν καταφέρει κάποτε ο Παπάγος στην ίδια πάνω-κάτω περιοχή, άντεξε μία όλη κι όλη χρονιά στην Α1 (2018-19). Όχι γιατί απέτυχε αγωνιστικά, με τον Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο, αλλά διότι όσοι στήριζαν ως τότε το εγχείρημα μιας νέας οντότητας σε μια περιοχή που είχε χάσει την μπασκετική ισχύ της έκαναν πίσω. Μάλιστα ο Χολαργός, που για να παίξει βέβαια στην Α2 είχε συμπτυχθεί με τη Λιβαδειά το 2016, τερμάτισε όγδοος στην κανονική διάρκεια, κερδίζοντας ΠΑΟΚ (εντός), Άρη και Πανιώνιο (εντός, εκτός) και απείλησε με αποκλεισμό την ΑΕΚ στον α’ γύρο των πλέι οφ. Προτού αποκλειστεί και κατόπιν οδηγηθεί σε συμφωνία με τους Ροδίτες (που είχαν υποβιβαστεί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK