OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ έμαθε να αμύνεται, καιρός να μάθει να επιτίθεται

Ο ρόλος του αουτσάιντερ που υπηρετεί με επιτυχία στην Ευρώπη και ο ρόλος του φαβορί που οφείλει να βρει πώς θα εκπληρώσει. Αμέσως μετά την πρόκληση των αγώνων με την Κράσνονταρ.

Ο ΠΑΟΚ έμαθε να αμύνεται, καιρός να μάθει να επιτίθεται
Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ δεν είναι ακριβώς ο ιδανικός δεξιός μπακ-χαφ Eurokinissi Sports

Δεύτερο σερί εντός έδρας ματς για τον ΠΑΟΚ του Φερέιρα και της Ελλάδας που παρουσιάζεται η δυσκολία ανάπτυξης και φαίνεται άναρχο το μοντέλο της επίθεσης. ΠΑΟΚ της Ελλάδας εναντίον ΠΑΟΚ της Ευρώπης. Με την ΑΕΛ δεν την πάτησε λόγω επιπέδου του αντιπάλου, με τον Ατρόμητο ήρθε η πρώτη γκέλα απέναντι σε μία ομάδα που μετά την εντός έδρας ήττα από τον Βόλο στην πρεμιέρα αναζητούσε εναγωνίως αποτέλεσμα.

Αλλάζει κάτι από ό,τι αναφέραμε για τον ΠΑΟΚ που απέκλεισε την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα; Ούτε κόμμα. Αλλάζει, όμως, ο ΠΑΟΚ τη διαχείριση των παιχνιδιών ανάλογα με τη διοργάνωση προσπαθώντας να καλύψει κενά που δεν έχουν γεμίσει.

Η επιλογή του Πορτογάλου προπονητή να ξεκουράσει τους Καντουρί, Πέλκα και Ίνγκασον και να βάλει τον Μπίσεσβαρ σε ένα ρόλο που ουσιαστικά ούτε ο ίδιος κατάλαβε, δεν αναδεικνύει μόνο τη λανθασμένη σκέψη του Φερέιρα για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά την επιτακτική ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης του ΠΑΟΚ για να υπάρχει βάθος, να ξεκουράζονται χωρίς απώλειες και το φόβο αυτών οι προαναφερθέντες και φυσικά να μπορεί ο Μπίσεσβαρ να παίζει σε θέση που γνωρίζει και μπορεί να ανταποκριθεί.

Έως τώρα στα δύο ευρωπαϊκά ματς που τον έχουν φέρει δύο βήματα μακριά από τους ομίλους του Champions League ο ΠΑΟΚ αμύνθηκε σχεδόν άριστα, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα (αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχθηκε και τις φάσεις που χρειάστηκε να διώξει ο Ζίβκοβιτς), αλλά ως προς τη νοοτροπία. Περισσότερο με την Μπενφίκα που επί της ουσίας διασφάλισε πρώτα να μην απειληθεί πίσω και έψαξε με ορθολογικό τρόπο να ‘χτυπήσει’ μπροστά.

Έως τώρα ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να υπηρετήσει τον άλλο ρόλο, αυτό του φαβορί. Με ΑΕΛ και Ατρόμητο ήταν τέτοιο και έτσι ήταν αναγκασμένος να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους. Κι εκεί ήρθε το βραχυκύκλωμα είτε λόγω αγωνιστικών επιλογών του Φερέιρα είτε λόγω αδυναμίας να λειτουργήσει με αυτή την ‘ταυτότητα’ η ομάδα. Είτε λόγω έλλειψης λύσεων (και αυτό είναι το βασικότερο).

Το πρόβλημα, λοιπόν, του ΠΑΟΚ δεν είναι οι πεταμένοι βαθμοί με τον Ατρόμητο, εξάλλου μπροστά του έχει μεγαλύτερη πρόκληση αυτήν της Κράσνονταρ, αλλά ότι κινδυνεύει να πετάξει κι άλλους στη συνέχεια στη ταυτόχρονη προσπάθεια εισόδου στους ομίλους του Champions League. Η θυσία του ελληνικού πρωταθλήματος μπροστά στο όνειρο του σεντονιού.

Κι αν το πρωτάθλημα είναι τέτοιο πλέον που τα πλέι οφ σου δίνουν την ευκαιρία, αν δεν έχει ανοίξει η ψαλίδα, να παραμείνεις ζωντανός στο στόχο, αυτό δεν αλλάζει την επιτακτική ανάγκη του ‘Δικεφάλου’ να ενισχυθεί για να κρατήσει τα δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

Προς το παρόν πάντως και μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μεταγραφικός μηχανισμός για τις επόμενες κινήσεις με αντίπαλο το χρόνο και τις ανάγκες, ο ΠΑΟΚ και ο Αμπέλ Φερέιρα καλούνται να προετοιμαστούν για την Κράσνονταρ. Κι αυτό το 7-2 κόντρα στη Χίμκι αξίζει μεγαλύτερης αναφοράς και προσοχής από το -2 απέναντι στον Ατρόμητο το βράδυ της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ