Ο Ρούμπεν Βινάγκρε είναι φίλος του Ρονάλντο και πρωταθλητής Ευρώπης
Η Μονακό τον πήρε όταν ήταν 16. Το 2017 τον έδωσε στη Γουλβς, για να πάρει χρόνο και να βελτιωθεί. Η αγγλική ομάδα τον αγόρασε ένα χρόνο μετά και φέτος θα τον δώσει στον Ολυμπιακό, ως δανεικό για να τον βοηθήσει να φτάσει εκεί όπου μπορεί. Αν οι 'ερυθρόλευκοι' θέλουν να αγοράσουν τον Ρούμπεν Βινάγκρε, θα πρέπει να δώσουν του χρόνου 25 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Πορτογάλων, ο Ρούμπεν Βινάγκρε δεν έχει μόνο ένα όνομα και ένα επίθετο. Βάσει νόμου, οι γονείς οφείλουν να δίνουν στα παιδιά τους τουλάχιστον αυτά. Σπάνια αρκούνται σε αυτά. Ενίοτε ‘χάνεται’ η μπάλα. Εξ ου και στον ίδιο νόμο αναφέρεται πως “ο μάξιμουμ αριθμός ονομάτων που επιτρέπονται είναι τα δύο και σε ό,τι αφορά τα επίθετα, είναι τα τέσσερα”.
Συνήθως το επίθετο της μητέρας προηγείται εκείνου του πατέρα (χωρίς να αποκλείεται η αντίθετη σειρά). Επιπροσθέτως, το παιδί μπορεί να πάρει και το επίθετο των παππούδων, από την πλευρά του πατέρα -ακόμα και αν ο μπαμπάς έχει αποφύγει τη συγκίνηση. Πάντα υπάρχει και η επιλογή να μπει το τοπωνύμιο, αναφορά στη θρησκεία (Santa Rita) ή κάποια άλλη φράση (Corte Real). Με την ελπίδα ότι δεν ζαλίστηκες, θα καταλήξω στο ότι συνήθως ένα παιδί έχει τέσσερα επίθετα (όλα των παππούδων του). Το σπάνιο είναι να βρεις κάποιον που ‘χει μόνο ένα. Αυτό συνήθως γίνεται, όταν το επίθετο των γονιών είναι το ίδιο -και άρα η επανάληψη περιττή. Και τώρα καταλαβαίνεις πώς ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού κατέληξε με το Rúben Gonçalo da Silva Nascimento Vinagre.
O γεννημένος στις 9/4 του 1999, στο Τσαρνέκα ντε Καπαρίτσα της Αλμάδα (στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας, με 30.000 κατοίκους σε 23.14 χιλιόμετρα γης), Βινάγκρε είναι φίλος με τον Κριστιάνο Ρονάλντο -και μάλλον δεν θα εκπλαγείς αν μάθεις πως ο CR7 υπήρξε το είδωλο του. Στη φωτογραφία από πάνω, είναι με τον πατέρα του. “Kάποτε του είχα πει ‘μια μέρα θα δεις το παιδί σου να λάμπει’. Πρέπει να σκέφτηκε ‘ας το δω πρώτα να παίζει’”.
Θα σου μεταφέρω κάποια από αυτά που ‘χει κάνει, μέσω δικής του περιγραφής στην επίσημη ιστοσελίδα της Γουλβς.
✎ Το 2011 πήγε στη Μπελενένσες. Έως τότε αγωνιζόταν ως αριστερός επιθετικός. “Εκεί άρχισα να παίζω ως αριστερό μπακ. Έμαθα πολλά. Ωρίμασα ως παίκτης. Ήταν σημαντικό ότι αγωνίστηκα για ένα ιστορικό club, όπως είναι η Μπελενένσες”.
✎ Το 2012 τον βρήκε στην ακαδημία της Σπόρτινγκ. “Όταν πήγα εκεί ήμουν πολύ μικρός και όσα έζησα ήταν πάρα πολύ καλά. Όλοι ήθελαν να είναι μέλη της Σπόρτινγκ, τότε. Ήταν η καλύτερη ομάδα και είχε την καλύτερη σχολή. Ως εκ τούτου, ήταν πολύ σημαντική η ευκαιρία που είχα να βρεθώ εκεί”. Εκεί γνώρισε τον Μπρούνο Φερνάντεθ και ‘ήταν ξεκάθαρο πως είναι διαφορετικός παίκτης από την πρώτη στιγμή. Για αυτό και δεν μου έκανε την παραμικρή έκπληξη το πόσο γρήγορα προσαρμόστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήλθε, είδε και κατέκτησε’, εξήγησε τον περασμένο Μάρτη.
✎ Το 2015, όταν ήταν ακόμα 16 χρόνων, έζησε την πρώτη εκτός συνόρων εμπειρία, όταν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Μονακό. “Στο Μονακό τα πράγματα ήταν δύσκολα. Είχα δυο τραυματισμούς που έκαναν ακόμα πιο σύνθετη τη δουλειά μου. Έμαθα και πάλι πολλά, γιατί πέρασα νέες εμπειρίες. Είχα αφήσει τη χώρα στην οποία γεννήθηκα και αυτό με έκανε να ωριμάσω πολύ πιο γρήγορα. Στη Μονακό μεγάλωσα ως άνθρωπος”. Την πρώτη σεζόν απασχολήθηκε στην ομάδα των εφήβων.
✎ Το 2016 πήρε από τους Μονεγάσκους συμβόλαιο. Τον Μάιο του ίδιου έτους αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, με την U17 της Πορτογαλίας -νίκησε την Ισπανία στα πέναλτι. “Ήταν κάτι το φανταστικό. Ξέραμε πως θα είναι δύσκολη η διαδρομή μας, αλλά είχαμε ως στόχο να κατακτήσουμε το τρόπαιο -μολονότι φοβόμασταν να το πούμε. Δεν είχαμε συμμετάσχει ξανά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Παρ’ όλα αυτά, ξέραμε πως μπορούσαμε να την κατακτήσουμε. Πριν το ταξίδι, είχαμε χάσει από τη Γερμανία. Αυτό που είπαμε μεταξύ μας ήταν ότι θέλαμε να συναντήσουμε τους Γερμανούς ξανά και να τους νικήσουμε. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά. Νιώσαμε πως μπορούσαμε να καταφέρουμε τα πάντα”. Ο σημερινός μας πρωταγωνιστής μπήκε και στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά.
✎ Τον Αύγουστο του 2016, η Μονακό τον ενημέρωσε πως θα πάει στην Ακαντέμικα ντε Κοΐμπρα (μέλος της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας, στην Πορτογαλία) για μια σεζόν, ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής και να συνεχίσει την εξέλιξη. Η FIFA μπλόκαρε τη μετακίνηση (έχει το τελικό ΟΚ, όταν οι παίκτες δεν έχουν ‘κλείσει’ τα 18). Η Ακαντέμικα έκανε έφεση, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Μέχρι να τελειώσει η υπόθεση ήμασταν στο Γενάρη του 2017. Τότε επέστρεψε και στη Μονακό ο Βινάγκρε. Δεν έμεινε για πολύ.
✎ Τον Ιούνιο του 2017 πρώτα υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Μονακό (έως το 2022) και μετά έφυγε ως δανεικός για τη Γουλβς. Έκανε ντεμπούτο στις 8/8, στο EFL Cup. Στις 30/9 σκόραρε το πρώτο του επαγγελματικό γκολ -στο ματς με την Μπάρτον Άλμπιον. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η αγγλική ομάδα τον αγόρασε -για 2.000.000 ευρώ. Του έδωσε και πενταετές συμβόλαιο, μαζί και την ευκαιρία να μάθει τη δουλειά από τη Championship (2017-18) και να τη συνεχίσει στην επιστροφή της ομάδας στη Premier League (2018-19).
✎ Το Ιούλιο του 2018 έγινε ξανά πρωταθλητής Ευρώπης. Αυτήν τη φορά με την U19. “Θέλαμε τον τίτλο, γιατί γνωρίζαμε πως μπορούσαμε να γράψουμε ιστορία. Να γίνουμε οι πρώτοι που πήραν ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την U17 και την U19. Θυμάμαι κλαίγαμε πολύ, όλοι μετά τη νίκη. Μετά αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το Παγκόσμιο Κύπελλο και ότι θέλαμε να το κατακτήσουμε και αυτό. Ακόμα δεν μπορώ να βρω λόγια να περιγράψω τι ένιωθα εκείνη την ημέρα”.
✎ Στην επάνοδο της Γουλβς στην ελίτ των αγγλικών πρωταθλημάτων (2018-19), ο Βινάγκρε έπαιξε συνολικά σε 21 παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις. Τα έκανε 33 την επόμενη σεζόν. Αυτός που τον διάλεξε, τον εμπιστεύτηκε και τον εξέλιξε ήταν ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο. “Του χρωστάω πολλά. Ήταν αυτός που μου έδειξε το δρόμο. Δούλεψε μαζί μου, ώστε να γίνω και καλύτερος αμυντικός”.
✎ Τον Ιούλιο του 2019 έκανε ντεμπούτο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με φανέλα συλλόγου. Ήταν το ματς με την Κρουσέιντερς (2-0) για το δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League. Στους ομίλους σκόραρε και το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ. To έκανε δώρο στον εαυτό του, για τα γενέθλια του.
✎ Το 2020 ξεκίνησε με τραύμα στους προσαγωγούς που τον άφησε εκτός για ένα μήνα. Επέστρεψε στα τέλη του Φλεβάρη και στο ‘δεν παίζει άμυνα’ ο προπονητής του είχε απαντήσει “τον εμπιστεύομαι και θα συνεχίσω να του δίνω ευκαιρίες. Ξέρω πως θα βελτιωθεί περισσότερο και θα βοηθήσει την ομάδα. Ωριμάζει κάθε μέρα. Αυτή είναι η τρίτη του σεζόν στην ομάδα και έχει αλλάξει πολύ, τεχνικά και τακτικά. Έχει το ταλέντο και για αυτό είναι σημαντικός για εμάς. Η προσφορά του είναι πολυδιάστατη. Προσφέρει πολλά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Είναι ιδιαίτερος”.
O Νούνο έκρινε πως το καλύτερο για τον παίκτη του ήταν να παίξει φέτος κάπου, όπου θα ‘χε μεγαλύτερη δυνατότητα να φτάσει στο πικ των ικανοτήτων του (γιατί η Γουλβς είχε 12 αφίξεις, το καλοκαίρι, εκ των οποίων οι δυο ήταν για 30+ εκατομμύρια ευρώ και η μια εξ αυτών ο Βραζιλιάνος Μαρσάλ, από τη Λιόν). Και συμφώνησε να δοθεί ως δανεικός στον Ολυμπιακό. Προηγουμένως, απέρριψε πρόταση της Νάπολι που φημολογείται πως έφτασε στα 25 εκατομμύρια ευρώ, όπως και εκείνη της Πόρτο. Τα χρήματα που είδες, θα πρέπει να ‘δώσουν’ οι ‘ερυθρόλευκοι’ σε ένα χρόνο, αν θέλουν να τον αγοράσουν -πάντα βάσει εκτιμήσεων από την Αγγλία. Να μη ξεχάσω να σου πω ότι ατζέντης του είναι ο Ζόρζε Μέντες.
✎ Με την ανδρών της Πορτογαλίας δεν έχει αγωνιστεί ακόμα. Προφανώς και αυτός είναι ένας από τους στόχους του. Για να πάρει την ευκαιρία, θα πρέπει να πείσει πως αξίζει τη θέση ενός εκ των Μάριο Ρούι (Νάπολι) ή Ραφαέλ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ).