ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η 9η ομάδα έδωσε πίσω στον Εβρά την ταυτότητα που είχε χάσει

Η επιστροφή του Πατρίς Εβρά στη δράση ήταν ένας φόρος τιμής στα παιδικο-εφηβικά χρόνια του. Πολύ πριν εξελιχθεί σ' έναν από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ του πλανήτη.

Η 9η ομάδα έδωσε πίσω στον Εβρά την ταυτότητα που είχε χάσει
Ο Πατρίς Εβρά έπαιξε ποδόσφαιρο ξανά μετά από 13 μήνες AP Photo/Kerstin Joensson

Ο Πατρίς Εβρά δεν γύρισε στο γήπεδο για να προσθέσει άλλον έναν τίτλο στην πλούσια συλλογή του. Οι 14 που κατέκτησε συνολικά ως βασικό στέλεχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μεταξύ των οποίων το Champions League του 2008 στη Μόσχα, οι 5 με τη Γιουβέντους και ο 1 με τη Μονακό τού αρκούν, ως ‘απόσταγμα’ της μακράς ποδοσφαιρικής διαδρομής του. Στη διάρκεια της οποίας αγωνίστηκε επίσης σε Μαρσέιγ και Γουέστ Χαμ.

Αφού έκλεισε τα 39 του τον περασμένο Μάη κι έχοντας ολοκληρώσει την καριέρα του πριν από 13 μήνες, ο παλαίμαχος Γάλλος μπήκε ξανά στο γήπεδο για να βρει το ρυθμό του πριν από ένα φιλανθρωπικό αγώνα στον οποίο θα συμμετάσχει στις αρχές του Σεπτέμβρη. Όσο κι αν μοιάζει τα μάτια όλων παράξενο, εθεάθη σ’ ένα γήπεδο γειτονιάς του Λονδίνου να φορά τη φανέλα (κάποιας) Μπρέθαμ, η οποία αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Middlesex County Football League. Ή αλλιώς στην 11η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ένα τοπικό κλαμπ που πλέον έχει ένα δεύτερο λόγο να καμαρώνει μετά το πρωτάθλημα των δυτικών προαστίων της Middlesex Division 1 το 2016!

Για την ιστορία τα ‘παλικάρια’ από το προάστιο της πρωτεύουσας που είναι πιο γνωστό για το ετήσιο φεστιβάλ της Πρωτομαγιάς παρά για την ομάδα του αντιμετώπιζαν το Σάββατο τη Νορθ Γκρίνφορντ Γιουνάιτεντ και παρά την παρουσία του Εβρά ηττήθηκαν 3-2! Άπαντες τουλάχιστον το διασκέδασαν. Κυρίως δε αυτός που κλήθηκε ν’ αντικαταστήσει σε κάποιο σημείο του αγώνα τον σκουριασμένο Εβρά. Ο Σταν Γκάργκιλ, δηλωμένος οπαδός της Τότεναμ, ούτε που είχε ονειρευτεί ότι φορώντας τα γκρενά μια άσημης ομάδας θα έδινε το χέρι σ’ έναν αστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ανάλογος ήταν ο ενθουσιασμός του Γάλλου, που βγήκε χωρίς να παραδώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, μια και η επιστροφή του στη δράση συνδυάστηκε με το ζωντάνεμα των αξέχαστων αναμνήσεών του. Διότι στα ξεκινήματά του ο γεννημένος στο Ντακάρ της Σενεγάλη με πατέρα από τη Γουινέα, μητέρα από το Πράσινο Ακρωτήριο κι άλλα 24 αδέρφια ποδοσφαιριστής δεν προοριζόταν να γίνει ένας από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ της γενιάς του.

Ο πολυταξιδεμένος Εβρά, που ενόσω χρόνιζε βρέθηκε στις Βρυξέλλες και από τα 3 του μεγάλωνε στο Παρίσι, δούλευε είτε ως επιθετικός περιοχής είτε ως εξτρέμ. Αρχικά μάλιστα τον είχαν αποκαλέσει ‘Ρομάριο’, προτού τον μετατοπίσουν στα άκρα της επίθεσης, καθώς ήταν κοντούλης και δεν ήταν εύκολο ν’ ανταγωνιστεί τα ψηλά και δυνατά κορμιά των στόπερ μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Αυτός ήταν μάλιστα ο βασικός λόγος που τον απέρριπταν διαρκώς: ο σωματότυπός του. Δεν φαινόταν ένα παιδί που έχει την προοπτική να πάρει μπόι και παρά την τεχνική κατάρτισή του και τη γρηγοράδα του οι υπεύθυνοι των μεγάλων γαλλικών κλαμπς (Ρεν, Λανς, Τουλούζ και Παρί Σεν Ζερμέν) τον δοκίμαζαν και τον άφηναν να φύγει.

Μέχρι που έφυγε από την Ιταλία (Μαρσάλα, Μόντσα) και τον έφερε πίσω η Νις (της Ligue 2 τότε). Ακόμη και τότε, στους ‘αετούς’ της Κυανής Ακτής, αριστερός εξτρέμ ήταν. Οπισθοχώρησε μόνο όταν προέκυψαν τραυματισμοί και έλλειψη εναλλακτικών επιλογών στην αριστερή πτέρυγα της άμυνας. Ήταν το μομέντουμ τέτοιο που μονιμοποιήθηκε, καθιερώθηκε και στο φινάλε της σεζόν 2001-02 αναδείχθηκε ο καλύτερος αριστερός μπακ της της β’ κατηγορίας!

Το Σάββατο άφησε το ‘3’, που τον συντρόφευε μονό ή διπλό, και φόρεσε το ’11’. Έπαιξε έξω αριστερά και έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τον Ράιαν Γκιγκς! Όπως ένας σωστός ‘μικρός πρίγκιπας του Ιλίς’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK