Εισήγηση… Γκαγκάτση ο Τριτσώνης
Πως έφτασε να γίνει ο Σταύρος Τριτσώνης νέος αρχιδιαιτητής; Ποια η σχέση του με τον Βασίλη Γκαγκάτση; Γιατί τον αποκαλούν "παιδί του Ψυχομάνη"; Ποιος πρότεινε τον Κουκουλάκη στον Κωστάκη Κουτσοκούμνη; Ο Αλέξης Πλατής έχει ΟΛΕΣ τις απαντήσεις ενώ σας παρουσιάζει και τις 11 "στιγμές" της διαιτητικής καριέρας του Τριτσώνη
Επιλογή Κωστάκη Κουτσοκούμνη,εισήγηση Βασίλη Γκαγκάτση αποτελεί ο Σταύρος Τρισώνης, στον οποίο ο Κύπριος επιτετραμμένος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο έδωσε τα κλειδιά της διαιτησίας.
Ο 39χρονος οικονομολόγος, τραπεζικός υπάλληλος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ανέβηκε στον πίνακα διαιτητών της Super League το 2006, με τον Βασίλη Γκαγκάτση πρόεδρο και απόλυτο αφεντικό εκείνη την περίοδο στην Ομοσπονδία. Δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro από την Εθνική Ελλάδας και ενώ μόλις είχε αναλάβει ο Γιώργος Ψυχομάνης, το πόστο του αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ.
Ποια η σχέση μεταξύ Τριτσώνη – Ψυχομάνη; Άριστη! “Παιδί του Ψυχομάνη” αποκαλούν τον Τριτσώνη όσοι ξέρουν. Μάλιστα ο πρώην αρχιδιαιτητής και ο πατέρας του Τριτσώνη που είναι επίσης παλαίμαχος διαιτητής,διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Και η διασύνδεση των δύο με τον Βασίλη Γκαγκάτση, που σίγουρα επηρεάζει τον παλιό γνωστό και φίλο του Κώστάκη Κουτσοκούμνη, αποδεικνύεται από το ότι μετά τον εμπρησμό στο εξοχικό του Μπίκα το πρώτο όνομα που…διέρρευσε για “αντι-Μπίκας” ήταν του Τρσιτσώνη και το δεύτερο του Ψυχομάνη. Παρότι και για τους δύο υπήρχαν δεδομένα κωλύματα…
Το… προξενιό, λοιπόν, από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Super League προς τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, φυσιολογικά δεν άργησε να γίνει. Ο Σταύρος Τριτσώνης, επιλέχθηκε για την θέση του αρχιδιαιτητή, ενώ αυτός ήταν που με την σειρά του επέλεξε για μέλος της ΚΕΔ τον Μιχάλη Κουκουλάκη με τον οποίο είναι πολύ καλοί φίλοι. Άλλωστε ήταν στο τιμ του Κουκουλάκη και ορίζονταν ως επιπρόσθετος στους ευρωπαϊκούς αγώνες του.
Ο 39χρονος αρχιδιαιτητής στις 20 Δεκεμβρίου 2015 είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του από την διαιτησία. Όσοι τον γνωρίζουν έχουν μόνο καλά λόγια για τον χαρακτήρα του. Ως διαιτητής όμως, δεν έκανε καριέρα. Με ελάχιστα ντέρμπι στο ενεργητικό του, έμεινε εκτός λίστας διεθνών πέρσι μαζί με τον φίλο του Μιχάλη Κουκουλάκη αφού όπως υποστήριζε η ΚΕΔ δεν είχε να προσφέρει κάτι άλλο στην Ευρώπη.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις της επιλογής Τριτσώνη από πλευράς Big 4 σε πρώτη φάση αρκέστηκαν στο επίπεδο της ανοχής. Το θέμα είναι τι θα γίνει στο πρώτο ή δεύτερο λάθος σφύριγμα ή ορισμό διαιτητή που δεν θα αρέσει. Πάντως η…Συμμαχία των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού δεν είδε με κακό μάτι την παρουσία των Τριτσώνη – Κουκουλάκη στην νέα ΚΕΔ. Προφανώς και δεν τους θεωρούν “συστημικούς”…
To Contra.gr σας παρουσιάζει 11 “στιγμές” από την καριέρα του:
1. Μπορεί το…κοντέρ του να σταμάτησε στα 114 παιχνίδια στην Super League ωστόσο μόλις δύο από αυτά ήταν ντέρμπι. Στις 2/5/2010 είχε διαιτητεύσει στο 2-1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ και στις 25/5/2011 στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό (0-2). Το γεγονός ότι οι αρχιδιαιτητές επί των ημερών του δεν τον εμπιστευόντουσαν σε ντέρμπι κάτι λέει.
2. Στο πρώτο ντέρμπι η διαιτησία του ήταν κακή. Σύμφωνα με τον παρατηρητή διαιτησίας στο 22’ είχε δώσει κακώς πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε μαρκάρισμα του Ζεβλάκοφ στον Καφέ, με το οποίο η Ένωση ισοφάρισε σε 1-1 ενώ στο τέλος είχε ακυρώσει κανονικό γκολ Μανωλά με το οποίο η ΑΕΚ θα ισοφάριζε σε 2-2. “Η Πολιτεία δεν “ασχολείται” με τη διαιτησία και η “παράγκα”-γκα καλά κρατεί. Τριτσώνηδες υπάρχουν πολλοί για να “διαχειριστούν” τα συμφέροντα και τα εκατομμύρια που διακυβέυονται. Ίσως έπρεπε να τάξουμε το πριμ νίκης σε άλλους… “παίκτες”” ανέφερε μεταξύ άλλων η ΑΕΚ σε ανακοίνωση της.
3. Ο Τριτσώνης έχει σφυρίξει ακόμη σε πέντε παιχνίδια ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ (τέσσερις νίκες οι “πράσινοι”), ένα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ (4-0, στις 6/3/2011) και ένα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ (1-1, στις 19/1/2011 για το Κύπελλο Ελλάδας).
4. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” ο βοηθός Σπυρίδωνας Τρύφωνας είχε δεχθεί αντικείμενο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, σωριάστηκε στο έδαφος και μάλιστα, του είχε φύγει το σημαιάκι από το χέρι. Την στιγμή εκείνη ο Σαλπιγγίδης διαμαρτύρονταν για ένα φάουλ και προφανώς το αντικείμενο προορίζονταν για τον τότε επιθετικό του “δικέφαλου”. Το παιχνίδι είχε συνεχιστεί κανονικά παρά τον τραυματισμό του βοηθού.
5. Ένα χρόνο αργότερα, στις 8/5/2012 στον αγώνα του Άρη με τον Αστέρα Τρίπολης ο πρώην Αθηναίος ρέφερι είχε διακόψει τον αγώνα όταν οπαδοί των κίτρινων είχαν πετάξει αντικείμενο στην β΄ βοηθό Χρυσούλα Κουρομπίλια. Σε πρώτο βαθμό, η πειθαρχική επιτροπή της Super League είχε αποφασίσει την συνέχιση του παιχνιδιού αφού όπως ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης, δεν είχε αποδειχθεί τραυματισμός της. Στον Άρη φώναζαν γιατί όπως υποστηρίζουν ο Τριτσώνης τους είχε ζητήσει να εκκενώσουν την μισή Θύρα 2 πίσω από τον χώρο όπου ήταν η βοηθός για να συνεχίσει το παιχνίδι. Η θύρα είχε εκκενωθεί αλλά ο Τριτσώνης δεν τήρησε όσα φέρεται να είχε πει.
6. Στις 14 Απριλίου 2013 είχε διακόψει τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Πανθρακικό μετά από αυτογκόλ του Μπουγαϊδη στα τελευταία λεπτά. Η αντ/ιστροφη μέτρηση για την ΑΕΚ είχε αρχίσει. Οπαδοί της “Ένωσης” είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο και ο αθηναίος ρέφερι μετά από μία ώρα είχε αποφασίσει την οριστική διακοπή την οποία οι γηπεδούχοι ήθελαν να αποφύγουν για να γλυτώσουν την αφαίρεση βαθμών και τον υποβιβασμό. Στην ΑΕΚ είχαν καταγγείλει ότι αποφάσισε την διακοπή μετά από τηλεφώνημα στα αποδυτήρια από τον τότε αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Θανάση Μπριάκο.
7. Έναν μήνα αργότερα, στις 11 Μαϊου 2013, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αστέρα Τρίπολης στο 69ο λεπτό δεν υπέδειξε πέναλτι σε χέρι του Μανιάτη έπειτα από κεφαλιά του Σανκαρέ αν και ήταν δίπλα στην φάση ως επιπρόσθετος βοηθός. Μάλιστα, υποστήριζε ότι δεν υπήρχε παράβαση γιατί το χέρι του Μανιάτη ήταν κολλημένο στο σώμα του. Αντίθετη άποψη είχε ο α’ βοηθός Σαραϊδάρης αλλά ο διαιτητής Γιάχος είχε ακούσει τον Τριτσώνη.
8. Στο ημίχρονο του αγώνα ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κατέβει στα αποδυτήρια όπου σύμφωνα με τους διαιτητές είχε πει στους διατητές… “παίξτε 50-50, σφυρίξτε ό,τι βλέπετε και μη φοβάστε τίποτα”. Η υπόθεση είχε οδηγεί στο δικαστήριο με κατηγορούμενο τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την είσοδο του στα αποδυτήρια αλλά είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. “Στο ματς έγινε ένα σημαντικό λάθος, το οποίο από τη θέση που ήμουν εγώ δεν μπορούσα να το δω. Έτσι όπως λειτουργεί όλο το πλαίσιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον πόλεμο που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ θεωρώ ότι είμαστε ήρωες” είχε υποστηρίξει στην κατάθεση του στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο Σταύρος Τριτσώνης.
9. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, στο 1-0 του Ατρόμητου επί του Ολυμπιακού, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για μαρκάρισμα του Ταυλαρίδη στον Αφελάι. “Χάσαμε δίκαια από τον Ατρόμητο. Όμως το μαρκάρισμα του Ταυλαρίδη στον Αφελάι ήταν ορισμός της κόκκινης κάρτας. Εγινε πάνω σε έναν παίκτη που πληρώνουμε μία περιουσία και ήρθε στην Ελλάδα να παίξει ποδόσφαιρο” είχε πει ο Σάββας Θεοδωρίδης..
10. Σε ένα άλλο παιχνίδι του Ατρόμητου, με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο στις 5/2/2012 (1-1) είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες της ομάδας του Αγρινίου. “Δυστυχώς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που είχαμε με την ανακοίνωση του ορισμού του, ότι θα μας αναγκάσει να ασχοληθούμε ξανά μαζί του. Διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά την εχθρική στάση του, που στερεί από την ομάδα μας πολύτιμους βαθμούς. Στάση που δυναμιτίζει το κλίμα και προκαλεί την οργή και του πλέον καλόπιστου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.” είχες υποστηρίξει με ανακοίνωση της η ομάδα του Αγρινίου που είχε… προηγούμενα με τον Τριτσώνη από ένα παιχνίδι με την Ρόδο, τον Φεβρουάριο του 2007.
11. Ο Τριτσώνης σε έξι χρόνια με το σήμα της FIFA στο στήθος ορίζονταν ως διαιτητής μία φορά ανά σεζόν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι (οχτώ αγώνες σύνολο) και μόλις την τελευταία χρονιά είχε πάρει τρία παιχνίδια, όλα στην προκριματική φάση του Europa League. Το τελευταίο ευρωπαϊκό του παιχνίδι ήταν στις 30/7/2015 για τον δεύτερο προκριματικό γύρο ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Ίντερ Μπακού ενώ είχε πάρει ορισμούς και ως επιπρόσθετος του Τάσου Σιδηρόπουλου και του Μιχάλη Κουκουλάκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: